Ad-am 24.10.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Wczoraj byliśmy u pani architekt w sprawie adaptacji projektu. Zaproponowaliśmy następujące zmiany: 1. Likwidacja słupa w garażu. 2. Otwór na bramę garażową 5 m (typowy rozmiar bramy). 3. Ława wylana pod bramą garażową. 4. Przedłużenie pomieszczenia gospodarczego w stronę elewacji ogrodowej (całego pomieszczenia a nie tylko daszku). 5. Okna dachowe na poddaszu, jedno doświetlajace klatkę schodową. 6. Luksfery lub okna w ścianie garażowej przy wejściu i na zewnątrz. 7. Drzwi i ścianka do łazienki w sypialni na piętrze cofnięta (na równo ze ścianką działową) (Uwaga! nie zmieści się typowa wanna, u nas będzie prysznic). Wszystkie w/w zmiany da sie wykonać bez problemu . Przedłużenie garażu poprzez wysunięcie go do przodu jest możliwe ale wiąże się z tym, że na daszku z przodu trzeba wykonać kawałek kalenicy, prostopadłej do elewacji frontowej. Tak na oko to chyba wiązałoby sie to z tym, że poszedłby on lekko w górę (tak żeby spady dachu połączyły się w kalenicy), ale może się mylę. Chyba zostaniemy przy "normalnym" garażu. Pani architekt zaproponowała nam dodatkowo następujące zmiany (do przemyślenia): 1. Zrobienie większego wykuszu w kuchni, tak żeby zamiast jednego bocznego okna zrobić drzwi z wyjściem do ogrodu. 2. Podniesienie o około 24 cm dachu (chyba poprzez wykonanie ścianki kolankowej) tak żeby zwiększyć pomieszczenie na poddaszu. Obie zmiany mają wpływ na wygląd zewnętrzny, dlatego mocno się wahamy, może ktoś z Geminiowiczów robił takie zmiany ? Albo poradzi niezdecydowanym ? A najgorsze w tym wszystkim było to, że pani architekt stwierdziła, że projekt w lustrzanym odbiciu który posiadamy nie nadaje się na naszą działkę i musimy go wymienić na "normalny" . Cały nasz misterny plan jak będzie wyglądać nasza posesja wziął w łeb Fakt, że jak zastanawialiśmy sie nad tym to bardziej patrzyliśmy jak będzie prezentował sie na działce i pasował do otoczenia niż na taki szczegół jak posadowienie go wg stron świata . To tyle jeśli chodzi o adaptację projektu, w dalszym ciągu mamy o czym rozmyślać . Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo_70 24.10.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witam, W kwestii zmian w projekcie to w moim przypadku przedstawiają się one następująco: - podniesienie parteru o 30 cm (wysokość wnętrz na parterze 3m.), - likwidacja łazienki przy sypialni. Pozwoliło to na powiększenie i doświetlenie schodów (z okna , które pierwotnie było w łazience). Schody są obecnie dwubiegowe ze spocznikiem szerokości 1,6m. Dodatkowo pozwoliło to na cofnięcie schodów w kierunku ściany i powiększenie holu. Doświetlone zostały również schody prowadzące na strych. Aha i jeszcze jeden plus - powiększone zostało pomieszczenie gospodarcze pod schodami. Minus - brak łazienki przy sypialni rodziców. - likwidacja spiżarki przy kuchni. Niestety...Plus - powiększenie kuchni, - powiększenie okien na parterze od strony ogrodu. Obecnie sięgają 40cm nad podłogę, - zamiana okna na frontowej elewacji (nad garażem) z 90(?)/150 na 150/150, - przedłużenie ściany przy schodach o ok.1m. Pozwoliło to schować drzwi wejściowe i schody przed wzrokiem osób siedzących w salonie, - przedłużenie ścianki pomiędzy kuchnią a holem o ok. 0,4m., - dodanie dodatkowych przewodów wentylacyjnych a w związku z tym zmiany przekrojów kominów (nie rzuca się w oczy). Uff. i to by było chyba na tyle. Na razie jestem ze zmian zadowolony. Zobaczymy w praktyce. Niestety słupa w garażu nie zmieniłem Czy ktoś ma pomysł jak wkomponować tam teraz bramę? Nadmienię , że myślałem o bramie segmentowej Pozdrawiam, Pablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 24.10.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ... - podniesienie parteru o 30 cm (wysokość wnętrz na parterze 3m.), ... - dodanie dodatkowych przewodów wentylacyjnych a w związku z tym zmiany przekrojów kominów (nie rzuca się w oczy). Dzięki Pablo, większość zmian zrozumiałem, ale dwie nie do końca Czy podniesienie parteru zostało wykonane tylko ze wzgledów estetycznych czy z jakiś innych względów ? Czy dodanie dodatkowych przewodów wentylacyjnych spowodowane jest tym, że zastosowałeś wentylację mechaniczną ? Czy ktoś wie czy coś należy zmienić w projekcie żeby zastosować wentylację z rekuperatorem ? Czy kominki w Waszych domach będą pełnić role tylko ozdobną czy będą w jakiś sposób sprzegnięte w system ogrzewania domu ? Sorry, trochę dużo tych pytań ale jestem na etepie projektu i próbuję to wszystko ogarnąć Pozdawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo_70 25.10.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Ad-am, Podniesienie o 30 cm było tylko ze względów estetycznych.Dodatkowe przewody wentylacyjne pojawiły się w przedsionku (wiatrołapie) i w pomieszczeniu gospodarczym pod schodami. Ja mam wentylację grawitacyjną. Pozdrawiam,pablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rimsky 27.10.2006 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Az mi dech zaparlo, jak zobaczylam dom Ani...cudo cudeńkoCzytam te Wasze informacje na temat zmian i sobie mysle, ze u nas juz nawet nikt nie pamieta, jakie byly zmiany, przez to, ze na parterze bedzie szkola a dopiero na pietrze zamieszkamywiec na pietrze mamy pelnowymiarowy salon, kominek, dwa pokoje (sypialnia i biuro), aneks kuchenny, lazienke i pralniepokoj goscinny i ew dla dzieci na poddaszu, tam tez jest garderobana dole za to mamy jedna duza i dwie male sale lekcyjnei az mi dech zapiera, jak widze otwarte schody w albumie na fotosikubo u mnie niestety wyszla normalna klatka schodowa ale schody mam ze spocznikiemobecnie dalej wykanczamy siebie wzajemniegehenna bylo znalezienie ekip od bruku i płotumam chyba obie, ale nic nigdy nie wiadomoi zazdroszcze podniesienia pomieszczen, bo u mnie po podlogowce i wylewkach jest standard - 250, tyle, ze jestesmy sredniego wzrostu, ale mogloby byc wyzejpozdrawiam serdecznie,R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 28.10.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Adamie, zacznę od kwestii stron świata. Jeżeli byliście u tej samej pani architekt, którą i my odwiedziliśmy (w okolicy ul. Bartyckiej), to z pewną ostrożnośćią podszedłbym do jej rad w tej kwestii. Pamiętam, jak rozmawialiśmy z nią o posadowieniu domu względem stron świata jeszcze przy okazji Korony. Wahała się kilka razy zanim ostatecznie wskazała, czy wybrać wersję lustrzaną, czy oryginalną. Jakież było nasze zdziwienie, kiedy po odebraniu od niej projektu przy okazji rozmowy o zmianach, pani architekt zrobiła nam niemal awanturę, że wybraliśmy złą wersję (ona wybrała), bo słońce będzie w domu ze złej strony (!!!!!!!). Przy Gemini już jej nie słuchaliśmy i wybraliśmy ostatecznie taką wersję, jaka naszym zdaniem bardziej odpowiada nasłonecznieniu działki (wersja lustrzana - garaż z prawej strony domu). Raz jeszcze - zalecam ostrożność!! Kiedyś w muratorze był artykuł o tym, jak ustawić dom względem stron świata, aby zapewnić optymalny rozkład nasłonecznienia i ogrzania pomieszczeń domu. Pomógł nam dalece bardziej, niż pani architekt. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 28.10.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Adamie, a teraz o zmianach w projekcie. Usunięcie słupa i ława pod garażem - jak najbardziej tak. U nas też tak jest. Powiększenie pomieszczenia gospodarczego to też dobry pomysł. Szczególnie, jeżeli przesuniecie w głąb wewnętrzną ścianę oddzielającą pomieszczenie gospodarcze od garażu, tym samym powiększając garaż. Okna dachowe to też dobry pomysł (tak nam się wydaje), my też je będziemy montowali. W sumie nawet nie powinniście wprowadzać ich do projektu, bo możecie sami je zamontować, po umówieniu z dekarzem. Szkoda kosztów na wprowadzanie dodatkowych zmian w projekcie (!). Reszta - nie mam zdania. My będziemy montowali rekuperator. Zmian w projekcie nie wprowadzaliśmy żadnych. Wykonawca rekuperacji sam uzgodnił z ekipą, co począć z kominami wentylacyjnymi i wykonał projekt instalacji rekuperatora. Według naszej wiedzy, nie należy przewidywać kłopotów z odbiorem budynku, mimo braku projektu wentylacji mechanicznej w oficjalnej dokumentacji budynku. W przypadku kominka planujemy rozprowadzenie gorącego powietrza, aby móc dodatkowo ogrzać dom zimą, kiedy będziemy palili w kominku (i zmniejszyć tym samym koszty zużycia gazu). Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 29.10.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Dobry Wieczór, Tak troszkę posprawdzałam. Okna mają wys.1,46, ale podnieśliśmy wysokość ścian parteru o 1 bloczek, jak dotego dołożymy moją ekipę to wychodzi przedłuzony daszek nie kolidujący z oknem. Powiększenie pomieszczenia gospodarczego to dobry pomysł, równie dobry jak powiększenie powierzchni garażu, miejsca faktycznie nie ma za wiele, szczególnie jak stoi PC i zbiornik na wodę użytkową. Do rekuperacji nie robiłam specjalnych zmian w projekcie. Mam tylko zabudowane rury wentylacyjne w pokojach na górze i podwieszany sufit w garderobie. Nie wiem jak to wygląda w sytuacji otwartego użytkowego poddasza bo u nas za ścianką na strychu ( jeszcze jej nie ma) jest istna pajęczyna. Bardzo podoba mi się doświetlone poddasze z oknami połaciowymi, fajna duża jasna przestrzeń. pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 29.10.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 No to już wiemy, czemu koliduje u nas. My nie planujemy podnoszenia stropu parteru, ani stropu piętra. Niestety nie możemy tego zrobić, ponieważ nasz domek i tak będzie wyrastał bardzo wysoko (stan zero jest jakieś 50-60 cm nad aktualnym poziomem gruntu...). Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 30.10.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 W sumie nawet nie powinniście wprowadzać ich do projektu, bo możecie sami je zamontować, po umówieniu z dekarzem. Szkoda kosztów na wprowadzanie dodatkowych zmian w projekcie (!). Dzięki za dobrą radę, jakoś nie pomyślałem, że narysowanie trzech prostokącików może mnie coś kosztować, muszę się zastanowić czego jeszcze nie zlecać pani architekt. podniesienie parteru o 30 cm (wysokość wnętrz na parterze 3m.) ... zazdroszcze podniesienia pomieszczen .. ... podnieśliśmy wysokość ścian parteru o 1 bloczek... My nie planujemy podnoszenia stropu parteru, ani stropu piętra. Niestety nie możemy tego zrobić, ponieważ nasz domek i tak będzie wyrastał bardzo wysoko ... Widze dość dużą zgodność, że warto to zrobić, chyba mnie przekonaliście. Byliśmy z wizytacją w Gemini w którym wykonano zmiany nad którymi mocno się zastanawialiśmy. Bardzo miły człowiek (pozdrawiam i serdeczne dzięki, jeśli nas czyta) oprowadził nas po budynku. Jego zmiany to między innymi: 1. Powiększenie pomieszczenia gospodarczego, chyba bez przesuwania ścianki od strony garażu, wg naszej oceny pomieszczenie ma wreszcie wielkość która nam odpowiada. 2. Z pomieszczenia gospodarczego wejście do niewielkiej piwniczki jak powiedział gospodarz, wykonanej w ostatniej chwili. 3. Wydłużenie garażu o około 60 cm, daszek nad bramą garażową zamiast trapezowatego robi się bardziej trójkątny ale wygląda ok. 4. Powiększenie wykuszu w kuchni, wewnątrz kuchnia robi się sporo większa, na zewnątrz też wygląda ok (daszek zamiast trapezu - trójkąt). 5. Ścianka pomiędzy garderobą a sypialnią na piątrze cofnięta o jeden pustak tak aby nie było problemu z zasłanianiem drzwi balkonowych. 6. Podwyższenie poddasza o jeden pustak. 7. Zamiast łazienki na parterze, WC z wejściem z przedsionka na ścianie gdzie orginalnie są drzwi - szafa wnękowa 8. Powiększenie okien w salonie, w pokojach na piętrze, w przedsionku i w WC, generalnie większe przeszklenia. My raczej na pewno zdecydujemy sie na wszystkie zmiany wymienione w punktach 1-5. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 30.10.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Adam, zwiększenie wysokości pomieszczeń na parterze doda domowi uroku, ale też spowoduje wzrost kubatury do ogrzania o niebagatelne 5-10% oryginalnej wielkości, w zależności od tego czy podniesiecie tylko na parterze, czy też na piętrze. Ale to tak na marginesie Wykusz kuchenny na pewno warto wydłużyć o minimum 60 cm (standardowa szafka) lub o 80 cm (wtedy można zrobić wyjście z kuchni). My musieliśmy z tego rozwiązania zrezygnować ze względu na chęć uratowania 2 kilkudziesięcioletnich dębów, które przy wyciągniętym wykuszu musielibyśmy wyciąć. Punkt 5. chętnie zobaczyłbym na jakimś rysunku poglądowym. Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 30.10.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Punkt 5. chętnie zobaczyłbym na jakimś rysunku poglądowym. M Maćku, do tego nie potrzeba żadnych rysunków. Pewna Pani która już mieszka w Gemini, zwróciła uwagę, że drzwi balkonowe w sypialni dochodzą do samej ściany garderoby co może (aczkolwiek nie musi) trochę utrudniać dokładne zasłonięcie tych drzwi za pomocą firaneczek i zasłoneczek , może być widać trochę futryny. Dlatego proponuje się przesunięcie ścianki pomiędzy sypialnią a garderobą tak aby było kawałek ścianki pomiędzy futryną a ścianą garderoby. Powstaje pytanie czy warto zmniejszać garderobę, żeby firaneczki ładnie wisiały ? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 30.10.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Powstaje pytanie czy warto zmniejszać garderobę, żeby firaneczki ładnie wisiały ? Pozdrawiam Adam Moim zdaniem nie warto. Garderoba i tak nie jest zbyt duża, a może ja mam za dużo maneli ????? pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 30.10.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 aaa... to już wiem, czemu nie zrozumiałem od razu. My pewnie wcale nie zrobimy garderoby, tylko szafę suwaną (może trochę to plebejskie, ale sprawdza się doskonale w praktyce (no i w środku więcej miejsca niż w garderobie, bo "ścianki cieńsze" Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.11.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 ... no i co taka cisza zaległa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 11.11.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Jakby kto pytał, to my już "nad ziemią" Kończy się u nas pierwszy tydzień murowania ścian parteru - zdjęcia w dzienniku! Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 13.11.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Jakby kto pytał, to my już "nad ziemią" Muszę przyznać że trochę Wam zazdroszczę ... My niestety jesteśmy na etapie adaptowania projektu i szukania wykonawcy. Poza tym musimy policzyć drzewka na działce i dokonać częściowego odlesienia działki (nie wiem ile to może potrwać ?). Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 13.11.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Adam, jakim systemem chcecie się budować: gospodarczym, czy z generalnym wykonawcą? Pozdrawiam,M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ad-am 14.11.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Maćku, na razie liczę i się zastanawiam, w moim przypadku obie formy budowy są do przyjęcia. Jeśli chodzi o system gospodarczy to w grę wchodzą tylko takie ekipy które wykonają większe etapy robót np. stan surowy otwarty + konstrukcja dachu z odeskowaniem. Na pewno ja i moja rodzina nie będzie wykonywać żadnych prac na budowie, no chyba że drobne porządkowe, ogródek i takie tam... Jeśli chodzi o developera to otrzymałem ofertę od Twojego wykonawcy i rozważam możliwość jego ztrudnienia chociaż nie jest ona super atrakcyjna, nie przeprowadzałem jeszcze z nimi jakiś poważnych negocjacji. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 14.11.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Negocjacje pomagają , przygotuj się tylko na to, że mogą chwilę potrwać... Ale zakładam, że zaczynacie na wiosnę i czasu wam nie brakuje. O jakiej technologii myślicie (materiał konstrukcji ścian, pokrycie dachu, stolarka, ocieplenie)? To wszystko bardzo wpływa na wycenę waszego domu. My na przykład okna zamówiliśmy osobno, poza kosztorysem ustalonym z "naszą" firmą, ponieważ otrzymaliśmy bardzo dobrą ofertę od zewnętrznego producenta. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts