Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jotul, Tarnava czy Dovre?

Recommended Posts

Ogrzewam 180 sqm. Gdy przymierzałem się do zakupu wkładu od razu byłem zdecydowany na Tarnavę tylko jaka? Posłałem do firmy plan mego domu z pytaniem jaka moc do niego jest najodpowiedniejsza. Dostałem zwrotna informację że 16 kW może być niewystarczające. Kupiłem wiec 18 kW i wydaje mi się że jest trochę przewymiarowany przy moim bardzo dobrym ociepleniu wszystkich elementów domu. Objawia się to tym że muszę dławić dopływ powietrza by nie przeholować z temperaturą w pomieszczeniach zwłaszcza na górze (rozprowadzenie grawitacyjne). Dławienie powoduje niepełne spalanie i osadzanie się sadzy na szybie. Z drugiej strony w zeszłym sezonie tylko dwa razy wspomagałem się podłogówką i kaloryferami a w tym jeszcze pieca nie przełączyłem z trybu letniego na zimowy i grzeję tylko kominkiem.

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja może rozszerzę sondaż o wkłady francuskie :)

Przymierzam się do zrobienia kominka. W zasadzie wybieram między Dovre 2100 CT a Seguin Duteriez - model Celsius. Sprzedawca poleca Celsiusa. Co o nim sądzicie, ma ktoś, użytkuje? Słyszeliście o jakichś problemach z wkładami francuskimi?

Kominek raczej jako ozdoba, palenie okazjonalne. Nie mam nawet DGP.

Ja mam Chazelles D70 Solo 14kW z DGP i szybrem na 3 sypialnie na piętrze. Ekipa od płyt g-k grzeje nim sobie od 2 tygodni. Bardzo sobie chwalą. Jedyne źródło ciepła w 145m2 p.u. domu ocieplonym 15cm styro i 25cm wełny. Tylko palą resztkami z budowy więc szyba trochę brudna... :)

• 3 weeks później...
Dzisiaj postanowiłem porządnie nachajcować w swoim Dovre. Naładowałem dużo drewna i szyba, która po wcześniejszym słabym paleniu była okopcona zrobiła się czysta. Tylko w rogach troszkę zostało.

Jestem mile zaskoczony działaniem regulatora powietrza pierwotnego do spalania. Jeśli się go zamknie to wszystko ładnie przygasa i zaczyna się palić takim niebieskim płomieniem. Jeśli otworzę to pojawią się tradycyjne żółte języki ognia. Jestem pod wielkim wrażeniem tego sposobu sterowania spalaniem. Już nie wspomnę o cieple. :D

Także zakup tego wkładu mimo znacznej ceny jak najbardziej trafny.

Witam,

Planuje zakup modelu Dovre 2180CB C. Czy mógłbyś napisać o co chodzi z tą "uniwersalną" rączką do otwierania drzwiczek? Czy jest wygodna /przemyslana ? Jak ogólnie sprawuje się wkład ?

Pozdrawiam

Planuje zakup modelu Dovre 2180CB C. Czy mógłbyś napisać o co chodzi z tą "uniwersalną" rączką do otwierania drzwiczek? Czy jest wygodna /przemyslana ? Jak ogólnie sprawuje się wkład ?
Uniwersalna rączka oznacza zdejmowaną rączkę, którą otwiera się zarówno drzwiczki jak i steruje nadmuchem powietrza. Jak jej nie potrzebujesz, to ją odkładasz/odwieszasz na bok.

Może ktoś ma Dovre 2175???

Mam dylemat, zdecydowałem sie na Dovre ale nie wiem czy 2180 czy 2175?

Domek ma 117 m2. Nieduży, dobrze ocieplony (20cm styropianu).

Bardziej mi pasuje mniejszy (salon nie jest za duży), z drugiej strony ten vermiculit?? Czy on tu nie napsuje??

Prosze o opinie.

Potrzebuje PILNIE bo słyszałem że podobno od nowego roku Dovre podwyższa ceny? Coś może ktoś wie?

Uniwersalna rączka oznacza zdejmowaną rączkę, którą otwiera się zarówno drzwiczki jak i steruje nadmuchem powietrza. Jak jej nie potrzebujesz, to ją odkładasz/odwieszasz na bok.

Dzięki,

Byc może to i lepiej, szczególnie dla tych którzy chcą zainstalować kominek przed końcem budowy. Mając taką super-rączkę w kieszeni unikniemy niekontrolowanego grilowania przez naszych "myślących" budowlańców. :D

• 1 month później...

Witajcie,

jesteśmy po wstępnych ustaleniach co do zakupu kominka.

Dom ma 180 m2 + poddasze. Chcemy żeby ciepło kominkowe było alternatywnym ogrzewaniem domu (obok gazowego). Będą zrobione rozprowadzenia do trzech pokoi na piętrze.

Rynek jest zasypany różnościami, kominkami też. Zawęziliśmy swój wybór do trzech :lol:

1. Tarnava Perfekt Varius 17 kW - niestety trochę mała szybka... :cry:

2. Dovre 2100 C2 (ten najmniej)

3. Dovre 2900 GDC

Co doradzicie?

• 2 weeks później...
Witajcie,

jesteśmy po wstępnych ustaleniach co do zakupu kominka.

Dom ma 180 m2 + poddasze. Chcemy żeby ciepło kominkowe było alternatywnym ogrzewaniem domu (obok gazowego).

2. Dovre 2100 C2 (ten najmniej)

3. Dovre 2900 GDC

Co doradzicie?

Na temat 1. sie nie wypowiadam bo nie znam :wink:

Natomiast co do Dovre 2100 C2 to może takie małe minusiki - brak szyberka, boczna szybka jest ale taka jakaś mała :wink: . A Dovre 2900GDC to szyba duuuża i wkład nie mały. Jak masz gdzie go zmieścić to owszem.

A może jak tak się zastanawiasz i dwa typy to Dovre to może zastanów się nad serią DOVRE 2180, ja jestem pod wrażeniem sprawności regulacji spalania w tych wkładach.

• 3 weeks później...
Czy nie przeszkadza Wam brak popielnika w niektorych modelach wkladow ? Mysle o Jotulu I 510 a tam nie ma popielnika. Czy nie jest to problemem przy ciaglym paleniu ?

Popielnik na pewno to prtzydatna część wkładu kominkowego. Pewni producenci w niektórych wkładach nie stosują popielników tłumacząc to tym ze drewno się tak wypala że nie pozostaje prawie wcale popiołu. Ale jeżeli nawet zostanie drobina popiołu to chyba lepiej zgarnąć go do popielnika niz wymiatać z wkładu.

Tarnava, a właściwie Tarnavva (przez 2 v, urwanie głowy z tym nazewnictwem u nich) wypuściła niedawno nowy wkład z szerszą szybą - model PPZPOS. W porównaniu do poprzednich modeli to duży skok.... Nazywają to panoramiczną....

Mam 16kW z DGP i jestem zadowolony.

PS. Dla chętnych zdjęcia w dzienniku...... 8)

Witam przeczytałam wszystkie posty na forum i mam pytanie czy jest ktoś kto użytkuje kominek do ciągłego palenia dłużej niż 5 lat??

A teraz moja historia i doświadczenie z kominkiem konkretnie Dovre 2100 RE z tego co pamiętam o mocy maksymalnej 13 kw.

Kominek posiadam od 9 lat jest to moje jedyne źródło ogrzewania mieszkam na poddaszu powierzchnia mojego mieszkania to ok 90 m2 wszystkie pomieszczenia mam na tym samym poziomie dodam tylko, że mieszkanie nie jest zbyt szczelne ze względu na stare okna. Niestety po tak długim okresie użytkowania jestem maksymalnie zniechęcona do kominków a przynajmniej do tego jednego, co prawda pod względem ogrzania to nawet sie sprawdził ale "centralnego" pod względem komfortu nie przebije (powietrze jest bardzo suche przy małych dzieciach to problem i strasznie się kurzy). Po drugie i najważniejsze okazał się mało wytrzymały 4 lata temu pękł deflektor ( żeliwna płyta nad paleniskiem) i wcale nie został przegrzany rok później zaczeła sie wypalać tylna płyta. Elementy stałe są w porządku ale te ruchome (wymienne) jak na mój gust za szybko padły. Wczoraj właśnie deflektor rozsypał się kompletnie koszt wymiany obu płyt to min 1000 zł. części no i robocizna bo sama tego nie zrobie. Teraz saztanawiam sie czy naprawiać ten czy nie lepiej kupić nowy tym razem polski?? Może ktos z was ma podobne doświadczenia bo ja na powaznie rozważam powrót do pieca c.o. :-?

• 4 weeks później...
Ja wkladu Dovre nie polecam.

Po miesiącu pękla mi szyba,dodam,że nie podlega gwarancji a byla to panorama.Od sprzedawcy uslyszalam,że chyba węglem palilam,co mnie strasznie wkurzylo :evil:

Mialam ten kominek jakieś 8 lat.

Uszczelka wymieniana raz w roku,popielnik tak beznadziejnie się wyciągalo,że tragedia za taki cienki pręcik,który odpadl zaraz na początku.

Drzwi otwierane na klucz,który też się ukruszyl.

NIGDY WIĘCEJ NIE KUPIĘ TEGO WKLADU!!!

Witam przeczytałam wszystkie posty na forum i mam pytanie czy jest ktoś kto użytkuje kominek do ciągłego palenia dłużej niż 5 lat??

A teraz moja historia i doświadczenie z kominkiem konkretnie Dovre 2100 RE z tego co pamiętam o mocy maksymalnej 13 kw.

Kominek posiadam od 9 lat jest to moje jedyne źródło ogrzewania mieszkam. Niestety po tak długim okresie użytkowania jestem maksymalnie zniechęcona do kominków a przynajmniej do tego jednego,okazał się mało wytrzymały 4 lata temu pękł deflektor ( żeliwna płyta nad paleniskiem) i wcale nie został przegrzany rok później zaczeła sie wypalać tylna płyta. Elementy stałe są w porządku ale te ruchome (wymienne) jak na mój gust za szybko padły. Wczoraj właśnie deflektor rozsypał się kompletnie koszt wymiany obu płyt to min 1000 zł. części no i robocizna bo sama tego nie zrobie. Teraz saztanawiam sie czy naprawiać ten czy nie lepiej kupić nowy tym razem polski?? :-?

Może ktoś ma Dovre 2175???

Mam dylemat, zdecydowałem sie na Dovre ale nie wiem czy 2180 czy 2175?

Witam, poniżej w skrócie przybliżę istotne informacje odnośnie wkładów i importera urządzeń grzewczych Dovre.

Nadmieniam, iż od samego początku współpracowaliśmy z tą firmą, gdy tylko pojawiły się na naszym rynku.

- Urządzenia dovre produkowane są w Belgi z Norwegią to mało co mają wspólnego.

- potwierdzam, iż są robione ze słabej jakości żeliwa. Wiele wymienionych części we wkładach: serii: 1900, 2100, 2400, 2900. Nagminnie ulegają zużyciu ruszta i cała dół paleniska, tylna płyta (plecy), deflektor, ebonitowe uchwyty itd.

Nie byłoby problemu, gdy części kosztowałyby z połowę taniej, i byłyby dostępne od ręki. Często świeciliśmy oczami przed Klientami przez 2 miesiące a czasami i dłużej.

- Częste awarie regulacji kurtyny powietrza we wkładach 2400BSA, nie podlegające reklamacji :) Według Dovre Olsztyn.

Prawo "rękojmi" przez okres 2 lat.

Czyli montażysta, oraz sprzedawca zobligowany jest do naprawy za friko, chyba że będzie się procesował z importerem.

Jakakolwiek zgłaszana reklamacja do Olsztyna, kończyła się negatywnym rozpatrzeniem sprawy.

Dla czego ? po pierwsze zawsze mają rację, po drugie nie dysponują serwisem.

W warunkach współpracy handlowej, określają że firma z nimi współpracująca zapewnia serwis, za który płacą po rozpatrzeniu pozytywnie wniesionej reklamacji :)

- Dovre nigdy nie zorganizowało szkolenia, prezentacji itp. Bo po co i tak nie ma gwarancji na produkt objęty 10 letnią gwarancją :)

Przepraszam przyznali się oficjalnie, że jest na korpus. Czyli jak pęknie to przyślą nowy wkład, a ty pionku sobie sam go zamontuj. Przeca serwisantów nie mają, a rękojmia skończyła się po 2 latach udzielana przez montażystę :)

Przyślą jak stwierdzą, że nie paliłeś nieodpowiednim drzewem.

Stwierdzą jak sam zlecisz badanie specjalistą, bo oni dupy nie ruszą. Po co mieli by fatygować szanowną swoją jak to przecież nie ich problem tylko klienta.

Cholera miało być w skrócie :)

-Problemy z wkładami serii 2180 np. tu wątek z innego forum http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=10665&highlight=

Lub wpisz w gogle : problem dovre

-Najnowsza wersja 2175, 2176 za mało eksploatowana, co by można o niej coś bliżej napisać.

Jedna istotna informacja: Skazy w odlewie korpusu, widoczne pęknięcia po obu stronach jak we wkładach Kornak. Zdjęcia dla zainteresowanych na e-mail

Reasumując. Długo się nie nacieszymy Dovrem w przenośni i dosłownie. Bo opinia idzie w świat, wkrótce prawdopodobnie opiszą w branżowych czasopismach poczynania firmy z Olsztyna.

Tak, więc drogi Kliencie nie zdziw się jak usłyszysz w salonie miłe słowa o wspomnianej firmie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia u Pana A.Z zajmującego się rozpatrywaniem reklamacji.