Harry81 04.02.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 W projekcie mam nastepujacy sposob ilolacji i ocieplenie fundamentow - Abizol R+P (roztwór asrfaltowy do gruntowania + półciekły lepik bez wypełniaczy na zimno)- Nastepnie styrodur (ale nie jest napisane czym go przymocowac) Byłem w dwóch hurtowniach które nie posiadają w ofercie Abizolu, mają Izolbet. Zamiast Abizolu R proponują Izolbet A (roztwór asfaltowy do gruntowania) ale nie wiedza co zamiast Abizolu P (poszperalem w internecie i wydaje mi sie ze Izolbet K). Na forum czesto pojawia sie tez Dysperbit. Co to jest i czy moge go zastosowac zamisat tych Abizolów? Co z przymocowaniem styroduru? Polecano mi w hurtowni klej bitumiczny ale jest dosc drogi... A jak go przymocuje to od razu zasypac czy dac jakas folie? W projekcie nie ma folii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.02.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Dysperbit to środek przeciwwilgociowy na bazie wody przez co dobrze łączy sie z betonem.Styroduru nie musisz mocować i zakrywać folią, jak go zobaczysz to zrozumiesz dlaczego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 04.02.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Dysperbit to środek przeciwwilgociowy na bazie wody przez co dobrze łączy sie z betonem. Styroduru nie musisz mocować i zakrywać folią, jak go zobaczysz to zrozumiesz dlaczego. Pozdrawiam. Czyli moge zrezygnowac z opisywanych wczesniej srodkow i kupic tylko Dysperbit? A moze wczesniej jednak zagruntowac? Nie musze go mocowac? Czyli jak, przyłożyc do fundamentu i zasypac? Jakos tego nie widze, tym bardziej ze jakies 30 cm fundamentu bedzie wystawac ponad poziom gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.02.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Bezcelowe jest gruntowanie przed np. dysperbitem, bo środki na bazie wody bardzo dobrze łączą sie z betonem, na to mżesz dać styrodur na klej przynajmniej ta wyższą częśc. Styrodur jest na tyle sztywny, że nic mu sie nie stanie. Ja to robiłem ze styropianu FS20 nie było problemów, tymbardziej,że usztywniłem go klejem z siatką co stanowiło szalunek do wieńca(izolacja wystawała ponad ściane fundamentową).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 05.02.2007 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Bezcelowe jest gruntowanie przed np. dysperbitem, bo środki na bazie wody bardzo dobrze łączą sie z betonem, na to mżesz dać styrodur na klej przynajmniej ta wyższą częśc. Styrodur jest na tyle sztywny, że nic mu sie nie stanie. Ja to robiłem ze styropianu FS20 nie było problemów, tymbardziej,że usztywniłem go klejem z siatką co stanowiło szalunek do wieńca(izolacja wystawała ponad ściane fundamentową). Pozdrawiam. 1. Ok, czyli do izolacji pionowej potrzebuje jedynie Dysperbit i styrodur (i ewentualnie klej). Pytanie tylko czy zwykły klej do styropianu, czy ten droższy, bitumiczny? 2. Smarowac dysperbitem wewnetrzna czesc fundamentow czy tylko zewnetrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.02.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Dysperbit dwie warstwy, można smarować wilgotne ściany po smarowaniu nie może być zimniej niż ok +10 stopni nie może padać(masz wszystko na ulotce) Jeśli smarujesz od zewnątrz to też od wewnątrz. Drugą warstwe oczywiście po wyschnięciu pierwszej.Klej dobierze Ci sprzedawca w zależności od producenta, uprzedź do czego przyklejasz.Przed smarowaniem dokładnie wymieszaj. Po otwarciu bedziesz miał konsystencje galaretki , po wymieszaniu jak czekoladowy butyń Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.02.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 DO izolowanej sciany Dysperbitem nie mozna kleic niczym innym niz klejem bitumicznym. Kleje mineralne poodpadaja od podloza, to wywalone pieniadze i zerowy efekt. Styrodur nie wymaga kolejnych izolacji. Ma strukture zamnkietokomorkowa tym samym nie nasiaka woda. Dodatkowe wytmalowanie dydperbitem nie zaszkodzi, ale i nie pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 05.02.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 A ja tak się zastanawiam, czy jest sens robić izolację pionową? Czy to nie jest przypadkiem taka sztuka dla sztuki? A jeżeli już robimy taka izolację to proponuję poczytać fachową literaturę na te tematy, zrobic taka izolacje dobrzę to nie jest taka prosta sprawa, to nie tylko pomazanie scian mazidłem tak wiec jeżeli mam zrobić tylko tyle o ile to uważam że nie ma sensu wydawać pieniędzy, jeżeli ktoś uważa że musi zrobić taką robotę to proszę bardzo, ja radzę dołożyć starań przy wykonywaniu izolacji poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.02.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 .... jeżeli ktoś uważa że musi zrobić taką robotę to proszę bardzo, ja radzę dołożyć starań przy wykonywaniu izolacji poziomej Niewątpliwie izolocja pozioma jest ważniejsza. (cały czas mowa o izolacji przeciwwilgociowej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 05.02.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Krzysztofik napisał cały czas mowa o izolacji przeciwwilgociowej A ja napisałem o izolacji "elektrycznej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.02.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Niewątpliwie izolocja pozioma jest ważniejsza. (cały czas mowa o izolacji przeciwwilgociowej ) ...no i miałem racje, że będą wątpliwości, Dlatego więcej styropianu daje się na podłogi niż na ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 05.02.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Ponoc lekka izolacja pionowa sciany fundamentowej ma na celu ochrone betonu przed kwasami humusowymi - czy tez innym szkodliwym dzialaniem wody i zwiazkow w niej zawartych (weglany) na beton.Bo przed sama wilgocia to na raczej nie ochroni.Spotkalem sie tez gdzies z zaleceniem, aby odpuscic sobie izolacje pionowa sciany fundamentowej jezeli dom nie jest podpiwniczony, ale jakos mnie nie przekonuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karsyk 06.02.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Własnie mam pytanie odnosnie izolacji a nawet dwa1. Czy jest sens w domu niepodpiwniczonym dawac dysterbit na zewnatrz sciany fundamentowej i potem jeszcze raz z steropian? czy wystarczy tylko dobrze przykleic steropian a poten na steropian tylko?2. Czym kleic do dystebitu potem klinkier albo kamien elewacyjny zeby zrobic ladny cokolik? No i moze ktos wie jaka izolacja jest dobra w temperaturach 5 do -7 stopni bo w najblizszym czasie cieplej nie bedzie a za tydzien wylewam lawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 06.02.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Ja mam tak - dwie (lub trzy, nie pamiętam) warstwy dysperbitu (konkretnie Ceresit CP10) na to styrodur na kleju bitumicznym Izolbet-S, osłonięty z zewnątrz folią kubełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 16.06.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Może się orientujecie: Scianę fundamentową maluję 2 razy dysperbitem, na to sturodur, na to a) folia kubełkowa czy b) zaprawa i siatka na styropian (co wg. mojego kier. bud ma odizolować styrodur od związków chemicznych w ziemii które jniszczą po pewnym czasie styrodur) a dopiero potem folia kubełkowa??? Na mój gust to sama folia bez siatki i kleju odizoluje ziemię od styroduru. A czy malujecie ścianę fundamentową dysperitem od środka (niektórzy twierdzą, że od środka też poddciąga wilgoć i trzeba malować). A dysperbit (dysperbent itd, różne nazwy handlowe) chyba nie jest elastyczną masą? Bo jeśli tak, to w teorii powinno się malować po ok. min. 3 miesiącach od wybudowania ściany fundamentowej, bo inaczej osiadając popęka izolacja z dysperbitu i nie będzie izolować od wody. A wyczytałem na forum (tylko nie mam namiarów na konkret), że folia kubełkowa dana kubełkiem do środka zniszczyła paru osobom styropian. Zakładam, ze nie mieli styroduru, zazwyczaj wszyscy twierdż, ze kubełki daje się do środka. A zaczynam w przyszłym tyg. i mam takie dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.06.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 sam styrodur i nic więcej, na "przylgę"folia kubełkowa (moje zdanie) to bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 16.06.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 A czy może ktoś się orientuje jak taki wystający nad powierzchnię ziemi styrodur potem się obrabia tzn. czy tynk się do tego przyklei??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter007i 17.06.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witam Niedawno zakończyliśmy murować piwnice, wylaliśmy strop i teraz chwila przerwy- czas na izolację piwnic. Czytałem trochę, lecz dalej nie wiem na co się zdecydować. Chcę dobrze zaizolować mury od wilgoci oraz ocieplić. Murarze doradzali mi metodę Bitumex R na otynkowaną ścianę z jakimś dodatkiem przeciwwilgociowym+ Folia Korkowa...później oczywiście wokół odwodnienie. Ściana to pustak betonowy+styropian+MAX po długości. Uważam że to za mało. Dom znajduje się na terenie gliniastym, na górce. Z jednej strony piwnice są na głębokości ok 2m. z drugiej ok 1m. Nie chcę na niczym oszczędzać- szczególnie na izolacji i ociepleniu- zrobić raz a porządnie żeby nie odkopywać i bawić się dwa razy. Jeśli możecie to doradźcie....poniżej załączam parę fotek: http://images21.fotosik.pl/374/bf8eb9ba7e38d7c0m.jpg http://images22.fotosik.pl/164/93d1bf3d20a79144m.jpg http://images12.fotosik.pl/93/d0f8595ebb49e19dm.jpg http://images12.fotosik.pl/93/bae279820dcb6e57m.jpg http://images12.fotosik.pl/93/7c522c1f134c0de2m.jpg http://images12.fotosik.pl/93/1f4806567bc72f45m.jpg http://images12.fotosik.pl/93/ff5d2d79d85eef25m.jpg http://images11.fotosik.pl/82/5f0eefdc413769dbm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 17.06.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 A czy może ktoś się orientuje jak taki wystający nad powierzchnię ziemi styrodur potem się obrabia tzn. czy tynk się do tego przyklei??? I ja sie przylaczam do pytania.Z gory dzieki.Tynk albo jakies plytki czy cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 30.08.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Chciałabym się dowiedzieć czy warto smarować dysperbitem bloczki fundamentowe od środka budynku. Sęk polega na tym, że na mojej działce zwłaszcza w zimie stoi bardzo wysoko woda gruntowa (ostatnio 0,3 m ppt).Wykonawca mówi, żeby tylko pomazać od zewnątrz bo inaczej woda podobno nie będzie miała gdzie odejść. Na dodatek mówi że będzie zdrowiej dla mieszkańców jak się "czarnego" nie pakuje do środka.Poradźcie proszę, co robić bo przecież jeśli woda stoi wysoko w gruncie na zewnątrz to również podchodzi od wewnątrz fundamentu wiec chyba lepiej to zaizolować.Przy okazji, dysperbit dysperbitowi nie jest równy, poradźcie, który jest najlepszy do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts