wiochman 08.02.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Wkład jest sprowadzany bez podstawy [ podstawa z płaszczem jako opcja +1400 zł] ustawienie tego " czegoś " zajęło mi sporo czasu klient sam dorabiał stojak ponieważ importer nie widzi możliwości sprzedania samego stojaka. Zabudowanie tego wkładu na podstawie z cegły uniemożliwi w przeszłości serwisowanie - wszystkie elementy ruchome są pod wkładem . Na pytanie jak potem "to coś" serwisować usłyszałem odpowiedz " wyjąć cały wkład z obudowy "....... Ręce i nogi opadają ...... Dodatkowo odlew jest powyginany i ustawienie pionów po bokach jest niewykonalne . Jak na wkład za takie pieniądze to ... to starczy tych wrażeń . A więc wiemy że Dovre to nie! A co powiecie na temat wkładów stalowo szamotowych np. firmy HAJDUK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 08.02.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 to już wiem co oznacza ...bbbrrrrr...e.ch W jaka ja manie wpadłem z tymi kominkami to sam nie wiem, czytam wszystko co jest na forum, obojetnie co kto pisze o kominkach to czytam, sam nie wiem w jakim celu zawracam sobie głowę jak jestem na 1000000 % zdecydowany do zakupu rodzimej produkcji z okolic Tarnowa Moze już jestem uzależniony od tematu KOMINEK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 08.02.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 zezo hehehe - jak juz kupisz ....zapalisz ...to bedziesz jeszcze wiecej pisal ...radzil, naklanial...zabranial i dzielil sie nabytym doswiadczeniem Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.02.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Przy okazji zapytam czy brak szybra w Tarnawach (bo chyba nie mają szybra) nie przeszkadza w możliwościach ustawienia powolnego żarzenia się w nocy ? Mam Tarnawę 14kW, domek o podobnych rozmiarach. Mieszkam w nim okazjonalnie więc jeszcze go dobrze nie przetestowałem. Wydaje mi się, że za szybko mi się spala. Suche drewno przy zamkniętych wlotach spala się płomieniem, a powinno się chyba tylko żarzyć. Być może przyczyna tkwi w doprowadzeniu powietrza. Nie mam fabrycznego stojaka i powietrze czerpię z pomieszczenia. Do pomieszczenia w okolice kominka doprowadziłem powietrze rurą 75mm, ale nie połączyłem z wkładem. Na tej rurze nie mam na razie przepustnicy-szybra. Grawitacyjnie rozprowadzam powietrze do dwóch pokoi na górze do pozostałych przez otwarte drzwi. W łazienkach i kuchni mam elektryczną podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 08.02.2007 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Czytam i czytam i na razie wykreśliłam Dovre. No i coraz bliżej mi jednak do Tarnavy, bo głosów krytycznych za dużo nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 08.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 W tarnawie i jotulu pali się tak samo.Moim zdaniem różnica w cenie wynika z wykończenia wkładu jak się zobaczy oba razem to od razu widać różnicę.Wydaje mi się ,że jotul pasuje bardziej do nowoczesnego wnętrza , a tarnawa do kominków w starym stylu.Nie ważne ,który wybierzesz z obu będziesz zadowolona.Ja mam jotula panoramę ,którego duża szyba bardzo ładnie eksponuje ogień pod warunkiem ,że nie jest cała zakopcona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 08.02.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Jotul bardzo mi się podobał, ale cena 2x tyle co Tranawa powaliła mnie z nóg i mam Tarnawe 18 kW, choć podobno wystarczyłaby 16, ale wolałam większą szybkę Narazie grzeją robotnicy i jest ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 08.02.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 nie ma aż tak wielkiej różnicy między największym Jotulem, a Tarnawą 18 KW. Ja chyba wezmę Jotula Panoramę. Podoba mi się, no i opinie o nim są pozytywne. Też śledzę każdy wątek odnośnie wyboru kominka, a ostatnio o Jotulach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 08.02.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 dlugi rufus napisał:Ja mam jotula panoramę ,którego duża szyba bardzo ładnie eksponuje ogień pod warunkiem ,że nie jest cała zakopcona. jaką powierzchnię ogrzewasz swoją Panoramką i jak długo go użytkujesz? Masz DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.02.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Mam Tarnavę 18 i nie mam żadnych zastrzeżeń choć użytkuję już 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 08.02.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 eksploatuję kozę jotul F-100 o mocy 7,5Kw plus 1kw z rury spalinowej. Jestem baaardzo zadowolon. Przy najsilniiejszych mrozach jakie wystąpiły -7C tej zimy nie miałem żadnego problemu z utrzymaniem temperatury w całym domu 21C na parterze i 19C na piętrze w sypialniach. Dom około 130m2 Oczywiście wtedy trzeba na obudowie mieć około 300C...Dovre też będzie niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fortunata 09.02.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 eksploatuję kozę jotul F-100 o mocy 7,5Kw plus 1kw z rury spalinowej. Jestem baaardzo zadowolon. Przy najsilniiejszych mrozach jakie wystąpiły -7C tej zimy nie miałem żadnego problemu z utrzymaniem temperatury w całym domu 21C na parterze i 19C na piętrze w sypialniach. Dom około 130m2 Oczywiście wtedy trzeba na obudowie mieć około 300C... Ale w jaki sposób kozą ogrzewasz i parter i piętro?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 09.02.2007 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ale w jaki sposób kozą ogrzewasz i parter i piętro?! A to chyba jest możliwe, mój kuzyn ma dom z poddaszem ok 120m i na samej kozie jest cieplutko w całym domu:) Na dole w salonie, tam gdzie koza stoi jest wręcz baaardzo ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 10.02.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 eksploatuję kozę jotul F-100 o mocy 7,5Kw plus 1kw z rury spalinowej. Jestem baaardzo zadowolon. Przy najsilniiejszych mrozach jakie wystąpiły -7C tej zimy nie miałem żadnego problemu z utrzymaniem temperatury w całym domu 21C na parterze i 19C na piętrze w sypialniach. Dom około 130m2 Oczywiście wtedy trzeba na obudowie mieć około 300C... Ale w jaki sposób kozą ogrzewasz i parter i piętro?! jak napisałem wcześniej dom nie jest duży, schody z pokoju dziennego idą na piętro - wystarczy pootwierać drzwi do górnych sypialni i ciepło się fajnie rozchodzi. Oczywiście dom musi być i jest bardzo dobrze ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 11.02.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Do niedawna myślałam,że mój Jotul poza ceną nie ma żadnych minusów - niestety "nikt nie jest idealny":http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=88825&highlight=jotul%2ABiorąc pod uwagę ten minusik, przy następnym domu minimalnie skłaniałabym się ku Tarnawie.Natomiast co do walorów estetycznych jednak Jotule chyba są nie do pobicia - Panoramy dla wnętrz nowoczesnych, Harmony dla tradycyjnych. Grzeją jak smoki - jedne i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.02.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Jeśli palisz naprawdę intensywnie to uszczelki ulegają normalnemu zużyciu . Kupując wkład na drugim końcu polski będziesz miał problem z serwisem , zawsze lepiej kupić w firmie blisko i takiej co nie jest jedynie numerem telefonicznym. Hipermarkety nie serwisują... Dobre firmy zapewniają sieć autoryzowanych przedstawicieli oraz serwis pogwarancyjny. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 12.02.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 a ja z kolei jestem b. zadowolony ze Spartherm Varia nakladajac dwa trzy pniaki trzyma (zarzy sie) ponad 12h oczywiscie przy max. skreconym doplywie (wczoraj ladowalem ok 23 po 13 dokladka) - a to przeciez jest narozny minus - szyby sie kopca i po paru takich paleniach kiepsko widac jak sie pali no i design najbardziej mi podszedl - max. prosty i nowoczesny ale to kwestia gustu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 06.03.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Odświeżam wątek. Ostatnio przeglądałem ofertę wkładów kominkowych Dovre i zaciekawił mnie model DOVRE 2180 CBBSPosiada popielnik, podłączenie powietrza do spalania i szyber.Jest też tańszy od Jotula i bardziej wyposażony. Użytkuje już ktoś ten wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 06.03.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Nam zaproponowano dziś wkład Dovre 2100 C2. Moc nominalna 11 kW. Zastanawiam się czy to wystarczy jako awaryjne źródło ciepła w domu 140 m2 (będzie DGP). Czy ktoś ma taki wkład? Ciekawa jestem jak się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 06.03.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Moze ktos z zaintersowanych wkladami kominkowymi spotkal sie z takim jw. jesli tak to prosze cos napisac dla porownania z innymi juz wczesniej opisywanymi wkladami znalazlam je w http://www.kominki.petra.pl/ Tez czytam wszystko co o kominkach zostalo tu napisane ,mam mętlik i nie wiem na co sie zdecydowac. Te wszystkie detale, np. głowie się czy kupić wkład z popielnikiem czy bez i jak rozpoznać który jest "z" a który "bez "i czy "z" bez jest równie dobry jak "bez" ( northstar jest chyba bez ale z systemem malo brudzacym szybe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts