Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Marty i Dawida (CODZIENNY)

Recommended Posts

Hej Marta!

Jak Wam tak dalej będzie szło, to bal sylwestrowy jak nic w nowym salonie, przy kominku :lol: .

Trzymam kciuki, Krzysiek,

Czesc Krzysiek !

Z tym balem sylwestrowym, to "trafiles", juz mamy full komplecik zaproszony - Dawid juz znajomych sprasza na impreze - hihihi :lol:

Teraz to juz musimy sie "wyrobic", bo goscie zaproszeni :wink:

Wam tez szybciutko idzie 8)

Tez trzymamy kciuki za Wasz domek :D :D :D

Pozdrowionka i powodzenia,

Marta

• Odpowiedzi 493
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marta :D

Ostatnio z każdego twojego postu bije taka radość z budowania, że normalnie aż Ci zazdoszczę :wink: :lol:

Super sprawnie Wam ściany rosną, oby tak dalej robota gładziutko szła do przodu :lol:

Pozdrówka kasia

Czesc,

Ciesze sie niesamowicie, ze takie tempo prac mamy, bo myslalam, ze sie beda wleeeekly te roboty budowlane (ja z natury bardzo niecierpliwa jestem), a tu takie zaskoczenie - przynajmniej narazie :D

Sama niedlugo zobaczysz, jak to baaaaaaaaardzo cieszy :D

Marta

Hej Marta,

No i juz zabieracie się za strop- to jest niesamowite.

Dzięki za uwagi, które umiesciłaś w dzienniku- na pewno bedą bardzo przydatne.

Co do poszerzenia schodów- jak załatwiłas sprawę u góry. Czy przesunęłas scianę z pokoju?

I jeszcze co do okien- czy mozesz nam podać jakie wymiary okien zamówiliście i jak się to ma do otworów okiennych?

Dzięki serdeczne,

Pozdrawiam,

Dominika

Hej Marta,

No i juz zabieracie się za strop- to jest niesamowite.

Dzięki za uwagi, które umiesciłaś w dzienniku- na pewno bedą bardzo przydatne.

Co do poszerzenia schodów- jak załatwiłas sprawę u góry. Czy przesunęłas scianę z pokoju?

I jeszcze co do okien- czy mozesz nam podać jakie wymiary okien zamówiliście i jak się to ma do otworów okiennych?

Dzięki serdeczne,

Pozdrawiam,

Dominika

Czesc Dominika,

poszerzanie schodow - tak, sciana w pokoju bedzie przesunieta, tzn. w projekcie jest lazienka = u nas pokoj, i tak komin jest zle narysowany, wiec trzeba go przesunac -> sciane tez mozna :wink:

wymiary okien:

880x1150 - 2 szt (okna na poddaszu)

580x850 - 2 szt (lazienka i pom.gosp.)

2080x1450 - 1 szt (salon - okno jest dzielone)

1480x1150 - 2 szt (kuchnia i pokoj zamiast garazu - okno jest dzielone)

2000x2200 - 1 szt (drzwi balkonowe z poprzeczka, bo pan stwierdzil ze za 5 lat sie zaczna wyginac... wiec przezyje ta poprzeczke, ale za to sa/beda z win-stepem - niski prog)

1000x2100 - drzwi wejsicowe, wymiary z oscieznica

Okna mamy zamowione z profilami deco, dwustronny kolor orzech - wiem juz pisalam milion razy :lol:

Marta

P.S.

Kompletnego stropu jeszcze nie mamy, okazalo sie ze czesc belek, jest za krotka o 30 cm i trzeba wymieniac - mam nadzieje ze nie bedzie problemow...

Ale za to dzisiaj zamowilismy wiezbe 8) i przywiezlismy stemple i dechy, coby ekipa mogla stropik zaczac ukladac 8)

Witaj,

komin jest źle narysowany, wiec trzeba go przesunac

Napisz konkrety: dlaczego źle i czemu trzeba przesunąć, gdy zamawialiśmy systemy kominowe człowiek w hurtowni skrytykował w iment wszystkie trzy kominy i wentylację poddasza. Na jakim etapie Twoja ekipa zaczyna budowę kominów? Razem ze ścianami, czy zostawia kominy na później?

Czy zamówiłaś tylko 2 okna na poddasze, czy tylko zmyłka w poscie?

Witaj,

komin jest źle narysowany, wiec trzeba go przesunac

Napisz konkrety: dlaczego źle i czemu trzeba przesunąć, gdy zamawialiśmy systemy kominowe człowiek w hurtowni skrytykował w iment wszystkie trzy kominy i wentylację poddasza. Na jakim etapie Twoja ekipa zaczyna budowę kominów? Razem ze ścianami, czy zostawia kominy na później?

Czy zamówiłaś tylko 2 okna na poddasze, czy tylko zmyłka w poscie?

Czesc Krzysiek,

Komin jest zle narysowany, bo wchodzi w kosz daszku, my przesunelismy schody w sumie o 20 cm i komin tez - w strone kuchni.

Na poddaszu mam tylko dwa okna, bo musielismy sie zmiescici na waskiej dzialce, wiec usunelismy okna z lazienki i pokoju (pom. 12 i 13)

Kominy powinno sie budowac razem ze scianami, ale... w naszych brakuje najwazniejszych elementow - brak na skladzie, maja dopiero dowiez :roll:

W zwiazku z czym "nasz" dzielny p. Wladek, robi dalej, a kominy dorobi jak beda kompletne.

Dzisiaj jeszcze dokladnie napisze co z kominem w kuchni - pogadam z p. Wladkiem.

Pozdrowienia,

Marta

P.S.

Posylam Ci wadomosc na priva

Marta,

Jak ja się ciesze, ze wybraliśmy ten domek. On jest już teraz tak śliczny, ze brak nam słów. Pomimo tego, ze wiele osób mówiło, że jest za mały ( bla, bla, bla), teraz widzę, ze wcale nie. Jest świetny.....

Już wiem, ze to był dobry wybór.

Gratulujemy kolejnego etapu :p

Gdybyś miała jeszcze jakies uwagi i cenne rady....czekamy :lol:

Pozdrawiamy

Marta,

Jak ja się ciesze, ze wybraliśmy ten domek. On jest już teraz tak śliczny, ze brak nam słów. Pomimo tego, ze wiele osób mówiło, że jest za mały ( bla, bla, bla), teraz widzę, ze wcale nie. Jest świetny.....

Pozdrawiamy

Marta,

Pozdrawiamy

Marta,

Pozdrawiamy

Czesc Dominika :D

Ja jak zobaczylam fundamenty to bylam przerazona - ze to takie male :lol:

Ale teraz, wierz mi, wyglada super 8)

Lazienka, jak ja o te kilka cm wydluzysz, juz nie jest taka tycia, kuchnia tez wydaje sie byc sensownych rozmiarow, salonik bedzie idealnya kotlownia i ten pokoj sa super :D REWELACJA 8)

Zobacze jak wyjda schody, no i poddasze..

Ogolnie jest super i tez sie bardzo ciesze ze budujemy wlasnie TEN domek 8) 8) 8)

Pozdrowionka,

Marta

Marta,

Pozdrawiamy

Tak sobie jeszcze mysle...

Odnosnie fundamntow, pisalas, ze bedziecie robic stope fundamnetowa - te 30x40 cm - czy jakos tak...

My tego nie robilismy, bo taniej jest zrobic wykop i fundament lany w ziemi.

Czyli tak jak widzialas na naszych fotkach - dziura 40cmx120cm zazbrojona i zalana betonem. Tak jest tez dobrze, szybciej i wydaje mi sie taniej - choc moge sie mylic...

Pozdrowionka :wink:

Myślisz, że taniej? Ale przeciez, jeśli na całej wysokości 120 centymetrów macie 40 cm szerokosci to dużo więcej betonu wejdzie. U nas tylko do wysokości 30 cm będzie 40 cm szerokości. Od 30 w górę- będzie już szerokośc 24- więc wyjdzie duzo mniej betonu ??? Przynajmniej tak mi się wydaje...???

A co do Waszej budowy- przepięknie to wszystko wygląda. Jeszcze jedno pytanko odnośnie schodów. Iwona pisała, ze ma zamiar zmieścić schody ze spocznikiem. Myślisz, ze to realne?

:wink:

Pozdrawiam,

Dominika

Myślisz, że taniej? Ale przeciez, jeśli na całej wysokości 120 centymetrów macie 40 cm szerokosci to dużo więcej betonu wejdzie. U nas tylko do wysokości 30 cm będzie 40 cm szerokości. Od 30 w górę- będzie już szerokośc 24- więc wyjdzie duzo mniej betonu ??? Przynajmniej tak mi się wydaje...???

A co do Waszej budowy- przepięknie to wszystko wygląda. Jeszcze jedno pytanko odnośnie schodów. Iwona pisała, ze ma zamiar zmieścić schody ze spocznikiem. Myślisz, ze to realne?

:wink:

Pozdrawiam,

Dominika

Czesc Dominika,

Sama nie wiem czy by bylo taniej, bo beton tez drozeje jak szalony :roll: Napewno szybciej, bo nie trzeba murowac bloczkow i kopac tak szerokich fundamntow. Tu bys musiala przekalkulowac CALOSC - kopanie, beton, bloczki, robocizna... Sama nie wiem...

Schody ze spocznikiem odpadaja w naszym przypadku, po prostu sie NIE ZMIESZCZA...

Iwona mowila, ze powiekszyla klatke schodowa, moze jej sie zmieszcza.

U nas jest i tak szersza klatka schodowa - polecam, schody beda mialy nie po 90 cm a po 100 cm, lepiej to wyglada, no i spizarka wieksza o te 20 cm - dobrze jej to zrobilo 8)

Pozdrowienia,

Marta

Iwona pisała, ze ma zamiar zmieścić schody ze spocznikiem. Myślisz, ze to realne?

hej

narysowane na ścianie się zmieściły więc sądzę że w realu też się zmieszczą. Jak będę miała czas popracuję nad spocznikiem 100 lub 95 cm.

Roni-ja okna mam podobne jak Marta wym stand, a okno w kuchni takie jak w projekcie.

Witajcie.

Wracam do tematu kominów. Komin w kuchni ma wg projektu 3 kanały: 2 do kuchni, 1 do spiżarki. Ja bym nie rezygnował z kanału w kuchni [on nie był przewidziany do łazienki tylko do wyciągu kuchennego]. Gość, który nam doradza w sprawie kominów ["specjalista" ze składu z mat. bud.] twierdzi, że wentylacja poddasza w naszym projekcie jest źle rozwiązana bo i tu cytat: "pokażcie mi taki system dachówek, który wam wyprowadzi te kominki na dach". Chodziło mu o kominki wentylacyjne z pomieszczeń poddasza. Jego zdaniem lepszym rozwiązaniem jest dołożenie od poziomu poddasza dodatkowych kanałów wentylacyjnych w kominach [w systemach np. IBF jest to możliwe].

Krzysiek

Iwona pisała, ze ma zamiar zmieścić schody ze spocznikiem. Myślisz, ze to realne?

hej

narysowane na ścianie się zmieściły więc sądzę że w realu też się zmieszczą. Jak będę miała czas popracuję nad spocznikiem 100 lub 95 cm.

Roni-ja okna mam podobne jak Marta wym stand, a okno w kuchni takie jak w projekcie.

Czesc,

U Iwony sie zmieszcza, bo ma male przerobki.

U nas trzeba by bylo przesunac sciane obok koiminka, zlikwidowac czesc sufitu i wczesniej zaczac schody - zeby dalo sie wejsc :wink:

Tak sie mi przynajmniej wydaje...

Czy mógłbyś podać wymiary łazienki na dole. Jakie okno ile ściany przy oknach. Mam bardzo podobną z oknem i nie wiem czy się zmieści przy nim kabina.

MOGŁABYM :wink:

Odleglosc od sciany do okna jest okolo 82 cm, a obok okna nie mierzylam.

Ale Ty odleglosci w swoim domu/lazience mozesz sobie zmierzyc w projekcie.

Pozdrawiam,

Marta