Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZENIT Marty i Darka - komentarze

ms.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, choć nie tak szybko jak Wy. Może na święta się uda. Musimy odebrać budynek, a do tego Panowie od kanalizy muszą nas włączyć do rury zbiorczej. Czekamy cierpliwie. Mieli to zrobić 2 czy 3 tygodnie temu...Cóż. W niedziele raczej nas nie ma , bo dzieciom budowa bokiem wyszła, więc staramy się w niedzielę zająć głównie nimi.

Przed nami, jak wyjdą glazurnicy jest drugie malowanie, Zabudowa kibelka pod schodami, podłoga w dużym pokoju i część jej w małym pokoju, montaż kuchni, montaż drzwi na parterze i chyba starczy na kominek. Adam twierdzi że zdążymy, ja mam wątpliwości. Ale u nas tak zawsze. Zdążymy Marto? Malowanie, ściankę do kibelka,montaż kuchni i podłogę w małym pokoju Adam zrobi sam. Resztę - ktośie ( umówieni i w większości zadatkowani).

Trzymam kciuki za Waszą przeprowadzkę.

Hej Marto!

Wczoraj wpadlismy na Bartycką, pomówić jeszcze raz z panią od drzwi wewnętrznych. Przysieglismy sobie nic nie kupować, wyszlismy więc z tamtąd 'tylko' z listwami do łazienki. (wchodząc do sklepu Adam zapierał się że tylko spojrzymy i nawet jakby kosztowały 1 zł. to nie kupujemy).

Wydawało nam się że Cię widzieliśmy, ale nie bylismy pewni i zniknełas nam szybciutko. Mogliśmy Cię widzieć?

Nawet jesli to Nie Ty to miło o Tobie pomyśleliśmy nasza sąsiadeczko

Hej Marto

Dziś byliśmy na budowie. Glazurnicy mają kilka dni przerwy. Za każdym razem jak ktos u nas jest , to robi taki okropny pieprznik i taki straszny brud. Trudno, sprzątamy. Ale teraz, po nich jest taki brud i pył , że nie wiem jak to sprzątnąć. Mogę zamiatać aż dusi w gardle, a i tak jest ten pył. Jak Wy sobie z tym poradziliście? Do parkietu musimy mieć czysto. Może odkurzacz, ale boję się że go zarżnę tym pyłem. Próbowaliście odkurzaczem?

Jej, czy dojdziemy kiedyś do momentu w którym Wy jestescie?

Jeszcze 2 tygodnie temu cały parter był pomalowany 1 raz na biało. teraz na scianach jest duuzo kolorów- po szlifowaniu płytek, po czyimś bucie, Hydraulik się wytarł, schodziarze spawając przysmażyli ścianę na brąz. Kurcze, kurcze...

Wiosną pewnie odkryję jakieś cuda na działce i będą wykopki gruzu, pianki czy innego cholerstwa. A jesienią 2 dni wrzucaliśmy do kontenera takie drobiazgi po Franciszkach i innych fachurach.

:cry:

U nas brudne prace przypadły na październik i listopad - stanowisko do cięcia płytek było w garażu. Jak zrobiło się zimno maszynę przenieśli do pokoju. Wyłożyliśmy posadzkę kilkoma warstwami folii. Mieli maszyny wodne - więc aż tak się nie pyliło.

Mamy na budowie stary odkurzacz Zelmer i działamy nim od jakiegoś czasu. Zamiatanie niewiele daje. Po takim pyleniu ściany należy bezwględnie odkurzyć.

Co do malowania - po zagruntowaniu położyliśmy białą farbę podkładową z Castoramy (tam gdzie nie daliśmy - żałujemy do dziś). Kiedy wszyscy fachowcy się wynieśli - dopiero weszliśmy z kolorem.

Dzięki Marto.

Cóż, chyba będzie trzeba poświęcić odkurzacz. Co do ścian to wiedziałam że czeka nas jeszcze malowanie kolejne, a może i kolejne, ale nie sądziłam że aż tak się ubrudzą.

Szkoda

Pozdrawiam Marta

Co do malowania - po zagruntowaniu położyliśmy białą farbę podkładową z Castoramy (tam gdzie nie daliśmy - żałujemy do dziś). Kiedy wszyscy fachowcy się wynieśli - dopiero weszliśmy z kolorem.

Marto, a to jakaś specjalna farba podkładowa, czy też zwykła biała farba, którą użyliście jako podkład?

Kupiliśmy białą farbę podkładową akrylową. Widzieliśmy też w sklepach Śnieżkę - też farba podkładowa, ale lateksowa.

Aby było zgodnie ze sztuką - dobrze na podkład lateksowy kłaść farbę lateksową. My oczywiście trochę pomieszaliśmy - i podkład akrylowy pomalowaliśmy lateksem.

Zastanawiam się czy wynikną z tego jakieś niespodzianki. :roll:

Marta

Napisz prosze cos więcej na temat tej komory pralniczej, bo ja czegos takiego do pom gospodrczegi i garazu szukam od dawna. Nawet znalazłam takie zlewy gospodarcze ale jak wiesz drogie to jak diabli więc u nas nadal rury ze ściany wystają.

Jeszcze jakbyś mogła zamieścić zdjęcie tej komory to byłoby świetnie.

Może wiesz też gdzie można kupić jakiś tani kran nad taki zlew ( z dwoma kranikami i długą wylwką - to musi być tak bardzie kuchenny kran).

Betsi, komorę pralniczą kupiliśmy w Leroy, rozmiar średni = 50 cm. Faktycznie do niego bateria musi być ścienna. Stwierdziliśmy, że długa wylewka może trochę przeszkadzać przy myciu większych rzeczy. Zdecydowaliśmy się na rozwiązanie nietypowe - kupiliśmy najtańszą baterię wannową ze słuchawką prysznicową.

Podpowiedź (poniżej) wzięliśmy ze zdjęcia w ulotce (Gosiek33 wynalazła je w internecie).

http://www.sklep100.pl/photo/product_info/a/b/8/1_ab832a606e69.jpg