AniaRe 02.10.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Nie umiem wkleić mniejszego zdjęcia Wreszcie mamy tynki !! I wreszcie widać, jak wyglšda nasze Gemini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopelek 02.10.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam!Aniu, gratulacje. Dom wygląda super!Muszę go zobaczyć na żywo.Pozdrawiam, Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.10.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 My też gratulujemy i też chętnie zobaczylibyśmy wasz domek na żywo. Zaczęliśmy w tę środę naszą budowę... i już odkryliśmy, że na naszej działce był w czasie II wojny jakiś skład amunicji (ekpia wykopała już 3 potężne pociski artyleryjskie)... STRACH SIĘ BAĆ! Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaRe 06.10.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Moje zaproszenie obowiązuje cały czas Ponieważ w ten weekend mnie nie ma, a będa malowane ściany na górze, w trakcie tygodnia pewnie skończymy łazienki (kafelki) Jesli macie ochote, w sobote w przyszły weekend będziemy cały dzień na budowie i będzie jeszcze więcej widac. Ela, Maciek> czy takie czyszczenie działki odbywa się z automatu, tzn. odpowiadają za to saperzy, czy to problem Inwestora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 07.10.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Aniu, jak inwestor ma szczęście (tzn. buduje się w mieście wojewódzkim), to procedura trwa krócej. Jeżeli znajdziesz na działce niewybuch, to należy zadzwonić na policję. Policja zawiadamia wojewódzką jednostkę lotną saperów (w mazowieckiem jest w Kazuniu), która przybywa na działkę i zabiera znalezisko. I tu uwaga: saperzy nie dokonują przeszukania działki na okoliczność ew. innych, jeszcze nieodkopanych niewybuchów! Każdy kolejny niewybuch przechodzi tę samą drogę. U nas saperzy byli 2 razy - jednego dnia zabrali 2 pociski, następnego dnia kolejny. Na szczęście, drugiego dnia na działce był mój ojciec, który dopilnował, aby saperzy jednak przeszukali z grubsza wykop i okolice wykrywaczem. Nic więcej nie znaleźli. Ogólnie rzecz ujmując - jeżeli inwestor chce mieć pewność, że działka jest czysta, to musi na własny koszt wynająć specjalną firmę z uprawnieniami do przeszukania terenu. Nie wiem, ile to kosztuje, ale na pewno nie mało! Pozdr EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 08.10.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Witam Geminiowców Ela i Maciek- ale przygody . Chociaż z drugiej strony to już na początku okazuje się że "bombowy dom" wybrali inwestorzy Aniu - bardzo fajnie to wygląda, ale balustrady to istne cudo- zazdroszczę. U mnie niestety w ramach cięć budżetowych kute nie wchodzą w rachubę Będą proste , takie same jak elementy frontu ogrodzenia. Niestety i ogrodzenie i balkony robią się drugi raz, bo pomiary zostały zrobione źle. Korzystając z pięknego września uporządkowaliśmy teren wokół domu i dokończyliśmy elewację(brakuje tylko wykończonych balkonów). Teraz wygląda to tak: http://foto.m.onet.pl/_m/6e4d64430070e05cbabc15027b7f7d8e,5,19,0.jpg pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 09.10.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam wszystkich ! Właśnie otrzymałem przesyłkę z projektem "Gemini" dlatego pozwolimy sobie dołączyć do szanownego grona Geminiowiczów . Aga - bardzo nam się podoba Twój domek, raczej na pewno zdecydujemy się na podobną kolorystykę, czy mogłabyś zdradzić jakiego dokładnie koloru jest dach ? (nie wiem czy zdjęcie dachu zrobione pod tym kątem dokładnie odzwierciedla jego kolor). Wielka prośba do Geminiowiczów - co proponujecie zmienić przy adaptacji projektu ? O możliwości likwidacji słupa w garażu wspominali już Ela i Maciek. Pozdr Ewa i Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 09.10.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Dobry Wieczór, Adamie - witaj w klubie Dachówka to brązowy Creaton, rynny też w brązie ( w planie była elewacja w tonacji kremowej), w trakcie realizacji trochę się pozmieniało. Nasze zmiany w pojekcie: - przedłużenie dachu z tyłu garażu (mamy zadaszone miejsce na podręczny składzik drewna czy suszarkę z praniem) - poszerzenie łazienki na parterze (likwidacja jednego okienka) - zmniejszenie pokoju na górze ( mamy dwa identyczne dla dzieci, a powiększony górny hol z wyjściem na balkon łatwo można zaadoptować na dodatkowy pokój w razie potrzeby) -"wyprostowaliśmy" okna balkonowe i drzwi wejściowe do domu -zrezygnowaliśmy z części sztukateri na elewacji Można rozważyć zrobienie wejścia do łazienki na parterze od strony wiatrołapu (nie zrobiliśmy tego z powodu uwarunkowań rodzinnych) pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 09.10.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Ad-am Widzę, że wasze rozważania jednak zakończyły się najlepszym z możliwych wyborów! Gemini naprawdę jest lepszy od swojego młodszego brata, Gemini II. Gratulacje! Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie, to nasz zestaw nie różni się wiele od podanego przez Agę: 1. brak słupa w garażu 2. wydłużony daszek nad garażem z tyłu domu (na składzik różności) 3. równe pokoje na górze po bokach hallu prowadzącego na balkon (w tym miejscu urządzimy nasz kącik do pracy w domu..., bo niestety powrót z biura rzadko oznacza dla nas koniec pracy.. ) 4. wejście do łazienki na dole miało być z wiatrołapu, ale Ela uznała, że doprowadzi do gości do furii, jak tak każe im się wachlować drzwiami w te i we wte... To tyle. Aha - dzisiaj zalali nam ławy fundamentowe (w których umieściliśmy akt erekcyjny i inne szczęśliwe przedmioty - czy wy też podobne praktyki stosowaliście? Nam sąsiedzi i ekipa mówili, że trzeba koniecznie odwołać się do prastarej tradycji, aby w domu mieszkało się dobrze!). Aha #2 - w którą stronę otwierają lub będą otwierać się w waszych Gemini drzwi wejściowe? Do środka, czy na zewnątrz? W stronę garażu (tj. zawiasy w stronę kuchni), czy przeciwnie? Ostatnio zaprząta nam ta kwestia sporo uwagi. Pozdrawiam, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 10.10.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 my w sumie zrezygnowalismy z Gemini ale ja ciagle sledze ten watek bo uwazam, ze to jeden z najlepszych gotowych projektow na rynku http://foto.m.onet.pl/_m/6e4d64430070e05cbabc15027b7f7d8e,5,19,0.jpg witaj Aga! Wasz dom wyglada super, wiele sie zmienilo od zimy AniaRe - pięknie!! gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 10.10.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Witam wszystkich ! Mam pytanka do Agi i Maćka a propos dachu z tyłu garażu: 1. Czy to jest tylko zadaszenie czy powiększone jest pomieszczenie gospodarcze ? Bardzo by mi pasowało powiększyć to pomieszczenie ? 2. Czy przedłużając zadaszenie nie wchodzi ono na okna na piętrze, czy nie trzeba zmniejszać tych okien lub zmieniać konta nachylenia dachu ? PozdroAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 10.10.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Dobry Wieczór, Fasolko - dziękuję Adam - przedłużyliśmy tylko dach, jest oparty na lanym słupie zewnętrznym. Dach nigdzie nie kolidował nam z oknami piętra. A i ważna rzecz o której zapomniałam to garaż. 1.Otwór na bramę 5m (typowy rozmiar bramy) 2.Ława wylana pod bramę ( nie jest konieczna i brak jej w projekcie, spotkałam się jednak z opiniami konstruktorów że bezpieczniej ją wylać bo wylewki nie będą się kruszyć przy wjeżdżaniu samochodem i uniknie się uszkodzeń podłogi) Elu i Maćku - WIELKIE GRATULACJE - niech się mury pną do góry bezproblemowo Drzwi zewnętrzne mam otwierane do wewnątrz ( zawiasy od strony kuchni). Bardzo nie lubię jak ktoś otwierajac drzwi spycha mnie ze schodów lub chce uszkodzić powłokę cielesną pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 11.10.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Wielkie dzięki dobrzy ludzie Wszystkie uwagi skrzętnie notuję. Jeszcze jedno pytanko do Agi ... Czy po wstawieniu dwóch średniej wielkości samochodów do garażu jest tam jeszcze miejsce np. na rowery, jakiś regał itp ? .... i do pozostałych Geminiowiczów Czy jest w ogóle możliwe i czy rozpatrywaliście nieznaczne powiększenie garażu (jakieś 50-80 cm) w przód lub w bok ? Pewnie wiązałoby się to z nieznaczną zmianą nachylenia dachu nad garażem i nie wiadomo jaki by był końcowy efekt wizualny. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 12.10.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Adamie, po wstawieniu naszych samochodów jest odrobinę miejsca przy ścianach kotłowni. Przypomniałam sobie że miałąm problem z pralnią - za późno dotarło do mnie że nie ma tam kratki ściekowej i p.instalator musiał przerabiać pion. pozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 13.10.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Adamie, podobnie jak Aga, w projekcie wydłużyliśmy tylko daszek, który docelowo ma zostać oparty na lanym słupie. Niestety w naszej wersji projektu wydłużenie spowodowało kolizję z jednym z okien, kóre przez to musi być o 30 cm krótsze (120 cm zamiast oryginalnych 150 cm). Na nasze oko garaż można spokojnie wyciągnąć zarówno do tyłu, jak i do przodu, a nawet i w bok, chociaż tego ostatniego manewru osobiście byśmy nie zaryzykowali w obawie o proporcje budynku. Garaż niestety jest dość krótki w środku... Odwiedzając Gemini stojące nieopodal nas zwróciliśmy na to szczególną uwagę. Pani właścicielka jeździ passatem kombi i po zamknięciu drzwi garażowych zostaje tylko tyle miejsca aby ledwo przecisnąć się przed lub za autem... Nie widać tego na rysunkach, niestety... Mercedesa klasy S tam się raczej nie wstawi Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 16.10.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Dach nigdzie nie kolidował nam z oknami piętra. Niestety w naszej wersji projektu wydłużenie spowodowało kolizję z jednym z okien... Tak na oko to dach trochę koliduje z oknami na piętrze, czyżby Aga miała mniejsze nachylenie dachu ? Mercedesa klasy S tam się raczej nie wstawi Trochę mnie to martwi , chociaż po sprawdzeniu (klasa S - 5,2 długości 1,87 szerokości) wydaje mi się, że dałoby się go tam upchnąć. Z Waszych informacji wynika, że pozostałe sprzęty typu rowery, kosiarki itp. muszą znaleźć się w pomieszczeniu gospodarczym. Z tego co pamiętam z wizji lokalnej u Ani to nie jest to pomieszczenie przesadnie duże. A w moim przypadku chciałbym tam zmieścić piec, zbiornik na ciepłą wodę, odkurzacz centralny i prawdopodobnie zbiornik hydroforowy i ew. jekieś elementy do uzdatniania wody (jestem w trakcie sprawdzania możliwości podciągnięcia do mojej działki wody miejskiej, ale czarno to widzę). Czy według Waszej oceny da się to wszystko zmieścić czy niestety mam kopać piwnice ? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 17.10.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Adamie, o ile nie zdecydujesz sie na wydluzenie calego garazu i powiekszenie dzieki temu kotlowni, to pewnie podpiwniczenie okaze sie nieodzowne... Prawdopodobnym powodem, dla ktorego u nas dach garazu kolidowal z oknem, mogla byc odleglosc, o jaka zdecydowalismy sie go wydluzyc. U nas jest to 100 albo 120 cm. Nie wiem, jak u Agi.Przypomnialem sobie jeszcze jeden mankament garazu Gemini... Aby otworzyc bagaznik swojego passata kombi, pani wlascicielka najpierw musiala otworzyc brame garazu (!)pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 17.10.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Umówiłem się z panią architekt która zaadoptuje nam projekt, powiedziała że w Gemini da się powiększyć garaż i że po zmianach dom nadal ładnie wygląda i da nam namiary gdzie obejrzeć taki dom z większym garażem. Pojedziemy, zobaczymy... PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 19.10.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 I jak wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 21.10.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 I jak wrażenia? Wybieramy się dopiero w poniedziałek. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts