Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana z porothermu

Recommended Posts

Panie i Panowie - nie demonizujcie tego "k". To przecież kwestia dosyć umowna - nie można powiedzieć, że k=0,29 jest dobre, a 0,31 już nie. Jeżeli będę miał bardzo ciepłe ściany, ale często wietrzył, to zapłacę za energię więcej, niż ten, który lubi smrodek, a sciany ma k=0,4... A dochodzą jeszcze preferencje "pralnicze, kuchenne, myjne" itd.

Ja wybrałem P+W 44 jednowarstwowo, bo chcę widzieć, co murarze robią. Nic pod styropianem schować się nie da. Gdybym chciał ocieplać - wybrałbym pewnie tani beton komórkowy lub silikat (podoba mi się ten materiał).

A propos grubości scian i wytrzymałości fundamentów - 24 cm maxa czy silikatu, a 44 cm porothermu dla ław jest ganz egal (czyli wszystko jedno)...

I jeszcze zaprawa ciepłochronna. Na dom ca 180m2 pow. całkowitej, parter + poddasze koszt tej zaprawy trzeba liczyć chyba ok. 8 - 10 tys zł. Kupiłem 6 m3 (120 worków), zapłaciłem prawie 3,5 tys. i nie wiem, czy wystarczy na parter :-? :-? Resztę będę murował chyba ze zwykłej...

Grzegorz

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Piotr Jan - gość
No chyba jest różnica pomiędzy wagą porothermu 24 a 44. Co prawda nie jestem bydowlańcem ale jeżeli stawim ścianę o gr. 18 to fundament też ma ścinę 18 lub większą. Jeżeli 24 to i fundament 24, a jeżeli 44 to co fundament gr. 24 ??? :roll:

No właśnie - zaprawa ciepłochronna. Idzie jej w diabły i ciut ciut. Murarz nie mógł utrzymać spoiny 12 mm w Porothermie - i ja jemu wierzę, sam sprawdzałem robiąc próby z konsystencją. Brałem zaprawę z Alpolu, nie wiem, czy nie było rozsądniej wziąć oryginał kręcony dla Wienerbergera bodajże przez Baumit.

skonczyło się tak, że pod wieńcem musiałem dołożyć rolkę (czyli 1. warstwę) z cegły, by utrzymać wysokość pomieszczeń. Po prostu 6 cm zniknęło mi na zbyt cienkich spoinach. Cegła i tak było docieplona jak wieniec, ale po co to wszystko...

Jednak dociągnąłem do końca na ciepłochronnej - nie chciałem podziwiać siateczki spoin w zimowe dni na tynkach wewnętrznych

Co do ciężaru ściany - Piotrze Janie, w budownictwie jednorodzinnym (dla przeciętnych gruntów, których każdemu życzę) - to ze wzgl. na fundamenty ciężar ścian właściwie nie ma znaczenia. I tak konstruktor przyjmie pewne fundamenty z warunków konstrukcyjnych