Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GEMINI pracownia DOBRE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też gratulujemy i też chętnie zobaczylibyśmy wasz domek na żywo.

Zaczęliśmy w tę środę naszą budowę... i już odkryliśmy, że na naszej działce był w czasie II wojny jakiś skład amunicji (ekpia wykopała już 3 potężne pociski artyleryjskie)... STRACH SIĘ BAĆ!

Pozdr.

EiM

Moje zaproszenie obowiązuje cały czas :)

Ponieważ w ten weekend mnie nie ma, a będa malowane ściany na górze, w trakcie tygodnia pewnie skończymy łazienki (kafelki)

Jesli macie ochote, w sobote w przyszły weekend będziemy cały dzień na budowie i będzie jeszcze więcej widac.

Ela, Maciek> czy takie czyszczenie działki odbywa się z automatu, tzn. odpowiadają za to saperzy, czy to problem Inwestora?

Aniu,

jak inwestor ma szczęście (tzn. buduje się w mieście wojewódzkim), to procedura trwa krócej.

Jeżeli znajdziesz na działce niewybuch, to należy zadzwonić na policję. Policja zawiadamia wojewódzką jednostkę lotną saperów (w mazowieckiem jest w Kazuniu), która przybywa na działkę i zabiera znalezisko.

I tu uwaga: saperzy nie dokonują przeszukania działki na okoliczność ew. innych, jeszcze nieodkopanych niewybuchów! Każdy kolejny niewybuch przechodzi tę samą drogę. U nas saperzy byli 2 razy - jednego dnia zabrali 2 pociski, następnego dnia kolejny. Na szczęście, drugiego dnia na działce był mój ojciec, który dopilnował, aby saperzy jednak przeszukali z grubsza wykop i okolice wykrywaczem. Nic więcej nie znaleźli.

Ogólnie rzecz ujmując - jeżeli inwestor chce mieć pewność, że działka jest czysta, to musi na własny koszt wynająć specjalną firmę z uprawnieniami do przeszukania terenu. Nie wiem, ile to kosztuje, ale na pewno nie mało!

Pozdr

EiM

Witam Geminiowców :wink:

Ela i Maciek- ale przygody :o . Chociaż z drugiej strony to już na początku okazuje się że "bombowy dom" wybrali inwestorzy :lol:

Aniu - bardzo fajnie to wygląda, ale balustrady to istne cudo- zazdroszczę.

U mnie niestety w ramach cięć budżetowych kute nie wchodzą w rachubę :cry: Będą proste , takie same jak elementy frontu ogrodzenia. Niestety i ogrodzenie i balkony robią się drugi raz, bo pomiary zostały zrobione źle.

Korzystając z pięknego września uporządkowaliśmy teren wokół domu i dokończyliśmy elewację(brakuje tylko wykończonych balkonów). Teraz wygląda to tak:

http://foto.m.onet.pl/_m/6e4d64430070e05cbabc15027b7f7d8e,5,19,0.jpg

pozdrawiam Aga

Witam wszystkich !

Właśnie otrzymałem przesyłkę z projektem "Gemini" :) dlatego pozwolimy sobie dołączyć do szanownego grona Geminiowiczów :wink: .

Aga - bardzo nam się podoba Twój domek, raczej na pewno zdecydujemy się na podobną kolorystykę, czy mogłabyś zdradzić jakiego dokładnie koloru jest dach ? (nie wiem czy zdjęcie dachu zrobione pod tym kątem dokładnie odzwierciedla jego kolor).

Wielka prośba do Geminiowiczów - co proponujecie zmienić przy adaptacji projektu ? O możliwości likwidacji słupa w garażu wspominali już Ela i Maciek.

Pozdr

Ewa i Adam

Dobry Wieczór,

Adamie - witaj w klubie :wink:

Dachówka to brązowy Creaton, rynny też w brązie ( w planie była elewacja w tonacji kremowej), w trakcie realizacji trochę :wink: się pozmieniało.

Nasze zmiany w pojekcie:

- przedłużenie dachu z tyłu garażu (mamy zadaszone miejsce na podręczny składzik drewna czy suszarkę z praniem)

- poszerzenie łazienki na parterze (likwidacja jednego okienka)

- zmniejszenie pokoju na górze ( mamy dwa identyczne dla dzieci, a powiększony górny hol z wyjściem na balkon łatwo można zaadoptować na dodatkowy pokój w razie potrzeby)

-"wyprostowaliśmy" okna balkonowe i drzwi wejściowe do domu

-zrezygnowaliśmy z części sztukateri na elewacji

Można rozważyć zrobienie wejścia do łazienki na parterze od strony wiatrołapu (nie zrobiliśmy tego z powodu uwarunkowań rodzinnych)

pozdrawiam Aga

Ad-am

Widzę, że wasze rozważania jednak zakończyły się najlepszym z możliwych wyborów! :) Gemini naprawdę jest lepszy od swojego młodszego brata, Gemini II. Gratulacje!

Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie, to nasz zestaw nie różni się wiele od podanego przez Agę:

1. brak słupa w garażu

2. wydłużony daszek nad garażem z tyłu domu (na składzik różności)

3. równe pokoje na górze po bokach hallu prowadzącego na balkon (w tym miejscu urządzimy nasz kącik do pracy w domu..., bo niestety powrót z biura rzadko oznacza dla nas koniec pracy.. :()

4. wejście do łazienki na dole miało być z wiatrołapu, ale Ela uznała, że doprowadzi do gości do furii, jak tak każe im się wachlować drzwiami w te i we wte...

To tyle.

Aha - dzisiaj zalali nam ławy fundamentowe (w których umieściliśmy akt erekcyjny i inne szczęśliwe przedmioty :) - czy wy też podobne praktyki stosowaliście? Nam sąsiedzi i ekipa mówili, że trzeba koniecznie odwołać się do prastarej tradycji, aby w domu mieszkało się dobrze!).

Aha #2 - w którą stronę otwierają lub będą otwierać się w waszych Gemini drzwi wejściowe? Do środka, czy na zewnątrz? W stronę garażu (tj. zawiasy w stronę kuchni), czy przeciwnie? Ostatnio zaprząta nam ta kwestia sporo uwagi.

Pozdrawiam,

M

my w sumie zrezygnowalismy z Gemini ale ja ciagle sledze ten watek bo uwazam, ze to jeden z najlepszych gotowych projektow na rynku

http://foto.m.onet.pl/_m/6e4d64430070e05cbabc15027b7f7d8e,5,19,0.jpg

witaj Aga!

Wasz dom wyglada super, wiele sie zmienilo od zimy :D

AniaRe - pięknie!! gratuluje

Witam wszystkich !

Mam pytanka do Agi i Maćka a propos dachu z tyłu garażu:

1. Czy to jest tylko zadaszenie czy powiększone jest pomieszczenie gospodarcze ? Bardzo by mi pasowało powiększyć to pomieszczenie ?

2. Czy przedłużając zadaszenie nie wchodzi ono na okna na piętrze, czy nie trzeba zmniejszać tych okien lub zmieniać konta nachylenia dachu ?

Pozdro

Adam

Dobry Wieczór,

Fasolko - dziękuję :oops:

Adam - przedłużyliśmy tylko dach, jest oparty na lanym słupie zewnętrznym. Dach nigdzie nie kolidował nam z oknami piętra.

A i ważna rzecz o której zapomniałam to garaż.

1.Otwór na bramę 5m (typowy rozmiar bramy)

2.Ława wylana pod bramę ( nie jest konieczna i brak jej w projekcie, spotkałam się jednak z opiniami konstruktorów że bezpieczniej ją wylać bo wylewki nie będą się kruszyć przy wjeżdżaniu samochodem i uniknie się uszkodzeń podłogi)

Elu i Maćku - WIELKIE GRATULACJE - niech się mury pną do góry bezproblemowo :lol:

Drzwi zewnętrzne mam otwierane do wewnątrz ( zawiasy od strony kuchni). Bardzo nie lubię jak ktoś otwierajac drzwi spycha mnie ze schodów lub chce uszkodzić powłokę cielesną :wink:

pozdrawiam

Aga

Wielkie dzięki dobrzy ludzie :wink:

Wszystkie uwagi skrzętnie notuję.

Jeszcze jedno pytanko do Agi ...

Czy po wstawieniu dwóch średniej wielkości samochodów do garażu jest tam jeszcze miejsce np. na rowery, jakiś regał itp ?

.... i do pozostałych Geminiowiczów

Czy jest w ogóle możliwe i czy rozpatrywaliście nieznaczne powiększenie garażu (jakieś 50-80 cm) w przód lub w bok ? Pewnie wiązałoby się to z nieznaczną zmianą nachylenia dachu nad garażem i nie wiadomo jaki by był końcowy efekt wizualny.

Pozdrawiam

Adam

Adamie,

podobnie jak Aga, w projekcie wydłużyliśmy tylko daszek, który docelowo ma zostać oparty na lanym słupie. Niestety w naszej wersji projektu wydłużenie spowodowało kolizję z jednym z okien, kóre przez to musi być o 30 cm krótsze (120 cm zamiast oryginalnych 150 cm).

Na nasze oko garaż można spokojnie wyciągnąć zarówno do tyłu, jak i do przodu, a nawet i w bok, chociaż tego ostatniego manewru osobiście byśmy nie zaryzykowali w obawie o proporcje budynku.

Garaż niestety jest dość krótki w środku... Odwiedzając Gemini stojące nieopodal nas zwróciliśmy na to szczególną uwagę. Pani właścicielka jeździ passatem kombi i po zamknięciu drzwi garażowych zostaje tylko tyle miejsca aby ledwo przecisnąć się przed lub za autem... Nie widać tego na rysunkach, niestety... Mercedesa klasy S tam się raczej nie wstawi ;)

Pozdr.

EiM

Dach nigdzie nie kolidował nam z oknami piętra.

Niestety w naszej wersji projektu wydłużenie spowodowało kolizję z jednym z okien...

Tak na oko to dach trochę koliduje z oknami na piętrze, czyżby Aga miała mniejsze nachylenie dachu ?

Mercedesa klasy S tam się raczej nie wstawi

Trochę mnie to martwi :lol: , chociaż po sprawdzeniu (klasa S - 5,2 długości 1,87 szerokości) wydaje mi się, że dałoby się go tam upchnąć.

Z Waszych informacji wynika, że pozostałe sprzęty typu rowery, kosiarki itp. muszą znaleźć się w pomieszczeniu gospodarczym. Z tego co pamiętam z wizji lokalnej u Ani to nie jest to pomieszczenie przesadnie duże. A w moim przypadku chciałbym tam zmieścić piec, zbiornik na ciepłą wodę, odkurzacz centralny i prawdopodobnie zbiornik hydroforowy i ew. jekieś elementy do uzdatniania wody (jestem w trakcie sprawdzania możliwości podciągnięcia do mojej działki wody miejskiej, ale czarno to widzę). Czy według Waszej oceny da się to wszystko zmieścić czy niestety mam kopać piwnice ?

Pozdrawiam

Adam

Adamie, o ile nie zdecydujesz sie na wydluzenie calego garazu i powiekszenie dzieki temu kotlowni, to pewnie podpiwniczenie okaze sie nieodzowne...

Prawdopodobnym powodem, dla ktorego u nas dach garazu kolidowal z oknem, mogla byc odleglosc, o jaka zdecydowalismy sie go wydluzyc. U nas jest to 100 albo 120 cm. Nie wiem, jak u Agi.

Przypomnialem sobie jeszcze jeden mankament garazu Gemini... Aby otworzyc bagaznik swojego passata kombi, pani wlascicielka najpierw musiala otworzyc brame garazu (!)

pozdr. M