Gołąb 04.02.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam! Mam działkę budowlaną,nieuzbrojoną,że względu na zwariowane ceny materiałów budowlanych,chcę ją przez rok wykorzystać jako rekreacyjną. Jestem w posiadaniu warunków technicznych przyłączenia wody,prądu i gazu. Mam następujące pytania: 1} Czy można nie budując się zamówić i wykonać PRZYŁĄCZA: wody,prądu, gazu.- media w drodze przy działce.2} Jeśli tak to: a} gdzie zlokalizować wodomierz,skrzynkę pomiarową prądu i gazu? b} wodę i prąd chcę wprowadzić na działkę - czym je zakończyć aby było bezpiecznie i nikt się nie podłańczał? c} jakie koszty tych inwestycji i jakie dokumenty? d} jaką można wynegocjować taryfę elektryczną,oprócz budowlanej/droga/. Z góry dzięki za info - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 04.02.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Przyłącza jak najbardziej możesz robićKończą się one albo w linii ogrodzenia albo w studzience wodociągowej.Dokumenty i formalności jak dla zgłoszenia robót budowlanych nie wymagających pozwolenia na budowęTaryfy innej nie wynegocjujesz. Zamawiając niewielką moc umowną rachunki nie są wcake takie wysokie. Cena samej energii w taryfie C często jest niższa od tej z taryfy G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 04.02.2007 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam! Do " Marcin714" Dzięki za błyskawiczną odpowiedż - tylko jeszcze proszę o odpowiedż na pytanie 2b wraz z kosztami,ponieważ nie mam orientacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 04.02.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Przyłącze energetyczne zakończone będzie złączem z szafką pomiarową. Za to zapłacisz około 2000 w zależności od mocy przyłączeniowej. Dalej musisz zabudować jakąś rozdzielnicę budowlaną na działce w polu lub gdzieś w jakims baraku. za to zapłacisz maks 1000 zł.Wodę jeśli nie masz budynku musisz doprowadzić do studni wodomierzowej. Tam masz zawory i wodomierz. Ze studni wyprowadzasz kawałek rury z zaworem jako pobór wody na cele budowlane. Co do kosztów to tu się nie wypowiadam . A co do zabezpieczania tego to normalnie ogrodzenie, stosowne zamknięcia. A jak ktoś chce coś ukraść to wiadomo, że to go nie powstrzyma ale nie ty pierwszy będziesz miał przyłącza a więc nie obawiaj się tak tych kradzieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 05.02.2007 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam! Do "marcin714" i "mpoplaw" Dziękuję Wam za szybkie odpowiedzi jestem "oświecony"- pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 06.02.2007 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam! Do "marcin 714" 1}- Prośba - rozwiń temat zabezpieczenia przyłączy na terenie działki - cytuję Twoje zdanie: "- A co do zabezpieczenia tego to normalne ogrodzenie,stosowne zamknięcia - koniec cytatu. 2}- Jak wygląda sprawa gazu ? Z góry dzięki za info - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 07.02.2007 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam! Do "mpoplaw" Proszę o odpowiedzi: 1}- Cytuję:-"za zamówienie 6KW w taryfie C11 wyjdzie 385+VAT"- nie rozumiem,wylicz proszę krok po kroku,abym zrozumiał. 2}- Cytuję:-"przy stawianiu domu,konieczne są projekty branżowe prowadzące do domu" - czy one aby nie są w projekcie gotowym domu,który posiadam i jest obecnie w adaptacji u architekta ? 3}- Jak wygłąda sprawa gazu?- Czy można doprowadzić go tylko do ogrodzenianie mając wybudowanego domu ? Z góry dzięki za info - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 07.02.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 odp)2tak te projekty są ci potrzebne- robi architektodp)3tak, o ile masz ogrodzenie i skrzynke, zalezy tez od zakładu gazowniczego, w jednych mozna u innych nie. ale raczej można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 08.02.2007 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam! Do "pawilon79" oraz "mpoplaw" Dzięki za odpowiedż - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 14.02.2007 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam! Jakie zrobić "stosowne zamknięcie" na działce- zaworu wody oraz prądu w prowizorycznej skrzynce budowlanej, aby nie korzystały z nich obcy. Z góry dzięki za info - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berdi 17.02.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Witajcie wszyscy Przedstawiałam się już na forum, ale może jeszcze raz - razem z moim narzeczonym zaczynamy drogę przez mękę do celu zbudowania domu w Gdańsku a konkretnie w Kiełpinie Górnym. Jesteśmy z natury wytrwali, ale zaczynamy w to wątpić po pierwszej już (niestety) wizycie w Energii... Właśnie rozmawialiśmy z geodetą, żeby zrobił dla nas mapkę do celów projektowych. No i po spotkaniu mamy więcej pytań niż odpowiedzi - możecie pomóc? Proszę proszę... Mam dwa pytania co do tej mapki - 1. Pani w Energii powiedziała nam w końcu skąd będą nam ciągnąć prąd, żebyśmy wiedzieli jak dużą mapkę zamówić. Niestety okazało się, że nie powiedziała, czy wystarczy dokładna mapka geodezyjna samej działki i potem poglądowa tylko aż do słupa. Czy ktoś się może orientuje? A może to zależy od konkretnego zakładu? Odległość tego słupa to około 300 metrów, więc pewnie nie starczy nam złotówek 2. Jak jest z wodą? Pani w wodociągowni z kolei w ogóle nie chciała nam powiedzieć, którą rurę mamy na mapie zawrzeć no ale chyba nie będziemy robić mapy całej okolicy... Czy może jest to tak, że geodeta zaznaczy którąkolwiek najbliższą rurę i oni będą tacy mili, że się dostosują i każą nam się wbić właśnie w tą? Jakie macie doświadczenia - może się okazać że mapka jest za mała? Długie te pytania i skomplikowane, ale tylko to potrafię wycisnąć z mojego skołatanego po spotkaniu mózgu. Obok nas nie ma działek zabudowanych ani uzbrojonych ale są sprzedane, myśleliśmy więc, żeby założyć jakąś "komunę" sąsiadów w celu podzielenia kosztów - macie jakieś takie doświadczenia? Zagubiona Berdi i wkurzony Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.02.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Gołab - skrzynkę z prądem sobie zamykasz na kłódkę, Jak ci kłódkę rozwalą, to nic nie poradzisz. Woda- masz nad ziemią kranik. Na zimę sobie go rozkręcasz i chowasz, na lato przykręcasz znowu. Zeby ktoś podnosił właz studzienki i się podpinał do przyłącza to ja nie uwierzę, choć.. ludzie są zdolni. Zrób se jakąś sztabę na studzience, jak się boisz Z tych wyliczeń mpopław to ja nadal nic nie rozumiem. Skąd te 385 zł? To co, jak zacznę budowę i podobno mam zmienić taryfę na budowlaną (tak mi przykazali w ZE), to będę tyle płacić miesięcznie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 18.02.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Nie 385 zł + VAT to suma roczna wszystkich abonamentów za prąd, przy zamówionych 6 KW, do tego dojdzie jeszcze odczyt z licznika. Opłata stała za przesył 4,10 x 6 kW=24,60 Opłata abon. 7,50 -------- 32,10x12 mies=385,2 na rok+Vat czy zużywzsz energię czy nie. Umowa na przyłacze budowlane obowiazuje tylko na 1 rok i potym czasie nie może być przedłuzona.Jeśli zakład nie podpisze nowej na czas nieokreslony to wstrzymuje dostawe pradu.Przykre ale prawdziwe Lepiej więc zrobic skrzynke w projektowanym ogrodzeniu a z niej wyprowadzić przewód z gniazdem siłowym do którego podpina się prowizoryczną skrzynkę z zabezpieczeniami.Jak stanie dom zakład wyłączy prąd podepniemy przewód w skrzynce bezp.w domu i to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 19.02.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam! Do "EZS" i "kid" Dziękuję za odpowiedzi - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berdi 20.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Ja miałem mniej więcej jak ty, mapkę zrobiłem taką żeby zahaczyła najbliższa rurę z wodą, ponieważ sam osobiście musiałem ciągnąc wodę, natomiast ZE się nie przejmuj, oni są monopolistami i prezes URE dba o to żeby wszystkie przyłącza wraz z mapkami robili na swój koszt. Osobiście doradzam ci zrobić studnię, ponieważ ciągnięcie wody to koszt min 20 tyś na gotowo, i nie masz gwarancji że ktokolwiek z sąsiadów partycypuje w kosztach. Albo że jak rura będzie kładziona to nagle ktoś zrezygnuje i zrobi sobie studnię. Teoretycznie jak położysz rurę nie musisz jej przekazywać na gminę więc każdy sąsiad będzie musiał ci zwrócić część kosztów żeby sie do niej dołączyć, ale to spowoduje niesnaski i tarcia między wami i na pewno ktoś się wyłamie, i będą waśnie. Hej, Dzięki za podpowiedzi... Tak właśnie ostatnio myślałam o tej studni, zobaczymy, co powiedzą. A co do Energii to właśnie mam się dogadać z poleconym geodetą jeszcze jednym, który podobno się "bardziej zna na rzeczy". A swoją drogą to ciekawe czy ktoś ma coś z faktu, że to wszystko takie skomplikowane Sąsiedzi sąsiadami właśnie - dogadywać się można, ale najlepiej by było podpisać umowę Pozdrawiam z szarego Gdańska Berdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.02.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Mam dwa pytania co do tej mapki - 1. Pani w Energii powiedziała nam w końcu skąd będą nam ciągnąć prąd, żebyśmy wiedzieli jak dużą mapkę zamówić. Niestety okazało się, że nie powiedziała, czy wystarczy dokładna mapka geodezyjna samej działki i potem poglądowa tylko aż do słupa. Czy ktoś się może orientuje? A może to zależy od konkretnego zakładu? Odległość tego słupa to około 300 metrów, więc pewnie nie starczy nam złotówek 2. Jak jest z wodą? Pani w wodociągowni z kolei w ogóle nie chciała nam powiedzieć, którą rurę mamy na mapie zawrzeć no ale chyba nie będziemy robić mapy całej okolicy... Czy może jest to tak, że geodeta zaznaczy którąkolwiek najbliższą rurę i oni będą tacy mili, że się dostosują i każą nam się wbić właśnie w tą? Jakie macie doświadczenia - może się okazać że mapka jest za mała? Zaczynasz od Warunków przyłączenia od dostawców mediów.Jeśli ich nie masz to wystąp o nie. Zakłady mają obowiązek w takich warunkach podać różne szczegóły przyłączenia min. miejsce przyłączenia. I nie robią tu żadnej łaski określając się do której rury chcą cie podłączyć. Zapewne na tę okoliczność musisz się zaopatrzyć w kopię mapy zasadniczej (wg. ciebie pewnie to ta poglądowa). Następnie geodeta tworzy ci mapę do celów projektowych na dany teren. Taka mapa o zakresie300m dla liniówek nie jest szczególnie droższa od mapy jednej działki bo dotyczy tylko wąskiego a długiego pasa ziemi a nie obszaru 300 x 300 m i w 1000 zł powinniście się wymieścić spokojnie. Co do jej szczegółowości to nie wydaje mi się aby mapy były mniej lub bardziej szczegółowe. Poprostu na mapie musi być wszystko co jest w ternie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berdi 21.02.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Zaczynasz od Warunków przyłączenia od dostawców mediów.Jeśli ich nie masz to wystąp o nie. Zakłady mają obowiązek w takich warunkach podać różne szczegóły przyłączenia min. miejsce przyłączenia. I nie robią tu żadnej łaski określając się do której rury chcą cie podłączyć. Zapewne na tę okoliczność musisz się zaopatrzyć w kopię mapy zasadniczej (wg. ciebie pewnie to ta poglądowa). Następnie geodeta tworzy ci mapę do celów projektowych na dany teren. Taka mapa o zakresie300m dla liniówek nie jest szczególnie droższa od mapy jednej działki bo dotyczy tylko wąskiego a długiego pasa ziemi a nie obszaru 300 x 300 m i w 1000 zł powinniście się wymieścić spokojnie. Co do jej szczegółowości to nie wydaje mi się aby mapy były mniej lub bardziej szczegółowe. Poprostu na mapie musi być wszystko co jest w ternie Cześć Dzięki za podpowiedzi. Zabieram się więc za wypełnianie wniosków i zanoszę razem z mapkami poglądowymi. No i pozostaje teraz czekać na warunki... Podejrzewam, że po zagubieniu się w gąszczu kolejnych zadań odezwę się znów z prośbą o pomoc Miłego wieczoru Berdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts