Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalna ściana 3-W

Recommended Posts

..... To jak? Robi się dwie niezależne ściany jak przy bloczkach i w środek ocieplenie?

Ja ma właśnie w taki sposób.

Wyglądało to tak: wewnetrzną ścianę murowałem z bloczków, na to szedł styropian i dalej wylewana ściana betonowa (oczywiście w deskowaniu).

..... To jak? Robi się dwie niezależne ściany jak przy bloczkach i w środek ocieplenie?

Ja ma właśnie w taki sposób.

Wyglądało to tak: wewnetrzną ścianę murowałem z bloczków, na to szedł styropian i dalej wylewana ściana betonowa (oczywiście w deskowaniu).

To jaki jest sens robienia takiej kombinowanej ściany? Czy chodziło Ci o większą szczelność zewnętrznej ściany? No bo koszty to raczej nie zmaleją.

To jaki jest sens robienia takiej kombinowanej ściany? Czy chodziło Ci o większą szczelność zewnętrznej ściany? No bo koszty to raczej nie zmaleją.

Chodziło tylko i wyłącznie o wygodę - łatwiej było ułożyć szalunek z jednej strony ściany i zalać to betonem z gruszki, niż murować.

Falkon czy nie obawiałeś się że napór zewnętrznej ściany po zalaniu może uszkodzić wewnętrzną ścianę z bloczków? Ile ewentualnie odczekałeś?

Troszkę tak, ale nie mówiłem tego głośno, więc ściana o tym nie wiedziała ;).

Poza tym w ścianie fundamentowej daliśmy jakby wieniec - zbrojenie w spoinie między bloczkami.

Zdecydowałem się na mury 3-W z ceramiki.Ściana wewnętrzna to jakaś 25-tka.Jaką cegłę dać na zewnątrz(jakiej grubości) i ile styropianu między ściany aby stworzyć optymalnie warunki termiczne? Dzięki za podpowiedż.

witam

Jestem w trakcie budowy piwnic.

Ja ma w ścianie fundamentowej bloczek na płasko (24-14-38)) 2x5 styropian i bloczek w pionie (14-24-38)

Sciany parteru to:

sciana nosna poroton 17,5cm

ocieplenie styropian 10cm +10cm ( 20cm)

Sciana oslonowa poroton 11,5

pozdrawiam daro31ie

• 4 months później...

Witam :) jesteśmy w trakcie burzy mózgów między tym co i z czego... Ostatecznie na 99% zdecydowaliśmy się na 3W U-220 (25cm) na zewnątrz klinkierówka 12cm a po środku??? Co polecacie? Wełnę mineralną czy styro? Mieliśmy położyć wełnę 15cm + pustka powietrzna. Czy ktoś się orientuje czy do takiej ściany potrzebny jest jeszcze rekuperator?!

Dziękuję za info :)

A teraz jeszcze namąciłam sobie w głowie... Może tak silka E-18 zamiast ceramiki?

Pomooooocy!!!

:lol:

Witam :) jesteśmy w trakcie burzy mózgów między tym co i z czego... Ostatecznie na 99% zdecydowaliśmy się na 3W U-220 (25cm) na zewnątrz klinkierówka 12cm a po środku??? Co polecacie? Wełnę mineralną czy styro? Mieliśmy położyć wełnę 15cm + pustka powietrzna. Czy ktoś się orientuje czy do takiej ściany potrzebny jest jeszcze rekuperator?!

Dziękuję za info :)

A teraz jeszcze namąciłam sobie w głowie... Może tak silka E-18 zamiast ceramiki?

Pomooooocy!!!

:lol:

a co ma rekuperacja, czyt. wentylacja, wspólnego z technologią stawiania ścian?

rekuperacja sie sprawdzi przy 1w, 2w i 3w......

ja mam maxa 24cm, 10 cm wełny 2 cm pustki i dyszkę formowanej ręcznie... drogo ale ładnie...

pozdr :lol:

Dziękuję :)

Jeszcze uzgodnię z p. architekt, bo chyba jednak zamiast U-220 (które podobno często są nieforemne) użyję silikatu E-18 + 15wełny + pustka pow + 12 klinkierówka :) powinno grać.

Co do rekuperatora, to dopiero dziś o nim przeczytałam, a w tematyce budowlanej siedzę dopiero drugi dzień. Myślę, że i tak sporo pojęłam jak na tak krótki czas heheh z przerwami na pracę oczywiście :p No i u nas też będzie :)

Myślałam, że skoro w 3W jest wentylacja poprzez tą pustkę powietrzną, to już rekuperatora nie będzie trzeba. Ale tak to jest, jak się zaczyna wdrażać w tematy :p :oops:

Dziękuję za odpowiedź i pomyślności :)

• 2 years później...

I jestem po drugiej zimie, obydwie mroźne....

Pierwsza... świeża budowa, piec kondensacyjny gazowy trochę zaparowane okna na dole, góra zakręcone grzejniki. Koszty miesięczny gazu ogrzewanie, woda, kuchenka to ok. 700-750zł/m-c ale tylko w miesiące zimowe.

Druga zima, regulacja okien, za miesiące "mroźne" to ok. 700zł/m-c, wieczorkiem dla klimatu palone w kominku drewnem po budowie...