Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GEMINI pracownia DOBRE KLIMATY

Recommended Posts

Czy ktos z Panstwa budowal lub chocby zainteresowal sie projektem "Kropka" z pracowni "Domowe Klimaty"?

Ja oscyluje miedzy Muratorem M03a: http://www.projekty.murator.pl/projektIdProjektu=321&action=showProject

i Kropka: http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=767.

Moje Miejsce blizsze jest memu sercu lecz calkowicie niefunkcjonalne sa pokoje na parterze. Bylem sklonny poszerzyc budynek po 1,5 m z kazdej strony i na to mialbym zgode Muratora lecz powiedziano mi w biurze rozprowadzajacym projekty Muratora w Gliwicach, ze taka zmiana projektu kosztowalaby powyzej 12.000 zl. W tej sytuacji projekt ekonomicznie stracilby swoj sens.

Kropka jest napewno bardziej funkcjonalna i bardzo ladna wewnatrz, nigdzie jednak nie mozna uzyskac ceny realizacji projektu.

W podanym powyzej linku mozna zobaczyc zdjecia z realizacji , nigdzie natomiast na forum nie znajduje chocby wzmianki na temat tego projektu. Czy moze jednak ktos juz interesowal sie tym zgrabnym domem? Bylbym bardzo wdzieczny za podzielenie sie informacjymi.

Pozdrawiam wszystkich

sumopatt

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozwalam sobie jeszcze raz ponowic temat projektu Kropka z Domowych Klimatow.

Wedlug biura projektowego projekt ten cieszy sie duza popularnoscia.

Adres - http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=767.

Czyzbym trafil na pechowy przedzial czasowy?

Jak wynika z czytanych przeze mnie opinii na tym forum jest wsrod Was bardzo wiele osob z duzym doswiadczeniem i trzezwa ocena.

Moze ktos zechce podzielic sie swoimi spostrzezeniami dotyczacymi tego projektu. Prosze o krytyke!

- A moze ktos buduje....?

Pozdrowienia.

sumopatt

Mnie nie bardzo podoba się ten dom pod kątem ceny do funkcjonalności.Przede wszystkim zbyt drogi i duży dach, tylko po to aby przykryć parter z nieużytkowym poddaszem. Do podasza też niezbyt się nadaje ze względu na skosy. Pokój dzienny ma rangę nie salonu, ale hallu. jest całkowicie przechodni i nieustawny. W domu zero intymności, brak wyodrębnienia stref, wszyscy ganiają przez ten pokój. Poza tym mała kuchnia zamknięta, wychodząca na przedpokój. Będzie problem z przenoszeniem jedzenia, bo tak naprawdę w tej kuchni na to miejsca nie ma. Jest dużo o niebo lepszych projektów z Muratora (Skrzat i pochodne) i wielu innych pracowni o tym metrażu. Ja buduję Sosenkę z Horyzontu, tam też jest sporo fajnych malych domków (Angela, Magda).Bardzo fajne takie domki ma też pracownia Dom na 5-tkę (Mniszek, Zosia). Ja miałam ograniczony wybór, bo mam działkę z wjazdem od poludniowego zachodu i chcę mieć ogród z przodu domu.

Witaj el-ka!

Najpierw serdeczne dzieki za podjecie tematu. Przestudiowalem wraz z zona Twoje uwagi i doszlismy do nastepujacych wnioskow:

1. Uwagi te sa dla nas bardzo cenne ze wzgledu na bardzo praktyczne spojrzenie na projekt.

2. Nasze wlasne zastrzezenia, ktore pokrywaly sie czesciowo z Twoimi nie byly az tak dyskwalifikujace.

3. Opinie Twoje sa tak przekonujace, ze odstepujemy od dalszych rozwazan na temat Kropki.

Plusem, ktory mial wg mnie tytulowy projekt byly relatywnie duze pokoje - calosc na parterze. Podane przez Ciebie inne projekty sa bardzo ciekawe - wszystkie jednak maja pokoje(sypialnia/gabinet) w granicach 11 m2. To jest dla nas za malo o 2 m2.

Moj projekt, ktory ze wzgledu na piekna architekture zaakceptowalbym w ciemno- Murator M03a - musial pojsc w odstawke ze wzgledu na wlasnie mala powierzchnie tychze pokoi. Myslalem o poszerzeniu bryly budynku o 1,5 m z obu stron-jednak ostudzono moje zamiary podajac cene za taka zmiane w granicach powyzej 12.000 zl. W Twoich komentarzach wyczytalem, ze dokonujesz rowniez poszerzenia budynku o 1 m. Czy ta zmiana dokonywana jest ze zmiana projektu? Jesli tak - to jaka jest cena przeprojektowania? Pytam dlatego, bo wydaje mi sie, ze podana mi kwota 12.000 zl jest wzieta z ksiezyca.

Jeszcze raz dziekuje bardzo za cenne uwagi.

Lacze pozdrowienia i zyczenia budowy bez problemow

sumopatt

Za całą adaptację Sosenki ze sporymi zmianami - wydłużenie bryły o 1m, przesunięcie umiejscowienia schodów, dwóch kominów oraz zamknięcie podcienia w wiatrołap zapłacę ok. 2500 - 3000zł - a to są zmiany konstrukcji stropów i fundamentów. Dach zostaje konstrukcyjnie b.z. - tylko o dwie krokwie więcej. Może tu chodzi o zmianę konstrukcji całego dachu, ale i tak strasznie drogo. Szukajcie dalej, ja przeszłam chyba z 15 domków, na etapie prawie kupna projektu. Każdy miał coś nie tak i w końcu zostaliśmy przy Sosence z przeróbkami - ale chcieliśmy malutki domek. Myślę, że jeszcze coś znajdziecie. Poszukajcie też w pracowni Archipelag - tam były różne fajne parterówki - Wiesia, Irma, Kama, Ola zdaje się, dobrze nie pamiętam. Jeśli podobał Wam się M03, to podobne w stylistyce domy ma pracownia Lipiińskich http://www.lipinscy.pl/. Ładne nowoczesne parterowki ma też BAUHER, niektóre super - http://www.dom-parterowy.pl. Powodzenia! I za dobre życzenia - odpukać - nie dziękuję!!!

Coś dawno nikt nie pisał,

Ja własnie odebrałem projekt po adaptacji, i w dalszym ciągu poszukuje ekipy do wybudowania domu. Jak ktoś ma namiary na jakieś solidne ekipy/firmy i może mi je udostępnić (na privia) to z góry bardzo dziękuje.

Oferta jaką otrzymałem od developera im dłużej na nią patrzę tym mniej atrakcyjna mi się wydaje.Właśnie otrzymałem ofertę z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w projekcie, ale również podwyżek cen materiałów i robocizny jakie nastąpiły w przeciągu ostatniego miesiąca wg developera ceny te wzrosły o 5% w przeciągu miesiąca :o :wink: (tak wynika z oferty) a GUS podaje że wzrosły o 4% ale rok do roku a niby na tym wskaźniku bazował oferent.

Jeśli chodzi o technologię to zamierzam budować z materiałów tradycyjnych (pustak U-220), dach z dachówki ceramicznej, okna raczej drewniane.

Pozdrawiam

Adam

Ad-am,

z kolei zaletą oferty od dewelopera, o którym czasem rozmawiamy, jest gwarancja stałej ceny przez cały okres kontraktu... rozważ więc, czy zakładając niemal pewny wzrost cen na materiały i robociznę, nie jest warte przełknięcia owe 5%... (ale to tak na marginesie).

Nasz domek już powoli zaczyna wyglądać. Na działce czeka już pełne oprzyrządowanie systemowe do zbudowania szalunku stropu nad parterem i podciągów. Jak tak dalej pójdzie (tzn. jeżeli pogoda nie załamie się na dniach), to za 2 tygodnie lejemy strop :)

Jak już wiesz, na naszą p. architekt trzeba BARDZO uważać. Zastanawiam się nad dochodzeniem w sądzie odszkodowania za ten głupi słup w garażu (tzn. za koszty, które będę musiał ponieść, aby doprowadzić dom do stanu, w którym wykonanie słupa będzie możliwe). Nie uśmiecha mi się zaproponowane rozwiązanie, w którym podciąg albo tworzy mi grzebień nad wykuszem z drzwiami wejściowymi, albo próg o wysokości 15 cm pod drzwiami na balkon w sypialni...

PYTANIE do tych, co już wybudowali: na jakiej wysokości nad (gotową) podłogą jest u was podstawa ramy okna balkonowego w sypialni? Jak czytam oryginalny projekt, to widzę, że wychodzi to ok. 5-10 cm. Czy tak faktycznie jest? Czy tworzy się taki wysoki próg (xxx cm "murka" + 5-7 cm ramy okiennej)? Nieba przychylę za jakieś zdjęcia (najlepiej z wewnątrz i z zewnątrz)!!

Pozdr.

M

Witam !

... Zastanawiam się nad dochodzeniem w sądzie odszkodowania za ten głupi słup w garażu (tzn. za koszty, które będę musiał ponieść, aby doprowadzić dom do stanu, w którym wykonanie słupa będzie możliwe). Nie uśmiecha mi się zaproponowane rozwiązanie, w którym podciąg albo tworzy mi grzebień nad wykuszem z drzwiami wejściowymi, albo próg o wysokości 15 cm pod drzwiami na balkon w sypialni...

W "mojej adaptacji" podciąg wystaje nad drzwiami wejściowymi a próg pod drzwiami balkonowymi jest taki jak w orginalnym projekcie.

Jeśli chodzi o próg to zgodnie z projektem orginalnym (tym ze słupem w garażu) ma on i tak 15 cm - tak przynajmniej wynika z rysunków które posiadam. Jeżeli masz zamiar zwiększyć wysokość podciągu w górę to wg mnie będzie on miał wysokość 25 cm.

Dlatego ja wybieram "grzebień nad wykuszem". Ponieważ podniosłem parter o jeden pustak to mam nadzieje, że ewentualne ukrycie go nie spowoduje optycznego pomniejszenia wejścia do budynku. Chociaż, nie jestem przekonany, że będe próbował go ukryć.

Jak dla mnie likwidacja tego nieszczęsnego słupa w garażu kosztem "grzebienia" jest do przyjęcia.

Pozdrawiam

Adam

Adamie,

niestety wiemy, że nawet w oryginalnym projekcie znalazł się próg pod oknem balkonowym w sypialni. Problem polega na tym, że jeżeli chcemy uniknąć grzebienia nad wejściem, to aby przejśc przez nasze okno, trzeba będzie zrobić krok na ponad 20 cm. Do tego wysokość drzwi balkonowych będzie wynosiła "oszałamiające" 173 cm (czyli będę musiał zrobić krok i poważnie się schylić, aby przejść). W moich wyobrażeniach o własnym domu (wymarzonym, wymuskanym, etc.) takie "udogodnienia" raczej nie mają miejsca. Podobnie "grzebień".

W sumie, po dzisiejszej wizycie na budowie Uprzejmego Forumowicza, nie wiem, co gorsze: "grzebień", czy niewymiarowe okno z progiem... No i mamy problem - na tyle poważny (w naszych oczach), że nie zamierzamy łatwo odpuścić.

Pozdr.

M

• 2 weeks później...
Adamie,

W sumie, po dzisiejszej wizycie na budowie Uprzejmego Forumowicza, nie wiem, co gorsze: "grzebień", czy niewymiarowe okno z progiem... No i mamy problem - na tyle poważny (w naszych oczach), że nie zamierzamy łatwo odpuścić.

Pozdr.

M

Maćku,

Widziałam na ocznie Gemini bez słupa w garażu, z grzebieniem powieszonym na dół na wejściem, ale bez progu w sypialni. Dom zbudowany z Ytonga. Strop systemowy został wyciągnięty na zewnątrz i robi za płytę balkonową.

U mnie niestety jest i słup w garażu i próg :)

pozdrawiam

Aga

eh... zerwało mi połączenie, akurat jak wysmarowałem długi post... dołujące.

W każdym razie, w skrócie: na naszej budowie odbyła się narada siuxów (w składzie Inspektor, KierBud, Majster, p. Architekt i Konstruktor od p. Architekt). Uradziło owo gremium, że belki podciągu (tę idącą przez część mieszkalną i tę idącą przez garaż) można połączyć inaczej, niż proponowała pierwotnie p. Architekt. Dzięki temu unikniemy owego grzebienia nad wejściem. Niestety zostanie próg (da się chyba z tym żyć, bowiem na balkon i tak za często nie zajrzymy).

Pozdr.

M

• 2 weeks później...

Marzena, podstawowe pytanie: jak ze stronami świata? Dobrze zastanówcie się nad wersją projektu, bo możecie skrzywdzić się ciemną kuchnią...

Drugie pytanie: u kogo kupiliście projekt. Odradzam wam bardzo współpracę z pewną Osobą, która przyjmuje klientów w okolicach ul. Bartyckiej.

Pozdr.

M

Projekt kupiliśmy bezpośrednio z Białegostoku (znalazłam przez google decyzję podjeliśmy w ciągu godziny).

Teraz mamy dom strasznie słoneczny (potrójne okna balkonowe wychodzą na południe i podwójne na zachód - czasami marzymy o cieniu).

Adaptacje będzie nam robiła znajoma z odpowiednimi uprawnieniami. Dom chcemy zbudować w zabudowie bliźniaczej i raczej nie będzie możliwości wyboru stron świata, ale kuchnia będzie od wschodu lub zachodu.

pozdrawiam

na rynku jest mało projektów domów pietrowych, podobała mi się jeszcze Artemida, ale mój mąż ją odrzucił. Gemini jest prosty, funkcjonalny, klasyczny, taka ładnie wykończona kostka, niedrogi w budowie (przy metrażu 240) i utrzymaniu, tani dach (w porównaniu do domów z poddaszem użytkowym, przy takim metrażu dach to byłoby ok. 300-450 m2), zajmuje mało miejsca na działce itd. zalet projektu można wymieniać długo. mamy pewne doświadczenie w budowaniu i wiemy co jest czasochłonne i "kasożerne". ten dom to jest to.

czytając inne informacje dotyczące tego domu np. sprawa tarasu - pergole to bardzo dobry pomysł - mam od tego roku w aktualnym domu; ale widziałam ładną altanę sześciokątną, drewnianą, niepomalowaną, ze stołem za 2900 zł (giełda Słomczyn) i zafunduję sobie coś takiego (niedaleko grill) zamiast podwieszanego tarasu; zrobię koło domu taras z kostki bauma - nieduży (okrągły stoliczek i dwa fotele lub leżaczek). pozdrawiam