Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Marty i Dawida (CODZIENNY)

Recommended Posts

Jesli chodzi o koszt budowy, to faktycznie jest duuuuuuuuuuzy.

My mniej wiecej zmiescilismy sie w zalozeniach... czyli okolo 120 tys na stan surowy otwarty, na okna dalismy zaliczke, folia i styro na podlogi kupiony i jeszcze troszke innych "pierdolek"... :roll:

Ale ogolnie, to jest bardzo "przykry" temat :(

A jak u Was konkrety finansowe, jesli oczywiscie mozna zapytac??

Pozdro,

Marta

• Odpowiedzi 493
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć :D

ja też do Was zajrzałam, widzę, że początki też mieliście niewesołe :-? cieszę się, że budowa pnie sie do góry, bardzo ładny prosty dom, takie mi się najbardziej podobają :D

życzę wszystkiego dobrego :D

i będę sobie podglądać :wink:

Witaj Sylwia,

Nasze przejscia przy Waszych to drobnostki :roll:

Domek "rosnie" :D

I wlasnie jego prostota nas urzekla :wink:

Pozdrwionka i trzymam za Was kciuki,

Marta

Cześć Marta :D

Ale pojechaliście..... :D :D :D

Kurdę Wy już macie dach :o :o :o

Idziecie szybciutko...

Kiedy chcecie się wprowadzać?

Śliczna ta podbitka na daszku na ganku :)

Powiedz mi jak szerokie są te słupy podtrzymujące ganek.

Czy to macie z jednego kawałka drewna, czy klejone?

Pozdrówka kasia

Czesc Kasiu,

Wprowadzic chcemy sie w tym roku, ale... zobaczymy jak pojda kolejne etapy...

Slupki maja szerokosc 18x18cm w projekcie byly 25x25cm, ale nasz Pan Wladek uznal, ze za duze i w usmie sie z nim zgadzam :wink:

Teraz sa wystarczajaco szerokie i ladne.

Slupki nie sa klejone, sa z jednego kawalka - tez sie za nimi najezdzilismy, bo na tartaku zle ucieli - nie mialy rownych krawedzi, a chcemy zeby byly kwadratowe, bez zadnych zdobien i frezikow, itd.

U Ciebie tez widze spore postepy -> tylko tak dalej 8)

Pozdrowionka,

Marta

ja też do Was zajrzałam, widzę, że początki też mieliście niewesołe :-? cieszę się, że budowa pnie sie do góry, bardzo ładny prosty dom, takie mi się najbardziej podobają :D

życzę wszystkiego dobrego :D

i będę sobie podglądać :wink:

Witaj Sylwia,

Nasze przejscia przy Waszych to drobnostki :roll:

Domek "rosnie" :D

I wlasnie jego prostota nas urzekla :wink:

Pozdrwionka i trzymam za Was kciuki,

Marta

dzięki za kciuki i czekam na zdjęcia synka :D

pa

czesć

Z prawie dachem od razu budowa przypomina domek.

Jakiej szerokości są te deski na podbitkę?

Ja mam mieć podbitkę dopiero późną jesienią.

Marta jak będziesz miała spis rynien, to proszę wklej. Najlepiej całą fakturę, albo dokładnie wykaz. Już wiesz, gdzie będziecie tzn w którym miejscu dacie rynny spustowe? Ja mam identycznie więc liczę, że ściągnę od Ciebie :wink: .

Kiedy montujecie okna i drzwi?

Kupiłaś już jakieś parapety zewn?

pozdrawiam

[/code]

Dzięki za te słupy :lol:

U nas zostają 25x25 cm - będą klejone. Zamówiłam je w tartaku w Juszczynie koło Żywca. Tak jak jeździliśmy z Łukaszem po tamtych okolicach to stwierdziliśmy, że moglibyśmy tam mieszkać - cuuuudnie. Tylko pozazdrościć bliskości lasów i gór :)

A wracając do tematu drażliwego czyli KASA, to powiem Wam tylko tyle, że te 120 tys to świetny wynik - my niestety wydamy trochę więcej. Moje założenie to maxymalnie 160-170 stan surowy zamknięty - ale wiem, że i tak będzie ciężko.

Jakbym dzisiaj zaczynała budowę to sporo rzeczy bym zmieniła, inaczej zrobiła i w ogóle...

Ale co tam ważne, że jakoś idzie :wink: :lol:

Pozdrówka dla Arurka - z tego co pamiętam to jest młodszy od mojego Piotrka - ale wygląda na starszego - śliczny chłopczyk :D :D :D

Kasia

ja w sprawie wiatrołapu, my z niego rezygnujemy i to tak, że nie tylko z drzwi ale częściowo również z kawałka ściany, podejrzyjcie w albumie do dziennika Ori_noko, Ewa zamieściła tam zdjęcie swojego otwartego wiatrołapu, wygląda super. Wprawdzie wiatrołap mamy inaczej zaprojektowany bo u nas łaczy się bezpośrednio z salonem ale dodatkowych wrażeń wzrokowych nigdy za dużo :wink:

czesć

Z prawie dachem od razu budowa przypomina domek.

Jakiej szerokości są te deski na podbitkę?

Ja mam mieć podbitkę dopiero późną jesienią.

Marta jak będziesz miała spis rynien, to proszę wklej. Najlepiej całą fakturę, albo dokładnie wykaz. Już wiesz, gdzie będziecie tzn w którym miejscu dacie rynny spustowe? Ja mam identycznie więc liczę, że ściągnę od Ciebie :wink: .

Kiedy montujecie okna i drzwi?

Kupiłaś już jakieś parapety zewn?

pozdrawiam

Czesc Iwona,

Dokladnie, choc u nas juz zaczal sie PRAWDZIWY DACH 8)

Podbitka wydaje mi sie, ze jest szeroka na 9-10 cm - zmierze, a grubosc 18 mm.

Zalatwialismy ja NA SZYBKO, doslownie z dnia na dzien, bo gdyby nie bylo, to ekipa musiala by "isc" na inna budowe i do nas wrocili by za 2-3 tygodnie...

Placilismy po 18 i 20 zl / m2.

Rynny:

Od zeszlego tygodnia "chlopaki" LICZA :wink: Jutro rano maja podac ilosci, to napisze w dzienniku :wink:

Wiem, ze jakies rury spustowe musza isc po slupkach od daszku, ale dlaczego - nie wiem :( Sie dowiem...

Okna i drzwi:

w zeszlym tygodniu juz do nas dzwonili, ze CZEKAJA, wiec mysle ze jak zrobia dach, to bedziemy dzialac :wink:

Parapetow nie kupowalismy narazie... Mnie sie podoba wykonczenie plytkami klinkierowymi i chcialabym zeby takie byly parapety... ale to kwestia blizej nieokreslonej przyszlosci...

Pozdrowionka,

Marta

Dzięki za te słupy :lol:

U nas zostają 25x25 cm - będą klejone. Zamówiłam je w tartaku w Juszczynie koło Żywca. Tak jak jeździliśmy z Łukaszem po tamtych okolicach to stwierdziliśmy, że moglibyśmy tam mieszkać - cuuuudnie. Tylko pozazdrościć bliskości lasów i gór :)

A wracając do tematu drażliwego czyli KASA, to powiem Wam tylko tyle, że te 120 tys to świetny wynik - my niestety wydamy trochę więcej. Moje założenie to maxymalnie 160-170 stan surowy zamknięty - ale wiem, że i tak będzie ciężko.

Jakbym dzisiaj zaczynała budowę to sporo rzeczy bym zmieniła, inaczej zrobiła i w ogóle...

Ale co tam ważne, że jakoś idzie :wink: :lol:

Pozdrówka dla Arurka - z tego co pamiętam to jest młodszy od mojego Piotrka - ale wygląda na starszego - śliczny chłopczyk :D :D :D

Kasia

Czesc Kasiu,

To baaaardzo blisko w moje rejony zawendrowalas 8)

My, narazie, mieszkamy w sasiedniej wsi :wink:

To prawda, ze jest tu slicznie i lasek bliziutko, dla mnie to takie normalne, ze juz prawie nie zwracam na to uwagi :lol:

Drazliwy temat, no coz, wazne zeby TO - budowanie, szlo do przodu i jakos dawac rade :wink:

Tez pozdrowionka dla Piotrusia :D

Artur we wtorek (10.07) skonczyl 1,5 roku. Faktycznie jest dosc "wyrosniety" :wink:

Piotrus jest przesliczny, i te rzesy... 8)

Pozdrowionka i powodzenia,

Marta

Edytowane przez marta_zaz

ja w sprawie wiatrołapu, my z niego rezygnujemy i to tak, że nie tylko z drzwi ale częściowo również z kawałka ściany, podejrzyjcie w albumie do dziennika Ori_noko, Ewa zamieściła tam zdjęcie swojego otwartego wiatrołapu, wygląda super. Wprawdzie wiatrołap mamy inaczej zaprojektowany bo u nas łaczy się bezpośrednio z salonem ale dodatkowych wrażeń wzrokowych nigdy za dużo :wink:

Czesc,

Wiatrolap, najprawdopodobnie "powroci" do naszego domu :wink: Bo narazie go nie ma :D

Podoba mi sie domek BEZ wietrolapu, ale... u nas w realu, chyba lepiej bedzie go zrobic... "wyjdzie w praniu"...

Pozdrowionka,

Marta

Czesc Marta...

Dzięki za przypomnienie tematu ściana szczytowa + ocieplenie....to naprawdę ważne- chociaż sama jeszcze do końca nie wiem, jak to powinno być zrobione.

Pozdrawiam....no i napisz szybciutko, jak tam ROZMOWA z ekipą.

Dominika

Czesc Dominika,

Nie ma sprawy, przypomnialam, bo mi sie przypomnialo :wink:

Wydaje mi sie, ze powinien byc ocieplony grzbiet sciany szczytowej, warstwa styroduru -> tak poczytalam i tak zrozumialam...

W realu nie wiem jeszcze jak ma byc, nasi fachowcy, stwierdzili ze jest DOBRZE i mamy sie NIE BAC, bo jak zawsze, wiedza co robia, tylko nie mialam sie kiedy dopytac JAK TO MA BYC..

Ale juzmi przeszlo i sie nie stersuje, bo bym musiala ZWARIOWAC :lol: :lol: :lol:

Moja nowa domena: "jakos to bedzie"

Jak sie dowiem "jak", to napisze :wink:

Pozdrowionka,

Marta

cześć

Bardzo ładny dach. Pasuje ten wzór dachówki do takiej chałupki.

Proszę wklej dzisiaj nowe fotki. Koniecznie.

Czym macie zrobiony kosz?

Ile masz dachówek wentylacyjnych?

Kupowaliście blachę na obróbki?-ile?

pozdrawiam

Czesc :wink:

Wrzuce fotki na 100%, tym bardziej, ze dzisiaj beda tez zamontowane 3 okna dachowe - troche inaczej niz planowalismy, ale tez bedzie OK.

Mamy kosze, z aluminiowej blachy, poszlo 10 arkuszy.

Dachowek wentylacyjnych jest chyba 16 szt...

Mamy problem, bo nie ma w ogole kominkow wentylacyjnych :roll: Nie wiem co z tym zrobimy...

Blacha na obrobki - poszllo 3 arkusze.

Pozdrowionka,

Marta

cześć

Bardzo ładny dach. Pasuje ten wzór dachówki do takiej chałupki.

Proszę wklej dzisiaj nowe fotki. Koniecznie.

Czym macie zrobiony kosz?

Ile masz dachówek wentylacyjnych?

Kupowaliście blachę na obróbki?-ile?

pozdrawiam

Czesc :wink:

Wrzuce fotki na 100%, tym bardziej, ze dzisiaj beda tez zamontowane 3 okna dachowe - troche inaczej niz planowalismy, ale tez bedzie OK.

Mamy kosze, z aluminiowej blachy, poszlo 10 arkuszy.

Dachowek wentylacyjnych jest chyba 16 szt...

Mamy problem, bo nie ma w ogole kominkow wentylacyjnych :roll: Nie wiem co z tym zrobimy...

Blacha na obrobki - poszllo 3 arkusze.

Pozdrowionka,

Marta

Hej,

ładnie ten dach wygląda. A propos wentylacji to się dowiadywałem że przy dachah dwuspadowych nie jest konieczna. Pod gąsiorami jest montowana taka "szczotka" która przepuszcza powietrze. Szkoda kasy.

Mam natomiast pytanie. Od góry na krokwiach biliście podbitkę tylko na tej części widocznej od dołu, tak???