Sopelek 21.02.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Witam wszystkich serdecznie! Wybrałem projekt Gemini (pacownia Charkiewicz).Będę budować w Kwirynowie, Stare Babice. Proszę o Wasze cenne rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 12.03.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Witam serdecznie, nie wiem, czy nadal jesteście zainteresowani, ale moim zdaniem nie ma co budować Gemini w kolorach zaproponowanych przez pracownię (biały tynk z szarymi gzymsami i czarnym dachem). Stoi taki smutny dom bardzo blisko miejsca, w którym będę budował swoją chatkę (projekt tego samego autorstwa, z resztą Gemini też był rozpatrywany do ostatniej chwili). Wygląda bardziej jak luksusowa kamienica, do której człowiek boi się wejść, niż ciepły i przytulny dom, do którego chciałoby się być zaproszonym. Moje uwagi: 1. koniecznie ceglasty (lub inny z gamy ceramicznych kolorów) dach 2. elewacja kremowo/śmietankowa (nie biała) 3. okna białe (ale to rzecz gustu, jak ktoś woli drewniane...) Sam dom prezentuje się niesamowicie elegancko, ale jest też bardzo duży (mam na myśli bryłę). Dominuje nad sąsiednimi wysokością swojej elewacji. Chyba tylko posadowienie tego domu na dużej (pow. 2000 m2) działce pomaga temu zaradzić. Ten dom ma fajnie zaprojektowaną górę, ale dół wymaga zastanowienia (moim zdaniem). Powody: 1. ja strasznie nie lubię wyeksponowanych toalet - czuję się mocno skrępowany, kiedy będąc u kogoś w mieszkaniu/domu idę do łazienki, której drzwi widoczne są z salonu (gdzie siedzą np. gospodarze i ew. inni goście), lub - o zgrozo - otwierają się na salon . GEMINI cierpi na obie te przypadłości. 2. pokój na dole (w moim domu w domyśle gościnny lub na dłuższe postoje teściów) jest w nieciekawym miejscu (tam raczej powinna być kuchnia...) Pewnego razu z panią architekt (kóra w Warszawie zrealizowała już parę Gemini) rozmawialiśmy dłuższą chwilę o możliwościach zaradzenia tego typu mankamentom, ale do niczego nie doszliśmy. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rimsky 04.04.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Buduje Gemini i zaczynamy wykanczac elewacjeZapraszam serdecznie ale to kolo Gliwickolory robie calkiem inne ale nie powiem jakie bo mnie wysmiejeciezamieszcze zdjecia jak bedzie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 04.04.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 zielony dach i niebieskie sciany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 06.04.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Gemini to piękny projekt, sama bym go budowala, gdyby nie warunki zabudowy .....chociaz rzeczywiscie ma kilka wad, ktore staralabym sie zniwelowacznam 3 takie realizacje we Wrocławiu i okolicach i jeszcze jedno, wychodzi w nim naprawde spore poddasze - a wcale tego nie wiedac, prawda???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 06.04.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Witam, buduję Gemini, w tym roku wykańczam. Planowalimy kolorystykę podobnš do tej z wizualizacji, ale porę pojechalimy obejrzeć taki dom w naszej okolicy ( coraz ich więcej) , zrobiony na biało-czarno, okna białe. I błyskawicznie zmienilimy zdanie, co do kolorystyki. On wyglšda potwornie smutno. Teraz robimy ceglasty dach, kremowš elewację i bršzowe, ale nie bardzo ciemne okna. Wydaje mi się,że nie mogš być białe, bo wtedy wydajš się płaskie. Ciemne sa "głębsze" a to przy tym projekcie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 06.04.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 AniaRe, gratuluję decyzji. Gemini potrzebuje życia, a w szaro/bieli jest go bardzo pozbawiony. Taki zimny. Czy robiliście jakieś poważne zmiany w projekcie? Czy można zadać niedyskretne pytanie o kwotę, w jakiej planujecie zamknąć budowę (i podstawowe wykończenia)? Pozdrawiam,Maciek [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 07.04.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Dziękuję W jakim koszcie się zamkniemy, to nie wiemy, stan surowy otwarty z pełnym odeskowaniem i papš wyszedł nas ok. 180 000. Ciag dalszy nastepuje...według naszych wyliczeń na pewno ponad 400 000 zł. Ale życie zweryfikuje ile nam będzie naprawdę potrzeba. Ze zmian, dodalimy okno w salonie, tak za garazem, bo tak nam wyszło z usytuowania względem kierunków wiata. MIelibymy za ciemno w salonie i taras nie od właciwej strony. Ale dodatkowa zmianę , jakš powinnimy wprowadzić, to przeprojektowanie tak, aby nie było słupa w garażu. Podobno w jednym z budowancyh domów Gemini tak zrobiono i tego żałuję, bo to mankament. Ale generalnie jestemy z projektu zadowoleni. Mialo byc dużo miejsca i widno i jest. Duże pokoje. Przestrzeń. A przy okazji pytanie: kto z budujšcych Gemini ma juz bramę garażowš i jakš? Bo musi być wieelka, szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 08.04.2006 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 A przy okazji pytanie: kto z budujšcych Gemini ma juz bramę garażowš i jakš? Bo musi być wieelka, szeroka. Cześć U mnie brama już leży w garażu i dzisiaj ma być montowana. Brama 5m/2,21 m Novoferm. Ocieplana z automatem , tłoczona w kasetony. pozdrawiam "Geminiowców" Aga ps. Z tą toaletą na dole macie rację , ale też nic innego nie wymyśliłam-no cóz nic nie jest doskonałe Elewacja jest biało szara, działka 13 arów i podoba mi się jak nie wiem co. W pierwonej wersji miała być w odcieniach żółci i dlatego mam brązowy dach i rynny.Po rzucie okiem w koło na nowe domy i królujace żółte elewacje szybko zmieniałam koncepcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 08.04.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Gemini jest super..był jednym z moich faworytow...ten projekt to dla mnie kwintesencja elegancji...gratuluję Wam wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 09.04.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 ...kwintesencja elegancji... w pełni się zgadzam... dom jest super; szkoda, że jakieś 200 m od mojej działki stoi już taki. szaro / biało / czarno / smutny. Oprócz tego, że nie chciałem kopiować sąsiada, budowie Gemini przeszkadzała nasza mała działka (8 arów..). A z toaletą, to jest tak, że trochę zastanawiałem się nad jej "zakamuflowaniem". Najlepszy pomysł, jaki mi przyszedł do głowy - bez ruszania schodów - to przeniesienie drzwi z zaproponowanego w projekcie miejsca do przedsionka (vis-a-vis drzwi z garażu). To troszkę pomaga. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 13.04.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 http://foto.onet.pl/upload/8/79/_593156_n.jpg To stan obecny (prawie bo śnieg stopniał ).Cokół ma byc z tynku mozajkowego ,biała brama garażowa i białe drzwi wejściowe. Myślę że te dodatki dodadzą mu jeszcze trochę kolorów. pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 13.04.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 ładny dom. ale wybacz, że się czepnę. Moim zdaniem, zdjęcie tylko potwierdza moją opinię - Gemini potrzebuje ciepłych kolorów. Szczególnie w taką pogodę, jak na załączonym obrazku. ale i tak mi się podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.05.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 no i stało się... oglądaliśmy w rzeczywistości dom, który chcieliśmy budować... przestraszyły nas skosy... po namysłach, powrocie do pierwotnych koncepcji i ciepłych słowach, które znaleźliśmy tutaj, zmieniamy pomysł. Zamiast korony będzie Gemini EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 06.05.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Według mnie Gemini to piękny, elegancki dom. W czasopiśmie "Własny dom" z kwietnia/maja 2003 r. jest omówiony ten dom. Na tamten czas wyceniono go na 417 271 zł (skąd ta dokładność ) - stan surowy 112 411 zł, st. surowy zamknięty 148 024 zł, wykończenie 156 836 zł (koszty materiałów i robocizny). pozdrawiam gośka57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 08.05.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Dom jest piękny. Gosia, nie wiem, czy rozglądałaś się dalej po okolicy, którą poleciłem ci, abyś rzuciła okiem na Sagę. ale... niedalego stoi też Gemini. Bardzo elegancki dom, ale w kolorach zaproponowanych przez architekta bardzo smutny (właśnie taki czarno/szaro/biały stoi w Rembertowie). My zdecydujemy się na kremową elewację i ceglasty dach. PozdrawiamyEiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 09.05.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dom jest piękny. Gosia, nie wiem, czy rozglądałaś się dalej po okolicy, którą poleciłem ci, abyś rzuciła okiem na Sagę. ale... niedalego stoi też Gemini. Pozdrawiamy EiM Niestety na Gemini nie zwróciłam uwagi, bo wypatrywałam SAGI. Projekt Gemini od samego początku zwrócił na siebie moją uwagę, ale jak na nasze potrzeby jest stanowczo zbyt duży no i zbyt drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 09.05.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 co do kosztów - założę się, że nie jest dużo droższy w budowie od Sagi... myślę, że w porównaniu z Koroną wyjdzie to samo, a może nawet trochę mniej takie przynajmniej obiecujące informacje uzyskaliśmy od jednego z potencjalnych wykonawców. czekamy teraz na dwie wyceny i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 10.05.2006 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 co do kosztów - założę się, że nie jest dużo droższy w budowie od Sagi... myślę, że w porównaniu z Koroną wyjdzie to samo, a może nawet trochę mniej takie przynajmniej obiecujące informacje uzyskaliśmy od jednego z potencjalnych wykonawców. czekamy teraz na dwie wyceny i zobaczymy Pozostaje życzyć Ci pomyślnych negocjacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 10.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 tia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts