Bordoś 04.03.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 05.03.2007 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 06.03.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DR 07.03.2007 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 czeee bordoś u kogo z forum robiłeś i może jakieś rekomendacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 07.03.2007 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Jeżeli prześledzisz mój wątek ogłoszeniowy to łatwo się zorientować, że w ogłoszeniach drobnych zaistniałem dopiero 6 lutego tego roku. Wcześniej nigdy nie używałem forum do pozyskiwania klientów z prostego powodu wystarczały i wystarczają mi „stare” źródła napływu klientów. Pod nazwą użytkownika BORDOŚ występowała moja żona i to ona mnie wciągnęła na forum - przez co mam jeszcze mniej czasu. A przez ten miesiąc, podczas którego istnieję w tym miejscu wybacz, ale nie mam możliwości przerobowych na „wepchanie” kogokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 08.03.2007 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 09.03.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam Bardzo prosze o pomoc w doborze kotła. Zalezaloby mi na kotle ktory bedzie ekonomiczny i najlepszy dla mnie. Dom 158m uzytk. "bluszcz 2" z pracowni Archon http://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m42e0dba9d7b79 - sciany ceramika Porotherm 30 + styropian 12cm - podloga na gruncie: styropian 13cm - ocieplone fundamenty: 10cm styropian - ocieplenie poddasza: wełna mineral 15cm+10cm (dobrej izolacyjnosci) + folia paroizolacyjna z aluminium - okna 5-komorowe Instalacja hydraul z alu-pex izolowana Tubolitem (jakos tak to sie nazywalo Grzejniki aluminiowe armatura Krakow (juz zakupilem, ale jeszcze nie zamontowalem do wszystkich pomieszczen na parterze i pietrze) Podłogówka: parter: kuchnia, wiatrołap, korytarz, WC Podlogowka pietro: łazienka Dla 3 osobowej rodziny - w planach 4 osobowej Moj hydraulik polecal "Niedzwiedzia" jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem Ja bardziej jestem za kondensatem, chce teraz wydac pieniadze ale mniej placic za gaz w przyszlosci. Gaz oczywiscie ziemny Czy kociol zalezy od instalacji i wyprowadzen jakie zrobil hydraulik? Jesli tak to o co mam sie go spytac (mojego hydraulika) aby sprzedal mi Pan wlasciwy kociolek? Czekam na odpowiedz Daro R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 10.03.2007 03:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Zadane pytanie jest konkretne i proste, ale odpowiedź na nie jest już znacznie bardziej skomplikowana. Bo co to znaczy najodpowiedniejszy? Mógłbym tu wymienić jakiś kocioł i śladami innych doradców z forum starać się uzasadnić moją decyzję. Ale jest również prośba o pomoc tak, więc postaram się w miarę logiczny sposób wyjaśnić mój stosunek do takich pytań jak również otworzyć oczy na to zagadnienie.Podstawowym kryterium do doboru kotła powinna być jego moc. Moc z kolei jest ściśle związana z zapotrzebowaniem domu na ciepło, którą powinno się wyliczyć wykonując szczegółowy audyt i projekt c.o. przed rozpoczęciem wykonywania instalacji. Posiadając tylko ogólne dane zapotrzebowanie w przybliżeniu wyszło mi 11,425kW moc ta jest wymagana oczywiście przy temperaturze obliczeniowej w tym przypadku minus 20°C. To jest c.o. ale jest jeszcze c.w.u. którą też podgrzewamy za pomocą kotła i tu potrzebujemy sporo większej mocy tj. minimum 18kW, a 24kW będzie jeszcze lepiej. Praktycznie wszystkie kotły dostępne na rynku są w stanie spełnić te kryteria, bo mają regulowaną moc na c.o. i pełną na c.w.u. jak również mają modulację płomienia. Jeżeli chcemy np. kocioł dobrej jakości w miarę za rozsądną cenę polecam, Junkersa, a jeżeli chcemy płacić za to, że np. podczas skoków narciarskich będziemy oglądać reklamy Viessmanna to proszę. Jakość większości kotłów jest porównywalna ceny różnie. To by było odnośnie mocy i firmy. Rodzaj czy kondensat czy z palnikiem atmosferycznym (ew. turbo) tę decyzję trzeba podjąć na etapie projektu c.o. różnica jest kolosalna. Kondensat liczony jest dla parametrów pracy 55/45 a atmosferyk 75/60 ew. 70/55 wiąże się z tym wielkość grzejników przy kondensacie o ok. 1,6 większe, rury szczególnie w kotłowni też mają większe średnice. Oszczędność na paliwie przy kondensacie wynosi ok. 20% różnica przy zakupie takiego kotła od ok. 2000 PLN.Doradzając, jaki kocioł trzeba najpierw zadać pytanie, do jakiej kwoty, a potem coś można wybrać oferta cenowa producentów jest spora, od których udzielam sporych rabatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 11.03.2007 01:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 12.03.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 niebawem bede widzial sie z moim hydraulikiem i dowiem sie jakie zastosowane byly rury o jakiej srednicy. Narazie wiem tylko tyle ze byly to alu-pex Grzejniki aluminiowe - Armatura Krakow 60cm - 110szt; 100cm - 8szt; 45cm - 30 szt. Nie bardzo orientuje sie w tych parametrach jak mam ustalic teraz czy prawidlowo bedzie mi dzialal kondensat? Zalozmy ze zainteresowany bym był kondensatem Junkersem 24kW + zasobnik 120L okolo 7000zł ze wszystkim (wqlacznie z uruchomieniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 12.03.2007 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ustalenie możliwości zastosowania kotła kondensacyjnego jest proste trzeba tylko wykonując audyt energetyczny domu, aby sprawdzić zapotrzebowanie na ciepło w poszczególnych pomieszczeniach i projekt c.o. z którego wyjdą wielkości grzejników oraz średnice rur. Na tzw. oko nie ma, co liczyć, bo wyjdą tylko głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 13.03.2007 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 14.03.2007 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majamichalska 15.03.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witam, mam projekt: http://www.wuwo.home.pl/project.php?cat=2&project=31 planowalam kominek z plaszczem wodnym+solary+elektryczna podlogowka w lazienkach,ale chyba bedzie ekogroszek+solary+wodna podlogowka w lazienkach.Czy to sie da tak polaczyc? jaki piec(domyslam sie ze dwufukcyjny?) moglbys mi zaproponowac? mam ofertke Makroterma i calkiem niezle sie ona prezentuje ale kominek z plaszcem odpadl.bede to finalizowac dopiero jesienią,ale robie sobie wstepne kosztorysy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 15.03.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 będę mieć kocioł na paliwo stałe,solary w przyszłosci, jakie dac grzejniki?stalowe czy aluminiowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 15.03.2007 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 będę mieć kocioł na paliwo stałe,solary w przyszłosci, jakie dac grzejniki? stalowe czy aluminiowe? Ja jestem zwolennikiem grzejników stalowych a w szczególności typu V, czyli z podłączeniem od dołu do tego przyłącze kątowe. Jest to układ chyba najbardziej estetyczny z tego powodu, że praktycznie nie widać jak grzejnik jest podłączony. Dodatkową zaletą stali jest absolutna kompatybilność z miedzią, czego nie można powiedzieć o aluminium. Miedź i aluminium tworzą ogniwo chemowoltaiczne, co powoduje korozję i przecieki w połączeniach. Zjawisko to można eliminować separując te metale podkładkami rozdzielającymi, ale uważam poco sobie utrudniać życie - myśleć czy instalator zrobił wszystko dokładnie i za jaki czas i czy w ogóle pojawią się przecieki. Mam pytanie czy myślisz, że w zimę dom ogrzejesz solarami? Bardziej bym stawiał na ogrzewanie kotłem, a solary do grzania c.w.u. latem i podgrzewania w okresach przejściowych. Oczywiście wszystko zależy od powierzchni solarów i ilości energii słonecznej, ale czy jest to ekonomicznie uzasadnione? Wiele obecnie produkowanych kotłów na paliwo stałe to są kotły niskotemperaturowe z automatykami do grzania c.o. i c.w.u. jak również z programem letnim do grzania tylko c.w.u.. Jeżeli można mieć 1 kWh w cenie ok. 5-7 gr. to, po co pchać się w solary i czekać ze 20 lat na zwrot inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 15.03.2007 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witam, mam projekt: http://www.wuwo.home.pl/project.php?cat=2&project=31 planowalam kominek z plaszczem wodnym+solary+elektryczna podlogowka w lazienkach,ale chyba bedzie ekogroszek+solary+wodna podlogowka w lazienkach.Czy to sie da tak polaczyc? jaki piec(domyslam sie ze dwufukcyjny?) moglbys mi zaproponowac? mam ofertke Makroterma i calkiem niezle sie ona prezentuje ale kominek z plaszcem odpadl.bede to finalizowac dopiero jesienią,ale robie sobie wstepne kosztorysy.pozdrawiam Da się połączyć bez problemu, ale czy jest sens? Twój dom można ogrzać miałem za ok.1000 PLN za sezon grzewczy. Przejrzyj ofertę kotłów http://www.kostrzewa.com.pl/kotly_warmet_sds.php jak również termokominki http://www.merkury.win.pl/ i http://www.ctmpolonia.pl/ ja osobiście najszybciej bym rezygnował z solarów ze względu na najniższy wskaźnik ceny do ekonomiki użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 16.03.2007 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 17.03.2007 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 17.03.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 cześćszukam osoby do wykonania ogrzewania podłogowego w całym domu - 155 m2 powierzchni, kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym. Dom w Markach. Jakie informacje będą potrzebne do wyceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts