Mn1s1ek 04.02.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 WitamKupiłem mieszkanie (stan surowy zamknięty ze wszystkimi instalacjami). Wykańczam je właśnie i chcę przywiercić listwy maskujące na zbiegu paneli i terakoty.Boję się tylko, że trafię w rurki miedziane od centralnego ogrzewania, które są w posadzce - a wiem, że jest ich trochę. Wykonawca wykręcił się sianem i jestem w kropce.Czy jest jakiś sposób aby "wyczaić" którędy one biegną ?Dodam, że chciałbym uniknąć kupowania wykrywaczy metalu za grubą kasę. Ktoś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.02.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Można spróbować poszukać ciepłych rurek termometrem na podczerwień. Termometr musi mieć rozszerzoną skalę koszt ok 100złNp:http://allegro.pl/item160355136_termometr_na_podczerwien_tfa_nowy_od_ss_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.02.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 ... chcę przywiercić listwy maskujące na zbiegu paneli i terakoty. Boję się tylko, że trafię w rurki miedziane od centralnego ogrzewania ... Moze inna technika , np. przykleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 04.02.2007 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Nie - przyklejanie nie wchodzi w rachubę. Po tym się bedzie chodzić więc odpadłoby. Ten miernik na podczerwień to nie wiem czy zda egzamin - rurki są w otulinach więc różnice temperatur byłyby minimalne. Myślałem o innym rozwiązaniu: przyłożyć niewielkie napięcie do grzejników (np. 24 volt) i wtedy sprawdzić czujnikiem do kabli (jest tańszy) którędy biegną rurki. Ciekawe czy to by zadziałało ? Boję się tylko czy takie napięcie nie zaszkodziłoby mojemu piecowi gazowemu Vaillant... No i nie wiem czy te mierniki kabli są tak czułe, żeby wykryły 24 volty. Czy jakiś fachowiec mógłby się wypowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.02.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Bardzo zły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 04.02.2007 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Bardzo zły pomysł Czemu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 04.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 No i nie wiem czy te mierniki kabli są tak czułe, żeby wykryły 24 volty. Te mierniki wykrywają prąd płynący w przewodach, zmieny prąd, a nie napięcie. Musiał byś zasilić żarówkę rurami do kaloryfera. Efekty mogą być ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.02.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Po pierwsze za małe napięcie dla zwykłego czujnika po drugie nie wiem czy dla pieca nie będzie to szkodliwe po trzecie możesz zrobić tylko zwarcie na zasilaniu a po czwarte czy jesteś pewny, że masz tylko rurki miedziane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.02.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Jeszce jeden głupi pomysł: Zastosuj kamerę termowizyjną. I skutecznie i bezpiecznie i bardzo drogo (pewnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 04.02.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Czyli jestem w kropce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Moze stetoskop lekarski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 04.02.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Nie - przyklejanie nie wchodzi w rachubę. Po tym się bedzie chodzić więc odpadłoby. Ten miernik na podczerwień to nie wiem czy zda egzamin - rurki są w otulinach więc różnice temperatur byłyby minimalne. Myślałem o innym rozwiązaniu: przyłożyć niewielkie napięcie do grzejników (np. 24 volt) i wtedy sprawdzić czujnikiem do kabli (jest tańszy) którędy biegną rurki. Ciekawe czy to by zadziałało ? Boję się tylko czy takie napięcie nie zaszkodziłoby mojemu piecowi gazowemu Vaillant... No i nie wiem czy te mierniki kabli są tak czułe, żeby wykryły 24 volty. Czy jakiś fachowiec mógłby się wypowiedzieć ? Przyklejone na dobrym kleju nie odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 04.02.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 jak są w otulinie to wierć powoli bez udaru co chwilę wydmuchując pył (np odkurzaczem), latarka też się przyda - zobarzycz jak będzie pianka to raz a dwa do listwy są malenkie kołeczki nie sądze aby rury szły płycej niż 4 cm (tym bardziej w otulinie) - bo by beton pękał - wierć minimalnie na głebokość kołka i tyle. Po trzecie dochodzi ci jeszcze grubość panela/kafelka/wykładziny. Moim zdaniem mozna wiercić spokojnie tylko trzeba uważać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 04.02.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 jak są w otulinie to wierć powoli bez udaru co chwilę wydmuchując pył (np odkurzaczem), latarka też się przyda - zobarzycz jak będzie pianka to raz a dwa do listwy są malenkie kołeczki nie sądze aby rury szły płycej niż 4 cm (tym bardziej w otulinie) - bo by beton pękał - wierć minimalnie na głebokość kołka i tyle. Po trzecie dochodzi ci jeszcze grubość panela/kafelka/wykładziny. Moim zdaniem mozna wiercić spokojnie tylko trzeba uważać Bardzo dobry pomysł, w podobnu sposób wierciłem w jednym mieszkaniu. Rurki idą najprawdopodobniej środkiem, to na bokach możesz dać dłuższe kołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.02.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 możesz jeszcze zamówić usługę z kamerą na podczerwień. np. http://sustainableenergy.mg.gov.pl/PL/Oferta/index.phtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.02.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 postaraj się o folię termoczułą która zmienia kolor pod wpływem temperatury,poszukaj na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 04.02.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Boję się tylko, że trafię w rurki miedziane od centralnego ogrzewania, które są w posadzce - a wiem, że jest ich trochę. Kilka lat temu miałem taki sam problem. Wierciłem ze ściśniętym tyłkiem, na szczęście do wody się nie dowierciłem. Niedawno, będąc w sklepie (castorama) w którym kiedyś kupowałem listwy z radością zobaczyłem że pojawiły się porządne przyklejane listwy do łączenia terakoty z panelami. Wkleja (wbetonowuje) się je pod ostatnią warstwę terakoty, są mocne, metalowe. Cieszę się, bo za kilka tygodni znów będę wykańczał nowe mieszkanie i już nie muszę zaciskać pośladków... Kupię właśnie takie listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.02.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Rury zapewne biegna na betonie ,spokojnie sie schowały w styropianie, na to przyszło min.5cm wylewki .Wiec jesli użyjesz kołków 3-4cm to nigdzie sie nie przewiercisz.No chyba nie zdarzysz zastwic wiertarki i przejedziesz na wylot co jest raczej mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renald 05.02.2007 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Najprościej poszukać wśród znajomych kogoś z wykrywaczem metali. To bardzo popularne hobby. Wykrywacz musi posiadać dyskryminację (zdecydowana większość ma tę funkcję). Ustawiasz wykrywacz tak, aby sygnalizował wyłącznie miedź i szukasz rurki. Zbrojenia, gwoździe w ścianie itp, będą przez sprzęt pomijane. Dwie minuty pracy i wiesz gdzie możesz wiercić. Pomógłbym, gdyby nie odległość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 05.02.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 NIe prościej zastosować coś takiego:http://www.allegro.pl/item160367923_wykrywacz_metali_skil_bosch_detektor_miedz_kabel_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts