Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starego budynku [pomocy]

Rysiekk

Recommended Posts

1

Ocieplenie ściany 25 cm.

Jedna ze ścian ma 25 cm grub. Chcę ją ocieplić (na zewn.) styropianem „10”.problem w tym że tynk dawno spadł i nie wygląda to ciekawie.

-czy mogę do cegieł przykręcić –przykleić styropian ?

-czy muszę ścianę otynkować i dopiero ocieplić ?

-czy może od wewnątrz dostawić ścianę z bloczków betonu komórkowego( gr. 8 cm) z pustką między ścianami ?

2

Muszę postawić dwie ściany nośne w budynku. (chciałbym aby były możliwie jak najcieńsze) na nich oparty będzie strop belkowy drewniany.

-jakiego materiału uzyć? (kratówka „19”)??

-jaki fundament muszę wylać ? (głęb ?szer.? czy zbrojony ?)

-czy na fundamencie muszę położyć izolację poziomą ?

-czy mogę fundament wylewać razem z posadzką ?

3

w budynku nie ma żadnej izolacji (ani poziomej ani pionowej) chcę nawiercić otwory i wlać jakiś środek. Jaki jest najbardziej skuteczny? czy to wystarczy ?

4

Chce ocieplić sufit. Od spodu jest tynk na trzcinie przybitej do deskowania , deski do belek (pomiędzy stropem a dachem jest pustka to jest chyba tzw. stropodach)

Mam zamiar zerwać tynk z trzciną a na deski przykręcić wypoziomowane łaty, między łaty wełna, do łat płyty g-k lub panele.

-czy potrzebna jest folia , gdzie i jaka ?

-czy wełna gr.5 cm jest wystarczająca ? czy powinno być 10 cm.?

-łaty drewniane czy lepsze są metalowe ?

-co lepiej izoluje 5 cm wełny czy 5 cm styropianu ?

1

Ocieplenie za zew. sciany do podloza (sciany) wyczyszczonej z resztem tynku i z czesci sypkich, mozna wyszprycowac karcherem. W zaleznosci od wysokosci i strony swiaata oraz lokalnych uwarunkowan mocowane na klej i (lub) kotwione mechniacznie

1

2

Ściany nosne najlepiej z betonu komorkowego (20 lub 24) zakonczone wiencem lub postaka MAX (19) z wiencem. Jesli to wewnatrz domu to nie musi byc bardzo gleboki - okolo 50cm na grubosc scianki lub nieco szerszy ale zbrojony dolem 4 pretami ze strzemionami. Na funadment izolacja pozioma. Najpierw fundament potem posadzka.

3

Trudno powiedziec, to zalezy od lokalnych warunkow, wieku budynku, uzytych materialow budowlanych i ich stanu technicznego. Co do skuetcznosci srodkow nie wypowiem sie.

4

Folia jest potrzebna w pomieszczeniach mokrych od spodu stropu. Ew. nalezaloby sie zastanowic nad rozwiazaniem od gory warstw posadzkowych jesli pod dachem mialaby byc przestrzen mieszkalna.

Jesli to ma byc tylko izolacja cieplna to malo jesli akustyczna to 5 cm wystarczy.

Lepsze laty metalowe

Welna nieco lepiej izoluje, roznice sa niewielkie.

• 2 weeks później...

nie pytaj tylko zleć remont fachowcom.

Oni będą wiedzieli jak to zrobić.ściany nośne? to nie takie proste,trzeba to zobaczyć.Może tylko słupy i podciąg.W każdym przypadku nałezy posadowić je na fundamentach.Zlecić najlepiej opracowanie dokumentacji doswiadczonemu konstruktorowi.

pozdrawiam.

Remonty bywają drozsze od nowych inwestycji i nie dają pełnej satysfakcji z rezultatów-Bardzo ograniczony zakres zmiany funkcji uzytkowej.