Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Macie może jakąś "receptę"na to, jak zaplanować instalacje elektryczną w mieszkaniu? Nie mamy na to koncepcji, właściwie nie do końca wiemy jeszcze, gdzie chcemy lampy(planujemy oświetlenia raczej boczne, niż górne,), w kilku miejscach chcielibyśmy podświetlane półki, w przedpokoju podwieszany sufit...Niczego nie jesteśmy pewni, a elektryk wparuje lada dzień...Macie moze jakieś ciekawe pomysły, fajne rozwiązania, które zastosowaliście u siebie, albo których nie zastosowaliście, a teraz chętnie byście to zrobili, nauczeni doświadczeniem:)? Za wszystkie rady z góry dziękuje:)
https://forum.murator.pl/topic/71382-jak-zaplanowa%C4%87-instalacj%C4%99-elektryczn%C4%85-w-domu/

Musiałbym z tobą parę miesięcy jeść sól, aby zrozumieć co ci się podoba, a co nie. A to nierealne, bo mnię doktór zalecił dietę bezsolną.

Ja się zgodzę z JackiemJ, ale dodam, że możesz przejrzeć forum. Swego czasu sam się nad tym zastanawialem i znalazłem sporo praktycznych informacji, raczej "technicznych" niż dotyczących gustów.

To m.in. informacje dotyczące np.

- odbiorników, które musza być na oddzielnych obwodach (np. instalacja alarmowa, lodówka, piec, obwody zewnętrzne,

- gdzie doproadzić zasilanie np: dzwonek przy wejściu, bramy, furtki , napędu bramy garażowej, ośietlenie z zewnątrz domu, piec CO ..........

- jakie dać zabezpieczenia, podział odbioników na obwody

........

Polecam na początek przejrzenie wyników poszukiwnia hasła "Instlacja Elektryczna"

http://forum.muratordom.pl/search.php?mode=results

Powodzenia

Też stoję przed tym problemem chociaż mam na to jeszcze trochę czasu. Myślę, że trzeba sobie zadać ważne pytanie na jak duże rachunki mnie stać.

Małe

ok tradysyjne kinkiety z zastosowaniem ściemniacza, górne światło czemu nie praktyczne jak zgubimy igłę, albo żar z fajmki wpadnie nam pod kanapę

Duże

ze dwie setki halogenków doświetlających, podświetlających swoim ciepłym naturalnym światłem. Halogeny wprawiają człowieka w dobry nastrój odpowiednio ukrytych np w podłodze w kącie oświetlające ścianę od dołu, podświetlających fajny obraz na ścianie, szkło w kredensie itd itd

Bardzo mi się podoba patent z podświetlanymi stopniami schodów np na oprawkach LED żre mało prądu, a praktyczne i efektownę może być uruchamiane czujnikiem zmierzchowym.

Myślę, że trzeba uruchomić wyobraźnię co bybyło gdyby, ale wcześniej polecam wizytę w hurtowni elektrycznej.

PZdr