Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Projekt jest taki:

http://www.apa-domy.com.pl/main.php?sh=1024 (następnie kliknąć BAJKA, drugi od góry, pierwszy od prawej).

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie: co jest fajne, co jest niefajne, co jest praktyczne, co jest niepraktyczne, co jest potrzebne, co jest niepotrzebne, czego jest w nadmiarze, czego brakuje, etc. etc. ...

Dzięki z góry

Pozdrowienia B.

A jesli chodzi o "Bajkę", to IMVHO eliminują go te schody w środku. :-? Zajmują kupę miejsca i są centralnym "meblem" w domu, co implikuje wydanie określonej (czytaj: dużej) kasy na ich wykonanie. Garderoba w pokoju u góry (12,6 m2) to chyba jakiś żart :lol: No chyba, że ma to być garderoba na buty :lol: A poza tym stryszek nad garażem jest cool. Mi tego brakuje, bo nie będę miał gdzie wstawić stołu bilardowego. Na całe szczęście sąsiad zza płotu ma identyczne rozwiązanie jak w tym projekcie i wspólnie zadecydowaliśmy :lol: , że u niego będzie stał bilard.

A jeszcze tak zauważyłęm ten zaokrąlony dach. Czy takie rzeczy można zrobić z dachówki ceramicznej lub betonowej, czy tylko z blachy lub gontu?

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 10 months później...

Witam,

odgrzewam temat, bo interesuje mnie właśnie ten projekt, czyli Bajka http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=741 . Czy ktoś z Was zrealizował go już w całości? Jaki wyszedł koszt stanu surowego zamkniętego?

Czy jest możliwość aby trochę "zwęzić" ten dom? Chodzi mi o część prowadzącą do garażu - aby zaczynał się on od razu obok ściany domu. Nie powinno to wpłynać chyba na wygląd domu, a dzięki temu dom zmieściłby mi się na działce ;).

Pozdrawiam,

Renata

• 5 months później...

Dom bardzo duży - jak dla mnie :) - całe 100 m powierzchni użytkowej więcej niż w naszym projekcie :roll: :)

Bardzo dużo miejsca zajmują schody. Ich usytuowanie sprawia, że trudno sensownie rozplanować układ poddasza - na holl jest tam przeznaczone 20 metrów. To oczywiście będzie bardzo efektownie wyglądać, ale ja bym chyba wolała mieć większe pokoje niż taki duży holl.

W sumie to więcej się nie będę wypowiadać, bo jako przyszła mieszkanka średniej wielkości domu myślę innymi kategoriami :) Ale oczywiście życzę powodzenia!

Może warto zobaczyć wnętrza w realu, albo chociaż jakąś wizualizację, bo takie schody mogą być piękne, albo rzeczywiście przytłaczać wnętrze. na pewno musza to być przepiękne schody i co za tym bardzo drogie, bo stanowią oś tego domu i główny element wystroju częsci dziennej. Dom bardzo duży, bardzo dogi, ale na pewno piękny i wygodny. Zgadzam się ,że schody trochę ograniczają poddasze, ale przy takim metrażu ogólnym nie walczy się przecież o te kilka (naście, dziesiąt) metrów, ale o efekt ogólny i przestrzenność. To nie sa dylematy dla włascicieli domków 100, a nawet 150 metrowych. J na miejscu inwestoów chociażby ze względu na ilość potencjalnej kasy oraz prestiżowość inwestycji starała się najpierw zobaczyć ten dom wewnątrz.

Chociaż po ponownym przyjrzeniu widzę ,ż e te pokoje na poddaszu nie są wcale takie duże! I ten hall ze schodami jednak rzeczywiście załatwia to poddasze!

I mam nadzieję, że "działeczka" ma zdecydowanie powyżej 1500m, najlepiej ze 2-tys.!!! :lol:

Witaj :D

Zdecydowanie odradzam kręcone schody. Ładnie wyglądają, ale są przeraźliwie niewygodne :-? (wiem, bo mieszkałam przez parę lat w bloku, w którym takie były). Poza tym na górze macie dwa pokoje, w których są jedynie okna dachowe. Dlalodmiany parter domu to prawie same okna. Wyobrażam sobie, ile będą kosztowały :-? i jak ciężko będzie potem taki dom ogrzać. Przy tym taka ilość okien ogranicza możliwość aranżacji wnętrza. Ale oczywiście każdy wybiera to, co lubi 8)