Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GEMINI pracownia DOBRE KLIMATY

Recommended Posts

Wprowadziliśmy sie przed Swiętami, Wigilia i Sylwester juz u nas :)

Pieknie sie urządza takie spotkania na takiej dużej przestrzeni.

Z mankamantów odnalezionych w czasie mieszkania w Gemini-jednak garaz jest przymały, zarówno za wąski jak i za krótki, pół metra-metr w kazdą strone zdecydowanie podniosłoby jego funkcjonalność. Mieszczą sie jedynie samochody, postawilismy szafe o gł.60 cm. i już autko musi spac na dworze....Rowery itd muszą chyba wisieć. No i przez słup pasażerowie wsiadaja przed garażem.

Reszta zgodnie z oczekiwaniami: wygodnie, przestrzennie, widno. Tak jak chcieliśmy .

Ania -juz wreszcie z Książenic :)

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratulacje Aniu! I wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Co do garażu to też miałem takie obawy, ale bałem sie zmian gabarytów. Musimy chyba kupować mniejsze samochody.

Mam nadzieję że mieszka Ci się wygodnie. Jak sprawuje się piec i kominek? Wiem, ze temperatura wiosenna i trudno o dobry test grzania, ale ja jestem na etapie planowania hydrauliki więc pytam.

Zadzwionie do Ciebie, bo pytań mam mnóstwo.

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam, Robert

Aniu,

no właśnie... wyartykuowałaś dokładnie tę bolączkę, która najbardziej nas w tej chwili martwi. Ciągle mam przed oczami tego passata kombi właścicielki białego Gemini w Rembertowie. Otworzenie bagażnika możliwe było tylko po uprzednim otworzeniu bramy.... rozmiary garażu są ewidentnie niedoszacowane, szczególnie na długość.

Pozdr.

M

Własnie poprawiłam poprzedniego posta, z za szerokim to była oczywście pomyłka ;)

My mamy Oktavię i VW Transportera, podobnej długości i wjeżdzają, ale w obu przypadkach dodatkowe cm pozwoliłyby funcjonować wygodniej.

Robert> nie możemy sprawdzić pieca, bo jest za ciepło, nasz hydraulik twierdzi,że mamy dobrze ocieplony dom, bo piec chodzi na "pół gwizdka" a w domu jest ciepło, tak że musielismy obniżać temperaturę. Kominek odpalaliśmy pare razy, i rzeczeywicie grzeje i na górze. Fajnie.

• 2 weeks później...

moj wykonwaca zrobil mi materialowke na Gemini i policzyl mi bloczki na sciany nosne jak i dzialowe i wydaje mi sie ze troche za duzo policzyl , chcialbym sie dowiedziec ile wam mniej wiecej poszlo sztuk bloczkow

mi policzyl 5000 bloczkow o wymiarach 44/12/22 to jest dzialowka

i 30/25/22 - 1500 to jest na nosne

z gory dziekuje za odpowiedz

Trudno mi dać Ci gotową odpowiedź.

Ja liczyłem materiał samodzielnie: powierzchnia ścian * zuzycie materiału na m2 = ilość + 5 % zapasu.

Wszystko zależy z czego się buduje i ile pójdzie w odpadki. czy 29x25x22 to pustak max?

Kalkulator w dłoń i do dzieła. Ja liczyłem kilka razy, bo sam nie wierzyłem w te obliczenia, ale prawie sie sprawdziło.

Powodzenia!

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam Was,

prawie zdecydowałam sie na wybór tego projektu, bądź Gemini II, ale chciałabym zobaczyc ten dom na żywo,dlatego zwracam sie z prosbą do Was, a właściwie chce sie wprosić na oględziny.Zależy mi głównie na osobach z Warszawy i okolic,dom bedzie budowany w gm.Wiązowna( Majdan).Niestety w biurach projektowych nie orzymałam namiarów na właścicieli tego projektu.Wyczytałam w wątku,ze gdzieś w Rembertowie jest taki dom, na pewno go odszukam, ale może ktos sie zdecyduje na pokazanie swojego domku w środku, może byc nawet w stanie surowym.Będę wdzięczna także za zdjęcia , wszystkie jakie tylko macie. Liczę na pomoc.... :D

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć...

mam nadzieję, że ktoś jeszcze tu - oprócz nas - zagląda. Mamy pytanie do tych z was, którzy już mają za sobą wykonanie elewacji.

W jaki sposób rozwiązaliście przejście rynien przez gzyms w połowie wysokości budynku?

Nasz "elewator" zastanawia się, czy nie odsunąć rynien spustowych od ścian domu na odległość równą grubości gzymsu... Nie wiemy, czy to szczególnie udany pomysł :-?

Bardzo liczymy na Waszą radę!

Dzięki

M