wiochman 04.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam Ja od dwóch sezonów używam Jotul I 18 Panorama . W tym sezonie dopiero zabudowałem wkład i zrobiłem DGP. Zrobiłem też sobie wężownicę na czopuchu z rury Cu fi 22 x 20mb do ogrzewania wody użytkowej. Na moją chate 145 m2 po podłogach 125 użytkowej daje sobie dobrze radę. Mam ciepło w domu i wystarczajaco c.w.u (4 osoby w tym 3 kobiety ). Szyba przy suchym drzewie potrafi się sama ww znacznym stopniu wyczyścić. To fotografia już działającego wkładu. Folia na wężownicy jest po to by podnieść temperaturę z powodu braku zabudowy. Działało mi to w ten sposób jedną zimę. http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/r/7/6/6/38737149_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vonda 11.01.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Co sądzicie o kominku czeskiej firmy BEF model BLANZEK V720CP. Szukam kominka "narożnego" z szybą podnoszoną i bez "szprosa" ... w akceptowalnej cenie jak narazie pasuje mi tylko ten ...(Spartherm Varia 2Rh jest 2 razy droższy) - troszkę mam tylko obawy co do jakości ... (192 kg za kominek średniej wielkości z obudownaym mechanizmem podnoszenia to chyba nie dużo ?) Kominek będzie służyć jako okazjonalne dogrzewanie domu o pow 190m2 (na piętrze do 4 pokoi rozprowadzona instalacja powietrzna z (przyszłej) komory nad kominkiem , z wentylatorem (rozprowadzenie w stropie nad piętrem / w poddaszu) Jeśli się sprawdzi i znajdę miejsce na przechowywanie odpowiednio dużej ilości drewna chętnie zwiększe proporcje grzania kominek/piec gazowy na korzyść kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 11.01.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Co do tego wkładu to nie znam, więc się nie wypowiem.A wrzucę wam fotkę mojej zabudowy , którą skończyłem w zeszłym tygodniu.http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/x/2/4/4/52368105_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vonda 13.01.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Co sądzicie o kominku czeskiej firmy BEF model BLANZEK V720CP. Szukam kominka "narożnego" z szybą podnoszoną i bez "szprosa" ... w akceptowalnej cenie jak narazie pasuje mi tylko ten ...(Spartherm Varia 2Rh jest 2 razy droższy) (...) Czytam i czytam i powoli skłaniam się ku lepszym wkładom ... póki co w/w Spartherm ... ale szukam też czegoś tańszego ... ponoć Hajduk Volcano 2Ph jest porównywalny - czy to prawda ? /gdzieś wyczytałem, ze kiedyś Hajduk robił wkłady dla Spartherma .. ale to tak z 10 lat temu .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 17.02.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Zastanawiam się czy wybrac Jotul I 18 z zespołem wodmyn czy nową TARNAVVE Grand.Postawić Norwegia czy Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Co sądzicie o kominku czeskiej firmy BEF model BLANZEK V720CP. BeF w ostatnich dwóch latach bardzo podciągnął jakość. Jedyny chyba znany mi mankament to ruszt, który częściej niż zwykle należny wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 22.02.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Już się zdecydowałem .Jednak będzie to Jotul Z zespołem wodnym.Reszta to półśrodki.Z pozdrowieniami dla wszystkich niezdecydowanych> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 24.02.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 No niezła maszyna Napisz za ile go dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 25.02.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Już się zdecydowałem . Jednak będzie to Jotul Z zespołem wodnym. Reszta to półśrodki. Z pozdrowieniami dla wszystkich niezdecydowanych> zastanów się jeszcze. ja i kilku moich znajomych z ostrołęki mamy tarnawę i nie narzekamy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 27.02.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Pozwolę sobie zdublowac tu swojego posta Szukam kominka z boczną, lewą szybą. Dom z poddaszem ok 140 m2, palenie okazjonalne, ale bez lęku, że zimną wiosną za często przepalam. Dzisiaj zaproponowano nam kilka egzemplarzy, ale żaden nas nie zachwycił. Najbardziej pan zachwalał SEGUIN EUROPA 7 (żeliwny ) w wersji black line. cena ok 5 tys. Czy w tej kwocie znajdę coś lepszego, czy nie warto szukać? Zastanawiamy się z mężem nad droższymi, ale czy zawsze droższy=lepszy? Ponieważ jest to zakup na lat kilkanaście, to mogłabym wstrzymać się z "wykończeniem" a zainwestować w jakość. Nie znamy się na tym zupełnie, a im więcej czytam, tym mniej wiem. (czy żeliwne są lepsze od stalowych?) Proszę pomóżcie mi wybrać coś dobrego. Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 27.02.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 zdecydowanie żeliwny odlew [monolit] nie skręcany. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 27.02.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 PODPISUJĘ SIĘ.Moja Tarnava jako POLSKI produkt, monolit hula od lat (chyba 7-miu?)Bez najmniejszych zastrzeżeń.Mieszkam i ogrzewam od lat 4 w wykończonym i zamieszkałym.Następny za 20 lat też z racji zaufania będzie pewnie ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 27.02.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Z mojej rozmowy wynikało, że wszystkie proponowane wkłady żeliwne były skręcane. Dodatkowo mówił o tym, że skręcane"pracują" nawet jak nie są rozpalane ( trochę to groźnie brzmiało, ze się wyrabiają w miejscach skręcenia) Do stalowych nie doszliśmy Czy tarnava ma boczna szybę- bo na stronie nie znalazłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 27.02.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Z mojej rozmowy wynikało, że wszystkie proponowane wkłady żeliwne były skręcane. Dodatkowo mówił o tym, że skręcane"pracują" nawet jak nie są rozpalane ( trochę to groźnie brzmiało, ze się wyrabiają w miejscach skręcenia) Do stalowych nie doszliśmy Czy tarnava ma boczna szybę- bo na stronie nie znalazłam? wydaje się, że nie. ja w każdym razie nie widziałem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 01.03.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Nie ma takich wkładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy Bruj 04.03.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Wszyscy zachwalają Jotula i ja sie do tego przyłanczam, ale...........no własnie, myslałem ze za tą cenę dostanę niezawodny kominek i sie zawiodłem. Otóz uzytkuje kasetę C22 prawie 10 lat i w zasadzie jestem z niej zadowolony , ogrzewa mi dom o kubaturze 100m 3 i jest ok,ale w tej chwili przymierzam sie do ponownej/ drugiej / wymiany płyty nadpaleniskowej, gdyz odrztałca się pod swoim ciężarem w łuk i spada z hukiem na dół. Jest to już w tym momencie wkurzajace, bo odbywa sie przynajmniej raz dziennie. Chciałbym zaznaczyć, ogrzewanie kominkiem miało być awaryjnym , a stało sie zasadniczym jako alternatywne dla gazowego. Dom jest w ten sposób ogrzewany przez całą zimę i to skutecznie, wspomagany gazem jedynie przy b.niskich temp. -18, lub b . silnych wiatrach. Po pierwszej wymianie , gwarancyjnej stwierdzono / orzeczenie norwegów/ że oni nie przewidzieli że my tu w w Polsce palimy debiną, grabem , bukiem - a u nich takie drzewa nie rosną , zakładali parametry na wierzbę, brzozę. Wymieniałem też 3razy uszczeli drzwiczek , ale to detal. po rostu zurzycie. Pękła też bez podania przyczyny szyba i to w lipcu - dziwne A ta poza tymi mankamentami kaseta spełnia swoja rolę i jestem z kominka zadowolony ,aż do momentu gdy z hukiem nie spadnie płyta. z poważaniem yorg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy Bruj 04.03.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Wszyscy zachwalają Jotula i ja sie do tego przyłanczam, ale...........no własnie, myslałem ze za tą cenę dostanę niezawodny kominek i sie zawiodłem. Otóz uzytkuje kasetę C22 prawie 10 lat i w zasadzie jestem z niej zadowolony , ogrzewa mi dom o kubaturze 100m 3 i jest ok,ale w tej chwili przymierzam sie do ponownej/ drugiej / wymiany płyty nadpaleniskowej, gdyz odrztałca się pod swoim ciężarem w łuk i spada z hukiem na dół. Jest to już w tym momencie wkurzajace, bo odbywa sie przynajmniej raz dziennie. Chciałbym zaznaczyć, ogrzewanie kominkiem miało być awaryjnym , a stało sie zasadniczym jako alternatywne dla gazowego. Dom jest w ten sposób ogrzewany przez całą zimę i to skutecznie, wspomagany gazem jedynie przy b.niskich temp. -18, lub b . silnych wiatrach. Po pierwszej wymianie , gwarancyjnej stwierdzono / orzeczenie norwegów/ że oni nie przewidzieli że my tu w w Polsce palimy debiną, grabem , bukiem - a u nich takie drzewa nie rosną , zakładali parametry na wierzbę, brzozę. Wymieniałem też 3razy uszczeli drzwiczek , ale to detal. po rostu zurzycie. Pękła też bez podania przyczyny szyba i to w lipcu - dziwne A ta poza tymi mankamentami kaseta spełnia swoja rolę i jestem z kominka zadowolony ,aż do momentu gdy z hukiem nie spadnie płyta. z poważaniem yorg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 04.03.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 mój kolega ogrzewa dom 119m2 tylko kominkiem z dgp bo nie ma nic innego. byłem u niego tej zimy, mrozy po -25st a w domu +22. jest to tarnawa 18kw. tarnawa nie ma uszczelek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 05.03.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 A w jaki czarodziejski sposób uzyskał odbiór budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.03.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 dovre - norweskie kominki... z tym całym dovre to jest niezły zakręt i tzw. "ściemnianie". 3 lata temu napaliliśmy się (nomen omen) na Dovre - że to niby super norweski "sprzęt", niestety przedstawiciel nie był za bardzo w stanie powiedzieć nam gdzie dokładnie wkłady są produkowane. Pogrzebaliśmy tochę głębiej w temacie i okazało się, że norweska to jest hmm... technologia (cokolwiek to oznacza), a produkcja polska (obecnie ponoć belgijska) prowadznona na zasadzie "właściciel pracował 10 lat w Norwegii, spodobała mu się technologia i teraz robi wkłady u nas" (słowa jednego z pracowników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts