roni 16.06.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Cześć Marta,Powodzenia przy ocieplaniu fundamentów.Jedno pytanie-Czy wiecie już jaki bedziecie miec kominek. Nasz wykonawca powiedział, ze dobrze byłoby to już wiedzieć, zeby w dobrym miejscu zrobić otwory, wlot spalin ( na dobrej wysokości), miejsce na wyczystkę itp. Jak to będzie u Was?Pozdrawiam,Dominika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 20.06.2007 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Cześć Marta, Powodzenia przy ocieplaniu fundamentów. Jedno pytanie- Czy wiecie już jaki bedziecie miec kominek. Nasz wykonawca powiedział, ze dobrze byłoby to już wiedzieć, zeby w dobrym miejscu zrobić otwory, wlot spalin ( na dobrej wysokości), miejsce na wyczystkę itp. Jak to będzie u Was? Pozdrawiam, Dominika Czesc Dominika, Sorry, ze sie nie odezwalam Odnosnie kominka, to nie wiem dokladnie jaki bedzie, tzn. jaki wklad/firma itd. wiem mniej wiecej jak ma wygladac i tyle. Miejsce na wyczystke mamy z przodu, kratka wentylacyjna jest od strony wejscia do salonu i narazie tyle... Jakos sie tym, poki co, nie stresuje, bo juz sily nie mam Budowa jest WYKANCZAJACA, na kazdym etapie... Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 21.06.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 (edytowane) czesć Gratulujemy dachówki Ocieplanie fundamentów - już mam za sobą i też mieliśmy IDENTYCZNE spostrzeżenia jeśli chodzi o fundament lany w grunt, że to baaardzo pozorna oszczędność. Jeżeli zamierza się ocieplać fundament, to wylanie go do gruntu jest idiotyzmem Też w części działki mam glinę. Usunięcie mokrej z fundamentu - to ...niezmiernie mozolne zajęcie. Częściowo na działce też mamy żwir, który daje taki efekt-oczyszczasz kawałek fundamentu (drucianymi dobrymi szczotkami) i już ma być dobrze, a tu....cały wykop się zapada. Cytat z Marty-"damy radę" pozdrawiam Iwona Edytowane 8 Lipca 2018 przez celtorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 21.06.2007 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 czesć Gratulujemy dachówki, my byśmy z takiej się ucueszyli i to baaardzo. Ostatnio zastanawialiśmy się czy kupić miedzianą dachówkę, chociaż mamy kominy tytan tj brunatnoczarne (wiem-żenada, ale jak się nie ma co się lubi...).Zastanawialiśmy się zbyt długo-ktoś nas uprzedził... Czesc, My sie tez, w sumie, cieszymy bo w koncu zaczna robic nam dach - mam nadzieje... U Was widze, tez nieciekawie z dachowkami Wiesz, nie chodzi o to, ze chce wybrzydzac, ale dach robi sie raz na kilkadziesiat lat, nie planujemy szybkich zmian, no i kosztuje to sporo pieniedzy... A tu musisz brac co jest, o ile w ogole cos jest - PARANOJA Mam nadzieje, ze znajda sie dla Was dachowki... Odnosnie ocieplania fundamentow to PORAZKA, ale... DAMY RADE, bo innego wyjscia nie mamy Powodzenia i pozdrowienia, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał C117 21.06.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Cześć,po co chcecie ocieplać ławy ??? Drenaż ok ale styropian dopiero na ścianę fundamentową przychodzi bo poniżej nie ma sensu. No i ostrożnie z odkopywaniem ław bo to w koncu element nośny budynku.Współczuję z dachówka, ja własnie jestem na etapie wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 21.06.2007 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Cześć, po co chcecie ocieplać ławy ??? Drenaż ok ale styropian dopiero na ścianę fundamentową przychodzi bo poniżej nie ma sensu. No i ostrożnie z odkopywaniem ław bo to w koncu element nośny budynku. Współczuję z dachówka, ja własnie jestem na etapie wyboru. Chcemy ocieplic, chociaz troszeczke, zeby nie bylo tak duzych strat ciepla (najwiecej ciepla ucieka przez fundamenty, dach i okna). Nie mam juz na dysku rodzajow i parametrow sposobu ocieplania, ale najlepsza forma jest ocieplenie scian fundametowych od zewnatrz. Jesli budynek nie jest podpiwniczony, wystarczy czesciowo ocieplic sciany fundamentowe, bo jesli jest piwnica, to wiadomo, ociepla sie cala wysokosc scian. Z odkopywaniem uwazamy, w sumie to jest juz odkopane, trzeba tylko "troche" odskrobac Powodzenia w wyborze dachowki... I napisz jaka wybraliscie, oczywiscie wrzuc fotki My ostatecznie jestesmy nawet zadowoleni z koloru, ochlonelismy, jest OK Pozdrowienia i powodzenia, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał C117 21.06.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Cześć, po co chcecie ocieplać ławy ??? Drenaż ok ale styropian dopiero na ścianę fundamentową przychodzi bo poniżej nie ma sensu. No i ostrożnie z odkopywaniem ław bo to w koncu element nośny budynku. Współczuję z dachówka, ja własnie jestem na etapie wyboru. Chcemy ocieplic, chociaz troszeczke, zeby nie bylo tak duzych strat ciepla (najwiecej ciepla ucieka przez fundamenty, dach i okna). Nie mam juz na dysku rodzajow i parametrow sposobu ocieplania, ale najlepsza forma jest ocieplenie scian fundametowych od zewnatrz. Jesli budynek nie jest podpiwniczony, wystarczy czesciowo ocieplic sciany fundamentowe, bo jesli jest piwnica, to wiadomo, ociepla sie cala wysokosc scian. Z odkopywaniem uwazamy, w sumie to jest juz odkopane, trzeba tylko "troche" odskrobac Powodzenia w wyborze dachowki... I napisz jaka wybraliscie, oczywiscie wrzuc fotki My ostatecznie jestesmy nawet zadowoleni z koloru, ochlonelismy, jest OK Pozdrowienia i powodzenia, Marta To OK. Bo ja zrozumiałem że styropian chcecie dać też na ławy. Ściany to bym ocieplił całe aż do ławy (tak się powinno robić). U mnie właśnie to dziś robia tak że jutro coś wkleję do dzienniczka. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 21.06.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 To OK. Bo ja zrozumiałem że styropian chcecie dać też na ławy. Ściany to bym ocieplił całe aż do ławy (tak się powinno robić). U mnie właśnie to dziś robia tak że jutro coś wkleję do dzienniczka. pozdrowionka Witaj, Dalej sie chyba nie zrozumielismy. TAK, my bedziemy ocieplac "kawalek" lawy fundamentowej. Przyjmijmy, ze sciana fundamentowa to to co jest nad ziemia, lawa to co jest pod ziemia. Idac dalej, ocieplamy okolo 20 cm lawy fundamentowej, mialo byc 60 cm, ale nie wyrobimy sie z czasem, zbyt mozolna robota. Dokladnie bedzie tak, mamy odkopany caly fundament, polozylismy folie kubelkowa, ulozylismy dren, zasypalismy go zwirem, a teraz bedziemy ocieplac sciany fundamnetowe (od frontu domu sciana (czesc nad ziemia) ma okolo 40 cm) plyty styropianowe maja 60 cm szer., wiec wpuszczamy je 20 cm w glab ziemi - na lawe fundamentowa i w taki sposob ocieplimy troszeczke lawe fundamentowa Ocieplamy styrodurem. Pozdrowionka i pozniej wrzuc fotki z Waszych dzisiejszych postepow Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 21.06.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Cześć.Co do ocieplania fundamentów lanych w grunt, to są różne szkoły. Niektórzy nawet piszą, że nie powinno się ich odkopywać. [tak wyczytaliśmy na jednym z forum budowlanych]. My jednak będziemy i czeka nas taka mordęga jak Was. Ław nie ma sensu ocieplać - należy zadbać przede wszystkim o izolacje przeciwwilgociową. Zadbaj o dobre ocieplenie podłogi na gruncie i tej części fundamentów, które wystają ponad grunt. Dobrze ułożony styropian daje gwarancję ciepłego domu. My ocieplimy ok. 50 cm poniżej poziomu gruntu, czyli jak zrozumiałem podobnie jak Wy.Z dachówką sobie poradziliście, a my mamy zgryza z systemami kominowymi - mimo, że zamówione ponad miesiąc temu, zadatkowane, to ich nie ma. Podobno producentowi brakło wełny. Mam jeszcze 2 tygodnie, jeżeli nie uda mi się kupić kominów to budowa zostanie wstrzymana na bliżej nieokreślony czas.Jak widzisz bez problemów nie da się budować.Pozdrawiam serdecznie, Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 21.06.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Przyjmijmy, ze sciana fundamentowa to to co jest nad ziemia, lawa to co jest pod ziemia. Idac dalej, ocieplamy okolo 20 cm lawy fundamentowej, mialo byc 60 cm, ale nie wyrobimy sie z czasem, zbyt mozolna robota. Dokladnie bedzie tak, mamy odkopany caly fundament, polozylismy folie kubelkowa, ulozylismy dren, zasypalismy go zwirem, a teraz bedziemy ocieplac sciany fundamnetowe (od frontu domu sciana (czesc nad ziemia) ma okolo 40 cm) plyty styropianowe maja 60 cm szer., wiec wpuszczamy je 20 cm w glab ziemi - na lawe fundamentowa i w taki sposob ocieplimy troszeczke lawe fundamentowa Nio to teraz i ja wiem w czym rzecz. My chcemy zrobić podobnie, tylko płyty storopianowe ustawić pionowo [1 m] Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał C117 21.06.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Cześć. Co do ocieplania fundamentów lanych w grunt, to są różne szkoły. Niektórzy nawet piszą, że nie powinno się ich odkopywać. [tak wyczytaliśmy na jednym z forum budowlanych]. My jednak będziemy i czeka nas taka mordęga jak Was. Ław nie ma sensu ocieplać - należy zadbać przede wszystkim o izolacje przeciwwilgociową. Zadbaj o dobre ocieplenie podłogi na gruncie i tej części fundamentów, które wystają ponad grunt. Dobrze ułożony styropian daje gwarancję ciepłego domu. My ocieplimy ok. 50 cm poniżej poziomu gruntu, czyli jak zrozumiałem podobnie jak Wy. Z dachówką sobie poradziliście, a my mamy zgryza z systemami kominowymi - mimo, że zamówione ponad miesiąc temu, zadatkowane, to ich nie ma. Podobno producentowi brakło wełny. Mam jeszcze 2 tygodnie, jeżeli nie uda mi się kupić kominów to budowa zostanie wstrzymana na bliżej nieokreślony czas. Jak widzisz bez problemów nie da się budować. Pozdrawiam serdecznie, Krzysiek. MASZ RACJĘ !! Pozatym trzeba uważac na warstwę kleju pod styropianem po której możę się przedostawać wilgoć zławy na ścianę fundamentową a wtedy izolacja pozioma traci swoją skuteczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 21.06.2007 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Cześć. Co do ocieplania fundamentów lanych w grunt, to są różne szkoły. Niektórzy nawet piszą, że nie powinno się ich odkopywać. [tak wyczytaliśmy na jednym z forum budowlanych]. My jednak będziemy i czeka nas taka mordęga jak Was. Ław nie ma sensu ocieplać - należy zadbać przede wszystkim o izolacje przeciwwilgociową. Zadbaj o dobre ocieplenie podłogi na gruncie i tej części fundamentów, które wystają ponad grunt. Dobrze ułożony styropian daje gwarancję ciepłego domu. My ocieplimy ok. 50 cm poniżej poziomu gruntu, czyli jak zrozumiałem podobnie jak Wy. Z dachówką sobie poradziliście, a my mamy zgryza z systemami kominowymi - mimo, że zamówione ponad miesiąc temu, zadatkowane, to ich nie ma. Podobno producentowi brakło wełny. Mam jeszcze 2 tygodnie, jeżeli nie uda mi się kupić kominów to budowa zostanie wstrzymana na bliżej nieokreślony czas. Jak widzisz bez problemów nie da się budować. Pozdrawiam serdecznie, Krzysiek. Masz racje, rozne sa szkoly... My tez zawalilismy, bo szybciej i chyba nawet taniej bylo by zrobic to od razu, czyli szalunek, ale... Tak jak Iwona uczymy sie na wlasnych bledach... My tez chcielismy ocieplac glebiej, ale... sciany sa bardzo nierowne i styropian sie poprostu do nich nie przyklei chyba ze bedziecie je szlifowac na gladko. Ja, musze przyznac, sie podlamalam jak to zobaczylam, bo nie wiedzielismy co z tym dalej zrobic... Dlatego podjelismy decyzje, ze przykleimy styrodur do sciany nad powierzchnia ziemi (bo te sciany sa gladkie i styro bedzie do nich przylegal calkowicie)a to co jest pod powierzchnia-odkopany fundament, zasmarujemy porzadnie tym mazidlem/klejem, styro tez posmarujemy, przylozymy folia kubelkowa i zasypiemy, bo nic madrzejszego nam do glowy nie przychodzi Ogolnie sytuacja wyglada dennie, ale cos "z tym" trzeba zrobic. A wydaje mi sie ze 20cm to zawsze cos. Sama nie wiem, jesli macie jakies lepsze pomysly na ten problem, to czekam na uwagi... Pozdrowienia, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 21.06.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 ...Z dachówką sobie poradziliście, a my mamy zgryza z systemami kominowymi - mimo, że zamówione ponad miesiąc temu, zadatkowane, to ich nie ma. Podobno producentowi brakło wełny. Mam jeszcze 2 tygodnie, jeżeli nie uda mi się kupić kominów to budowa zostanie wstrzymana na bliżej nieokreślony czas. Jak widzisz bez problemów nie da się budować. Pozdrawiam serdecznie, Krzysiek. Na szczescie dachowka ma byc w poniedzialek. Na kominy tez dlugo czekalismy, u nas ekipa budowala sciany i wylewala strop bez kominow - zostawili otwory i kominy dobudowali jak w koncu je dostalismy Ale i tak chyba jeszcze czegos brakuje... cos mi sie wlasnie przypomnialo, kratki jakiejs czy czegos... Masz racje, NIE MA LEKKO z budowaniem Ale wazne zeby to jakos "pchac" do przodu i uzbroic sie w cierpliwosc i stalowe nerwy... hehehe - zeby sie jeszcze dalo ale pogadac se mozna Pozdrowionka i trzymam kciuki za Wasze kominy, Marta P.S. A czego Wam brakuje?? Bo nam cos tam zostanie I jakie macie zamowione te kominy, jakie srednice i rodzaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 21.06.2007 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Nio to teraz i ja wiem w czym rzecz. My chcemy zrobić podobnie, tylko płyty storopianowe ustawić pionowo [1 m] Krzysiek Ten styrodur, ktory kupilismy ma wymiar 125x60 cm, wiec u nas i tak bylo by dosc gleboko, a szkoda obcinac. Ale rezygnujemy, przeroslo nas to. Damy poziomo i tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roni 21.06.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hej,Dopiero teraz przeczytałam o Waszych dachówkach. Przykro nam bardzo. Ale brązowa tez powinna ladnie wygladac.Trzymamy kciuki,Dominika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 22.06.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 A czego Wam brakuje?? Bo nam cos tam zostanie I jakie macie zamowione te kominy, jakie srednice i rodzaj... Dzięki za dobre chęci. Zamówiony system to IBF Classic, IBF Universal i IBF Airvent. Na te systemy pozostawiliśmy otwory w stropie, a brakuje nam całych kompletów! I jeszcze jedno pytanie: jak sobie poradziliście z problemem obudowy kominów cegłą klinkierową? My chcemy komin wentylacyjny [ten w kuchni] obudować już od stropu, a pozostałe dwa od momentu wyjścia na dach. Czy zakupiliście specjalne kołnierze na cegły, czy może macie inny patent? P.S. Dach brązowy jest extra, tylko trzeba dobrze dobrać elewację. W naszych okolicach najwięcej domów z brązową dachówką ma elewacje w żółtym kolorze - mnie żółta nie bardzo pasuje Pozdrawiam, Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 22.06.2007 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Hej, Dopiero teraz przeczytałam o Waszych dachówkach. Przykro nam bardzo. Ale brązowa tez powinna ladnie wygladac. Trzymamy kciuki, Dominika Czesc Dominika, Juz sie nie martwie, bo w sumie to sa ladne Tez za Was trzymamy kciuki, powodzenia i pozdrowionka, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 22.06.2007 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 A czego Wam brakuje?? Bo nam cos tam zostanie I jakie macie zamowione te kominy, jakie srednice i rodzaj... Dzięki za dobre chęci. Zamówiony system to IBF Classic, IBF Universal i IBF Airvent. Na te systemy pozostawiliśmy otwory w stropie, a brakuje nam całych kompletów! I jeszcze jedno pytanie: jak sobie poradziliście z problemem obudowy kominów cegłą klinkierową? My chcemy komin wentylacyjny [ten w kuchni] obudować już od stropu, a pozostałe dwa od momentu wyjścia na dach. Czy zakupiliście specjalne kołnierze na cegły, czy może macie inny patent? P.S. Dach brązowy jest extra, tylko trzeba dobrze dobrać elewację. W naszych okolicach najwięcej domów z brązową dachówką ma elewacje w żółtym kolorze - mnie żółta nie bardzo pasuje Pozdrawiam, Krzysiek. Czesc, Szkoda ze tak sprawa wyglada z Waszymi kominami My tez teraz mamy chwile zastanowienia co z kominami, bo do grafitowej dachowki, mielismy zrobic tak: kominy sa systemowe, wiec chcielismy oblozyc je siatka podtynkowa i otynkowac w kolorze grafitowym/czarnym... A teraz sie zastanawiamy... Albo kupimy plytki klinkierowe, albo tynk tylko w jakims bezu, jesli plytki to tez cos w bezu... Sama jeszcze nie wiem Kominy wentylacyjne w kuchni - mamy z kamionki, wiec beda musieli je z czegos wymurowac - musimy pogadac z Panem Wladkiem... Pozdrowienia, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 22.06.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Dach brązowy jest extra, tylko trzeba dobrze dobrać elewację. W naszych okolicach najwięcej domów z brązową dachówką ma elewacje w żółtym kolorze - mnie żółta nie bardzo pasuje Pozdrawiam, Krzysiek. Tez mam dosc zoltych elewacji, my zostajemy przy bialej Mnie sie podoba taka stylistyka: http://images26.fotosik.pl/4/4cd58181a5d93045med.jpg Co prawda nasza dachowka jest troche ciemniejsza, ale jakos damy rade Pozdrowionka, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roni 22.06.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Super elewacja W takich kolorkach domek wygląda równie ciepło i przytulnie. Pozdrawiamy, Dominika i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts