Andrzej Wilhelmi 11.02.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Wprawny kominiarz dotrze do komina, wzdłuż kalenicy, bez ław i stopni, gdy dach jest suchy i nie ma wiatru. Natomiast odmówi, jeśli jest dach zaśnieżony lub zalodzony. Nie wiem czy szanowny kolega reprezentuje brać kominiarską czy tylko własny pogląd w tej sprawie? Aby przesuwać się po kalenicy (oczywiście nie mówimy tu o chodeniu po gąsiorach) trzeba jeszcze jakoś do niej się dostać. A komin nie musi być usytuowany w kalenicy tylko gdzieś na połaci. Właśnie po takich wycieczkach naprawiam poniszcone dachówki lub uszkodzone kosze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 11.02.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Mam stromy dach (100%) i nie wyobrażam sobie bezpiecznego dostępu do komina bez ław. Jak wygląda 100% stromizny dachu?http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Sedlowa_trecha.png/180px-Sedlowa_trecha.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.02.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Wprawny kominiarz dotrze do komina, wzdłuż kalenicy, bez ław i stopni, gdy dach jest suchy i nie ma wiatru. Natomiast odmówi, jeśli jest dach zaśnieżony lub zalodzony. Nie wiem czy szanowny kolega reprezentuje brać kominiarską czy tylko własny pogląd w tej sprawie? To nie jest mój pogląd (mam na dachu ławy od wyłazu do każdego komina). To są moje obserwacje sąsiednich domów, które nie mają ław, ani stopni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 11.02.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Mam stromy dach (100%) i nie wyobrażam sobie bezpiecznego dostępu do komina bez ław. Jak wygląda 100% stromizny dachu?http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Sedlowa_trecha.png/180px-Sedlowa_trecha.png Nie zrozumiałam. Tzn., że jak dach ma np. o 2 stopnie mniejszy kąt nachylkenia to juz nie jest stromy w stu procentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.02.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Pochylenie dachu określasię współczynnikiem, kątem lub procentowo. I tak np. dla kąta 45* - 100% - 1,42; dla kąta 60* - 160% - 1,886; dla kąta 30* -57,74% - 1,152 itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 11.02.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Dzięki. Teraz już wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 11.02.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 KW100 Ja też niedawno byłam w hurtowni i mi podobnie doradzano zrezyhnować z drogich ław, stopni itd i zrobić wyczystke komina POD DACHEM. Czyli w komienie musza być zamontowane szczelne drzwiczki i dostep na stryszek dla kominarza. Kierownik budowy powiedział - całkiem sensowne...Co wy na to mądrale?Pozdr. Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 11.02.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 KW100 Ja też niedawno byłam w hurtowni i mi podobnie doradzano zrezyhnować z drogich ław, stopni itd i zrobić wyczystke komina POD DACHEM. Czyli w komienie musza być zamontowane szczelne drzwiczki i dostep na stryszek dla kominarza. Kierownik budowy powiedział - całkiem sensowne... Co wy na to mądrale? Pozdr. Natalia A co on na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.02.2007 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Mówimy o kanale dymowym czy wentylacyjnym? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 12.02.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Co na to kominiarz jeszcze nie wiem, gdyż dopiero ruszam w marcu z budowa. A mam komin zaprojektowany jeden, więc chyba i dymowy i wentylacyjny...Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.02.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Osobiście bym nie zaryzykował takich drzwiczek na poddaszu. Radzę jednak upewnić się zasięgając rady kominiarza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszC4 10.05.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 WitamCzy ławy i stopnie kominiarskie mocowane do blachy na rąbek są w jakiś sposób szkodliwe dla dachu?Chodzi mi o coś w tym stylu: http://www.dachy.info.pl/imgs_upload/photo/Dachy%202010/dachy%2007/RH/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi_dg 12.06.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Osobiście bym nie zaryzykował takich drzwiczek na poddaszu. Radzę jednak upewnić się zasięgając rady kominiarza. Pozdrawiam. Panie Andrzeju, proszę o wytłumaczenie, dlaczego rozwiazanie z drzwiczkami nie jest polecane przez Pana? Rozmawiałem z kominiarzem, ktory to właśnie podpowiedział mi takie rozwiazanie. Oczywiście jezeli chodzi o komin od kominka rekreacyjnego. Pytanie mam kolejne, czy do kominów wentylacyjnych rownież musi być dojście poprzez stopnie i ławy? Chodzi mi o wentlacje kanalizacji plus wyciąg z okapu. Właśnie jestem na etapie tych wytycznych do projektu. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts