carolco 13.08.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Wczoraj pierwszy raz rozpaliłem tak w miarę porządnie aby przepalić smród. Na zewnątrz było z 25 C a w domu ze 35 stopni Po wrzuceniu 5 niewielkich polan wiśni żar trzymało 10,5 h. Rozprowadzenie grawitacyjne do 3 pokoi też ładnie dmuchało. Doprowadzenie powietrza pod palenisko miałem otwarte non stop bo jak zamykałem to jednak chyba za mało powietrza było do spalania i wszystko przygasało. W sumie to 3 regulacje (2 doprowadzenia bezposrednie + szyber) we wkładzie i wszystko łanie współpracuje. Ale jak zacznie się sezon to pewnie trzeba będzie tak naprawde nauczyć się w tym dobrze palić. Jak się zacznie to dam znać jak się sprawuje Dovre 2180 CBC - narazie jestem zadowolony z zakupu. pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 13.08.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 tarnava raczej kiepska jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 13.08.2007 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 tarnava raczej kiepska jest A moze cos więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.08.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 carolco napisał:Wczoraj pierwszy raz rozpaliłem tak w miarę porządnie aby przepalić smród. Na zewnątrz było z 25 C a w domu ze 35 stopni Po wrzuceniu 5 niewielkich polan wiśni żar trzymało 10,5 h. Rozprowadzenie grawitacyjne do 3 pokoi też ładnie dmuchało. Doprowadzenie powietrza pod palenisko miałem otwarte non stop bo jak zamykałem to jednak chyba za mało powietrza było do spalania i wszystko przygasało. W sumie to 3 regulacje (2 doprowadzenia bezposrednie + szyber) we wkładzie i wszystko łanie współpracuje. Ale jak zacznie się sezon to pewnie trzeba będzie tak naprawde nauczyć się w tym dobrze palić. Jak się zacznie to dam znać jak się sprawuje Dovre 2180 CBC - narazie jestem zadowolony z zakupu. no to fajnie, że wszystko ok. Czekam więc na dalsze spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 12.10.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Czas chyba odświeżyć temat Tez stoję przed tym dylematem-wypowiadajcie się o swoich kominkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 12.10.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 no to ja się muszę pochwalić swoim nowym nabytkiem. Kupiłem wreszcie wkład Dovre 2180 CBC. Jutro, a raczej dzisiaj nastąpi pierwsze odpalenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 13.10.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 My w poniedziałek przywieziemy najprawdopodobniej DOVRE 2100 CT. Mam nadzieje ze zaraz w poniedziałek nastąpi jego odpalenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.10.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Pierwsze rozpalenie w moim kominku przebiegło dobrze. W sumie to nigdy nie paliłem jeszcze w kominku, tylko u znajomych widziałem, ale nie to samo co samemu spróbować. Do tej pory paliłem tylko w zwykłej kozie żeliwnej bez szybra i innych bajerów i paliło się szybko. Opału szło bardzo dużo i trzeba było często dokładać. W kominku jest na odwrót. Spala się powoli i powoli się nagrzewa wkład. Jednak jest to trochę masy. Dom mam narazie jeszcze nie uszczelniony bez wełny na poddaszu i wylewek, także to ciepło ma gdzie uciekać. Narazie wysychają tynki. Zobaczymy jak budynek będzie zamknięty. Tylko zastanawiam się, czy palić drewnem sosnowym? Po budowie zostało mi pełno odpadu z desek i szkoda tej energii wyrzucić. Myślę, że jak drewno jest suche to i sosną można palić. Tylko co na to wkład i rura w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolco 18.10.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam po przerwie Ja w swoim Dovre 2180 CBC palę już od miesiąca, no może nawet i wcześniej bo na początku września było już chłodno. Rozprowadzenie mam grawitacyjne do 2 pokoi na górze i przez ścianę za kominkiem do jednego. Pali się ładnie, moc kominek ma sporą, jest ciepło. Po załadowaniu wkładu to 8-9h przy całkowitym otwarciu dopływów powietrza jest żar w kominku, jak przymkne lekko dopływy to 12h to spokojnie trzyma ciepło. Nawet raz żar mi 24 h trzyamł się we wkładzie wiec na to nie można narzekać. Co do spalanie to w tym roku niestety pale mokrym dębem i roczną brzozą. Różnica miedzy brzoza i debem kolosalna pomimo ze dab mokry (dluzej sie pali). Brzoze wypala szybko. Przez miesiąc spaliłem okolo 2 mp. Mozna miec tylko troche pretensje o szybe. brudzi sie bardzo szybko po okolo 12 h jest prawie calkowicei czarna. Ale to pewnie tez kwestia mokrego drzewa. Teraz czekam na mrozy i zobacze czy bede musial odpalic piec gazowy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 20.10.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Dzisiaj postanowiłem porządnie nachajcować w swoim Dovre. Naładowałem dużo drewna i szyba, która po wcześniejszym słabym paleniu była okopcona zrobiła się czysta. Tylko w rogach troszkę zostało. Jestem mile zaskoczony działaniem regulatora powietrza pierwotnego do spalania. Jeśli się go zamknie to wszystko ładnie przygasa i zaczyna się palić takim niebieskim płomieniem. Jeśli otworzę to pojawią się tradycyjne żółte języki ognia. Jestem pod wielkim wrażeniem tego sposobu sterowania spalaniem. Już nie wspomnę o cieple. Także zakup tego wkładu mimo znacznej ceny jak najbardziej trafny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 23.10.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 VIP Jacek Nie ma to jak dobrze wydać kasę .I człowiek jest zadowolony . ,że pozbył się kilku papierków. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.10.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Tarnava - nietania od 3 lat. Plus pewny - żadnych sznurków i uszczelek przy drzwiczkach. Szlifowana idealnie i sprawdza się. Na razie nie żałuję. Obdmuchuje szybę, solidna.Z czystym sumieniem użytkownika - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kom88888 18.11.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Zdecydowanie polecam w takiej kolejności Bodart&Gonay,Dovre,Tarnava ,do Jotula niemam przekonania być może za mało mam z nim doczynienia,ale paląc w nim i majac do porowniania np;Bodarta...Jotul sie chowa,zbyt długo się nagrzewa i kiepskiej jakości jest oryginalny dystrybutor i deflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 19.11.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Czy Jotul to to samo co DOVRE ?Poszukuję dobrego kominka do DGP, domek 120 m2 z poddaszem. Ma to byćźródłó ogrzewania + dodatkowo prąd.w domku przy lesie grzech nie robic kominka. Co wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 19.11.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Czy Jotul to to samo co DOVRE ? Poszukuję dobrego kominka do DGP, domek 120 m2 z poddaszem. Ma to być źródłó ogrzewania + dodatkowo prąd. w domku przy lesie grzech nie robic kominka. Co wybrać ? Jotul i Dovre to dwie różne firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 19.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 WitamMamy Dovre 2400 BSA jest ok. dom 111m2 bez DGP ale z gazem, kominek rozpalamy w mrozy. Mogę go polecić. http://img116.imageshack.us/img116/1972/896vd6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 21.11.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 A ja wczoraj zamówiłam Hajduka volcano 1v Mam nadzieję że będę zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.11.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Witam Mamy Dovre 2400 BSA jest ok. dom 111m2 bez DGP ale z gazem, kominek rozpalamy w mrozy. Mogę go polecić. http://img116.imageshack.us/img116/1972/896vd6.jpg To rura spiro odprowadza spaliny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 26.11.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Spokojnie jest to specjalna rura do kominków, nie mylić z rurą aluminiową np do wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 20.12.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 a zna ktos wkład SUPRA Temporis 2d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts