Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz stary-nowy dom

izkakg

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciałabym przedstawić nasz domek. Kupiliśmy go z mężem w maju ubiegłego roku i zaczęliśmy remont. Dom jest trochę "inny", bo właściwie są to 2 domy połączone ze sobą. Jeden dom to stary, przedwojenny budynek z 3 izbami, strychem i piwnicą, a w nowym, zbudowanym w 1950r., jest 1 pokój i kuchnia na parterze i dwa pokoje na piętrze, jest też strych i piwnica. ŁAzienka to największy ewenement domu, bo to wspólne pomieszczenie łąćzące oba domy. Do tego wszystkiego mamy 16 arów ogrodu, 2 budynki gospodarcze i stodołę. No i tak powoli to wszystko remontujemy.

Nie jestem specem od komputerów,podaję link do albumu ze zdjęciami:

http://www.album.com.pl/album.php?id=16509

Piec jak widać na zdjęciu 247397 już rozebrany.

Do autora wątku - widzę , ze robicie jakieś CO , jakiej składane schodki na strych, ale coś chyba nie przymierzacie sie do najpoważniejszego problemu trapiącego budynek - podciągania wilgoci. Każdy robi remont w swoim tempie i kolejności jaką uważa za słuszną, tylko żebyście po położeniu pięknych nowych tynków i pomalowaniu nie musieli po roku tych tynków skuwać. Najważniejsze w starych chłupkach to dach i izolacje.

• 3 weeks później...

Witam,

widzę że moje piece kaflowe podobają się Wam, niestety zostałam postawiona przed wyborem piec kaflowy albo kominek, wybrałam kominek. Chodzi mi o ten zielony piec kaflowy, bo reszta musiała być rozebrana niestety. Zamiast tego zielonego pieca będzie kominek, ale to za dłuugi czas.... :-?

no widzisz, a gdybyś go tak zostawiła to kominek miałabyś od razu i jak by grzał (i to bez żadnego płaszcza wodnego :)) my tak właśnie zrobimy - nie burzymy pieca tylko wstawimy szybę na rogu żeby było widac jak się ogień pali :) i tak już pewnie zostanie choć w planach mieliśmy typowy kominek do zrobienia

Do autora wątku - widzę , ze robicie jakieś CO , jakiej składane schodki na strych, ale coś chyba nie przymierzacie sie do najpoważniejszego problemu trapiącego budynek - podciągania wilgoci. Każdy robi remont w swoim tempie i kolejności jaką uważa za słuszną, tylko żebyście po położeniu pięknych nowych tynków i pomalowaniu nie musieli po roku tych tynków skuwać. Najważniejsze w starych chłupkach to dach i izolacje.

makol ma rację

Zgadzam się, że makol ma rację co do konieczności prac związanych z likwidacją wilgoci, ale te prace przenieśliśmy na wiosnę. Póki co zrobione jest CO, skute stare tynki, smarowanie wszystkiego jakimiś specyfikami grzybobójczymi, jedna ściana wymieniona całokowicie, nowe posadzki (stare były skuwane). Na wiosnę mąż zapowiada wykonanie drenażu wokół domu i dopiero potem będziemy zabierać się za skuwanie tynków zewnętrznych i prace związane z remontem elewacji starszego domu, bo nowy był ocieplany kilka lat temu. Może to nie jest odpowiednia kolejnośc, ale to już ustalał mój luby. Ja jestem od odnawiania krzeseł i stołów i innych "staroci" znalezionych w domku.