Dorota B 27.05.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 W interesującym mnie kredycie na budowę domu zabezpieczeniem jest hipoteka na kredytowanej nieruchomości (zwykła i kaucyjna bo kredyt w CHF). Czy ktoś wie jakie są koszty ustanowienia hipoteki? Czytałam Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 30 kwietnia 1998 i nie rozumiem. Na forum i w internecie czytam sprzeczne wiadomości: raz że w takiej sytuacji jestem zwolniona z opłaty sądowej a innym razem że są to kolosalne pieniądze. Pomocy. Czy koś już to robił i wie z autopsji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.05.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Z tego co wiem, wpis do hipoteki na rzecz banku jest bezplatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.05.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 z tego co się dowiadywałemjest to określona część ( bodajże 1/10 ) wpisu stosunkowego. Koszty te nie dotyczą ( z opłaty wpisu stosunkowego są zwolnione ) domów pod budownictwo jednorodzinne. Oprócz drobnych opłat sądowych i za znaczki skarbowe. Ale jeśli hipoteka jest zabezpieczeniem np. budowy grobowca lub hali sportowej to prawdopodobnie będzie trzeba zabulić CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 27.05.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Koszt zero,nawet znaczkow nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 28.05.2003 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dzięki, buduję dom jednorodzinny czyli nie zapłacę nic, uspokoiłam się, bo myślałam że kolejne parę tysiączków do wydania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 28.05.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Właśnie wczoraj wpisano mi hipotekę do księgi wieczystej, na budowę domu oczywiście. Wiadomość na gorąco: nie kosztuje to nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 P.S.znaczki skarbowe za 6 zł trzeba kupić aby dostać aktualny odpis z księgi wieczystej, a ten z kolei będzie potrzebny do przedstawienia w kilku miejscach m.in. w banku ( przynajmniej niektórych bankach ), na rzecz którego wpisana została hipoteka. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 29.05.2003 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 dziękuję wam wszystkim, a już się martwiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts