calibra2 08.08.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Czy można gdzieś zobaczyć zdjęcia wnętrz gemini ? Może ktoś mógłby się podzielić lub pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopelek 08.08.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Witam!Przez to budowanie zaniedbuję się na forum, a Wy tu tyle ciekawych poglądów wymieniacie.Ale mogę się pochwalić ,że fundamenty w końcu skończone (kosztowne to grzebanie w ziemi!). Dziś zalali na nich płytę i czekam do 16.08 na murowanie ścien.AniaRe - co w końcu zrobiłaś z bramą garażową i doborem drzwi wejściowych. Darek mówił ze zmieniłaś wymiary. Jeśli możesz, to poproszę Cię o przesłanie informacji jakie wybrałaś.Przyłączam się do powyższej prośby o zdjęcia wnętrz GeminiPozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 08.08.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 calibra, nie robiliśmy zdjęć w czasie wizyty... z oczywistych względów (ale żałujemy ). Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 08.08.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Sopelek, zdjęć nie mamy... czekamy na pozwolenie, bo już nam się terminy zaczynają kurczyć!!! Jak nie wystartujemy na początku września, to przed końcem roku zmieścimy tylko fundamenty... i będzie czekać do wiosny 2008 na wprowadzenie gmina nie pomaga nam jakoś szczególnie, mimo naszych początkowych zachwytów, że tak szybko będzie pozwolenie... miał być tydzień, jest już prawie 1,5 miesiąca Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 09.08.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Robert> Brama w moim wydaniu miała 5m 15 cm. szerokości, podmurowalismy do 5 metrów i weszła nam standardowa brama roletowa Wisniowskiego. (segmentowa nie, ze względu na ten cholerny filar) U Ciebie nie ma filara, nie bedzie problemu. A wejsciwoe drzwi wybralismy w takim wzorze, w którym nie było wymiaru i o 10 cm. zmniejszylismy swiatło otworu, podmurowanie nam nie wyszło (odpadło ) wiec zrobiono to przy montażu. Drzwi firmy Tikmar. Z kolei drzwi z przedsionka do holu wyszły za duże (110cm) do jednego skrzydła u tego producenta, od którego chcielismy drzwi, a nie chcielismy zmniejszać, wieć poszerzyliśmu o 10 cm, do 120 cm, i zrobiliśmy skrzydło 80 i na zamówienie taki otwierany kawałek 20cm przeszklony. Firma Stolbud, czy Drewbud, zobaczę dziś. Moje wnętrza moge obfotografowac, ale sa na razie nie pomalowane i bez podłóg, więc niekoniecznie ciekawe. Jesli ktoś chce "na żywca" zobaczyć, zapraszam, zrobione mamy dokładnie jak w projekcie, jedynie w salonie od strony garażu mamy dodatkowe okno, bo tam nam wyszedł taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 09.08.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 O, to ja poproszę o te zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 10.08.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 W ciągu tego tygodnia mam mieć wstawione te drzwi wewnetrzne, i dzis te parapety do końca. Wtedy będzie ładniej, mam nadzieję Jak to będzie zrobione, zrobie foty i wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopelek 10.08.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Wielkie dzięki AniaRe!Zrobię brame od razu na 5,00m. Mam nadzieję że segmentowa wejdzie bo choć nie ma słupa to bedzie duzy podciąg.A jakie okna wstawiłaś? Pamietam, ze rozmawialiśmy o oknach, ale teraz będą murować parter i chciałem się upewnić co do wymiarów otworów. Chetnie bym zobaczył znów Twój dom, tak duzo u Ciebie się zmieniło.Jeszcze raz wielkie dzieki! Ela_i_Maciek - wiem jak to cieżko czekać na dokumenty. Spróbujcie ustalić kto konkretnie trzyma wasze pozwolenie i z nim pogadać. Ja miałem pomoc jednej pani z UG i wiekszość papierków ona załatwiała, bo wszystkich znała. Ale też na pozwolenie czekałem 1 miesiąc, bo pani miała urlop.Powodzenia!Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 10.08.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Robert, zapraszam, tyle,że może rzeczywiście. jak wstawimy te drzwi wewnętrzne i parapety. Okna miały być takie , jak w projekcie i takie sa. Wybralismy Okna z Krakowa, P-2, ze sprosami wewnątz i w kolorze orzechowym. ale kupowaliśmy w grudniu, wtedy były sporo tańsze (37% jeśli dobrze pamiętam), Dodatkowo zamurowaliśmy ten łuk nad drzwiami głównymi, a w jego miejsce dalismy taki łuk ze steropianu, a teraz po oględzinach, dodamy obróbke w łuk, tak, jak jest w projekcie zrobiony balkon. Mamy nadzieje uzyskac efekt łuku nad drzwiami, ale zrobienie drzwi z łukiem było bardzo kosztowne, a pomysł ze zrobieniem tzw:'fixa' okiennego był ryzykowny ze względu na kolor drzwi i okien, nie sa idealne, nie widac na pierwszy rzut oka, ale gdyby były obok siebie, nie byłby to dobry efekt. To obrobienie ma byc gotowe w tym tygodniu, więc proponuje ,żebys wpadł za jakies 10 dni, 2 tygodnie, będzie więcej widać. A i mam ekipe do tynków (wewnetrznych i zewnetrznych), super robia. I jeszcze jedna uwaga- naklejane gzymsy tak mocno odstaja od budynku,że nie można było sensownie przymocować rynny (trzeba by zamawiac specjalne kotwy i odstawałyby od muru) dlatego zdecydowalismy się na wcięcie rynien w gzymsy. Na razie (przed kolorem) wygląda niezle, panowie zrobili to bardzo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopelek 10.08.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 AniaRe - dzięki za zaproszenie. Zadzwonię pod koniec sierpnia. Pójdę za Twoim przykładem i też zrezygnuję z łuków nad drzwiami i oknami. Po pierwszych doświadczeniach z budową boję się, że nie stać mnie na rezydencję Wszystko cholernie drożeje! Gratuluję ekipy do tynków - jak się spotkamy to poproszę o namiary. Przydadzą sie za rok (oby). Pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 10.08.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Nad oknami balkonowymi mamy łuki, takie "fixy", otwierajš się tylko prostokštne skrzydła. Otwierane z łukiem rzeczwicie byłyby sproro droższe. Sprawdzimy, jak wyglšda zastšpienie tych elementów samym obrobieniem , tak jak robimy w drzwiach. Zawsze można otwory zamurować.Ale ogólnie uważam, że ten efekt łuków nad drzwiami i oknami jest istotny dla ogólnego wyglšdu Gemini. Koło mnie jest Gemini bez żadnych zdobień, nawet tego uskoku pod dachem nie ma i wyglšda zdecydowanie mniej efektownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 10.08.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Wielkie dzięki AniaRe! Zrobię brame od razu na 5,00m. Mam nadzieję że segmentowa wejdzie bo choć nie ma słupa to bedzie duzy podciąg. My też będziemy mieli garaż bez słupa. Podciąg też ma być, ale bez tragedii (tj. nie powinien sięgać na tyle nisko nad podłogą, aby kolidować z mechanizmem bramy...) Dzisiaj otrzymaliśmy pocztą informację o wszczęciu postępowania w sprawie wydania pozwolenia na budowę. UG czeka teraz tydzień na ew. sprzeciw ze strony sąsiadów, potem wydaje pozwolenie, potem wysyła (tydzień), potem 2 tygodnie na uprawomocnienie... wygląda na to, że nie będziemy mieli pozwolenia przed połową września... Czy uda nam się postawić stan surowy z dachem w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 10.08.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Wybralismy Okna z Krakowa, P-2, ze sprosami wewnątz i w kolorze orzechowym. ale kupowaliśmy w grudniu, wtedy były sporo tańsze (37% jeśli dobrze pamiętam), Aniu, czy "Okna z Krakowa" to Oknoplast? Też zastanawiamy się nad ich propozycją (z szybami P2 i okuciami WK2). Czy mogę niedyskretnie spytać, ile was kosztowały? My bierzemy białe - tak mamy w projekcie i, prawdę mówiąc, do Gemini bardzo pasują właśnie białe okna. A i mam ekipe do tynków (wewnetrznych i zewnetrznych), super robia. Oooo. to nam z nieba spadasz! Tynki wewnętrzne będą jedną z 2 prac (drugą jest montaż okien), których nie będę prawdopodobnie powierzał generalnemu wykonawcy. Za cementowo-wapienne tynki wewnętrzne zaproponował nam 33 zł netto (robocizna i materiał) za m2. Wydaje nam się, że to strasznie dużo... Tutaj też chciałbym zapytać cię, ile kosztuje usługa waszego wykonawcy i czy mogłabyś podać nam jego dane (adres, telefon). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 10.08.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Pójdę za Twoim przykładem i też zrezygnuję z łuków nad drzwiami i oknami. A my chyba nie zrezygnujemy z tych łuków nad oknami balkonowymi. Drzwi wejściowe zrobimy za to proste. Za te łukowe zwięczenia okien balkonowych będziemy musieli dopłacić w sumie ok. 1.000... czy to dużo? W jakimś sensie pewnie tak, ale za to dom wygląda o wiele ładniej.... Może warto to przemyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 10.08.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Nad oknami balkonowymi mamy łuki, takie "fixy", otwierajš się tylko prostokštne skrzydła. Otwierane z łukiem rzeczwicie byłyby sproro droższe. (...) Ale ogólnie uważam, że ten efekt łuków nad drzwiami i oknami jest istotny dla ogólnego wyglšdu Gemini. Koło mnie jest Gemini bez żadnych zdobień, nawet tego uskoku pod dachem nie ma i wyglšda zdecydowanie mniej efektownie. O właśnie, my też mamy w planie fixy. Ania, a gdzie można zobaczyć ten dom bez ozdób? Mogłaby to być ciekawa lekcja poglądowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 11.08.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Ela i Maciek> , za komplet okien P-2, z okuciami (pewnie jak piszesz w-2, juz tego nie pamietam, jak było oznaczone , wiem,że dobierane odpowiednio do okien, zeby miało sens) orzechowe,ze sprosami i patynowanymi klamkami, oczywiście montaż w komplecie (vat) , zapłacilismy w grudniu ok.26 tys. (przy czym u nas jest jedno okno w salonie więcej, takie duże, za to to duże na wprost wejscie to witryna, nie otwierana, i tak samo to duże okno w kuchni zrobilismy jako witryne, jedynie te małe z boku sie otwierają. Oknoplast, firma w Mościskach, solidna i bardzo termiowa, (w styczniu uzgodniony termin na czerwiec i idealnie dotrzymany, z godziną włącznie) pomocna, zarówno doradzają technicznie , ale tez przy głupich problemach formalnych (z bankiem) .Montaż tych wszystkich 20 okien im zajął pół dnia. Co do łuków nad drzwiami: jak pisałam -nad oknami mamy, a efekt z drzwiami wejściowymi zobaczymy za pare dni. Jesli sie sprawdzi, mozna zastosować przy oknach. Co do koloru okien , to juz pisalismy, każde z nas ma inne wyobrażenie , ja sama jestem ciekawa tych brązowych, bo na razie jedynie realizacja z Pęcic podoba mi sie z białymi. Ale tamta aranżacja jest dla mnie zbyt wytworna, ja chce ciepłą, włoska willę, spalona słoncem. Namiary na tynkarzy wysle na priva, oni liczyli za robocizne, resztę załatawiałam sama , ale może można sie jakoś ugadać, ( u nas był dogadany skład i jak zabrakło czegoś, panowie mogli sobie dobrać, nie dzwonili do mnie że zabrakło jednego worka czegośtam-ale solidny skład i solidni wykonawcy) Ten dom bez ozdób jest od mojego jakieś 3 km, jesli dobrze pamietam to Stara Wieś, albo Urszulin. ze 2 km od trasy katowickiej, ciut przed moimi Książenicami A jeszcze jedno wykończone Gemini jest w Brwinowie, tez niedaleko. Jakbyście jechali na wycieczke, zapraszam, pokaże Wam te pozostałe. Do Pęcic tez blisko w zasadzie, można sobie pooglądac 4 rózne Gemini w czasie jednej wycieczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 12.08.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Ela i Maciek> , za komplet okien (...) zapłacilismy w grudniu ok.26 tys. dostaliśmy podobną ofertę. biorąc pod uwagę różnice między naszymi oknami (nie robimy żadnych fixów więc u nas drożej, ty masz kolor więc to u ciebie było drożej) wygląda na to, że z nas nie zdzeirają. Oknoplast, firma w Mościskach, solidna i bardzo termiowa, cieszę się, że tak się okazało, znaczy się z mniejszymi obawami dokonamy zakupu. Co do koloru okien , to juz pisalismy, każde z nas ma inne wyobrażenie , ja sama jestem ciekawa tych brązowych, bo na razie jedynie realizacja z Pęcic podoba mi sie z białymi. Ale tamta aranżacja jest dla mnie zbyt wytworna, ja chce ciepłą, włoska willę, spalona słoncem. a gdzie są te Pęcice??? Wszyscy o nich mówią, a nam jakoś nigdy nie udało się tam trafić. Czy możesz powiedzieć nam, jak tam dotrzeć? I jeszcze jedno: jakie są te spalone słońcem kolory włoskiej willi w Twojej wizji? My myślimy o kremowej lub delikatnie brzoskwiniowej elewacji i miedzianych dachówkach. do tego właśnie BIAŁE okna ... Ten dom bez ozdób jest od mojego jakieś 3 km, jesli dobrze pamietam to Stara Wieś, albo Urszulin. ze 2 km od trasy katowickiej, ciut przed moimi Książenicami A jeszcze jedno wykończone Gemini jest w Brwinowie, tez niedaleko. Jakbyście jechali na wycieczke, zapraszam, pokaże Wam te pozostałe. Do Pęcic tez blisko w zasadzie, można sobie pooglądac 4 rózne Gemini w czasie jednej wycieczki chętnie wybierzemy się na wycieczkę! Jak daleko za Jankami są Książenice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 13.08.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Pisałam na priva, nie mogę odnaleć strony osiedla Villa Moderna. Pęcice sš koło Komorowa. Jesli się zdecydujecie na wycieczke, możemy poszukać razem Mam juz założone parapety!!! Sš z konglomaratu (Rosso Verona) piękne i pieknie założone i pasuja do podłogi, choć ta jeszcze leży w paczkach, będzie kładziona na sam koniec, po malowaniu końcówce hydrauliki. A co do kolorystyki: Ja mam ceglasty dach z dachówki cementowej, i widziałam go po paru latach, jak zmienia kolor, tak gasnie, co mi bardzo odpowiada, a na elewacje mamy tynk w takim piaskowym kolorze, leciutko żółtawym. Stolarka bršzowa, niestety brama garażowa wyszła ciemny bršż, bo te roletowe majš mniejsza gamę kolorów. Zdobienia:gzymsy i obrobienia okien planujemy na ten sam kolor, o dwa tony janiejszy, ale z decyzjš czekamy na otynkowanie cian, jak zobaczę scianę "w masie", zdecyduję, jak malujemy gzymsiki. Z boniowania garażu zrezygnowałam, mam nadzieję,że to nie zaszkodzi całoci, ale niestety, koszty zdobień sa potężne w wypadku Gemini. Nie wiem, jak to wyjdzie w całoci, czy osięgnę taki efekt, jaki sobie wymarzyłam...będzie niespodzianka, i tak będę zadowolona, bo nie mam wyjcia, nie przemaluje.... Generalnie wzorowałam się na włoskich domach: ciepłożółtych i zgaszonych, taki wypalone kolory , jakby zużyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 13.08.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 "Zużyte kolory" - my mówimy tak samo! Jakiego producenta tynki wybraliście? My wybraliśmy webera. Może uda nam się porównać kolory posługując się ich kodem? Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 14.08.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 KOBE, kolor 1050 jesli dobrze pamietam a na zdobienia rozważamy 1010, jest ciut jasniejszy. Ale to jeszcze do decyzji Zobaczymy, kiedy pogoda pozwoli na położenie tynków, może niebawem...oby.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts