Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody

tidia

Recommended Posts

WitamMam bardzo duze pytanie??

Otoz potrzebuje schody parter-pietro. wys 3m szer 90-100cm z racji ze jest malo miejsca zabiegowe w kształcie litery L

Oczywiscie firmy sa ze mi to zrobia bez problemu ale za ok 9000 zl to jak dla mnie troche duzo i jestem smuszony sam je robic. poradzcie jak ??

mam problem ze zrobieniem konstrukcji nosniej jak w zabiegu ustawic brusy jak zacinac?

moze macie jakies materialy to podajcie linki rysunki szkice itp

z gory dzieki za pomoc?

Panowie.. nie mam zadnych projektow bo caly bydynek istnieje juz dlugo robie tylko przebudowe...

a co do kasy to 5000 moze to dobra cena.... ale dla mnie troche duza i chce taniej to zalatwic a mozna...

narazie tylko sie przymierzam...powiedzcie mi gdzie kupic drzewo na schody dokladniej brusy 8x25-30 oczywiscie proste i wysuszone

bo surowe to wiem gdzie ale takie do natychmiastowej budowy to nie...

interesuje mnie okolice legnicy moze macie jakies namiary na dobrych i nie drogich stolarzy.

to podajcie

z gory dzieki

:(

Witaj

Popelnilem ostatnio schody do piwnicy stalowo-drewniane zabiegowe (strome bo to poniemiecka chalpa i miejsca malo)

Koszt :

stopnie bukowe klejone 900x300x35 na wyprzedazy w Leroy jakos latem po 15 zl szt * 10 szt (wiecej nie mieli ) = 150 zł

plaskownik 80mm x 6 mm gr ok 8 mb

jakies katowniki ze zlomu

kawalek prostokata 50x30 (zostal mi z bramy)

jakas blaszka (6mm) okragla jako stopa pod slupek (znaleziona nie kradziona)

sruby zamkowe 6 + podkladki + nakretki

kawalek gumy pod stope

kolki rozporowe fischer 230mm chyba 8 szt po 8 zł/ szt

ze 20 elektrod er146 2,5mm

farba czarna do konstrukcji + lakier do stopni

Narzedzia :

przecinarka do stali

katowka

spawarka

pila do drewna

wiertarka

czas :

Caly weekend czyli ok 20 h dla mnie (totalny amator) lacznie z wybiciem starych schodow i spaleniem ich na stosie ;)

Koszt materiałów : 250-300 zl

pzdr

Bartek

czesc.

mam pytanie szukam stopni na schody narazie potrzeba mi 16 szt wymiar 900x260x35.drzewo sosna.

czy moge takowe zamowic czy musza byc standard 1000x300x35???

mowie ze 16 bo nie wiem jak wyjdzie z zabiegowymi(beda jakies kliny)

Czy znacie moze kogos kto moglby mi je zrobic?

najlepiej z okolic legnicy ale rozpatrze tez inne oferty

prosze o odpowiedz

A i jeszcze jedno moge kupic stopnie w castoramie ale sa to stopnie sosnowe klejone z paskuw chyba 5cm co o nich powiecie nie roxzleca mi sie?

warto czy nie?

Potrzebuje schody w kolorze calvados lub cos z mahoniem?

ak to zrobic jaka jest technika malowania drzewa?

czym i w jaki sposob?jakimi farbami?

i jeszcze jedno planuje zrobic balustrade ale nie podoba mi sie tradycyjna balustrada z tralek ,, to jakies takie starodawne i za durzo tego drzewa mysle nad poloczeniem tralek lub slupów z pretami aluminium lub nierdzewnymi?

co wy na to?

gdzie kupie takie prety nierdzewne?bo aluminium w duzym wyboze jest w castoramie!

pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz

Witam

Od lat magiczny wzor na schody 2h+s=62...63

Teorie znajdziesz m.in tu : http://www.weger.pl/stranki/teoria.htm

Pewien gosc ma podloge z desek sosnowych z casto i chwali, inny kupil i po roku zerwal i spalil - widzisz wszystko zalezy od podejscia, potrzeb , kasy itd ;)

Co do koloru zainteresuj sie np. lakierobejcami. Technika : malujesz raz , wysycha , przecierasz papierem sciernym i tak 3 razy. Malowac cienka warstwa zeby nie bylo zaciekow i wcierac lakier w drewno. Duzo zabawy.

Zastanow sie jak to polaczysz (drewno z alu czy nierdzewka ) i ile wyjdzie taka balustrada. Zakladam, iz robiac z sosny nie sa to wysokobudzetowe schody.

Mnie sie bardziej ( i taniej wychodzi) podobaja tralki kute a porecz drewniana ale to rzecz jasny kwestia gustu.

Pewien zaklad stolarski z Prochowic robil u mnie pare rzeczy - schody tez wykonuja. Nie wiem jak z terminami - jesli chcesz odezwij sie na priv dam namiary.

Bartek