Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą dachówkę wybrać?

Recommended Posts

Też mieliśmy z żoną dylemat czy Roben brąz czy Rupp Sirius 13 brąz. Zdecydowaliśmy się na Siriusa - dużo ładniejszy, barwiony w masie i ma bardzo twardą angobę - próbowałem zarysować mocno dachówkę gwoździem i powiem szczerze że to zarysowanie jest z dalszej odległości niewidoczne.

Rupp wyszedł nas w porównaniu do Roben'a na całym dachu (dachówka + boki, went, i gąsiory) około 900 złotych więcej

Potrzebuję Waszej porady i wskazówek na temat dachówek.

Mam do wyboru:

-ceramiczna czeska TONDACH Marsylia

-ceramiczna sredzka ROBON-miedziana

-cementowa BRAAS

Co byście radzili. Za wszelkie uwagi dzięki

Ja mogę Ci tylko powiedzieć to co znajomy dekarz mi powiedział. Jak masz kupić najtańszą ceramikę(roben), to lepiej kupić porządną cementową (Braas z powłoką cisar).

Dzisiaj byłam w firmie Lech-bud, bardzo duży wybór mają na ekspozycji. Zdecydownie najładniej wyglądają dachówki CREATON Kera Pfanne Finezja glazurowana. Dowiedziałam się od sprzedawcy, że w marcu będzie promocja dachowek tej firmy (30-40%)

Czekam z niecierpliwoscią, gdyz cenowo to bedzie porównywalne z dachowkami tanszych firm, a jakosciowo lepsze.

Pozdr

Dowiedziałam się od sprzedawcy, że w marcu będzie promocja dachowek tej firmy (30-40%)

Cos mi sie wierzyc nie chce ze az tyle opuszczą... Ale jesli jednak to pisz, jade do Wrocławia od razu :D

Mam taką na dachu. Wygląda pięknie. W zależności od pory dnia (oświetlenia) ma inny kolor. W zeszłym roku dostałem na nią 43% rabatu, ale na forum są tacy, którzy dostali jeszcze lepszą cenę (w Poznaniu). Zwróćcie uwagę na upust przy dodatkach (krawędziówki, gąsiory,..) bo można się zdziwić.

• 3 weeks później...
No jeżeli jest to prawdą to się również cieszę. Wybrałem Creatona i Ruppa (wolałbym tego pierwszego) ale różnica jest straszna: Creaton 25tys. a rupp 16tys./dach 220m2. Więc parę groszy bym zaoszczędził. Dziwi mnie tylko to, że nie wie o tej bliskiej promocji przedstawiciel Creatona (co prawda na pomorze,ale to nie ma znaczenia podejrzewam) :-? Nie dalej jak wczoraj z nim rozmawiałem i nic nie wiedział o żadnych planowanych w najbliższym czasie promocjach-mówił tylko że pewnie na wiosnę jakaś będzie ale na pewno nie w takiej wielkości jak w zeszłym roku. Dziwne... No oby to była prawda co mówią w Lechu :-) ....