Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty- jakieceny w 2007?

majkii

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

Witam po dlugiej przerwie- wkoncu ruszam z budowa :)

Moje fundamenty to 125 m2 i ok 75 mb

Ekipa wycenila mi robocizne na 10 000 zl

Przy czym musze zaznaczyc ze i ch metoda polega na laniu betonu w ziemie az po poziom gruntu co mi sie nie podoba z kilku wzgledow:)

Ale za to w cenie jest ocieplenie...

co powiecie na taka cene ?

podr.

Fundament około 14*8

Około 60mb ław + miejsca pod dwa kominy + słupek. Szerokośc ław od 50 do 60 ale jak mierzyłem to kopali na 60 cm.

Roboty wykonane dwa tygodnie temu. Fundament został wyniesiony trochę wyżej więc zuzyłem do niego stosunkowo dużo bloczków. Podaję cenę stali jaką zamówiłem ale zostało jeszcze sporo prętów do wykorzystania w późniejszym etapie. Jak ktoś stawiałby ten sam fundament na płaskim terenie to można odjąć około 3000 pln.

FUNDAMENTY STAN ZERO

200 zdjęcie humusu

5923 bloczki

385 visbit

1644 ocieplenie

2000 stal

3700 B20

500 pompa

3700 piach+koparka

1500 hydraulik

2000 B10 - chudziak

300 piach do zaprawy

600 cement

6500 robocizna

28952 suma

majki jak na mój gust to będzie to płyta a nie ławy fundamentowe :-? płyta jest podobno droższa bo na całej podstawie twojego domu będzie żelazo i nawet nawet atom ci domu nie ruszy, my z mężem taki system chcemy zastosować po pierwsze:

mamy działkę na lekkim zboczu a po drugie nasz kochany śląsku w razie tąpnięć kopalnianych dom mi nie pęknie :lol:

Mam pytanie odnośnie tego hydraulika:

czy on od razu zrobił piony na drugie piętro do kanalizacji?!

Cena jest porażająca. :roll:

hmm prawde mówiąc z materiałami (mam fakturę na graty) + robociznę takie ceny miało kilku z jakimi rozmawiałem. Przeglądałem też forum i ceny za podobne domki to około 700-1000 graty+500-700 robocizna, ktos pisał o 2800 za całość :evil: . Myslę, że to zalezy od miejsca gdzie buduję. Nikt z np. podlaskiego nie przyjedzie kłaść mi rurek pod chudziakiem. Po drugie czytałem temat o kładzeniu hydrauliki i były też duże rozpietości w cenach materiału (rurki szare, pomarańczowe, średnice, firma). Tak więc trudno jest pewnie porównywac tak via internet co ile kosztowało i czy ewentualnie ktoś przepłacił.

Sprawdziłem jeszcze raz w domu i facet wziął: 780 materiały z faktury + 500 robocizna. Zrobił wszystko i jak podniesli mi fundament to przyjechał przedłużuć rurki. Wziąl za to 100 zł (bardziej za eksperssowy przyjazd niż materiały). Całośc więc 1380 (rury+rura 160mm do kominka).

• 4 weeks później...
ja po 4 wycenach

fundament 9,5 X 11,5

wycena1 -10 tyś

wycena2 -10 tys(na dzis jutro juz moga krzyknąc 15 tys)tak powiedzieli..

wycena3 -8,5 tys

wycena 4- 5 tys(he he tych z 4 wyceny nawet jak by mi mieli za darmo fundament robic to bym sie nie zdecydowała)

A ja powiem tak: ta robota jest dokładnie nie warta więcej niż 4-5 tys.zł

Problem polega na tym, że wszyscy już sie przyzwyczaili do sztucznie wywindowanych cen i jak ktoś poda rozsądną cenę robocizny, to nam się wydaje,

że to na pewno będzie tandeta.

No chyba, że ta "tania" ekipa ma kiepska opinię.

Wtedy to co innego.

Jeszcze zapytam:

1) To fundament czy ława + bloczki?

2) Beton z gruchy czy urabiany w betoniarkach?

3) Czy ocieplenie fundamentów w tym jest?

• 2 weeks później...

U mnie 8.900 (robocizna) - w tym

- wykopki ręczne (bez humusu, który zdjęliśmy we wsłasnym zakresie)

- wylanie chudziaka

- zbrojenie

- wylanie ław

- wymurowanie bloczków

- rozprowadzenie kanalizy

- wyrównanie i ubicie piasku wypełniającego fundament

- wylanie chudziaka pod posadzki

Dzisiaj zaczęli - w ciągu 8h zrobili wykop i zalali chudziak. Na razię więc Bardzo sprawnie :) - zobaczymy co będzie dalej

Pozdrawiam!

ja po 4 wycenach

fundament 9,5 X 11,5

wycena1 -10 tyś

wycena2 -10 tys(na dzis jutro juz moga krzyknąc 15 tys)tak powiedzieli..

wycena3 -8,5 tys

wycena 4- 5 tys(he he tych z 4 wyceny nawet jak by mi mieli za darmo fundament robic to bym sie nie zdecydowała)

Witam

No peeeewnie ,nie ma się z czego śmiać -powinnaś płakać ,.............a wycena nr. 4 własnie jest najbardziej zblizona do faktycznej wartosci prac -to kilka dni roboty dla 3-4 osób . Najpierw bulicie po 15 tyś za kilka dni roboty na potem dziwicie że że wszystko tak drogo wychodzi . Ludzie czyscie powariowali ?? Przecież to jawne ździerstwo .......no ale to wasze pieniądze .