Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana z porothermu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym teraz zaczynał, to budowałbym z 30 P+W + 10 cm wełny lub 44PW bez dodatkowego ocieplenia (mam niestety 38P+W). Z 38 niby też można by robić bez ocieplenia ale to jest lekko ryzykowne. Dopłacać za grubszy pustak a potem go jeszcze i tak ocieplać to jest troche mało ekonomiczne, o czym się już przekonuje.

Krzys1 - Niestety do wprowadzenia mam jeszcze daleko. Myślę, że do domu wprowadzę się w tym czasie co Ty.

Asiula - Mnie osobiście odradzano użycie styropianu. Ocieplenie sciany 38 powoduje, że punkt rosy wypada pod ociepleniem. Wełna jakoś sobie z tym radzi. Styropian nie przepuszcza wilgoci.

Pyrka - wydaje mi się, że ocieplanie ściany 44, o ile pustaki są położone na ciepłochronnej zaprawie, jest już chyba przesadą. Mój znajomy mieszka w domu o ścianach z porothermu 44 P+W bez ocieplenia i mówi, że miał w zimie ciepło przy niewielkim ogrzewaniu. Kluczem jest jednak ta zaprawa ciepłochronna. Przemyśl czy naprawdę chcesz inwestować kilkanaście tysięcy w być może niepotrzebną inwestycje. Należy się również zastonowić nad tym nieszczęsnym punktem rosy, który w tym wypadku na pewno wypadnie w ociepleniu.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: zbyszekP dnia 2003-05-29 21:00 ]

mam już za sobą 1. zimę (jaka była chyba pamiętacie) w ścianach z Porothermu 44P+W, na ciepłej zaprawie, ale z tradycyjnym tynkiem cem.-wap.

To był chyba dobry wybór, za okres wrzesień- maj mam średnie zużycie gazu 7,4 m3/dobę, liczę, że za cały rok zapłacę ok 2.100 zł za gaz. Oczywiście w tych kosztach tkwi też kuchnia i ciepła woda. W całym domu (dużo otwartej przestrzeni) stabilna, równa temperatura.

Dla mnie problem już nie istnieje, rozwiązałem go