Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym impregnować deski na ogrodzenie?

Recommended Posts

Na wiosnę będę wykonywał ogrodzenie, na bazie pionowych sztachet. Nie wiem który impregnat wybrać. Chodziło mi o wyrób impregnująco-barwiący.

ZASTANAWIAŁEM SIĘ NAD ALTAXINEM. CZY JEST DOBRY, CZY KTOŚ GO MOŻE STOSOWAŁ.

Potrzebuje ok. 50 litów więc sami rozumiecie, iż cena odgrywa tu niebagtelną rolę.

Czytałem artykuł w Muratorze na temat impregnatów, ale wybór jest i tak trudny.

Czekam na pomoc, głownie osób mogących polecić dobry, sprawdzony, ale i nie drogi impregnat.

Pozdrawiam

Ja stosowałem Altaxin.

Fachowcy malowali tym deski czołowe dachu. Niby 2 razy ale chyba jednak nie. Pociągnąłem więc dechy jeszcze raz. Deska nabrała głebokiego koloru (Altaxin koloru brązowego). I tak trzyma.

Potem użyłem Altaxinu do pomalowania słupków podtrzymujących daszek nad wejściem. Pomalowałem solidnie 2 razy.

Jestem zadowolony. Mogę polecić :smile:

Uwaga ! Przed kolejnym malowaniem drewno musi dobrze wyschnąć !

Dzięki Pitbull. Choć myślę, iż drewnochron jest ciutkę przerekalmowany. Poza tym cena za litr - 2 razy większa niż Altaxin.

Dzieki Yenot. O taką radę mi chodziło. Rozumiem, iż preparat jest ok. i warto go zastosować.

Będę malował dechy co najmniej 2 razy.

Czy może przecierałeś na sucho zaraz po malowaniu dla uzyskania efektu słoi?

Zrób sztachety modrzewiowe, cena drewna jest taka sama jak sosny czy swierku a nie wymaga impregnacji i jest wytrzymałoscia porównywalny z debem.

Sam mam płot z modrzewia .

A o tym że elementów zewnetrznych z modrzewia nie nalezy impregnować mówili mi wszyscy których sie radziłem a na dodatek przeczytałem to samo w niemieckiej ksiażce o budowlach ogodowych

że tylko modrzew i cedr czerwony nie wymagaja impregnacji.

Szczepan jest mały problem - sztachety mam już przygotowane /przycięte i wyszlifowane/ i sam rozumiesz, że nie są z modrzewia. Przy ponad 600 sztuk po prostu nie mogę tak po prostu z nich zrezygnować.

Zastanawiam się nad Altaxinem, inni proponują Drewnochron a ty?

Pozdrawiam

Szczepan jest mały problem - sztachety mam już przygotowane /przycięte i wyszlifowane/ i sam rozumiesz, że nie są z modrzewia. Przy ponad 600 sztuk po prostu nie mogę tak po prostu z nich zrezygnować.

Zastanawiam się nad Altaxinem, inni proponują Drewnochron a ty?

Pozdrawiam