Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darowizna - dokumenty

alicja77

Recommended Posts

Witam,

Chciałam uzyskać informację jakie dokumenty potrzebne są do sporządzenia aktu darowizny. Działka należąca do mojego ojca została podzielona na 2 części. Jedna z nich zostanie mi przekazana.

W tej chwili mam uprawomocnioną decyzję o podziale działki i wypis z KW sprzed 5 lat. Czy KW musi być aktualne? Czy najpierw trzeba założyć KW dla każdej z działek?

Dopiero zaczynam budowę, a już mam tysiace pytań :oops:

Na każdą nowo wydzieloną działkę musi być nadany nowy numer KW. Natomiast nr działki może być np. 5/1, 5/2.

Przy podziale 5 lat temu geodeta miał obowiązek podać to do KW, ale wyciąg z KW musi być aktualny czyli nie starszy jak 3 m-ce.

Do notariusza potrzebne jest: wypis z KW, mapa z geodezji oraz tzw. wypis również z geodezji.

U notariusza muszą być osoby, które przejmują i darują z dokumentami osobistymi. Powodzenia :wink:

Witam,

Chciałam uzyskać informację jakie dokumenty potrzebne są do sporządzenia aktu darowizny. Działka należąca do mojego ojca została podzielona na 2 części. Jedna z nich zostanie mi przekazana.

W tej chwili mam uprawomocnioną decyzję o podziale działki i wypis z KW sprzed 5 lat. Czy KW musi być aktualne? Czy najpierw trzeba założyć KW dla każdej z działek?

Dopiero zaczynam budowę, a już mam tysiace pytań :oops:

Nie jestem prawnikiem, ale nie dawno miałem prawie identyczną sytuację.

Nie każda działka musi mieć swoją księgę, ja mam w jednej KW kilka działek, musi to być ten sam właściciel (właściciele).

Według mnie powinno to się zrobić tak:

Bierzesz nowy wypis z KW( działka przed podziałem), do tego wypis i wyrys z rejestru gruntów (z naniesionym podziałem działki, bo podobno jest to już wymagane - ja miałem jeszcze wypis i wyrys sprzed podziału) prawomocną decyzję o podziale i udajesz się do notariusza. On sporządza akt darowizny i wnioski do KW:

1) o odłączenie jednej działki ze starej KW

2) o założenie nowej KW dla Twojej działki i wpisanie tam Ciebie

Nie ma sensu zakładać wcześniej KW i dokonywać wpisów w starej księdze, dużo zachodu i kasy, a efekt końcowy taki sam.