Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jotul, Tarnava czy Dovre?

Recommended Posts

Witam

Ja od dwóch sezonów używam Jotul I 18 Panorama . W tym sezonie dopiero zabudowałem wkład i zrobiłem DGP. Zrobiłem też sobie wężownicę na czopuchu z rury Cu fi 22 x 20mb do ogrzewania wody użytkowej. Na moją chate 145 m2 po podłogach 125 użytkowej daje sobie dobrze radę. Mam ciepło w domu i wystarczajaco c.w.u (4 osoby w tym 3 kobiety :) ). Szyba przy suchym drzewie potrafi się sama ww znacznym stopniu wyczyścić.

To fotografia już działającego wkładu. Folia na wężownicy jest po to by podnieść temperaturę z powodu braku zabudowy. Działało mi to w ten sposób jedną zimę.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/r/7/6/6/38737149_d.jpg

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co sądzicie o kominku czeskiej firmy BEF model BLANZEK V720CP.

Szukam kominka "narożnego" z szybą podnoszoną i bez "szprosa" ... w akceptowalnej cenie jak narazie pasuje mi tylko ten ...(Spartherm Varia 2Rh jest 2 razy droższy) - troszkę mam tylko obawy co do jakości ... (192 kg za kominek średniej wielkości z obudownaym mechanizmem podnoszenia to chyba nie dużo ?)

Kominek będzie służyć jako okazjonalne dogrzewanie domu o pow 190m2 (na piętrze do 4 pokoi rozprowadzona instalacja powietrzna z (przyszłej) komory nad kominkiem , z wentylatorem (rozprowadzenie w stropie nad piętrem / w poddaszu)

Jeśli się sprawdzi i znajdę miejsce na przechowywanie odpowiednio dużej ilości drewna chętnie zwiększe proporcje grzania kominek/piec gazowy na korzyść kominka ;-)

Co sądzicie o kominku czeskiej firmy BEF model BLANZEK V720CP.

Szukam kominka "narożnego" z szybą podnoszoną i bez "szprosa" ... w akceptowalnej cenie jak narazie pasuje mi tylko ten ...(Spartherm Varia 2Rh jest 2 razy droższy)

(...)

Czytam i czytam i powoli skłaniam się ku lepszym wkładom ... póki co w/w Spartherm ... ale szukam też czegoś tańszego ... ponoć Hajduk Volcano 2Ph jest porównywalny - czy to prawda ? /gdzieś wyczytałem, ze kiedyś Hajduk robił wkłady dla Spartherma .. ale to tak z 10 lat temu .../

• 1 month później...

Pozwolę sobie zdublowac tu swojego posta

Szukam kominka z boczną, lewą szybą. Dom z poddaszem ok 140 m2, palenie okazjonalne, ale bez lęku, że zimną wiosną za często przepalam.

Dzisiaj zaproponowano nam kilka egzemplarzy, ale żaden nas nie zachwycił.

Najbardziej pan zachwalał SEGUIN EUROPA 7 (żeliwny ) w wersji black line. cena ok 5 tys.

Czy w tej kwocie znajdę coś lepszego, czy nie warto szukać?

Zastanawiamy się z mężem nad droższymi, ale czy zawsze droższy=lepszy?

Ponieważ jest to zakup na lat kilkanaście, to mogłabym wstrzymać się z "wykończeniem" a zainwestować w jakość. Nie znamy się na tym zupełnie, a im więcej czytam, tym mniej wiem. (czy żeliwne są lepsze od stalowych?)

Proszę pomóżcie mi wybrać coś dobrego.

Może ktoś pomoże? :D

Z mojej rozmowy wynikało, że wszystkie proponowane wkłady żeliwne były skręcane.

Dodatkowo mówił o tym, że skręcane"pracują" nawet jak nie są rozpalane ( trochę to groźnie brzmiało, ze się wyrabiają w miejscach skręcenia)

Do stalowych nie doszliśmy :wink:

Czy tarnava ma boczna szybę- bo na stronie nie znalazłam?

Z mojej rozmowy wynikało, że wszystkie proponowane wkłady żeliwne były skręcane.

Dodatkowo mówił o tym, że skręcane"pracują" nawet jak nie są rozpalane ( trochę to groźnie brzmiało, ze się wyrabiają w miejscach skręcenia)

Do stalowych nie doszliśmy :wink:

Czy tarnava ma boczna szybę- bo na stronie nie znalazłam?

wydaje się, że nie. ja w każdym razie nie widziałem pozdrawiam

Wszyscy zachwalają Jotula i ja sie do tego przyłanczam, ale...........no własnie, myslałem ze za tą cenę dostanę niezawodny kominek i sie zawiodłem.

Otóz uzytkuje kasetę C22 prawie 10 lat i w zasadzie jestem z niej zadowolony , ogrzewa mi dom o kubaturze 100m 3 i jest ok,ale w tej chwili przymierzam sie do ponownej/ drugiej / wymiany płyty nadpaleniskowej, gdyz odrztałca się pod swoim ciężarem w łuk i spada z hukiem na dół.

Jest to już w tym momencie wkurzajace, bo odbywa sie przynajmniej raz dziennie. Chciałbym zaznaczyć, ogrzewanie kominkiem miało być awaryjnym , a stało sie zasadniczym jako alternatywne dla gazowego. Dom jest w ten sposób ogrzewany przez całą zimę i to skutecznie, wspomagany gazem jedynie przy b.niskich temp. -18, lub b . silnych wiatrach.

Po pierwszej wymianie , gwarancyjnej stwierdzono / orzeczenie norwegów/ że oni nie przewidzieli że my tu w w Polsce palimy debiną, grabem , bukiem - a u nich takie drzewa nie rosną , zakładali parametry na wierzbę, brzozę. Wymieniałem też 3razy uszczeli drzwiczek , ale to detal. po rostu zurzycie. Pękła też bez podania przyczyny szyba i to w lipcu - dziwne

A ta poza tymi mankamentami kaseta spełnia swoja rolę i jestem z kominka zadowolony ,aż do momentu gdy z hukiem nie spadnie płyta.

z poważaniem yorg

Wszyscy zachwalają Jotula i ja sie do tego przyłanczam, ale...........no własnie, myslałem ze za tą cenę dostanę niezawodny kominek i sie zawiodłem.

Otóz uzytkuje kasetę C22 prawie 10 lat i w zasadzie jestem z niej zadowolony , ogrzewa mi dom o kubaturze 100m 3 i jest ok,ale w tej chwili przymierzam sie do ponownej/ drugiej / wymiany płyty nadpaleniskowej, gdyz odrztałca się pod swoim ciężarem w łuk i spada z hukiem na dół.

Jest to już w tym momencie wkurzajace, bo odbywa sie przynajmniej raz dziennie. Chciałbym zaznaczyć, ogrzewanie kominkiem miało być awaryjnym , a stało sie zasadniczym jako alternatywne dla gazowego. Dom jest w ten sposób ogrzewany przez całą zimę i to skutecznie, wspomagany gazem jedynie przy b.niskich temp. -18, lub b . silnych wiatrach.

Po pierwszej wymianie , gwarancyjnej stwierdzono / orzeczenie norwegów/ że oni nie przewidzieli że my tu w w Polsce palimy debiną, grabem , bukiem - a u nich takie drzewa nie rosną , zakładali parametry na wierzbę, brzozę. Wymieniałem też 3razy uszczeli drzwiczek , ale to detal. po rostu zurzycie. Pękła też bez podania przyczyny szyba i to w lipcu - dziwne

A ta poza tymi mankamentami kaseta spełnia swoja rolę i jestem z kominka zadowolony ,aż do momentu gdy z hukiem nie spadnie płyta.

z poważaniem yorg

dovre - norweskie kominki... :-? :roll:

z tym całym dovre to jest niezły zakręt i tzw. "ściemnianie".

3 lata temu napaliliśmy się (nomen omen) na Dovre - że to niby super norweski "sprzęt", niestety przedstawiciel nie był za bardzo w stanie powiedzieć nam gdzie dokładnie wkłady są produkowane. Pogrzebaliśmy tochę głębiej w temacie i okazało się, że norweska to jest hmm... technologia (cokolwiek to oznacza), a produkcja polska (obecnie ponoć belgijska) prowadznona na zasadzie "właściciel pracował 10 lat w Norwegii, spodobała mu się technologia i teraz robi wkłady u nas" (słowa jednego z pracowników).