Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W październiku tamtego roku podpisałem umowę na wykonanie schodów kręconych z datą wykonania 30.10.2006 . W związku z opóźnieniem oddania mieszkania poprosiłem wykonawcę o przesunięcie terminu o 2 tygodnie(wtedy jeszcze nie wiedziałem ,że było mu to na rękę) Po uzgodnionych 2 tygodniach opóźnienia rozpoczął się mój koszmar okazało się , że wykonawca , albo jest za granicą , albo będzie lada dzień itd. Setki telefonów nie przynosiły rezultatu (za każdy razem inna bajka)

W końcu po tysiącach próśb i gróźb na koniec grudnia wykonawca zamontował schody jednak bez balustrady . W związku z tym , że nie mieliśmy już ,gdzie mieszkać zgodziliśmy się na takie połowiczne rozwiązanie . Obiecano nam ,że balustrada będzie najpóźniej do 15.01

Niestety sytuacja się powtarza pan jest nieuchwytny , telefon ma albo wyłączony albo go nie odbiera (w tym czasie realizując inne zlecenia)

1. Co mogę zrobić ?

2. Czy mogę żądać jakiegokolwiek odszkodowania za takie późnienie?

3. Na umowie była kwota 6800 . Po podpisaniu umowy okazało się , że jest to kwota netto i jeśli chcę f-re to musze dopłacić 22%vat . Czy klientom indywidualnym nie prezentuje się cen brutto ?

Pomóżcie proszę mam malutkie dziecko i boję się ,że brak balustrady może spowodować nieszczęście

pozdrawiam i dziękuję

Piorek

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/

Na umowie była kwota 6800 . Po podpisaniu umowy okazało się , że jest to kwota netto i jeśli chcę f-re to musze dopłacić 22%vat . Czy klientom indywidualnym nie prezentuje się cen brutto
?

netto czy brutto zgodnie z ustawą o rachunkowoąci powinien wyatwić niezwłocznie fakture przyjmuąc iż to wpłacona kwota to brutto.

inna sprawa czy zaewidencjonował przychd w wysokości 6800, a le z tym bym poczekał do końca lutego aby nie mógł poprawić pitu

pisz do skarbówki ze gościu nie chce ci wystwic faktury .......... będzie następnego dnia.

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1591676

CZy kara za każdy dzień 0,3% może być naliczana od dnia 31.10 ?(jeśli nie to od kiedy) Czy powinieniem go powiadomić np. listem polecnowym o powziętych krokach (odsetki karne+jednorazowa kara za opóźnienie + bezwzględny wymóg f-ry)

Czy juz teraz powinienem zgłosić sprawę do sądu ?

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1591694

Przygotuj dokumentacje, w szczególności fotki. Napisz do niego piemko, wyszczególnij wszystkie rządania i naliczone kary/koszta. Poinformuj go że masz zamiar zgłośić sprawę do US. i szykujesz już pozew do sądu.

W ciągu kilku godzin od dostania listu - będzie u Twych drzwi 8)

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1591780

napisz oficjalne pismo reklamacyjne, wyśli poleconym, potem wyślij drugie tkz. wezwanie przedsądowe, wyślij listem poleconym, jeśli na pierwsze pismo nie odpowie w terminie 14dni od odebrania to zgadza się na twoją reklamację.
https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1592196

PAN MI ODPOWIEDZIAŁ,ŻE NIE MAM PODSTAW DO OBCIĄŻANIA GO JAKIMIKOWLEIK KARAMI BO NA UMOWIE NIE MA TAKIEGO ZAPISU I GENERALNIE TO MOGE SOBIE CZEKAĆ. NIE OBCHODZI GO ,ŻE SCHODY NIE SĄ ZABEZPIECZONE(DODATKOWO ŹLE ZAMOCOWANE) A MOJA ŻONA CODZIENNIE LILKA RAZY MUSI PO NICH WNOSIĆ 3 MIESIECZNE DZIECKKO :(((
https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1602516

PAN MI ODPOWIEDZIAŁ,ŻE NIE MAM PODSTAW DO OBCIĄŻANIA GO JAKIMIKOWLEIK KARAMI BO NA UMOWIE NIE MA TAKIEGO ZAPISU (..)

Umowa nie musi wszystkiego precyzować. Co nieco jest jeszcze w KC.

Art. 635. KC

Jeżeli przyjmujący zamówienie opóźnia się z rozpoczęciem lub wykończeniem dzieła tak dalece, że nie jest prawdopodobne, żeby zdołał je ukończyć w czasie umówionym, zamawiający może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do wykonania dzieła.

Pytanie- czy i ile mu już zapłaciłeś ?

Do tego tak jak radzili przedmówcy- powiadomienie US.

Obawiam się, że przy takim jego podejściu bez sądu może się nie obyć...

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1602768

Jest tylko jedno "ale". W tym wypadku nie można posługiwać sie przepisami z Kodeksu Cywilnego, bo reguluje to Ustawa Konsumentcka. I właśnie na niej można oprzeć swoje roszczenia na zasadzie niezgodności towaru (usługi) z umową. Moim zdaniem zrób tak:

Wyślij listem poleconym (a jeszcze lepiej "za pokwitowaniem odbioru") o treści:

W związku z brakiem reakcji na moje reklamacje z dnia .......(wymień zarówno pisemne jak i telefoniczne):

na podstawie Ustawy z dnia 27 lipca 2002r (Dz.U.2002r, nr.141, poz. 1176), Art.3.5 żądam natychmiastowego dostarczenia i zamontowania balustrady do dostarczonych w dniu ....... schodów, oraz na podstawie Art.6, oraz Art.8.1, żądam natychmiastowego usuniecia nastepujących usterek ............

W przypadku braku reakcji i nie naprawienia wymienionych wyżej usterek w dniu ......... kieruje sprawę do rozpatrzenia przez UOKiK

Jednoczesnie ponawiam żądanie wydania F-ry na kwotę ......... wpłaconą w dniu ......... za wykonaną (byle jak) usługę. W w przypadku nie otrzymania F-ry do dnia ......... zmuszony będe do zawiadomienia tutejszy US o zaistniałej sytuacji.

Powodzenia

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1602874

Jest tylko jedno "ale". W tym wypadku nie można posługiwać sie przepisami z Kodeksu Cywilnego, bo reguluje to Ustawa Konsumentcka. I właśnie na niej można oprzeć swoje roszczenia na zasadzie niezgodności towaru (usługi) z umową. Moim zdaniem zrób tak:

W związku z brakiem reakcji na moje reklamacje z dnia .......(wymień zarówno pisemne jak i telefoniczne):

na podstawie Ustawy z dnia 27 lipca 2002r (Dz.U.2002r, nr.141, poz. 1176), Art.3.5 żądam natychmiastowego dostarczenia i zamontowania balustrady do dostarczonych w dniu ....... schodów, oraz na podstawie Art.6, oraz Art.8.1, żądam natychmiastowego usuniecia nastepujących usterek ............

W przypadku braku reakcji i nie naprawienia wymienionych wyżej usterek w dniu ......... kieruje sprawę do rozpatrzenia przez UOKiK

Jednoczesnie ponawiam żądanie wydania F-ry na kwotę ......... wpłaconą w dniu ......... za wykonaną (byle jak) usługę. W w przypadku nie otrzymania F-ry do dnia ......... zmuszony będe do zawiadomienia tutejszy US o zaistniałej sytuacji.

Powodzenia

NIE wprowadzaj w blad bo KC zawsze mozna sie posluzyc, reguluje stosunki miedzy ludzmi. Sluzy szcegolnie przeciwko takim naciagaczom. NIE mozna sie posluzyc umowa konsumencka bo ta tyczy sie towarow i uslug juz wykonanych i zaczyna swoj bieg od momentu zawawarcia umowy kupna sprzedazy(czyli przekazania pieniedzy i wydania towaru w calosci). TU mamy do czynienia z umowa o dzielo, ktorej przedmiotem sporu jest niewykonanie dziela nalezycie i, razace naruszanie usatalonych terminow. napisz donos do UKS, w ciagu kilku dni facet nie jest juz taki cwaniak...Urzedy czekaja na takie tematy i chetnie przyjrza sie temy panu..

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1604728

Powodzenia

NIE wprowadzaj w blad bo KC zawsze mozna sie posluzyc, reguluje stosunki miedzy ludzmi. Sluzy szcegolnie przeciwko takim naciagaczom. NIE mozna sie posluzyc umowa konsumencka bo ta tyczy sie towarow i uslug juz wykonanych i zaczyna swoj bieg od momentu zawawarcia umowy kupna sprzedazy(czyli przekazania pieniedzy i wydania towaru w calosci). TU mamy do czynienia z umowa o dzielo, ktorej przedmiotem sporu jest niewykonanie dziela nalezycie i, razace naruszanie usatalonych terminow. napisz donos do UKS, w ciagu kilku dni facet nie jest juz taki cwaniak...Urzedy czekaja na takie tematy i chetnie przyjrza sie temy panu..

Nie wprowadzam w błąd 8) Bo tu mamy do czynienia z przedsiębiorcą realizującym zamówienie od osoby fizycznej, a tych relacji i tego zakresu nie reguluje KC. Sprawdź dobrze przepisy :oops:

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1605555

Czy mozna powolac sie na ustawe o sprzedazy konsumenckiej, gdy towarem sa schody wraz z montazem w budynku?

Czy takie schody sa rzecza ruchoma (a takich tylko dotyczy wspomniana ustawa)?

Sprzedażą konsumencką jest sprzedaż dokonywana w zakresie działalności przedsiębiorstwa, które dokonuje sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością gospodarczą lub zawodową.Przepisy o sprzedaży konsumenckiej znajdą odpowiednie zastosowanie do umów o dzieło, dostawy i komisu, w których drugą stroną umowy jest osoba nabywająca towar lub zamawiająca oznaczone dzieło będące rzeczą ruchomą, w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową.

Za rzecz ruchomą uważa się wszystkie rzeczy materialne z wyjątkiem gruntów i budynków związanych z gruntem (czyli nieruchomości). Rzeczą ruchomą jest zarówno stół, jak i zwierzę w sklepie zoologicznym. Rzecz ruchoma sprzedawana konsumentowi jest towarem konsumpcyjnym.

Również dzieło – rzecz ruchoma – powstające w efekcie realizacji umowy o dzieło, zawieranej między konsumentem i profesjonalistą (usługodawcą), traktowane jest w prawie odpowiednio jak towar konsumpcyjny.

Czyli w myśl tego schody są "rzeczą ruchomą"

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1605585

Określenie "rzecz ruchoma" praktycznie dotyczy wszystkiego co nie jest nieruchomością. Definicja "niruchomości" jest określona w kilku róznych aktach prawnych. Wszystko to co nie "podchodzi" pod nieruchomość i "roboty budowlane" - a definicja robót budowlanych też jest określona w kilku aktach prawnych - a jest wykonywane, sprzedawane, przez "przedsiębiorcę" dla i na potrzeby osoby fizycznej "podpada" pod Ustawę.

Jeśli roboty instalacyjne wykonano na podstawie odrebnej umowy (nie razem z budową domu), łącznie ze sprzedażą elementów instalacji, to jest to rzecz ruchoma i jeśli wykonano je dla osoby fizycznej przez przedsiebiorcę to wzajemne "stosunki" reguluje Ustawa, lecz gdy prace instalacyjne zlecił "przedsiębiorca" to "stosunki" te regulują przepisy KC.

Jeszcze jedno. Zamawiając sama usługe u przedsiebiorcy zawieramy z nim "konsumencką umowę o dzieło" tj nowy rodzaj umowy, który wprowadziła wspomniana Ustawa - tak wieć samo wykonanie instalacj też "podpada" pod Ustawę Konsumencką.

https://forum.murator.pl/topic/71284-pom%C3%B3%C5%BAcie-nieuczciwy-wykonawca/#findComment-1606441