Marcin Wyrwał 05.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Czy ktoś wie, kto buduje domy szachulcowe? Może ktoś z was posiada taki dom? Czy to drogie i praktyczne w stosunku do klasycznych domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 06.02.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 ja wprawdzie nie buduję, lecz remontuję i nie szachulcowe tylko udawane .. hmm, jakby to wytłumaczyć: mój dom był kiedys stajnią z cegły ale trzeba było go ocieplić. No i wpadłam na pomysł, żeby po ociepleniu zrobić mu ładny szachulec na wierzchu. ale żeby nie było tak do końcaudawane to postarałam się o b. grube belki. Zresztą zapraszam do obejrzenia poniżej.O ile wiem, to jest taka firma na Pomorzu, która buduje domy szachulcowe, kiedyś widziałam aki co się nazywał Sasino czy cos takiego - w internecie znajdziesz na pewno.Obok nas działa tartak, który buduje domy szachulcowe dla Niemców - Polaków na razie chyba nie mieli chętnych. Tartak jest w Kostrzynie nad Odrą, jak bedziesz chciał to podam na privie kontakt - może wyślą fotki i wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 07.02.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Taki dom zbudowali moi znajomi. Ściana trójwarstwowa - silka 18 + wełna mineralna + konstrukcja szachulcowa z belek wypełniona czerwoną cegłą. Dom budowała ekipa górali wg projektu indywidualnego, nie jakaś wyspecjalizowana firma. Koszt materiałów porównywalny do zwykłego budynku ze ścianą trójwarstwową, ale trochę bardziej pracochłonny. Mieli problemy ze znalezieniem odpowiednio wysuszonego drewna na szachulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 08.02.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Czesc, firma nazywa się "kubus",buduje domy gotowe(murowe i drewniane prefabrykowane). Swego czasu byłam zainteresowana, ale odpuściłam. Czy drogo? O...TAK. Ach. I jest jeszcze "prompack"- proponuję ci wejśc na forum http://www.szkielet. pl- tam znajdziesz komentarze dot. "Prompacka".Z pewnoscią tańszy od Kubusa, który swoje domy robi w autentycznej technologii muru pruskiego. Co do wad/zalet technologii- domy piękne , bez dwóch zdań. Trwałosć?Wystarczy popatrzec- niektóre mają po 400 lat. Co do kosztów- są tańsze metody.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts