Gość 15.06.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 ..... To jak? Robi się dwie niezależne ściany jak przy bloczkach i w środek ocieplenie? Ja ma właśnie w taki sposób. Wyglądało to tak: wewnetrzną ścianę murowałem z bloczków, na to szedł styropian i dalej wylewana ściana betonowa (oczywiście w deskowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 15.06.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 ..... To jak? Robi się dwie niezależne ściany jak przy bloczkach i w środek ocieplenie? Ja ma właśnie w taki sposób. Wyglądało to tak: wewnetrzną ścianę murowałem z bloczków, na to szedł styropian i dalej wylewana ściana betonowa (oczywiście w deskowaniu). To jaki jest sens robienia takiej kombinowanej ściany? Czy chodziło Ci o większą szczelność zewnętrznej ściany? No bo koszty to raczej nie zmaleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 To jaki jest sens robienia takiej kombinowanej ściany? Czy chodziło Ci o większą szczelność zewnętrznej ściany? No bo koszty to raczej nie zmaleją. Chodziło tylko i wyłącznie o wygodę - łatwiej było ułożyć szalunek z jednej strony ściany i zalać to betonem z gruszki, niż murować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 15.06.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 ja mam tak:ściana fundamentowa bloczek 38x25x12cm na płask, styropian EPS100 2x5cm, bloczek betonowy na sztorc (25cm), potem silikat N24, styropian EPS70 10cm +7cm, 1cm szczelina, silikat N8. Okap nad ścianą fundamentową 1,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 15.06.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Falkon czy nie obawiałeś się że napór zewnętrznej ściany po zalaniu może uszkodzić wewnętrzną ścianę z bloczków? Ile ewentualnie odczekałeś? p.s.falkon priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Falkon czy nie obawiałeś się że napór zewnętrznej ściany po zalaniu może uszkodzić wewnętrzną ścianę z bloczków? Ile ewentualnie odczekałeś? Troszkę tak, ale nie mówiłem tego głośno, więc ściana o tym nie wiedziała . Poza tym w ścianie fundamentowej daliśmy jakby wieniec - zbrojenie w spoinie między bloczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 16.06.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Zdecydowałem się na mury 3-W z ceramiki.Ściana wewnętrzna to jakaś 25-tka.Jaką cegłę dać na zewnątrz(jakiej grubości) i ile styropianu między ściany aby stworzyć optymalnie warunki termiczne? Dzięki za podpowiedż. witam Jestem w trakcie budowy piwnic. Ja ma w ścianie fundamentowej bloczek na płasko (24-14-38)) 2x5 styropian i bloczek w pionie (14-24-38) Sciany parteru to: sciana nosna poroton 17,5cm ocieplenie styropian 10cm +10cm ( 20cm) Sciana oslonowa poroton 11,5 pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_adam 03.11.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam jesteśmy w trakcie burzy mózgów między tym co i z czego... Ostatecznie na 99% zdecydowaliśmy się na 3W U-220 (25cm) na zewnątrz klinkierówka 12cm a po środku??? Co polecacie? Wełnę mineralną czy styro? Mieliśmy położyć wełnę 15cm + pustka powietrzna. Czy ktoś się orientuje czy do takiej ściany potrzebny jest jeszcze rekuperator?! Dziękuję za info A teraz jeszcze namąciłam sobie w głowie... Może tak silka E-18 zamiast ceramiki? Pomooooocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 03.11.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam jesteśmy w trakcie burzy mózgów między tym co i z czego... Ostatecznie na 99% zdecydowaliśmy się na 3W U-220 (25cm) na zewnątrz klinkierówka 12cm a po środku??? Co polecacie? Wełnę mineralną czy styro? Mieliśmy położyć wełnę 15cm + pustka powietrzna. Czy ktoś się orientuje czy do takiej ściany potrzebny jest jeszcze rekuperator?! Dziękuję za info A teraz jeszcze namąciłam sobie w głowie... Może tak silka E-18 zamiast ceramiki? Pomooooocy!!! a co ma rekuperacja, czyt. wentylacja, wspólnego z technologią stawiania ścian? rekuperacja sie sprawdzi przy 1w, 2w i 3w...... ja mam maxa 24cm, 10 cm wełny 2 cm pustki i dyszkę formowanej ręcznie... drogo ale ładnie... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_adam 03.11.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Dziękuję Jeszcze uzgodnię z p. architekt, bo chyba jednak zamiast U-220 (które podobno często są nieforemne) użyję silikatu E-18 + 15wełny + pustka pow + 12 klinkierówka powinno grać. Co do rekuperatora, to dopiero dziś o nim przeczytałam, a w tematyce budowlanej siedzę dopiero drugi dzień. Myślę, że i tak sporo pojęłam jak na tak krótki czas heheh z przerwami na pracę oczywiście No i u nas też będzie Myślałam, że skoro w 3W jest wentylacja poprzez tą pustkę powietrzną, to już rekuperatora nie będzie trzeba. Ale tak to jest, jak się zaczyna wdrażać w tematy Dziękuję za odpowiedź i pomyślności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanpl 29.03.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 I jestem po drugiej zimie, obydwie mroźne....Pierwsza... świeża budowa, piec kondensacyjny gazowy trochę zaparowane okna na dole, góra zakręcone grzejniki. Koszty miesięczny gazu ogrzewanie, woda, kuchenka to ok. 700-750zł/m-c ale tylko w miesiące zimowe.Druga zima, regulacja okien, za miesiące "mroźne" to ok. 700zł/m-c, wieczorkiem dla klimatu palone w kominku drewnem po budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.03.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Ja w ścianie 3W mam 22 styro grafitowego i mam nadzieję że rachunki za ogrzewanie będą nieco niższe niż 700 PLN/ miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts