Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

g?ad??????

zuzka

Recommended Posts

Co sądzicie na temat gładzi na ścianach?

W zasadzie podoba mi się tynk tradycyjny, ale mój wykonawca uparł się przy gładzi.

Byłabym skłonna mieć gładkie :smile: ściany w salonie i holu (bo to się łączy), ale w innych pokojach - chyba wolałabym tynk tradycyjny.

Na poddaszu na skosach i suficie będą płyty g-k (czy to dobry pomysł?) i jak by to wyglądało z "niegładkimi" ścianami?

Może być ciekawy efekt - ale może też być nieciekawy i dlatego proszę o radę doświadczonych forumowiczów:smile:

Zuzka, walczyłam dokładnie z tym samym problemem. Uparłam się na tynki tradycyjne, i nie chciałam za nic robić gładzi. Niestety nie udało się. Mimo, że tynki były robione na listwach, b. dobrze i równo. Przy zacieraniu zawsze zostaną takie ryski i rysy (zalezy od żwiru), do tego taka ściana wypiłaby nawet 4-5 razy tyle farby co tynk+gładź. Według majstra i kierownika pod światło takie ściany byłyby okropne.

Podobno dałoby się zrobić taki tynk 'na gotowo', gdyby był od razu na mokro zacierany filcem. Musiałabyś trafić na ekipę, która ma w tym doświadczenie.

odbyłam wczoraj kolejną rundę boju o tynki tradycyjne, ale niestety znowu poległam - po prostu tynki są już położone i przygotowane pod gładź. Chociaż mogę też powiedzić o małym sukcesie :smile: Udało mi się wybić z głowy fachowcom gładż w:

spiżarni, garderobie i garażu!

Przy okazji - czy gładź wychodzi drożej?

Robocizna - na pewno (przecież nie z troski o moje ściany chcą sobie fachowcy dołożyć roboty :smile: - ale suma robocizna+materiały+malowanie.

Ja uważam że głaź wygląda świetnie. Zrobiłem taką w domu u rodziców i w swoim domku na pewno też położę. Oczywiście masz rację że w garażu czy spiżarni nie jest to potrzebne bo tam nikt (goście) nie wchodzi ale salon, holl, sypialnia, czy pokój dzienny to już obowiązek (tak myślę):wink:

Byłem zdecdydowany na gładź, ale okazuje się, że z czegoś trzeba zrezygnować bo nie na wszystko starczy. Gładź do domu 150m2 miałaby kosztować kilka tysięcy zł. Ekipa tynkarska chyba mocno na nie liczyła, bo była rozczarowana, ale tynki położyli dobrze,równo według listew. Gdy pomaluje się, to i tak będzie o jakieś 752% lepiej niż mam teraz w bloku z czasów późnego Gierka. Wytłumaczyłem sobie i rodzinie, że głaź jest niepotrzebna, wygląda sztucznie, mdło, nowobogacko, a lekko pozacierany piaskiem tynk daję wspaniałą fakturę i jakoś się chyba przekonali, bo nie protestują.

franek - mnie także podoba się forma naturalna ścian - np. na poddaszu zamierzam połozyć ścianę tzw. wiejską (tj. coś w stylu starych ścian wykonywanych z gliny - bardzo nierównych)

ale czasami tynki są naprawdę położone fatalnie - i niestety jest to normą...

gładź pozwala także na uzyskanie ciekawych efektów wizualnych - widziałem połączenie gładzi z surową ścianą wykonaną z cegieł - wyglądało to naprawdę efektownie...

efekty świetlne wyglądają ciekawej na ścianie gładkiej albo bardzo chropowatej - w zależności od tego jaki efekt chce się uzyskać...

dla mnie gładź którą kłade obecnie w moim domu (klatka schodowa, podejście na poddasze, hol na parterze) była najprostszym wyjściem na uzyskanie równych ścian bez zrzucania starych tynków

pozdrawiam

snow