Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ławy kominiarskie i stopnie

Recommended Posts

Wprawny kominiarz dotrze do komina, wzdłuż kalenicy, bez ław i stopni, gdy dach jest suchy i nie ma wiatru.

Natomiast odmówi, jeśli jest dach zaśnieżony lub zalodzony.

Nie wiem czy szanowny kolega reprezentuje brać kominiarską czy tylko własny pogląd w tej sprawie?

Aby przesuwać się po kalenicy (oczywiście nie mówimy tu o chodeniu po gąsiorach) trzeba jeszcze jakoś do niej się dostać. A komin nie musi być usytuowany w kalenicy tylko gdzieś na połaci. Właśnie po takich wycieczkach naprawiam poniszcone dachówki lub uszkodzone kosze. Pozdrawiam.

Wprawny kominiarz dotrze do komina, wzdłuż kalenicy, bez ław i stopni, gdy dach jest suchy i nie ma wiatru.

Natomiast odmówi, jeśli jest dach zaśnieżony lub zalodzony.

Nie wiem czy szanowny kolega reprezentuje brać kominiarską czy tylko własny pogląd w tej sprawie?

To nie jest mój pogląd (mam na dachu ławy od wyłazu do każdego komina).

To są moje obserwacje sąsiednich domów, które nie mają ław, ani stopni..

Mam stromy dach (100%) i nie wyobrażam sobie bezpiecznego dostępu do komina bez ław.

Jak wygląda 100% stromizny dachu?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Sedlowa_trecha.png/180px-Sedlowa_trecha.png

:oops: Nie zrozumiałam. Tzn., że jak dach ma np. o 2 stopnie mniejszy kąt nachylkenia to juz nie jest stromy w stu procentach? :o

KW100

Ja też niedawno byłam w hurtowni i mi podobnie doradzano zrezyhnować z drogich ław, stopni itd i zrobić wyczystke komina POD DACHEM. Czyli w komienie musza być zamontowane szczelne drzwiczki i dostep na stryszek dla kominarza. Kierownik budowy powiedział - całkiem sensowne...

Co wy na to mądrale?

Pozdr. Natalia

KW100

Ja też niedawno byłam w hurtowni i mi podobnie doradzano zrezyhnować z drogich ław, stopni itd i zrobić wyczystke komina POD DACHEM. Czyli w komienie musza być zamontowane szczelne drzwiczki i dostep na stryszek dla kominarza. Kierownik budowy powiedział - całkiem sensowne...

Co wy na to mądrale?

Pozdr. Natalia

A co on na to? :wink:

• 9 years później...
  • 1 month później...
Osobiście bym nie zaryzykował takich drzwiczek na poddaszu. Radzę jednak upewnić się zasięgając rady kominiarza. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, proszę o wytłumaczenie, dlaczego rozwiazanie z drzwiczkami nie jest polecane przez Pana? Rozmawiałem z kominiarzem, ktory to właśnie podpowiedział mi takie rozwiazanie. Oczywiście jezeli chodzi o komin od kominka rekreacyjnego.

Pytanie mam kolejne, czy do kominów wentylacyjnych rownież musi być dojście poprzez stopnie i ławy? Chodzi mi o wentlacje kanalizacji plus wyciąg z okapu. Właśnie jestem na etapie tych wytycznych do projektu.

M.