Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy strop zalewany z gruchy trzeba polewać wodą ?

Recommended Posts

Oczywiscie ze nalezy podlewac i nie ma to znaczenia czy to jest z gruchy czy pietruchy beton jest betonem i tak zasady jego wiazania sa takiesame.

Co do podlewania to osobiscie to robilem lub prosilem tescia albo sasiada generalnie przez przerwszy tydzien byl obficie podlewany (w tym czasie bylo akurat upalnie)

Raczej ekipa juz sie tym nie zajmuje chyba ze masz podpisany kontrakt na budowę pod klucz wiec wowczas nic cie nie obchodzi.

Ogólnie to nazywa się pielegnacja betonu. Można to robic na różne sposoby np okrywając beton mokrymi matami i folią aby woda zbyt szybko nie odparowywała, lub polewać "systematycznie" wodą.

Oczywiście trzeba lać,

Oczywiście im cieplej tym częściej,

Oczywiście zajmowałem się pielęgnacją wylanego betonu sam, czy to były fundamenty, czy stropy poszczególnych kondygnacji...:wink:,

Oczywiście jeżeli firma buduje Wam pod klucz może Was nic nie obchodzić, tylko wtedy pod ślicznymi podłogami będziecie mieć popękane stropy...:sad:

lej jak najwiecej. Beton w pocztkowym etapie wiązania wymaga wody, w przypadku jej braku jego wlasciwosci nie bedo optymalne. Szczegolnie w cieple i suche dni gdy parownie jest duze.Ja lalem kilka razy dziennie i przykrylem folia. Pelne wlasciwosci wytrzymalosciowe beton posiada dopiero po 3-4 tygodniach.

Dziękuję bardzo wszystkim za wypowiedzi. Sprawa dotyczy mojego brata, który się właśnie buduje. Przez przypadek zgadaliśmy się , że jego budowlaniec twierdzi, że betonu z gruchy się nie polewa. Zdziwiłam się bardzo i postanowiłam zapytać praktyków-forumowiczów. Moje doświadczenia z kapitalnego remontu starego domu i mieszkania podpowiadały mi, że beton schnący zbyt szybko jest do d...

Pozdrawiam

Jasne, że trzeba polewać wodą kazdy beton. Woda jest konieczna do wiązania cemntu. W samym gęstym betonie (a taki się używa)jest za mało wody, żeby nastąpło mocne wiązanie cemntu., natomiast w rozrzedzonym betonie następują skurzcze brtonu wskutek dużej zmiany objętości, a co za tym idzie beton pęka. Po zatym nie ma nic do stracenia i niczym się nie ryzkuje przy polewaniu wodą (woda na budowie przeważnie jest płacona ryczałtem)

James Bond - tu nie o koszty idzie.Problem polega na tym , że brat ma firmę transportową i generalnie jest w rozjazdach.

Po to zatrudnił firmę do budowy domu, żeby się nie martwić duperelami, na które nie ma czasu. Moim zdaniem powinien dopilnować kierownika budowy, żeby dokonał stosownego wpisu do książki budowy.

Tak na wszelki wypadek - jak trzeba będzie wziąć kogoś za d..., gdy już strop popęka.

Pozdrawiam Danka

Każdy beton należy podlewać. Im beton wolniej schnie tym lepiej. Szybkie wysychanie betonu powoduje jego pęknięcia, i wylewana płyta nie tworzy monolitu. Potem w trakcie może się okazać, że na pęknieęciach stropu pękają płytki itp. A beton z betoniarni ma jeszcze dadawane dodatkowe składniki powodujące jego szybkie zastyganie. Tym bardziej trzeba go podlewać. Przez pierwsze dni nawet trzy razy dziennie w zależności od pogody. Podlewanie można zakończyć po jakiś 2 do 3 tygodni w zależności od temperatury.

Pozdrawiam