agapiotr 06.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam. Jesteśmy bardzo zainteresowani tym projektem ale jeszcze się wahamy. Czy ktoś zbudował lub buduje ten domek? Prosimy o kontakt. http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projektyAPS 126. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUJO1976 19.02.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witaj, budowę APS 126 zaczynam od kwietnia , w tym roku stan sory zamknięty , za rok pozostałe. Oczywiscie jak dopisze zdrowie,będą pieniadzę i tak dalejPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 19.02.2007 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam,Bardzo sie ciesze że ktoś buduje ten domek, u nas taka sama sytuacja, w tym roku surowy reszta w następnym.Czy wprowadzałeś jakieś zmiany? A tak w ogóle to skąd jesteś? PozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUJO1976 20.02.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Hej,jesteśmy z pięknego Lublina, a będziemy sie budować 1 km od granic miasta, Wy chyba jesteście z Warszawy - pozdrawiamy stolicę.Budujemy z belixu 24 cm na klej + styropian. Zmiany : przedłużyliśmy garaż do końca tylniej ściany budynku , może zrobimy jakieś pom. gospod. , albo na drugi malutki samochód. Poza tym drobne zmiany: bardziej rozstrzelimy rozstaw okien dachowych ,może połączymy na dole kotłownie z łazienką , na górze zastanawiamy się na garderobami - fajnie ,że są ,ale ta jedna zabiera najlepsze miejsce na poddaszu , gdzie wysokości jest 2,5 m , dlatego może przesuniemy ją pod skosy. Z murarzem rozmawialiśmy ,że jakiś znanym jemu sposobem zdoła poszerzyć schody na poddasze bo w projekcie są za wąskie po 90 cm. To za mało ! Byłe w domu ,gdzie takie są -tragedia .Tak w ogóle jesteśmy na etapie rozmów z projektantem wnętrz. Z niecierpliwością czekamy przede wszystkim na cenę jaką sobie zażyczy.Ale niektóre pomysły miał naprawdę niezłe. Ale podobał mu się projekt, chociaż jest przyzwyczajony do domów powyzej 200 metrów.Do usłyszenialubliniacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 21.02.2007 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witajcie, My będziemy się budować 25km pod Warszawa Myśleliśmy o suporexie + styropian. Co do zmian to prawie takie same jak u was. My również mamy zamiar przedłużyć garaż,ale zastanawiamy się też nad jego poszerzeniem (3 metry to troche mało). Łazienka z kotłownią będzie połączona. Podsunąłeś niezły pomysł z tymi oknami dachowymi, faktycznie można je rozsunąć. A jak planujesz rozmieścić garderoby na górze? Czy Archi-projekt nie robił problemu w związku ze zmianami? My jeszcze nie kupiliśmy projektu, zamierzamy to zrobić za kilka dni, ale mamy już dokładne plany domu. Nie wiem, czy widziałeś opinie o "naszym" projekcie" : http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=56254906 pozdrawiamy aga&piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUJO1976 23.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Hej,my z Archi_projektem nie mieliśmy problemów,choć w sumie nasze zmiany nie były wielkie (takie jak pisałem wcześniej). Właśnie odebraliśmy pozwolenie na budowę z powyższymi zmianami zaakceptowanymi przez Archi. Wewnątrz domu możemy zmieniać w sumie jak chcemy, ale jak wspominałem czekamy na odpowiedź projektanta. Garderoby tej przy holu nie będziemy robili. Dzięki temu przesuniemy powiększy sie trochę i pozwoli przesunąć drzwi do pokoju nr13 bardziej do środka holu. To nam też pozwoli powiększyć połączoną łazienkę z WC na górze i drzwi do niej będą na poziomie komina.To jeden z wielu pomysłów "naszego" projektanta, czy dobry to się okaże. A tą garderobę ma nam zaplanować gdzieś indziej na górze (chyba pod skosami). Zarzuty tych gości z forum są trochę bezzasadne. Jak ktoś decyduję się na budowę domu o powierzchni 120 metrów to niestety nie będzie miał salonu 35 m i wszystkich pokoi po 16 m, bo wtedy robi się nie 120 a 180 metrów. Dlatego nie przejmujemy sie tymi zarzutami.Budujecie z suporexu, czyli z tego co wiem to jest to samo co belix(inaczej beton komórkowy) My niestety nie możemy poszerzyć garażu , bo mamy wąską działkę ,ale za to długą . Może Wy macie jakieś pomysły?Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 28.02.2007 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witajcie, Cholercia spotkaliśmy sie ze znajomą która miała adaptować domek, jednak z przyczyn niezależnych od niej, nie podejmie sie zmian w projekcie W tej sytuacji musimy zorientować sie ile te zmiany będą kosztowały jeśli zrobi je np.biuro projektowe...jeśli za dużo to nici Wszystko wyjaśni się jutro. Zarzutami też sie nie przejmujemy, są żałosne, poza tym dla architekta każdy projekt inny niż jego będzie zły. Nie podoba się nam wysokość "jaskółki" na klatce schodowej, nie do umycia - za wysoko...ale bez niej będzie brzydko... A jak u Was? Zostaje? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 06.03.2007 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Klamka zapadła, projekt kupiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUJO1976 08.03.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Gratualcje , no to teraz pozwolenie i ruszacie. My załatwialiśmy to 3 miesiące ( w tym święta). Jak nie będzięcie mieli dużo zmian to pewnie też tyle to potrwa. My planujemy rozpocząć fundamenty kwiecień/początek maja , no i powoli dalej. Coś mówiliśie o tym oknie(jaskółce) , może i wysoko , ale bez niego było by trochę ciemno na schodach , a tak będzie przytulniej. Zastanawiamy sie nad przeniesieniem okna w kuchni na ścianę boczną, gdyż sie obawiamy ,że będzie trochę ciemno , gdyz u nas jest ono od północy i jeszcze pod daszkiem, a tak będziemy mieli okno w kuchni od zachodu.. Ale to tez jeszcze plany. Chyba zdecydujemy się na pomoc projektanta,który pomoże nam rozplanować dół domu, aby z tych niedużych powierzchni wyciągnał jak najwięcej. Jak będziecie mieli jakieś pomysły dajcie znać . Jeszcze raz gratulacje za znakomity wybór, nie chwaląc się , każdemu podoba się już nasz wspólny projekt, mamy nadzieję ,że będzie on też ładny w rzeczywistości. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 16.06.2007 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Witamy po dłuższej przerwie Jak wam idzie budowa? My lada dzień odbieramy pozwolenie Ale nie próżnujemy i cały czas działamy. Humus zdjęty, drzewa (stare jabłonki) wyrwane, budynek wytyczony Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUJO1976 20.06.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam,u nas robota wre. Właśnie murarze kończą ściany na partarze. możu jutro zaczną strop. Trochę przyśpieszyliśmy bo zalezy nam na trochę szybszej sprzedaży mieszkania. Domek ogólnie prosty w budowaniu ,co jest niesamowitą zaletą. Opóźniają jednak dość nierówne pustaki z betonu komórkowego Solbet z Lubartowa, odradzam. Dokonalismy jeszcze dwóch zmian w części powiększonego garażu zrobiliśmy mały gabinecik z wejściem przez mniejszy pokój na parterze, w naszej sytuacji będzie bardzo przydatny oraz planujemy zrobic piwniczke w środku garażu (taki szeroki kanał zalany betonem na górze)A u Was jakieś zmiany w projekcie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 20.06.2007 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam, No widze, że faktycznie u was wre SUPER!! Nasze zmiany to póki co garaż, poszerzyliśmy o 60cm i przedłużyliśmy, reszta chyba zostanie tak jak jest. Pechowo trafiliśmy na biuro zajmujące sie adaptacją.... Po wielu "szarpaninach" z panią architekt odpuściliśmy. Wszystko nam opóźniła a ile przy tym krwi napsuła W każdym razie chodzi mi jeszcze po głowie poszerzenie wejścia do salonu z hallu, góry chyba nie będziemy zmieniać, zresztą wszystko wyjdzie w praniu-budowaniu Jutro jedziemy z kierownikiem ocenić grunt, bo po wbiciu łopaty pokazało sie podłoże ceglaste ale podobno tylko w jednym rogu, więc mam nadzieje że obejdzie sie bez badań geotechnicznych Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domil2 20.07.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam. Czy podjęliscie już decyzję? ja juz robie więźbę. Domek wyglą da super.Pozdrawiam. Domil2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domil2 20.07.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam. Ja też buduję APS 126. Może porozmawiamy? i wymienimy się spostrzeżeniami? Pozdrawiam Domil2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 20.07.2007 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witaj Domil2, Cieszymy sie że budujesz ten domek, i jesteśmy otwarci na wszelkie wymiany spostrzeżeń My jesteśmy dopiero,choć dla nas "aż" na etapie zerowym, mamy zalane ławy Czy wprowadzałaś jakieś zmiany?? No i jak sie prezentuje "nasza" chatka ?? Pozdrawiamy Aga i Piot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domil2 20.07.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam serdecznie.Budowę rozpoczęłam 13 maja a teraz jestem na etapie więźby dachowej. Roboty ida bardzo szybko i dokładnie ,bo mam bardzo dobrą firmę. Zmiany jakie zrobiłam to narazie zrezygnowałam z wejscia do kuchni z holu, podnieslismy ścianę kolankową o 25 cm (zyskujemy wiekszą powierzchnię na poddaszu). Połaczę WC na górze z łazienką (nie będzie dzwi do WC). Tam gdzie było WC będzie kabina narożna. Mam zamiar połączyć obie garderoby (wejście bedzie tylko z mniejszego pokoju). Muszę mieć dużą garderobę, bo w domu raczej nie będę mieć zadnych szaf. żałuję tylko, że nie przedłużyłam garażu, koszt niewielki a można tam było wygospodarować pom. gospodarcze. Może też przesune ściankę między kotłownią a łazienką (na dole tam gdzie jest prysznic będzie pralka). To narazie tyle (ufff jaka ulga, że mogłam się z kims podzielić swoimi wrażeniami). Serdecznie pozdrawiam i czekam na to, co myslicie o moich zmianach.Pa pa Dorota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapiotr 20.07.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Wow, no faktycznie szybko Ci idzie budowa Gratulacje,grunt to trafić dobrą ekipę... My jesteśmy na etapie zmiany tak owej, mam nadzieje że będzie dobrze Co do Twoich zmian, to są całkiem rozsądne, musze przyznać że też myslałam o połączeniu łazienki z kibelkiem na górze, kto wie, może jeszcze to zrobie Ściankę kol. też podniesiemy, bo faktycznie będzie ciut więcej miejsca. Zastanawiam sie tylko nad tym wejściem do kuchni z hollu, czemu go likwidujesz? wiem że zyskasz tym ścianę, ale z siatami będziesz przemykała przez salon? hmm, jakoś tego chyba nie widze, ale co ja sie tam znam Rozumiem że Twoja sypialnia to ten mniejszy pokój tak? bo my wybraliśmy ten większy nie mamy jeszcze dzieci, najwyżej potem sie zamienimy, ale wiesz, połączenie tych garderób to jest myśl Faktycznie mogłaś przedłużyć ten garaż, ale skoro zrobisz większą kuchnie (brak drzwi), to jakoś sobie poradzisz No to chyba tyle, jak tylko będziesz miała ochote to pisz, chętnie poczytam o naszych Apsach Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domil2 21.07.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam.Ale fajnie, że mogę z kims porozmawiać o domku, bardzo sie cieszę. Wczoraj wieczorem byłam na budowie, i dachu coraz więcej, praktycznie codziennie coś się zmienia. Mam masę zdjęć, ale nie umię Ci wysłać.Jeśli chodzi o drzwi do kuchni, to na tej scianie gdzie były teraz bedzie kuchenka i była to jedyna ściana, gdzie nożna było puścić dodatkowy przewód wentylacyjny "grzybek". Ponoć ten dodatkowy przewód jest bardzo ważny. Nasz domek prezentuje sie bardzo okazale (nawet się nie spodziewałam, że tak bedzie). Jest inny ,niż te wszystkie dworki z kolumnami. Znajdź tu na forum Dom APS 55 buduje go dżordż, parter jest bardzo podobny. Zobaczysz jak mniej więcej bedzie wygladał nasz domek po wykończeniu (oni też zamurowali drzwi do kuchni). Aaa zapomniałam Ci powiedzieć żebyście nie zapomnieli o większych otworach na okna, wtedy puszka od rolet jest schowana, i napewno dużo ładniej to wygląda, niż jak rolety się zakłada na zewnatrz.Nie wstawiam usmiechnietych "ryjkow", bo mi się zawiesza wiadomość. Pa pozdraiam Dorota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUJO1976 03.08.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witam, widzę ,że coraz więcej osób buduje przepiękny APS 126. U nas budowa idzie w miarę zgodnie z harmonogramem. Teraz robimy szczyty,kominy.Za dwa tygodnie dachówka. Na ściankę kolankową uważajcie , bo dużo jest uwag projektantów, aby nie podnosić zbytnio wysokości ścianki, gdyż nigdy za bardzo nie wiadomo jak zmienią się proporcje, ale my też podnieśliśmy jakieś 15 cm.( tzw. poduszka betonowa ) DOmek narazie wygląda dobrze , rzeczywiście dosyć tych "dworków" i uważam ,że dach ze spadkiem na boki jest korzystniejszy zarówno pod względem wizualnym (z przodu działki widać dom a nie dach) ,ale też praktyczniejszy (np. deszczówka nie leci przed wejście do domu.) Odnośnie naszych zmian już pisaliśmy , proponujemy jeszcze wydłużenie okien w wykuszu do z 150 do 200 cm - wyglądają super(narazie same otwory). My też poszerzyliśmy schody wewnętrzne z 196cm na 210cm gdyż 91 cm to znacznie za mało. Powodzenia w budowie dla wszystkich. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domil2 04.08.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Lubin wita Lublin Cieszę się, że do mnie odpisałeś, bo Aga bardzo musi być zajęta budową i nie widać jej narazie na forum. Jesteśmy na tym samym etapie budowy, tylko, że ja mam zamiar wprowadzić się na Święta Bożego Narodzenia a Ty pisałeś, Ze dopiero w przyszłym roku . U mnie kładą folię na dach (dzisiaj skończą). Dachówka juz czeka. Szkoda że nie umię wklejać zdjęć. Twoje rady są bardzo pomocne, szkoda tylko, że tak póżno odnalazłam to forum (chodzi mi o schody). Niestety pozostaną takie wąskie jak w projekcie. Mam obawy co do kuchni bo rzeczywiście jest trochę ciemno ale dodatkowe okno od zachodu u mnie nie wchodziło w grę (będzie trzeba rozwiazać problem dodatkowym oświetleniem). Pozdrawiam. Dorota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts