Danajot 27.05.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 - murarz budujący dom twierdzi, że nie- kierownik budowy, że tak, ale robić to ma inwestor - nie majster- ja na zdrowy babski rozum myślę, że tak i zrobić to powinien budowlaniec- a co Wy o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 27.05.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Strop czy to lany z betoniarki czy z gruchy trzeba polewać wodą. Cement dobrze wiąże jak powoli schnie, dlatego polewanie pomaga. jak zaprawa za szybko schnie to może popękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 27.05.2003 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 kto u Was na budowach zajmował się tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 27.05.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Ja mam 1 murarza i pomocnika a nie ekipę i ławy polewałem sam, a trzeba to robić jak najczęściej, w te upały co najmniej kilka razy dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 27.05.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Oczywiscie ze nalezy podlewac i nie ma to znaczenia czy to jest z gruchy czy pietruchy beton jest betonem i tak zasady jego wiazania sa takiesame.Co do podlewania to osobiscie to robilem lub prosilem tescia albo sasiada generalnie przez przerwszy tydzien byl obficie podlewany (w tym czasie bylo akurat upalnie)Raczej ekipa juz sie tym nie zajmuje chyba ze masz podpisany kontrakt na budowę pod klucz wiec wowczas nic cie nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 27.05.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 U nas rano podlewała ekipa, po południu sami ustaliliśmy sobie dyżury. Na dużych budowach zajmuje się tym często cieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Ogólnie to nazywa się pielegnacja betonu. Można to robic na różne sposoby np okrywając beton mokrymi matami i folią aby woda zbyt szybko nie odparowywała, lub polewać "systematycznie" wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 27.05.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Nie licz na murarzy, zrób to samodzielnie. Beton nie pielęgnowany przy wysokich temperaturach powietrza na 99% popęka (no chyba że trafisz na deszczową pogodę). Twój murarz albo jest leniwy albo niedouczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 27.05.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 u mnie to robilem sam, ekipa po wylaniu betonu pojechala na inna budowe robic swoje, inaczej, gdyby mieli czekac na wyschniecie betonu to by z glodu zdechli ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 27.05.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Oczywiście trzeba lać, Oczywiście im cieplej tym częściej, Oczywiście zajmowałem się pielęgnacją wylanego betonu sam, czy to były fundamenty, czy stropy poszczególnych kondygnacji..., Oczywiście jeżeli firma buduje Wam pod klucz może Was nic nie obchodzić, tylko wtedy pod ślicznymi podłogami będziecie mieć popękane stropy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 27.05.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 lej jak najwiecej. Beton w pocztkowym etapie wiązania wymaga wody, w przypadku jej braku jego wlasciwosci nie bedo optymalne. Szczegolnie w cieple i suche dni gdy parownie jest duze.Ja lalem kilka razy dziennie i przykrylem folia. Pelne wlasciwosci wytrzymalosciowe beton posiada dopiero po 3-4 tygodniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 28.05.2003 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dziękuję bardzo wszystkim za wypowiedzi. Sprawa dotyczy mojego brata, który się właśnie buduje. Przez przypadek zgadaliśmy się , że jego budowlaniec twierdzi, że betonu z gruchy się nie polewa. Zdziwiłam się bardzo i postanowiłam zapytać praktyków-forumowiczów. Moje doświadczenia z kapitalnego remontu starego domu i mieszkania podpowiadały mi, że beton schnący zbyt szybko jest do d...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 28.05.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Danajot i też nie do każdej.Pzdr.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Wywal z budowy budowlańca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Bond 29.05.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Jasne, że trzeba polewać wodą kazdy beton. Woda jest konieczna do wiązania cemntu. W samym gęstym betonie (a taki się używa)jest za mało wody, żeby nastąpło mocne wiązanie cemntu., natomiast w rozrzedzonym betonie następują skurzcze brtonu wskutek dużej zmiany objętości, a co za tym idzie beton pęka. Po zatym nie ma nic do stracenia i niczym się nie ryzkuje przy polewaniu wodą (woda na budowie przeważnie jest płacona ryczałtem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 30.05.2003 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 James Bond - tu nie o koszty idzie.Problem polega na tym , że brat ma firmę transportową i generalnie jest w rozjazdach.Po to zatrudnił firmę do budowy domu, żeby się nie martwić duperelami, na które nie ma czasu. Moim zdaniem powinien dopilnować kierownika budowy, żeby dokonał stosownego wpisu do książki budowy.Tak na wszelki wypadek - jak trzeba będzie wziąć kogoś za d..., gdy już strop popęka.Pozdrawiam Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 30.05.2003 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 A propos,jakie są konsekwencje spękanego stropu poza czysto estetycznym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 30.05.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Każdy beton należy podlewać. Im beton wolniej schnie tym lepiej. Szybkie wysychanie betonu powoduje jego pęknięcia, i wylewana płyta nie tworzy monolitu. Potem w trakcie może się okazać, że na pęknieęciach stropu pękają płytki itp. A beton z betoniarni ma jeszcze dadawane dodatkowe składniki powodujące jego szybkie zastyganie. Tym bardziej trzeba go podlewać. Przez pierwsze dni nawet trzy razy dziennie w zależności od pogody. Podlewanie można zakończyć po jakiś 2 do 3 tygodni w zależności od temperatury.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 30.05.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Dnajot - Olej takich fachowców i lej strop. A podczas upałów to nawet warto rozłożyc geowłókninę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 02.06.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Też o tej porze rok temu miałem stropy i były podobne upały. Ja lałem wodę aż pojawiły się kałuże rano przed pracą o po południu. W końcu robisz to dla siebie i Ty w tym domu będziesz mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts