Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

23 marca

Gazownicy przyjechali, aby skrócić przewód gazowy do granicy działki oraz założyć nam nowa skrzynkę. Kosztowało to niestety 1600 pln, ale jest juz wolna droga do kopania pod fundamenty...

26 marca

Ekipa zawitała na działkę, jednak nie obwieszczam początku budowy, bo to początek przygotowywania placu pod budowę. Rozbiórka drewnianego domku, zapewne nie zabierze im dużo czasu, ale domek ma fundamenty, o których wiadomo tylko tyle, że trzeba je w całości usunąć... Mam nadzieję, że poprzedni właściciele oszczędzali na betonie :wink:

• Odpowiedzi 351
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiamy się nad wykorzystaniem w izolacji poziomej fundamentów kruszywa keramzytowego. Wykonując dodatkowe zabezpieczenia otrzymalibyśmy również ochronę przed promieniowaniem cieków wodych. Ciekawe czy ktoś wykonywał już podobny ekran. Poniżej zamieszczam opis wykonania jaki otrzymałam od konsultanta firmy Maxit (producenta kermazytu):

"Keramzyt Optiroc przeciwdziała ciekom wodnym"

Kolejne fazy wykonania izolacji radiestezyjnej

1. Usunąć humus

2. Ułożyć folię

3. Wysypać skorupki od jajek ok. 0,4-0,5 dm3 na 1 m2 powierzchni . Skorupki powinny być rozrzucone równomiernie i przypominać luźne płatki śniegu.

4. Ułożyć i zagęścić izolacyjny keramzyt Optiroc frakcji 10-20 mm o grubości warstwy 20-30 cm. Keramzyt na mniejszych powierzchniach zagęszczać można ręcznymi ubijarkami (płyta 50x50cm z trzonem z krawędziaka i uchwytem) lub na większych powierzchniach zagęszczarkami płytowymi.

Na skutek zagęszczenia zmniejsza się grubość warstwy o 10 %. Aby łatwiej poruszać się po keramzytowym podłożu pod buty warto podwiązać deseczki powiększające powierzchnię podeszwy.

Po zagęszczonym keramzycie można delikatnie chodzić a stopa nie powinna zapadać się w keramzyt.

5. Na wierzchu zagęszczonej warstwy keramzytu warto wykonać szpryc cementowy o gr ok. 1 cm, który połączy ze sobą górne granulki i stanowić będzie podłoże pod izolację .

6. Wykonać izolację p-wilgociową ( np. 2x folia , folia i papa lub 2x papa)

7. Ułożyć podłoże z trocinobetonu o gr. 6-10 cm . Podłoże należy dylatować od ścian. Aby wyeliminować spękania podłoża warto je dozbroić siatka z pręta.

8. Na wyschniętym podłożu można układać wszelkiego typu posadzki (terakotę , panele , parkiet itp.)

Wykonanie tego typu izolacji sprawdziło się na bardzo wielu budynkach. Powyższy sposób wykonania ekranu z keramzytu zaczerpnięto z książki Stefana Jerzego Siudalskiego „Radiestezja w budownictwie” . Na podstawie kilkunastu lat badań autor dowodzi, że taki zestaw materiałów tworzy strukturę z bardzo dużą ilością powierzchni usytuowanych pod różnym kątem do powierzchni Ziemi, co w efekcie wielokrotnie odbija i tłumi niekorzystne promieniowanie.

Sprawdzałam ceny keramzytu i na moje potrzeby wystarczy 32 m3, koszt około 4 tys. pln, do tego folia i trociny może nie są drogie, ale na pewno powalający będzie koszt jajek :wink: Musze pokusić się o obliczenie, ile w przybliżeniu jajek potrzeba na takie przedsięwzięcie :lol:

Oczywiście żartuję, ale będę drążyć temat...

http://www.optirocgniew.pl/img_zastosowania/izolacje_radiestezja/rys.jpg

Uwielbiam planować, załatwiać, organizować. Plan budowy domu dostarcza mi takiego kopa energetycznego, że góry mogę podnosić (no bez przesady, ale przynajmniej tak sie czuję :D )

Ale jest jedna rzecz, która mnie irytowała od samego początku, a teraz powoli doprowadza mnie do furii (i nie tylko mnie jak zaobserwowałam na forum)

Gdybym budowała się 2 lata temu, ba nawet w ubiegłym roku za mniejsze pieniądze miałabym produkty lepszej jakości!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Przyklad z dzisiejszego dnia - w ubiegłym roku można było kupić stropowe pustaki keramzytowe po 2,40 netto, a w tym roku betonowe kosztują 2,80 a keramzytowe najtańsze jakie znalazłam to 3,30 netto :evil:

Ależ dziś było pięknie na naszej działce..... w Jankowie :wink:

Alicja, dziś z czystym sumieniem mogę powiedziec, że nie zazdroszczę ci klimatu :wink: nareszcie słońce i ciepło!!!!

Na działce jeszcze się nic nie dzieje, chłopaki zaczynają od jutra, a czy zaczną zobaczymy...Jak rozbiorą domek do czwartku, (w czwartek wieczorem wyjeżdżaja na święta) to może po świętach już ruszymy z budową...

Dziś ratowaliśmy jeszcze byliny i krzewy - mój ogrodowy kącik zagęścił się pięknie, tylko chyba się lekuchno nadszarpnełam machając tym szpadelkiem :roll:

Spotkałam naszych sąsiadów :D DWA ŁOSIE !!! zatrzymały się na środku naszej drogi, rozejrzały pełnym godności ruchem, łaskawie raczyły nas zauważyc i wolno, aby nie pokazac, że ustępują pola zapadły w las. Piękne to było spotkanie i mam nadzieję, że nie ostatnie. Może następnym razem będę przygotowana i zdołam zrobic zdjęcie, kto wie...

Nareszcie rozbiórka trwa... tylko fruwają deski...niestety trochę nas szarpnie utylizacja eternitu z dachu domku ... Kolejne rafy to piwniczka, która wypada pod ścianą nośną oraz studnia, która jest jednak bliżej ściany domu niż myślałam :evil: :evil: :evil:

Ciekawe co jeszcze przyniesie rozwój wypadków :roll:

Teraz zastanawiam się nad zamówieniem keramzytowej terrivy, ponieważ po pierwsze miałabym cieplejszy strop, a nie zamierzamy wykańczać poddasza w najbliższym czasie, a po poza tym strop keramzytowy wzmacnia ekranujące właściowości keramzytu w fundamencie. Wiem, że jestem mocno przewrażliwiona na punkcie promieniowania cieków wodnych, ale uważam, że takie zjawiska mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i należy temu zapobiegać...

Najtańszą ofertę na pustaki stropowe keramzytowe znalazłam w Zakładzie Materiałów Budowlanych Wasik w Orońsku koło Radomia - 4.02 brutto z transportem na plac budowy pod Warszawą...

Dostaliśmy ofertę sprowadzenia więźby z nowosądeckiego - cena 600 brutto za m3. Cena może nie jest powalająca, ale jest raczej w dolnym przedziale cenowym, poza tym mam nadzieję, że mają tam tak piekne lasy, że drewno tez będzie O.K. :D

Czytałam na forum o bardzo dobrym tarataku w Radomiu, musze odkurzyć tę informację i sprawdzić jak to teraz wygląda. W końcu Radom nie jest daleko i już jeden dobry zakup w Radomiu mamy za sobą - kupowaliśmy tam samochód :lol:

Domek już rozebrany, jeszcze jutro ostatni entuzjasta zdemontuje podłogę i robimy przerwę świąteczną. Chyba pojadę na działkę i odkopię fragment fundamentu własnoręcznie, bo jestem strasznie ciekawa jak nam pójdzie ta częśc rozbiórkii... :lol:

Jutro zamawiam keramzyt na ocieplenie fundamentów oraz strop jak się uda...

Jutro otrzymam rownież wycenę naszego wymarzonego materiału na dach - blachodachówki z posypką mineralną Decra, po czym zapewne dostanę zawału i będę szukała następnego wymarzonego...

Na forum pojawił się nowy wątek: Nazwij swój dom. Jak miło, bo nasz domek chyba sam się nazwał jakiś czas temu :D

Budujemy projekt Zadębie, owszem w bliskości dębów, ale bez przesady, nie jest to nasza nazwa i brzmi dośc chropawo. I tak zupełnie naturalnie przyszło do nas.... Jankowo. Miłe dla ucha i serca, od imienia naszego synka - budujemy Jankowo pod modrzewiem i lipą

Ale jestem sentymentalna, uch - ale nie będę sobie żałowac :lol:

Sen z powiek spędza mi pytanie jaki dach wybrac Myślałam, że na takie dylematy mamy dużo czasu, ale jeśli chcę zadatkowac więźbę to powinnam wiedziec pod jakie pokrycie :roll:

No i trzeba stanąc oko w oko z pierwszymi wycenami dachu, bagatela 276 metrów czterospadowego dachu i nieszczęsny, ale jakże ładny wykusz...

Pokrycie blachodachówką z powłoką mineralną Decra, kolor czerwony 30 tys, z gasiorem płąskim 200 zł taniej; do tego potrzebna ekipa przeszkolona w tym materiale - jak ja sobie coś wymyślę to naprawdę :roll:

Blachodachówka Sara z But Mat 19800 liczona wraz z folią, natomiast Aria 23 tys. z folią. Braas na nasz dach to około 25 tys.

Hmmmm, to ja jeszcze poszukam...

Coś mi się zdaje, że rzucę w kąt parametry, wyliczenia i zalecenia, pojedziemy do składu i wybierzemy to co będzie się nam najbardziej podobało, a nie będzie w cenie Decry :o

W "lany poniedziałek" z nieba lał się deszcz, tradycji stało się zadośc, a ja wybrałam się na działkę nacieszyc oczy.... nieopisanym bałaganem. Części domku poukładane a jakże, ale cała działka usłana trocinami, zapewne z ocieplenia, kawałkami desek, etc. No to teraz juz tak będzie do końca budowy zapewne :evil: . Za to z przyjemnością zaobserwowałam jaka duża zrobiła się nasza działka, gdy żadna budowala (chwilowo mam nadzieję :wink: ) nie zasłania widoku :D

Och szybciej, szybciej, niech wreszcie robią się te fundamenty bo oszaleję z niecierpliwości :evil:

13 w piątek, a u mnie zawsze wszystko na opak, bo mam same dobre wiadomości :D :D :D :D :D :D

Mój mąż wychodzi dzisiaj ze szpitala, hura, hura, hura!!!!

Nasza ekipa rozbiła już fundament domku, który okazał się fundamencikiem :lol: i nie trzeba go było nawet kruszyć koparką o kłpotliwym wywiezieniu gruzu nie wspomnę :lol:

Jutro przyjezdża koparka do zdjęcia humusu, więc tak naprawdę jutro zaczynamy, czyli tak jak trzeba w SOBOTĘ :D

Wiosna i słońce za oknem, że aż chce się biec na łąkę :wink:

Jutro jedziemy na działkę (już niedługo będę mogła mówić na budowę) i będziemy ogladać krajobraz księzycowo-pokoparkowy i na pewno zrobię zdjęcia :wink:

Są tacy, którzy budują (szczęściarze !!!!), ale są i tacy którzy wąchają kwiatki bo nie mają nic innego do roboty... jak na przykład ja....

A oto dowody:

http://foto3.m.onet.pl/_m/b887b3ad412fef1e83dd11d21a4aa0a3,5,19,0.jpg

moja cudna forsycja

http://foto3.m.onet.pl/_m/28d006450deeeb2330f7dca06b3e799b,5,19,0.jpg

pigwowiec, który ma jesienia pyszne "jabłuszka" do herbaty

http://foto0.m.onet.pl/_m/861df720099ac9261f18374330be3528,5,19,0.jpg

śliwa, która za chwilę rozkwitnie :D

http://foto0.m.onet.pl/_m/f41c643decfd74a189f01b9a275c3564,5,19,0.jpg

a to już mniej piękny bałagan po rozbiórce domku

a początek budowy gdzie??? kto by sie tym martwił gdy wiosna taka piękna :evil: :evil: :evil:

W sobotę odwiedziliśmy kilka hurtowni z dachami, oferty mają spływać w tym tygodniu.

Niestety pustaki keramzytowe na strop będę miała jak znajdę tani transport, dla producenta jestem po niewłaściwej stronie Warszawy, aby opłacało mu się do mnie jechać :evil:

Poznałam nowych sąsiadów, którzy w grudniu kupili działkę obok nas. Teraz robią remont i niebawem wprowadzają się, bo mają domek całoroczny. Bardzo się cieszymy, że będziemy mieli towarzystwo w zimie :D

Oczywiście odwiedziliśmy również trochę dalszych sasiadów zza lasu. Jaś już teraz pyta, kiedy pójdzimy do jego przyjaciela Bartka :D

A w niedzielę poza robieniem zdjęć zajmowałam się równie przyjemnymi pracami ogrodowymi - kopaniem, przesadzaniem, podlewaniem... Uratowałam część skalniaka, który nie ma szczęścia, bo rośnie w salonie :wink:

Jaś okopał się na górze piasku i był bardzo zajęty przez cały dzień :D

Geodeta (teściowa) z asystentem (moim mężem) wytyczali budynek. Teść natomiast przygotowywał do transportu elementy domku. Były z nas pracowite mróweczki :D

Mąż dziś do rana na działce, pojechał pogonić towarzystwo, trzymam za niego kciuki MOCNO, BARDZO MOCNO !!!!

Wczoraj wieczorem nie wytrzymaliśmy i pojechaliśmy zobaczyć rezultaty pracy koparki. Humus zdjęty i skopcowany zaledwie dwa metry od wyznaczonego miejsca, a więc brawa dla pana koparkowego bo prawie trafił. Eternit nareszcie zabrany. Ściany domku gotowe do transportu, trwa teraz intensywe poszukiwanie ciężarówki z hds.

Dziś rano ekipa miała zacząć kopać pod ławy, ale jeden z chłopaków zwichnął nogę, więc szef musi odwieźć go do domu, a pozostali przecież nie wiedzą jak kopać, sic! Wygląda na to, że ekipy budowlane to grupy wyjątkowo pechowe i podatne na wypadki. Aż ciśnie się na usta pytanie jakie zadał Sid Manfredowi: to kit był? Zagadka: z jakiego to filmu cytat?

Mają zacząć jutro .... uwidzim, uwierim....

Mam oferty z Dach Lux oraz Dach Plus w Łomiankach oraz z polecanej na forum szczególnie w grupie Piaseczno firmy Zapolski i S-ka na Puławskiej.

U Zapolskiego już byłam omówić oferty i niestety okazało się, że Koramic nie przyjmuje już zamówień - miedziana angoba odleciała w dal... Rupp nie przyjmuje zamówień... najdroższy Creaton zamówienia przyjmuje, ale jest ... najdroższy, a poza tym dachówka kerrafane wcale mi się nie podoba - za duża fala... Natomiast atrakcyjna jest ich oferta na blachodachówkę z posypką mineralną belgijskiej Metrobond. Nie mogliśmy jej obejrzeć bo panu próbki nie dojechały, ale ma je ściągnać i jak obejrzymy, to podejmiemy decyzję czy nie wrócimy do pierwotnego pomysłu blachodachówki z posypką mineralną... Metrobond na nasz dach wychodzi w cenie Koramica, którego nie ma...

Do Dach Luxu pojedziemy przedyskutowac oferty jutro lub w sobotę. Na Creatona dali nam ofertę wyższą niż Zapolski, ale przyjmują zamówienia na Koramica czerwoną angobę - dla mnie czerwona jest trochę za ciemna, ale mężowi sie podoba... Dodatkowo poprosiłam jeszcze o wycenę Ahi Roofing - nowozelandzkiej blachodachówki z posypką, a nuż nie wyjdzie aż tak drogo jak Decra...

Dachówka Story, chapter 2:

Dzisiaj otrzymaliśmy ofertę na Ahi Roofing - jest porównywalna z ofertą na dachówkę ceramiczna Terra Harmonica Creatona... Materiał ze wszystkimi możliwymi upustami wyszedł trochę taniej, ale montaż Ahi Roofing jest nieznacznie droższy niż tradycyjnej dachówki. Z pewnością nie jest bardziej skomplikowany, ale specyficzny. Wymaga autoryzowanego szkolenia i zwykły dekarz miałby problem z montażem.

Jutro jeździmy po Warszawie i okolicach ze ściągawką i oglądamy dachy Ahi Roofing.

Piękna jest dachówka Creatona, ale jak pomyślę o tej zieleni na dachu od strony lasu oraz północy to już mniej mi się podoba...

... Mamy weekend na wybór materiału... Trzeba to wszystko dokładnie przemyśleć....

A tak wygląda obiekt spędzający mi sen z powiek:

http://www.ahiroofing.com.pl/galeria/roman.jpg

nowy model Roman - droższy od pozostałych

http://www.ahiroofing.com.pl/galeria/gerard.jpg

model Gerard, dostępny w trzech promocyjnych kolorach, nam najbardziej podoba sie kolor Redwood, może jutro wypatrzę go gdzieś na dachu to będzie fotka :wink:

Nie muszę jechać nad morze aby poplażować się w słońcu na złocistym piasku. Przynajmniej na razie mam dowoli piasku u siebie :lol:

http://foto3.m.onet.pl/_m/a89d4be169243c8aeb3c8b38946c219b,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/7eaa0623a72eae19624db803d908b875,5,19,0.jpg

moja plaża pod tropikalnym modrzewiem :wink:

http://foto0.m.onet.pl/_m/6f3ef0a8f8d64102162f2b5c722c0278,5,19,0.jpg

bedę miała ławy szalowane, nie da sie inaczej, ponieważ piasek zsuwa się do wykopów... może to i lepiej...