Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gmina przekształciła działkę rolną pod zabudowę, rząda 30%

parkte

Recommended Posts

Mam pewnien problem, otórz mam działkę rolną w części przekształconą w 2004 roku przez gminę pod zabudowę jednorodzinną.

Chcę sprzedać z tego jedną działkę którą wydzieliłam w wielkości 10a właśnie teraz.

Wg. gminy nie minęło jeszcze 5 lat od momentu przekształcenia,uchwalenia nowego planu zagospodarowania przestrzennego i zobowiązują mnie do zapłaty "kary" w wysokości 30% wartości sprzedawanej działki.

Moje pytanie:

Czy te 30% jest liczone od kwoty zawartejk w akcie notarialnym? Czy gmina sama sobie ustala kwotę za mkw., wuznacza rzeczoznwacę?

Czy ktoś z was miał podobny problem? Nie mogę czekać do 2009 roku aż, bez problemu będę mogła sprzedać działkę .

Prosze o pomoc!

30% od różnicy w wartości działki rolnej a budowlanej na dzień dzisiejszy. Gmina sama sobie ustali, ale można przed sprzedażą wystąpić do niej o podanie ile to wyniesie (poczytaj ustawę o planowaniu przestrzennym).

Większość mądrych gmin nie pobiera tej opłaty lub w niższym procencie (30% to stawka maksimum) bo to zabija inwestycje.

Pozdrawiam,

S

parkte tu masz odpowiedź

USTAWA z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Art. 36.

4. Jeżeli w związku z uchwaleniem planu miejscowego albo jego zmianą wartość nieruchomości wzrosła, a właściciel lub użytkownik wieczysty zbywa tę nieruchomość,wójt, burmistrz albo prezydent miasta pobiera jednorazową opłatę ustaloną w tym planie, określoną w stosunku procentowym do wzrostu wartości nieruchomości. Opłata ta jest dochodem własnym gminy. Wysokość opłaty nie może być wyższa niż 30% wzrostu wartości nieruchomości.

Art. 37.

1. Wysokość odszkodowania z tytułu obniżenia wartości nieruchomości, o którym mowa w art. 36 ust. 3, oraz wysokość opłaty z tytułu wzrostu wartości nieruchomości, o której mowa w art. 36 ust. 4, ustala się na dzień jej sprzedaży. Obniżenie oraz wzrost wartości nieruchomości stanowią różnicę między wartością nieruchomości określoną przy uwzględnieniu przeznaczenia terenu obowiązującego po uchwaleniu lub zmianie planu miejscowego a jej wartością, określoną przy uwzględnieniu przeznaczenia terenu, obowiązującego przed zmianą tego planu, lub faktycznego sposobu wykorzystywania nieruchomości przed jego uchwaleniem.

2. (uchylony).

3. Roszczenia, o których mowa w art. 36 ust. 3, można zgłaszać w terminie 5 lat od dnia, w którym plan miejscowy albo jego zmiana stały się obowiązujące.

4. Przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio do opłat, o których mowa w art. 36 ust. 4.

i błagam popraw na żądać bo w oczy razi

dziękuję za pomoc.

Proszę powterdzcie tylko czy myślę poprawnie :

Działka wg mnie kosztowała jako rolna 25zł/mkw czyli 25 000

teraz, kiedy można się na niej budować kosztuje 70 zł/mkw czyli 70 000

w związku z czym płace 30%(tyle w mojej gminie-Św. Katarzyna) z 45 000 zatem 13 500zł .