KW100 05.02.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam Chcialem się doradzić czy jest jakiś prawny czy inny obowiązek montowania na dachu ław kominiarskich i/lub stopni kominiarskich aby ułatwić kominiarzowi dostęp do komina ? Pytam bo ostatnio jak byłem w firmie od pokryć dachowych po wycenę mojego dachu to facet mi powiedział, ze mogę sobie to odpuścić bo to podraża dach (mial rację) a kominiarz niech radzi sobie sam. Poza tym mówił, że przy ogrzewaniu gazowym to i tak komiarz nie miałby co robić u góry na kominie. Jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 05.02.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam, Też bym tak chciał, ale po 1: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. … § 146. 1. Wyloty przewodów kominowych powinny być dostępne do czyszczenia i okresowej kontroli, z uwzględnieniem przepisów § 308. § 308. 4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych. 5. Dojścia, o których mowa w ust. 4, na odcinkach o nachyleniu ponad 25% powinny mieć zabezpieczenia przed poślizgiem. … Nie wiem jak to dokładnie rozumieć, ale generalnie tak napisane, że raczej trzeba zrobić. Po 2: Jak nie zrobisz stopni to zrobisz wyłaz dachowy i kominiarz z buciorami do domu Ci będzie wchodził. Nie wspominam o tym jak nie zrobisz sobie wyłazu dachowego to przez okno połaciowe Ci wejdzie. Po3: Widziałeś ostatnimi czasy kominiarza z drabiną? Bo ja nie, – czyli musisz mieć swoją jak założysz stopnie kominiarskie . Po4: U moich teściów kominiarz od 5 lat przychodzi tylko po pieniądze, ale chyba ma lęk wysokości, bo po dachu to on nie chodzi. I po6: Jak Ci odpadnie jedna płytka klinkierowa lub cokolwiek to wtedy ty bedziesz miał problem z wejściem na dach - chyba, że zawałosz speca od przyklejania jednej płytki lub zlecisz to kominiarzowi Ja osobiście zrobię, a ty jak uważasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 05.02.2007 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam, Też bym tak chciał, ale po 1: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. … § 146. 1. Wyloty przewodów kominowych powinny być dostępne do czyszczenia i okresowej kontroli, z uwzględnieniem przepisów § 308. § 308. 4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych. 5. Dojścia, o których mowa w ust. 4, na odcinkach o nachyleniu ponad 25% powinny mieć zabezpieczenia przed poślizgiem. … Ja osobiście zrobię, a ty jak uważasz. OK. Ja tylko pytałem bo mnie ten facet w hurtowni zakręcił. Nie napisałem przecież, ze sobie wymysliłem taki myk. Jak jest taki przepis to nie ma dyskusji. Nie wspominam już o tym czy się przyda to kiedyś czy nie. Trzeba zatem będzie zakupić przy zamawianiu dachówek. Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 05.02.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 A może mnie ktoś oświeci. Mam dwa kominy: jeden do pieca gazowego, drugi do kominka (otwartego, typowo rekreacyjnego) będę mieć wyłaz dachowy, zamontowany w pobliżu komina od gazu. Czy muszę robić jeszcze ławę, żeby kominiarz dostał się do drugiego komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.02.2007 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy - jak Ci kominiarz spadnie z dachu i się zabije (odpukać) bo chciałeś zaoszczędzić kilkaset złotych, to jak się będziesz czuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 06.02.2007 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy - jak Ci kominiarz spadnie z dachu i się zabije (odpukać) bo chciałeś zaoszczędzić kilkaset złotych, to jak się będziesz czuł? Będę się czuł źle. Ale należy pamiętać, ze pracując na wysokościach należy być przypiętym specjalnymi uprzążami, bez względu czy kominiarz będzie miał ławy kominiarskie czy nie, a jak będzie przypięty to nie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 06.02.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Jeśli nie zamontujesz nic to kominiarz nie będzie Ci czyścił komina bo niby jak ma tam się wdrapać? Powinny być albo stopnie na dachu albo wyłaz, chociażby dla wygody kominiarza i twojego zdrowia psychicznego [w razie jakby miał testować lot koszący na twoim dachu]. Ja zamontuję stopnie na dachu ponieważ wejście na komin będzie na zewnątrz budynku. Rozważałem wyłaz [różnica cenowa ok. 400 zł] ale kominiarz cały up... sadzą itd. przemaszerował by mi przez chałupę na górę i w dodatku gdyby trafiła się akurat paskudna pogoda to miałbym upaprany cały wyłaz, oczywiście kominiarz nie zawsze jest upaprany, no ale lepiej się pozytywnie zdziwić niż potem się z chłopem szarpać i utrudniać mu robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Może powtórzę pytanie, bo chyba nie wszyscy zrozumieli. Będę mieć wyłaz dachowy. Ale kominy są dwa! Czy musi być jakieś połączenie między nimi? A jak ktoiś ma trzy kominy? to montuje trzy wyłazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 06.02.2007 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Może powtórzę pytanie, bo chyba nie wszyscy zrozumieli. Będę mieć wyłaz dachowy. Ale kominy są dwa! Czy musi być jakieś połączenie między nimi? A jak ktoiś ma trzy kominy? to montuje trzy wyłazy? No właśnie u mnie w projekcie tak jest. Kominy dwa, wyłaz pomiędzy nimi i po dwie ławy od wyłazu do każdego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.02.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Za to u mnie w projekcie jest jeden wyłaz i dwa kominy i żadnego połączenia między nimi. Poza tym trzy okna dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.02.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Może powtórzę pytanie, bo chyba nie wszyscy zrozumieli. Będę mieć wyłaz dachowy. Ale kominy są dwa! Czy musi być jakieś połączenie między nimi? A jak ktoiś ma trzy kominy? to montuje trzy wyłazy? U mnie są 2 kominy, od wyłazu do obydwu są stopnie, a przy jednym z kominów także ława. Od jednego do drugiego komina idzie się po stopniach kominiarskich, bo są po przeciwnych stronach kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 06.02.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Może powtórzę pytanie, bo chyba nie wszyscy zrozumieli. Będę mieć wyłaz dachowy. Ale kominy są dwa! Czy musi być jakieś połączenie między nimi? A jak ktoiś ma trzy kominy? to montuje trzy wyłazy? W swietle wcześniej przytoczonych przepisów na pewno musisz mieć dojście do każdego kanału. Ja kalkulowałem i taniej wyszły mi dwa włazy dachowe- po jednym dla każdego komina - generalnie jestem zadowolony z takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 06.02.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Dojście do każdego kanału w świetle przepisów musi być, tak mówi teoria. W praktyce kominiarz nie lata z własną drabiną (jak to na rysunkach bywa) i dojście jakieś trzeba zapewnić. Jak nie ma okna/wyłazu i nie chce się robić stopni wtedy wyjściem może być długa drabina rozstawiana tak zeby leżała na dachu. Wprawdzie stałe dojście to nie jest, ale kominiarz nie wchodzi tam codziennie, więc rozstawienie drabibny raz w roku nie jest kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.02.2007 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Właściwie rozmieszczona komunikacja na dachu to podstawa. Wielu projektantów o tym zapomina! Ta komunikacja jest również w interesie inwestora, chodzenie po pokryciu dachu powoduje jego uszkodzenie (anteny, instalacja odgromowa itp.). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 09.02.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Właściwie rozmieszczona korespondencja na dachu to podstawa. Wielu projektantów o tym zapomina! Ta korespondencja jest również w interesie inwestora, chodzenie po pokryciu dachu powoduje jego uszkodzenie (anteny, instalacja odgromowa itp.). Pozdrawiam. Pierwszy raz widzę takie określenie Chyba "komunikacja"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.02.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Właściwie rozmieszczona korespondencja na dachu to podstawa. Wielu projektantów o tym zapomina! Ta korespondencja jest również w interesie inwestora, chodzenie po pokryciu dachu powoduje jego uszkodzenie (anteny, instalacja odgromowa itp.). Pozdrawiam. Pierwszy raz widzę takie określenie Chyba "komunikacja"? Masz rację!!!!!! Dzięki za zwrócenie uwagi i za czytanie moich wypocin . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.02.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Krisker już poprawiłem . Jeszcze raz duże dzięki . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 10.02.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Masz rację!!!!!! Dzięki za zwrócenie uwagi i za czytanie moich wypocin . Pozdrawiam . Akurat u mnie komunikacja dachowa jest dość rozbudowana i uważam, że masz całkowitą rację. Mam stromy dach (100%) i nie wyobrażam sobie bezpiecznego dostępu do komina bez ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.02.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Wprawny kominiarz dotrze do komina, wzdłuż kalenicy, bez ław i stopni, gdy dach jest suchy i nie ma wiatru.Natomiast odmówi, jeśli jest dach zaśnieżony lub zalodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 10.02.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mam stromy dach (100%) i nie wyobrażam sobie bezpiecznego dostępu do komina bez ław. Jak wygląda 100% stromizny dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts