aga81 06.02.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam Chyba zaczęły mi się dylematy dotyczące przebudowy budynku, a dokładnie kolejności prac remontowych. We wrześniu ubiegłego roku kupiłam razem z mężem dom drewniany z 54 roku. Dom jest w bardzo dobrym stanie technicznym, nie ma wilgosci, itp. Moje dylamaty dotyczą właśnie kolejności wykonywanych prac. Mamy pewną sumę pieniędzy przeznaczoną na remont (ok. 20 tyś), a prace do wykonania są takie: - musimy zrobić kuchnię i pokoje na dole (ocieplenie podłóg na guncie, położenie płytek i paneli) - wymienić instalację elektryczną w całym budynku (w kuchni mam np. 1 gniazdko i to hen hen daleko ) - zrobić centralne ogrzewanie na zimę (pogłebienie piwnicy, zrobienie dodatkowego komina do kotła) - zrobić poddasze mieszkalne (ocieplanie dachu z wymiana pokrycia, zrobienie ścian szczytowych z oknami, schodów) A dylamat polega na tym czy bawić się teraz w robienie poddasza czy zrobić ekstra dół i centralne i za jakiś czas zabrać się za górę? Dach jest w bardzo dobrym stanie, trzeba byłoby go tylko wyczyścić i pomalować, założyć rynny (jest tylko 1 na całym dachu). Dodam, że nie mamy dzieci, nie jest więc nam jako tako potrzebne teraz poddasze, bo na dole jest 1 pokój, który przeznaczymy na sypialnię. Gdybyśmy nie robili poddasza to ocieplilibyśmy tylko strop, żeby nie ciągło za bardzo, bo wiatr tam hula że ho ho Ale z kolei materiały budowlane idą w górę i to co teraz mamy starczy nam na zrobienie poddasza żeby mieć spokój na przyszłość... Co sądzicie?? Poradźcie - remontujecie swoje domki to wiecie czy Wasza kolejność prac była właściwa, czy coś byście zmienili?? Nie wiem co mam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.02.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Ale z kolei materiały budowlane idą w górę i to co teraz mamy starczy nam na zrobienie poddasza żeby mieć spokój na przyszłość... Co sądzicie?? Poradźcie - remontujecie swoje domki to wiecie czy Wasza kolejność prac była właściwa, czy coś byście zmienili?? Nie wiem co mam robić Jeśli nie ma kasy na wszystko na raz, to odłożenie czegokolwiek zawsze zbiegnie się z podwyżką cen na jakieś materiały. Tak więc, to nie jest argument. Nie wiem, co robić najpierw. Ważne, aby to co będziecie robić teraz, przewidywało również to, co zrobicie później, aby nie trzeba było remontować remontowanego. Chociaż, ja zacząłbym od robót na dole, aby mieszkać tu i teraz w znośnych warunkach, bo zrobicie poddasze, a ty ile czasu będziesz czekać na drugie gniazdko w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts