Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą dachówkę wybrać?

Recommended Posts

Witam

Może podzielicie się swoimi wycenami?

Mój dach to koperta z 3 lukarnami o pow. ok 250m2, kąt 40st., kolor będzie ceglasty.

Dostałem wyceny :

Rupp Sirius13 -18925zł

Roben śrem.falista - angoba na zimno-14618zł

Roben Plus-15835zł

Koramik L15 natural.-15947zł

Koramik L15 angoba-17912zł

pozdrawiam

Podana cena dotyczy komlpetu ceramiki na dach wraz z oknem (oknami) dachowym i rynnami?

Której dachówki Rupp.. ta cena dotyczy: Sirius13?

Podałem koszty zakupu dachówek + kompletu elementów ceramicznych (gąsiory, dachówki końcowe, itp.). Cena nie zawiera okien, orynnowania, elementów mocujących, opierzeń, itd. Cena brutto, CREATON-KERA Pfanne antracyt angoba, RUPP-Sirius 13 antracyt angoba. Rabat na Creaton: dach. podst. 20%, dodatki 18%, Sirius: 15% dach.podst.,12% dodatki.

Generalnie duża otchłań cenowa - może się polepszy w marcu. Zobaczymy

PS: A tak pięknie było w 2006... :cry:

Podana cena dotyczy komlpetu ceramiki na dach wraz z oknem (oknami) dachowym i rynnami?

Której dachówki Rupp.. ta cena dotyczy: Sirius13?

I jeszcze ważna rzecz-nasz dach jest kopertowy, 3 lukarny i niełatwy (Perła z biura Krajobrazy) więc najbardziej bolą dodatki które są bardzo drogie w Creatonie.

Pozdrawiam

Do Rafalda

Ja za Sirius 13 - angoba miedziana, na dach (238 m, dwuspadowy, 2 lukarny duże) zapłaciłam 16.300 za komplet:

* Dachówka podstawowa, szczytowe, gasiory, klamry, membrany, 2 okna połaciowe Velux, wyłaz dachowy, rynny, haki rynnowe i inne drobiazgi.

W zestawie nie było rynny koszowej i uszczelek koszowych.

Dachówkę kupowałam w styczniu, dostałam 13% rabatu na dachówki (cena netto 1 szt. po rabacie 2,14 zł) i 20% na dodatki.

To dziwne, że obiecują obniżki w marcu, bo na Rupp.. była podwyżka juz w lutym - 4%.

Natomiast za położenie dachówki nasz wykonawca szaleje, wychodzi za całośc ok. 60 zł za 1m dachu. Nie wyrażamy zgody.

Do Rafalda

Dachówkę kupowałam w styczniu, dostałam 13% rabatu na dachówki (cena netto 1 szt. po rabacie 2,14 zł) i 20% na dodatki.

To dziwne, że obiecują obniżki w marcu, bo na Rupp.. była podwyżka juz w lutym - 4%.

Natomiast za położenie dachówki nasz wykonawca szaleje, wychodzi za całośc ok. 60 zł za 1m dachu. Nie wyrażamy zgody.

No za chwilę chyba mnie szlag trafi... Ja po nowych cenach i rabacie 15% dostałem ofertę na 2,58 netto/podstawowa. Cena wyjściowa 3,03.

aaaa-już wiem. Ty masz miedzianą-a ja chciałem antracyt. Tam chyba jest 10 czy 15% w górę za antracyt i jeszcze ta podwyżka... no cóż...

A co do stawki 60zł-chyba komuś sodówa odbiła. Jak zresztą wielu wykonawcom ostatnio... Niestety odczułem to na własnej skórze-ale co tam-co nas nie zabije to nas wzmocni :lol:

Pozdrawiam

ja wybralem Robena sredzka - na dach 257m2 wyszlo 20 tys PLN brutto (7%V) w tym orynnowanie, 3 veluxy, komunikacja dachowa, oczywiscie obrobki

kolor miedziany (dokladnie taki jak chcielismy) angoba

cena dach podstawowej po rabatach 1,96 netto

co zas do robocizny to tez nie wyszlo tragicznie - jakis czas temu zaklepalem sobie fachowca ze Skierniewic i wynegocjowalem 22 zl za m2 (olacenie + dachowka) i 11 za obrobki ale ekipa hurtowni dachowej okazala sie co ciekawe tansza mimo ze z okolic blizej Warszawy - 21 zl za m2 dachu i 10 zl za obrobki wiec nie zastanawiajac sie wzialem ich

robocizna wyjdzie gdzies 11 tys brutto

Najnowsza informacja z Ruppa: od 15 marca wszystkie produkty (a na pewno Sirius) w górę o ok. 8%.

Fajnie nie? Tym bardziej że na początku lutego była już ich podwyżka.

Więc tylko mnie upewnili o sensowności zakupu Creatona Kerra-pfanne! Dzisiaj ją widziałem-jest przepiękna!

Pozdrawiam

adrek, co z tymi wyliczeniami?

257 m x 31 =7.967 + 7% VAT = 8.525 zł. Więc pozostała kwota 2.475,31 za co?

Proszę , jezeli ktoś jeszcze ma wycenę na robociznę dachu, podzielcie się informacjami, bo wiosna tuż. Trezba działać!

Pozdrawiam Formumowiczów z Mazur

nie wiem jakie mialas wyceny ani kto je przygotowywal ale nie spotkalem sie z kalkulacja metraz x (suma za dach/m + suma za obrobki/m) - sa rozne dachy wiec i rozna trudnosc i rozne pieniadze do wydania - ja mam dosc skompliowany dach - obrobek mam kilkaset metrow, do tego kominy inna kwota, okna dachowe inna kwota i ubiera sie te 11KPLN

co zas do wypowiedzi innego forumowicza co do ceny to nie uwazam zeby to bylo jakos wyjatkowo tanio - z moich rozmow obraz 22-25 za polac i 10-15 za obrobki jest dosc powszechny, do tego ekipa ktora polecial hurtownia jest - z tego co slyszalem - jedna z lepszych o jakosc sie wiec nie boje

• 3 weeks później...
Estetyka wykonania pokrycia w niektórych miejscach pod zdechłym azorkiem. Wygląda na to, że okno było montowane po pokryciu dachu a rozstaw krokwi był na styk. Przelewana rynna w okolicy kosza może świadczyć o za nisko zamontowanej rynnie i wykonaniu kosza z blachy płaskiej. Obróbka komina też nie daje gwarancji jego szczelności. Odnośnie Creatona już dawno mówiłem, że opinia o jakości jego wyrobów jest delikatnie mówiąc przesadzona a cena nie jest adekwatna do jakości. Chwalenie się wysokimi zamkami dobitnie świadczy o tym, że dachówki muszą być krzywe no bo gdyby były proste to takie zamki niebyłyby potrzebne. Pozdrawiam.