banko 31.08.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Chciałabym się dowiedzieć czy warto smarować dysperbitem bloczki fundamentowe od środka budynku. Sęk polega na tym, że na mojej działce zwłaszcza w zimie stoi bardzo wysoko woda gruntowa (ostatnio 0,3 m ppt). Wykonawca mówi, żeby tylko pomazać od zewnątrz bo inaczej woda podobno nie będzie miała gdzie odejść. Na dodatek mówi że będzie zdrowiej dla mieszkańców jak się "czarnego" nie pakuje do środka. Poradźcie proszę, co robić bo przecież jeśli woda stoi wysoko w gruncie na zewnątrz to również podchodzi od wewnątrz fundamentu wiec chyba lepiej to zaizolować. Przy okazji, dysperbit dysperbitowi nie jest równy, poradźcie, który jest najlepszy do tego celu. Smaruj wewnątrz koniecznie. Raczej w twoim przypadku odpuściłbym sobie dysperbit, a conajwyżej użył go jako pierwszą warstwę rozrobionego z wodą jako grunt później innym mazidlem bardziej konkretnym bo jak poczytasz to dysperbit tak naprawde nie jest izolacją przeciwilgociową i o ile spełni swe zadanie przy niskiej wodzie gruntowej to w Twoim przypadku nie koniecznie. Ja np. dawałem dysperbit x2 rozcięczony wodą jako grunt, później Izohan Izobud WL na to styropian i znowu dysperbit i Izobud. A warunki mam lepsze niż Twoje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 31.08.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 DO izolowanej sciany Dysperbitem nie mozna kleic niczym innym niz klejem bitumicznym. Kleje mineralne poodpadaja od podloza, to wywalone pieniadze i zerowy efekt. . Nieprawda. Czyżbyś był handlowcem i sprzedawał takowe materiały?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 31.08.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Dzięki Banko, Twoja izolacja wygląda solidnie, jak rozumiem jest to izolacja na zewnątrz ścianki fundamentowej. A co dawałeś do środka (jeśli coś dawałeś?). Przejrzałam trochę postów na ten temat i zdania sa podzielone. Dodatkowo KierBud straszy szkodliwością tych substancji (pakowanych) do środka- słyszałeś cos na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 31.08.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Od środka dałem 2x dysperbit, ale tylko dlatego że u mnie woda dopiedo na 2,5 - 3 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek_rodo6 31.08.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 ja właśnie sprawdzam wiadomości na temat systemu do izolacji Botament- dedykowany na cięższe warunki, można smarować od środka.....ciekawe co jutro powie na to KierBud, o ekipie nie wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 01.09.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Witam, a ja po wnikliwej analizie forum mam tak (dom niepodpiwniczony): 1. podkład z izohan dysperbit rozcieńczonego z wodą w stosunku 1:12. izolacja typu średniego (ok. 4,5 kg/m2) z izohan izobud wm3. izohan izobud wl (klej)4. styrodur xps5. dwie warstwy folii 0,3 mm wewnątrz dla komfortu psychicznego posmarowałem izohanem dysperbit (bo sporo mi zostało), na to przykleiłem papę na lepiku na zimno (chyba niezbyt prawidłowo, ale myślę że zda egzamin) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 01.09.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Witam, a ja po wnikliwej analizie forum mam tak (dom niepodpiwniczony): 1. podkład z izohan dysperbit rozcieńczonego z wodą w stosunku 1:1 2. izolacja typu średniego (ok. 4,5 kg/m2) z izohan izobud wm 3. izohan izobud wl (klej) 4. styrodur xps 5. dwie warstwy folii 0,3 mm wewnątrz dla komfortu psychicznego posmarowałem izohanem dysperbit (bo sporo mi zostało), na to przykleiłem papę na lepiku na zimno (chyba niezbyt prawidłowo, ale myślę że zda egzamin) .. mnie się podoba .. .. ale zawsze można zapytać "PO CO" ?? .. za te pieniądze wolałbym pojechać na tydzień do ciepłych krajów ... P.S>> Od pewnego czasu obserwuję "świadome" izolowanie (i radzenie) zarówno na forum jak i w "prasie branżowej" która można podsumować: - nie masz piwnic to masz szczęście i skup się na izolacji POZIOMEJ (i przyłóż do TERMICZNEJ) - masz piwnice - to jak masz "mokro" - to masz pecha i DUŻO KASY (a najlepiej zrezygnować ) - jak masz sucho - to smaruj . Pozdrawiam [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 01.09.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 .. mnie się podoba .. .. ale zawsze można zapytać "PO CO" ?? [/code] właśnie nie wiem chyba dla komfortu psychicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 26.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Odgrzeje trochę temat Ekipa chce zaizolować ławy w pionie (boki) - nie folią tylko odpowiednimi środkami. Czy to ma uzasadnienie, czy raczej jest to dla "świętego spokoju"? Oczywiście na ławy izolacja pozioma, papa zgrzewalna x2 i izolacje wyżej wg sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts