pineska 14.02.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 [Może i są ładne to kwestia gustu, tylko i tak żadnego z nich na tej działce nie postawi (wymiary pineska wymiary) albo postawi tak jak pisałem ciemny bo będzie musiał okna murować. Poczytaj zanim napiszesz jakie wymiary ma jego działka no własnie z tego co przeczytałam, max szerokość to 7,9, zatem wszystkie z tych domków spokojnie sie mieszczą. kwestia tylko zmiany niektórych okien, co mozna zrobić. Poza tym to tylko przykłady. jestem przekonana, że dobry architekt, potrafi zaprojektowac ładny domek nawet na tak wąska działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 14.02.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Żaden się nie mieści. Poczytaj przepisy budowlane. Zmiana szerokości budynku z projektu typowego u architekta zwana adaptacją kosztuje sporo, lepiej zrobić projekt indywidualny a i tak pomieszczenia wyjdą wąskie w zależności od tego jaki materiał użyje do budowy ścian. Przypominam ci pineska na dodatek że docieplenie budynku zgodnie z przepisami wchodzi jako integralna część projektu a tutaj centymetry są ważne. Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo dla ciebie to zabawa i przepychanka słowna, a człowiek na podstawie twoich informacji kupi projekt i stanie przed potężnym problemem związanym z adaptacją i umiejscowiemniem go w planie zagospodarowania przestrzennego działki. Ciekawe jakie wtedy dasz mu życzliwe rady? Na dodatek pisze że sąsiedzi nie pozwolą na mu na żaden ruch. Owszem wyjściem są lukarny zamiast okien tylko z tego co ja wiem to dosyć drogi biznes i niekoniecznie efekt końcowy będzie dla inwestora zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Buduję dom na działce 14,6 metra. Okna mam ze wszystkich stron. Odległości ścian z oknami od granicy działki 4 metry, a ścian bez okien 3 metry. Dom w każdym miejscu ma szerokość 7 metrów wewnątrz, 7,6 metra na zewnątrz.Piętrowy, bez piwnicy, 2 kondygnacje po 100 m2.Tutaj można znaleźć jego wizualizację, niebawem dołożę rzuty:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68730 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pineska 15.02.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo dla ciebie to zabawa i przepychanka słowna, a człowiek na podstawie twoich informacji kupi projekt i stanie przed potężnym problemem związanym z adaptacją i umiejscowiemniem go w planie zagospodarowania przestrzennego działki. Ciekawe jakie wtedy dasz mu życzliwe rady? Na dodatek pisze że sąsiedzi nie pozwolą na mu na żaden ruch. Owszem wyjściem są lukarny zamiast okien tylko z tego co ja wiem to dosyć drogi biznes i niekoniecznie efekt końcowy będzie dla inwestora zadowalający. nie bardzo rozumiem o co ci chodzi WMW. Jeśli byś poczytał co napisałam, to może byś zauważył, że nikogo nie namawiam do zakupu konkretnego projektu - jedyne co zrobiłam to podesłałam kilka linków projektów domków zdecydowanie na wąska działkę - które moim zdaniem wcale nie musza byc brzydkie. Podkreśle zatem, skoro nie zorietowałeś się, że nie było moim zamiarem wybieranie konkretnego projektu dla peterp. Sądzę, że on jak też wiekszość osób która zaczyna sie budować, zanim zacznie sie budowac doskonale wie, czy wybrany przez ta osobe dom będzie odpowiedni na działke. Nie rób z ludzi niemyslących kretynów. Poza tym pisałam przeciez, ze dobry architekt mógłby zrobic całkiem fajny domek na wąską działkę, przykłady czego znajdziesz chociazby tu na forum (patrz powyżej). Mój udział w tej dyskusji to bynajmniej nie zabawa czy przepychanka słowna jak sugerujesz. Ale skoro tak to traktujesz, to jak potraktujesz swoja wypowiedź zachecajacą do rezygnacji byc moze z bardzo atrakcyjnej działki ? Zasugerujesz komuś, że działka jest bee, ze domek będzie niedoświetlony, brzydki i co ? Ktos posłucha, a moze to okaże sie wielkim błędem. I jakie wtedy dasz mu zyczliwe rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 15.02.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Owszem wyjściem są lukarny zamiast okien tylko z tego co ja wiem to dosyć drogi biznes i niekoniecznie efekt końcowy będzie dla inwestora zadowalający. chyba luksfery nie lukarny, cena jest porównywalna do okna i efekt może być zajebisty (modele zadymione lub kolorowe) dodatkowo sąsiad nie widzi co się u Ciebie dzieje masz do wykorzystania 7,90 minus 2 ściany to około razem 60cm (silka E18+15cm styropianu) - czyli na wnętrze masz jakieś 7,30 narysuj sobie prostokąt np. 12m x 7,30m i pobaw się w projektowanie, na ściane od ogrodu walniesz salon np. 7,30 x 5,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondor 15.04.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 hej,Ja buduję na działce o szerokości 16m.Kilka lat szukałem gotowego projektuNa niewielu rzeczach można na dłużej zawiesić oko ... jak ładne to małe... jak duże to wygląda jak budynek przemysłowy.Skończyło się na projekcie indywidualnym. I nie u pierwszego architekta.Koncepcję w zasadzie opracowałem sam i poszedłem tylko po podpisy... ale nie zniechęcam do współpracy z dobrym architektem - nie wiem kiedy co u mnie "wyjdzie" chociaż jestem z projektu zadowolony.aha - i zapomnij o mniejszej niż 3m odległości od granicy.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 15.04.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Taka szerokość nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Jest dużo fajnych domów do takiej szerokości, tylko musisz je szukać w zabudowach szeregowych, bo jest możliwość wybrania jednego segmenty (np skrajnego). Najlepiej byłoby zrobić projekt indywidualny, tylko znajć dobrego architekta, z którym można się dogadać, a nie tworzy własne wizje i w dupie ma inwestora. Ale jeśli nie masz pojęcia jak ma wyglądać dom, nie wiesz jakie są zależności między pomieszczeniami to lepiej kup gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts