kagan_sk 06.02.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 witam, wlasnie zamierzam zainstalowac kocioł Żywca na Ekogroszek; oczywiście jak każdy mam pewne wątpliwości, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiać. W sezonie jesienno-zimowym oprócz ogrzewania mieszkania bedzie ekogroszkiem podgrzewany także bojler.Oczywiście można to samo robić w lato (ogrzewanie wody) ale czy nie bardziej ekonomicznie jest użycie dodatkowego pieca na gaz /elektrycz. do podgrzewania tylko wody w okresie letnim?Czy piec nie zepsuje się jeśli będzie przez całe lato grzał tylko wodę i będzie spalał węgiel tylko na pdgrzewania wody? z góry dzieki za kazda odpowiedz i Wasze praktyczne rozwiązania pozdrawiam Kagan_SK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antysia 07.02.2007 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 witajmamy dokładnie taki sam problem!!! z tym, ze my zdecydowanie nie chcemy gazu i zastanawiamy sie jak polączyć ekogroszek z prądem>tez czekamy na posty doswiadczonych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 nie ma problemu z grzaniem wody w lecie piecem na eko groszek ! a jeżeli szukasz alternatywy to lepsze niz prąd są kolektory szkoda tylko że drogie jak bym mial gaz to bym grzał gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 07.02.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 my mamy piec na ekogroszek który teraz nam grzeje wodę w bojlerze, a latem będziemy grzać prądem. Wydaje się, że to za dużo zachodów, żeby piec chodził tylko na bojler. Jeżeli chodzi o solary, to z naszych wyliczeń wykło, że ta inwestycja nam się zwróci po 30 latach, więc podarowaliśmy to sobie. A z gazu właśnie zrezygnowaliśmy po jednym sezonie grzewczym! No ale mieliśmy gaz z butli, który wychodzi sporo drożej. Za samo podrzewanie wody gazem płaciliśmy około 30 zł. miesięcznie dla 2 os. rodziny. A więc moim skromnym zdaniem robić dodatkową intalację na gaz tylko po to, żeby grzać wodę nie warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antysia 07.02.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 witam mam pytanie. A jak to się przełącza w lecie? Bo my chcielibysmy , żeby piec na eko grzał nam ogrzewanie podłogowe i wodę ciepłą. a w lato właśnie żeby wodę grzać prądem - choć słyszałam że można ustawić piec na eko tak, zęby w lato zasypywać raz na 5 tygodni? da się to jakoś rozwiązać? bo my juz kompletnie nie wiemy co zrobić a gazu nie chcemy stanowczo!!! aha! a co jak zabraknie prądu??? w zimę oczywiście? zostaje kominek zwykły np z nawiewem, tak? poadźcie, bardzo proszę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 07.02.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 witam mam pytanie. A jak to się przełącza w lecie? Bo my chcielibysmy , żeby piec na eko grzał nam ogrzewanie podłogowe i wodę ciepłą. a w lato właśnie żeby wodę grzać prądem - choć słyszałam że można ustawić piec na eko tak, zęby w lato zasypywać raz na 5 tygodni? Pewnie że można tak zrobić! Hyfraulik zrobi installację odpowiednio i już My z kolei latem chcemy piec wyłączić, bo nie chce mi się bawić w takie zasypywanie tego, podgrzanie wody prądem nie jest wielki koszt. Ale przy takim rozwiązaniu warto kupić leszy bojler (mamy z płaszczem). Robiliśmy eksperyment i wyszło nam że w ciągu doby woda w bojlerze jak się ją nie podgrzewa ochładaza się o jakieś 1,5 stopnia. Więc jest nieźle! bo my juz kompletnie nie wiemy co zrobić Bardzo proste ! Zróbcie instalację, która pozwoli używać piec tylko po pdgrzewania wody. Szczegóły u hydraulika A jednocześnie sugeruje kupić taki bojler, który można podłączyć do zwykłego gniazdka. Przychodzi lato i teraz to już można wypróbować obedwa sposoby: 1) grzejecie wodę piecem i patrzycie sobie na ile to Wam odpowiada 2)wyłączacie piec i grzejecie wodę prądem. Potem tylko kalkulacja rachunków i wybór należy do Was a gazu nie chcemy stanowczo!!! POPIERAM! aha! a co jak zabraknie prądu??? w zimę oczywiście? zostaje kominek zwykły np z nawiewem, tak? Generalnie wększość piecy na ekogroszek ma ruszt awaryjny, w którym można palić, kiedy prądu zarbraknie. No i dramatyzowałabym tak, bo prąd nie wyłączają na kilka dni, generalnie jest to kwestia paru godzin. Więc dom nie ochłodzi się aż tak bardzo No i kominek to jest też rozwiązanie Miłe i przyjemne w dodatku Z nawiewem jest tak, że jak jest grawitacyjny, to owszem będzie działać nawet beż prądu. Ale jeżeli jest wymuszony, to niestety wtedy ciepłe powietrze już nie będzie wszędzie docierać. Ale w salonie ciepełko gwarantowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 07.02.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam.Mam kocioł na owies, którym w sezonie zimowym grzeje dom i zasobnik 200l.c.w.u.Zasobnik ma dodatkowo grzałkę elektryczna 2kW.W sezonie letnim piec jest wyłączony a zasobnik c.w.u grzeje elektrycznie w nizszej taryfie od 22-6 i 13-15.Po nocy temp. na zasobniku 69-73 stopnie między 13-15 znów troche sie dogrzeje tak ze temp. na zasobniku raczej nie spada ponizej 40-45 stopni.Początkowo grzałem c.w.u. w sezonie letnim piecem, ale uwzględniając cene paliwa, czyszczenie pieca,energię do pieca i to ze praktycznie chodzi on "2 sezony" w roku -(w sezonie letnim prawie cały czas w stanie podtrzymania) zrezygnowałem z grzania c.w.u. w sezonie letnim piecem i grzeje tylko elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.02.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 witam mam pytanie. A jak to się przełącza w lecie? Bo my chcielibysmy , żeby piec na eko grzał nam ogrzewanie podłogowe i wodę ciepłą. a w lato właśnie żeby wodę grzać prądem - choć słyszałam że można ustawić piec na eko tak, zęby w lato zasypywać raz na 5 tygodni? da się to jakoś rozwiązać? bo my juz kompletnie nie wiemy co zrobić a gazu nie chcemy stanowczo!!! aha! a co jak zabraknie prądu??? w zimę oczywiście? zostaje kominek zwykły np z nawiewem, tak? poadźcie, bardzo proszę pozdrawiam sa kociolki na "eko-groszek" posaidające sterowik z opcja cwu gdzie w przypadku koniecznosci podgrzania cieplej wody włanczana jest pompa (przez sterownik) pchajaca ciepła wode przez np. węzownice w bojlerze te które nie maja tez da się podłączyc bez problemow podłogówka ... stosuje sie mieszacz 3-drogowy do obnizenia temp. czynnika w podłogówce i tyle a jak zabraknie prądu to tylko kominek bo nawiew tez nie zadziala bo wymaga 220 praktycznie każdy piec obecnie potrzebuje 220 v jak nie do nadmuchow to do pomp itp . itd ... w lecie da się grzać cwu bez problemu co do kosztow ciezko tu cos mowic zalezy od ilosci zuzytej wody jej temp itd. (u szwagra 4 osoby koszt 70-80 oln na miesiac - grzeje tylko grioszkiem 380 zł/tona) to tyle pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 07.02.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Piotrek77, też chcemy tak robić. Ile mniej więcej wynoszą rachunki za prąd za podgrzanie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antysia 07.02.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 bardzo dziekuje za otuche!!! Miód na nasze serca, bo bałam się ze wymyśliliśmy coś nieosiągalnego:))) rozumiem, ze nie ma problemu zeby podłączyć piec eko zeby grzal podłogówkę? bo my chcemy miec podlogowe w calym domu - parterowy, 160 m. no i moze faktycznie w lato mozna tylko prądem tą wodę... przynajmniej w lato tą przyjemnośc można sobie odpuścić - w sensie obsługi pieca eko:))) a tak na marginesie - naprawde bardzo upierdliwe jest czyszczenie tego pieca eko??? no i ile trzeba miec zapasu groszku w kotlowni - tona na miesiąc? macie jakis namiar w okolicach Warszawy gdzie sprzedaja eko groszek? czy na śląsku jest taniej np i warto sie skrzyknąć i zamowić wiecej w kilka osób?? dziekuje Wam Bardzo jeszcze raz !!! pocieszyliście mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 07.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 jezeli w calym domu macie podłogówke to (nie chce mieszać) ale ja bym się zastanowil jeszcze nad podpięciem gazu i kotłem gazowym kondensacyjnym który do grzania podłogówki jest idealny co do podłogowki problemu nie ma tylko żeby to wszystko "ładnie" działało potrzeba trochę automatyki czujniki temp pętli zaworki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 07.02.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 antysia, czyszczenie pieca nie jest strasznie upierdliwe. Osobiście wolę czyścić piec aniżeli mocno zabrudzony kominek Taki nie trzeba czyścić codziennie. Nam idzie na miesiąć około 700-800 kilo, z tym że ekipa remontowa mocno wietrzy ale wychodziłabym z założenia, że tona na miasiąc. Niech lepiej będzie zapas, bo zimą potem jest drożej Nie ma problemu z ogrzewaniem podłogówki - pamiętajcie o zaworze trójdrożnym. Hm, co do kupowania węgla na Śląsku, to też rozważamy taką opcję. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antysia 07.02.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 witam po raz kolejny! Korzystając z tego, że tak mnie wspieracie inforamcjami zapytam raz jeszcze:) Powiedzcie , czy takie rozwiązanie jest możliwe: piec na eko groszek podgrzewa wodę ciepłą do mycia i ogrzxewanie podłogowe w całym domu. alternatywne ogrzewanie to prąd. czy można zrobic tak, że jak w piecu nie będzie się paliło, bo zabraknie mi groszku na przykład:), to automatycznie właczy się prądowe ogrzewanie tej podłogi? czy to jest niemożliwe, zeby te rury z wodą w podłodze podgrzewał prad? popdpowiedzcie, bo takie rozwiązanie techniczne byłoby idealne... z góry dziekuje za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 07.02.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 raczej trudne do uzyskania, chyba że dałbys obok ogrzewania podłogowego wodnego takze maty grzejne elektyczene, wtedy można to połączyć, a cena mat na małe powierzchnie jak łazienki nie powinna być duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts