Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jotul, Tarnava czy Dovre?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

MIKRA,

z tym Dovre to jakbyś i o naszym pisała!!

ostatnio jednak porządknie odkurzyliśmy odkurzaczem naszego "CUDAKA"

wszystkie otwory, całą wnęke,.... nie wiem jak ma sie odkurzacz, ale w kominku deko, deczko, lepiej sie pali (wyższy płomień) i szyba nie brudzi sie po 1-wieczorze, tylko po 2- 3....,

zawsze to coś.... ;)

ale....ciepłoty wzrostu i tak jakoś nie widze....., 4C w ciągu 5godzin ? troche mało,....na usprawiedliwienie, cały dół otwarty, góra klatki schodowej tez otwarta, ale na gorze max. 3-5C cieplej jak na dole......

nigdy nie kupie wiecej DOVRE, ba....jakby ktoś chciał kupić używany (1 rok w weckendy) to za pół ceny oddam....

Hmm, nie wiem co powiedzieć, bo u nas ok, tzn po rozpaleniu przydymi szybę, ale zaraz potem sam ją ładnie czyści, zwłaszcza, że nie palimy najsuchszym drzewem :oops:.

i dla nas jest to najfajniejszy kominek, bo ogień w nim pięknie tańczy...

aka

Piszesz o Dovre 2180? bo to chyba pierwsza dobra opinia, którą o nim czytam. Sam byłem już praktycznie na niego zdecydowany bo się podobał i odpowiadał moim wymaganiom aż zacząłem szukać po sieci.

Annnja,

spróbuję z odkurzaczem :)

Sporo czytałam na różnych forach o tym wkładzie :( , ludzie składaja reklamacje i zawsze jest odpowiedź że coś jest nie tak z kominem, drzewem...

Aż trafilam na odpowiedź,która może dać rozwiązanie. Jednemu z użytkowników ( miał problem ze słabo palącym sie ogniem i zadymioną szybą) dovre przysłał tak zwany''zestaw naprawczy'' to znaczy : ruszt popielnika z podwójną ilościa otworów doprowadzająch powietrze do spalania oraz cieńszy krążek odtwierajacy dopływ powietrza do spalania. I problem sie skończył. ( przy czym była to 2 letnia korespondencja z dovre)

Witam ciepło w pierwszym poście, w kominkowym temacie. Mówiąc krótko używam dużego Jotula trzeci sezon i jestem bardzo zadowolony. Nie podam nazwy modelu, ale jest to odpowiednik dzisiaj oferowanego: I 510 BBE.

Zanim zdecydowałem sie na ten zakup, zrobiłem rundę po wiodących dealerach kominków i jedynie ten model spełniał moje oczekiwania... no po za ceną.

U mnie działa w systemie pracy non-stop ( przerwa raz-dwa razy w tyg. na wybieranie popiołu), z rozprowadzeniem ciepła za pomocą turbiny o mocy 120W.

Na powierzchni ok 190m2 sprawdza się znakomicie. Plusy: znakomita wydajność, szybkie ogrzewanie, duża komora spalania- polana 50cm -no problem, łatwe otwieranie- rączka nie nagrzewa się, dodatkowe funkcje poboru powietrza, kombinacje szybkości spalania. Minusy: płyta szamotowa pękła po pierwszym sezonie ( niewykluczam mechanicznego uszkodzenia z winy pracowników ), piroliza- czyli autoczyszczenie szyby to mit. Palę suchym grabem, bukiem, olchą i dębem.

Pozdrawiam

jak obiecałem tak czynie:

wkład mój jest juz chyba z tej poprawionej wersji (ma 8 owalnych otworów dopływu powietrza w ruszcie, metalowy krążek na przepustnicy doprowadzenia powietrza)

rozpala się rewelacyjnie, po rozgrzaniu przy ustawieniach na minimum super utrzymuje żar, palę deskami pozostałymi z budowy (drewno z sierpnia, minimalnie wysuszone, sosna), szyba po 3 dniach palenia wygląda jak poniżej, ciepło daje super, ogólnie jestem zadowolony z wyboru

http://phonex.pl/forum/kominek1.jpg

http://phonex.pl/forum/kominek2.jpg

no tak!.....szyba u Ciebie troche usmalona i to tak bardziej pośrodku,

u nas po 1wieczorze zachodzi mglą pośrodku okna a w tyn czasie po bokach jest juz dość ciemna, coś w ształcie:

> <

>> środek mgielny <<

> <

po 3wieczorach jest tak:

>>> <<< ciemnica

>>> <<<< ciemnica

>>> <<< ciemnica

ALE u mnie nie ma 2rzędów otworow i chyba są trochę węższe!

wkład kupowany sierpień 2008r.

jeśli macie tylko jeden rząd otworów (4) to jak wkład jest na gwarancji spróbujcie skontaktować się z przedstawicielem Dovre na Polske i porozmawiać o wymianie rusztu z racji złego spalania

ps. ja bym wziął wiertarkę i wywiercił te brakujące otwory, szybko i bez nerwów ;)

jeszcze jedna rzecz, jak macie ustawione suwaki podczas palenia?