Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Kupiłem mieszkanie (stan surowy zamknięty ze wszystkimi instalacjami). Wykańczam je właśnie i chcę przywiercić listwy maskujące na zbiegu paneli i terakoty.

Boję się tylko, że trafię w rurki miedziane od centralnego ogrzewania, które są w posadzce - a wiem, że jest ich trochę. Wykonawca wykręcił się sianem i jestem w kropce.

Czy jest jakiś sposób aby "wyczaić" którędy one biegną ?

Dodam, że chciałbym uniknąć kupowania wykrywaczy metalu za grubą kasę.

Ktoś pomoże ?

https://forum.murator.pl/topic/71303-rurki-miedziane-w-pod%C5%82odze-jak-wierci%C4%87-by-nie-trafi%C4%87/

Można spróbować poszukać ciepłych rurek termometrem na podczerwień. Termometr musi mieć rozszerzoną skalę koszt ok 100zł

Np:

http://allegro.pl/item160355136_termometr_na_podczerwien_tfa_nowy_od_ss_.html

... chcę przywiercić listwy maskujące na zbiegu paneli i terakoty.

Boję się tylko, że trafię w rurki miedziane od centralnego ogrzewania ...

Moze inna technika , np. przykleic :roll:

Nie - przyklejanie nie wchodzi w rachubę. Po tym się bedzie chodzić więc odpadłoby.

Ten miernik na podczerwień to nie wiem czy zda egzamin - rurki są w otulinach więc różnice temperatur byłyby minimalne.

Myślałem o innym rozwiązaniu:

przyłożyć niewielkie napięcie do grzejników (np. 24 volt) i wtedy sprawdzić czujnikiem do kabli (jest tańszy) którędy biegną rurki. Ciekawe czy to by zadziałało ? Boję się tylko czy takie napięcie nie zaszkodziłoby mojemu piecowi gazowemu Vaillant...

No i nie wiem czy te mierniki kabli są tak czułe, żeby wykryły 24 volty.

Czy jakiś fachowiec mógłby się wypowiedzieć ?

Te mierniki wykrywają prąd płynący w przewodach, zmieny prąd, a nie napięcie.

Musiał byś zasilić żarówkę rurami do kaloryfera. Efekty mogą być ciekawe...

Po pierwsze za małe napięcie dla zwykłego czujnika po drugie nie wiem czy dla pieca nie będzie to szkodliwe po trzecie możesz zrobić tylko zwarcie na zasilaniu a po czwarte czy jesteś pewny, że masz tylko rurki miedziane?
Nie - przyklejanie nie wchodzi w rachubę. Po tym się bedzie chodzić więc odpadłoby.

Ten miernik na podczerwień to nie wiem czy zda egzamin - rurki są w otulinach więc różnice temperatur byłyby minimalne.

Myślałem o innym rozwiązaniu:

przyłożyć niewielkie napięcie do grzejników (np. 24 volt) i wtedy sprawdzić czujnikiem do kabli (jest tańszy) którędy biegną rurki. Ciekawe czy to by zadziałało ? Boję się tylko czy takie napięcie nie zaszkodziłoby mojemu piecowi gazowemu Vaillant...

Czy jakiś fachowiec mógłby się wypowiedzieć ?

Przyklejone na dobrym kleju nie odpadnie.

jak są w otulinie to wierć powoli bez udaru co chwilę wydmuchując pył (np odkurzaczem), latarka też się przyda - zobarzycz jak będzie pianka to raz a dwa do listwy są malenkie kołeczki nie sądze aby rury szły płycej niż 4 cm (tym bardziej w otulinie) - bo by beton pękał - wierć minimalnie na głebokość kołka i tyle. Po trzecie dochodzi ci jeszcze grubość panela/kafelka/wykładziny. Moim zdaniem mozna wiercić spokojnie tylko trzeba uważać
jak są w otulinie to wierć powoli bez udaru co chwilę wydmuchując pył (np odkurzaczem), latarka też się przyda - zobarzycz jak będzie pianka to raz a dwa do listwy są malenkie kołeczki nie sądze aby rury szły płycej niż 4 cm (tym bardziej w otulinie) - bo by beton pękał - wierć minimalnie na głebokość kołka i tyle. Po trzecie dochodzi ci jeszcze grubość panela/kafelka/wykładziny. Moim zdaniem mozna wiercić spokojnie tylko trzeba uważać

Bardzo dobry pomysł, w podobnu sposób wierciłem w jednym mieszkaniu. Rurki idą najprawdopodobniej środkiem, to na bokach możesz dać dłuższe kołki.

Boję się tylko, że trafię w rurki miedziane od centralnego ogrzewania, które są w posadzce - a wiem, że jest ich trochę.

Kilka lat temu miałem taki sam problem. Wierciłem ze ściśniętym tyłkiem, na szczęście do wody się nie dowierciłem.

Niedawno, będąc w sklepie (castorama) w którym kiedyś kupowałem listwy z radością zobaczyłem że pojawiły się porządne przyklejane listwy do łączenia terakoty z panelami. Wkleja (wbetonowuje) się je pod ostatnią warstwę terakoty, są mocne, metalowe.

Cieszę się, bo za kilka tygodni znów będę wykańczał nowe mieszkanie i już nie muszę zaciskać pośladków... :) Kupię właśnie takie listwy.

Rury zapewne biegna na betonie ,spokojnie sie schowały w styropianie, na to przyszło min.5cm wylewki .Wiec jesli użyjesz kołków 3-4cm to nigdzie sie nie przewiercisz.No chyba nie zdarzysz zastwic wiertarki i przejedziesz na wylot :lol: co jest raczej mało prawdopodobne.

Najprościej poszukać wśród znajomych kogoś z wykrywaczem metali. To bardzo popularne hobby.

Wykrywacz musi posiadać dyskryminację (zdecydowana większość ma tę funkcję).

Ustawiasz wykrywacz tak, aby sygnalizował wyłącznie miedź i szukasz rurki. Zbrojenia, gwoździe w ścianie itp, będą przez sprzęt pomijane. Dwie minuty pracy i wiesz gdzie możesz wiercić.

Pomógłbym, gdyby nie odległość :)