kodi_gdynia 21.02.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Na wiosnę będę wykonywał ogrodzenie, na bazie pionowych sztachet. Nie wiem który impregnat wybrać. Chodziło mi o wyrób impregnująco-barwiący. ZASTANAWIAŁEM SIĘ NAD ALTAXINEM. CZY JEST DOBRY, CZY KTOŚ GO MOŻE STOSOWAŁ. Potrzebuje ok. 50 litów więc sami rozumiecie, iż cena odgrywa tu niebagtelną rolę. Czytałem artykuł w Muratorze na temat impregnatów, ale wybór jest i tak trudny. Czekam na pomoc, głownie osób mogących polecić dobry, sprawdzony, ale i nie drogi impregnat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.02.2002 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Drewnochron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 21.02.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Ja stosowałem Altaxin. Fachowcy malowali tym deski czołowe dachu. Niby 2 razy ale chyba jednak nie. Pociągnąłem więc dechy jeszcze raz. Deska nabrała głebokiego koloru (Altaxin koloru brązowego). I tak trzyma. Potem użyłem Altaxinu do pomalowania słupków podtrzymujących daszek nad wejściem. Pomalowałem solidnie 2 razy. Jestem zadowolony. Mogę polecić Uwaga ! Przed kolejnym malowaniem drewno musi dobrze wyschnąć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 21.02.2002 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Dzięki Pitbull. Choć myślę, iż drewnochron jest ciutkę przerekalmowany. Poza tym cena za litr - 2 razy większa niż Altaxin. Dzieki Yenot. O taką radę mi chodziło. Rozumiem, iż preparat jest ok. i warto go zastosować. Będę malował dechy co najmniej 2 razy. Czy może przecierałeś na sucho zaraz po malowaniu dla uzyskania efektu słoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 21.02.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Luxol, ale nie wiem jak z ceną, impregnowałam nim wystające poza budynek części więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 21.02.2002 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Zrób sztachety modrzewiowe, cena drewna jest taka sama jak sosny czy swierku a nie wymaga impregnacji i jest wytrzymałoscia porównywalny z debem.Sam mam płot z modrzewia .A o tym że elementów zewnetrznych z modrzewia nie nalezy impregnować mówili mi wszyscy których sie radziłem a na dodatek przeczytałem to samo w niemieckiej ksiażce o budowlach ogodowychże tylko modrzew i cedr czerwony nie wymagaja impregnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 A czy z tego modrzewia można także robić więźbę?Alek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2002 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Szczepan jest mały problem - sztachety mam już przygotowane /przycięte i wyszlifowane/ i sam rozumiesz, że nie są z modrzewia. Przy ponad 600 sztuk po prostu nie mogę tak po prostu z nich zrezygnować. Zastanawiam się nad Altaxinem, inni proponują Drewnochron a ty?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 22.02.2002 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Szczepan jest mały problem - sztachety mam już przygotowane /przycięte i wyszlifowane/ i sam rozumiesz, że nie są z modrzewia. Przy ponad 600 sztuk po prostu nie mogę tak po prostu z nich zrezygnować. Zastanawiam się nad Altaxinem, inni proponują Drewnochron a ty?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.02.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Drewnochron sie bardzo dobrze przyjal do drewna, wada dlugo schnie. Ale nie wiedze zeby tracil kolor. Ataxinu nie znam. Modrzew nie jest drzewem twardym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 22.02.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Więżba dachowa nie narażona jest na wpływy atmosferyczne więc nie musi być z modrzewia. Modrzew podobno ma tendencje do skrecania, musiałbyś wybierać drewno o wyjatkowo prostych słojach. Myślę że z sosny czy swierku łatwiej o takie dlugie i proste belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.02.2002 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 To prawda, nie robi sie wiezby z modrzewia i ma tendencje do etornych wypaczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2002 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 A mozna zrobic wiezbe z jodly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.02.2002 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Slyszalem o wizbach z jodly ale nie widzilem. Raczej sosna i swierk. Moze dlatego ze sa najbardziej powszechne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 25.02.2002 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Mój szwagier pochodzi spod Kielc (tam rośnie jodła, na Podlasiu niestety nie) i twierdzi, że jodła jest lepsza od świerka (u nich się z tego robi), a ja twierdzę, że świerk jest lepszy od sosny (na więźbę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 27.02.2002 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Odp. na pyt Kodiego :- nie przecierałem na sucho, deski nie wyglądają tak jak po bejcowaniu - nie widać pełnej faktury drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts