Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Marty i Dawida (CODZIENNY)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 493
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Cześć Marta:)!

Widzę, że nadal pracujecie nad drogą :wink: :D

dwie ciezarowki z kamieniem do utwardzania drogi - kropla w morzu... Jeszcze z 10 razy tyle tam wejdzie, no ale...

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Tak dużo?! Toż to szok :o :wink: :D ..

Co do wycen okien nie wypowiadam się, bo jeszcze nie tknęłam tego tematu :oops: ...sporo już tego nazbierałaś - nieźle :D !

Pozdrowionka!

Czesc Kasiu!

Bylismy ostatnio u znajomych, ktorzy maja podobny hol - oni wlasnie zlikwidowali drzwi i jest ok, pod sciana maja mala komode i musze przyzna ze jest calkiem wygodnie, natomiast u innych znajomych, jest taki malenki hol jak u nas w projekcie, z drzwiami - katastrofa, ledwo mozna wejsc lub wyjsc.

I postanowilismy, ze "wywalamy" te drzwi :wink:

Pozdrowionka,

Marta

Masz rację Marta, taki mały wiatrołap to katastrofa.

U nas będzie powiększony i to sporo.

A w waszym przypadku, jak coś będzie nie tak to zawsze można drzwi wstawić :lol:

Ale jak planujecie jakąś komódkę lub szafkę na buty to będzie fajnie.

Najbardziej to mi się nie podoba jak sto tysięcy kutek i różnych ubrań wisi na wieszaku i tworzy się taka ogromiasta kopuła. My tak właśnie mamy obecnie w naszym przedpokoju i normalnie jak jutro wstanę to muszę zrobić z tym porządek :wink: :lol:

Pozdrawiam cieplutko kasia

cześć

łazienka ok. Zdecydowanie lepiej mieć kabinę na ścianie niż na oknie. Kibelek też sprawia wrażenie funkcjonalnego :wink: .

Może też pasować umywalka narożna, ale to już w realu.

Wiatrołap

Funkcjonalniej jest bez wiatrołapu, tylko będziesz musiała kupić bardzo dobre drzwi wejściowe tzn idealnie szczelne, raczej z drewnianą futryną, żeby było cieplutko.

W moim C117 robimy malenką "garderobę" dostępną z wiatrołapu kosztem pierwotnego garażu. U mnie w domu nikt się nie pofatyguje żeby sprzątnać buty do szafki itp. Mam nadzieję, ze ta "garderoba" rozwiąże problem "wejściowego" bałaganu.

Tak właściwie mając pewność szczelnych drzwi wiatrołap nie jest niezbędny.

Czesc,

Drzwi wejsciowe i tak mamy zamiar kupic szczelne, wiec tu nie bedzie problemu, a z kurtkami i butami, tez jakos sobie poradzimy :wink:

Co do wyceny na c.o., to tak jak pisalam nie wiem czy to drogo czy nie... w srode/czwartek mam miec nastepna wycene - bedzie porownanie...

Pozdrawiam,

Marta

P.S.

A na jaka kwote Wy sie nastawiacie na c.o. ?? I jakie robicie grzejniki, podlogowka, mix ??? Co z ciepla woda, itd.???

Podzielcie sie swoimi koncepcjami :wink:

Cześć Marta :D

U nas będzie podobnie podłogówka na parterze i w łazience na poddaszu. W pokojach na górze, w garażu i dodatkowo w łazienkach kaloryfery.

U nas podłogówka będzie kosztować około 70zł/m2 (materiały + robocizna).

Myślę, że to dobra cena.

Ogrzewać będziemy gazem. Z tego co się orientowałam to fajnym rozwiązaniem są dwa piece. Jeden do podłogówki i kaloryferów, a drugi do podgrzewania wody. Sama nie wiem...

Tak według moich obliczeń za położenie podłogówki i zamontowanie kaloryferów (materiały + robocizna) będziemy płacić około 10tys.

No i potem trzeba doliczyć pieć...A tu rozpiętość cenowa jest ogromna :roll:

Pozdrawiam kasia

Czesc Kasiu,

Zamieszcze nasza wycene, tak dla porownania...

A jesli moge zapytac, jaka firma bedzie Wam robic c.o., bo ta wycene co mamy to tez firma z BB nam robila...

A w porownaniu z Twoja cena to nasza faktycznie jest kosmos :roll:

Nam bedzie robiła wszystko jedna firma. Od fundamentów, przez dach, instalację po montowanie kontaktów...

Umowę podpiszemy najprawdopdobniej w przyszłym tygodniu.

Wtedy dam Ci znać ile dokładnie te instalacje wyszły.

Aha i też będziemy prawdopodobnie budować z betonu komórkowego.

U nas będzie około 120m2 ścian i beton z Prefabetu z B-B będzie nas kosztował około 6-7 tys. No i mam go od ręki :lol: Wcześniej chcieliśmy ceramikę, ale teraz to nawet się cieszę, bo ten beton komórkowy zaczyna mi się naprawdę podobać :wink: :lol:

Pozdrawiam kasia

Teraz mi się przypomniało, ze mój kuzyn też nie wiatrołapu i jest wszystko dobrze. Nawet nie wyobrażam sobie jego domu z wiatrołapem.

Wrzuciłam dzisiaj foto naszego mieszkania do sprzedania na fotosik

http://images20.fotosik.pl/147/14e47a8f2ecb10dem.jpg

ten przedpokój jest 35 cm szerszy ( i dłuższy) niż w c117 i nie ma nazbyt dużo miejsca

Więc mam teraz ja problem - czy robić wiatrołap

Domek byłby idealny-należało poszerzyć go o ok 50 cm w miejscu wiatrołapu i łazienki.