markoos 10.12.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 WitamCzy można zastosować Ytong 24 cm odmiany 500 na budowe ścian zewnętrznych konstrukcyjnych? Bo jeden z przedstawicieli oferuje mi własnie taką odmiane Ytong'aZ tego co wiem jest to niby cieplejszy bloczek... tylko czy jego wytrzymałość będzie dobra do budowy domku jednorodzinnego parter+poddasze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 10.12.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Jeżeli zamierzasz ocieplać ten budynek to bierz jak najmocniejszy, i możesz olać ytonga, weź H+H, Solbet czy co tam jeszcze tańszego na klej uda ci się kupić. Jeżeli nie zamierzasz ocieplać to Ytong 400 36cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 10.12.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Pinok zamierzam ocieplic styropianem 15 cm. A co do rodzaju BK to własnie tak uważam że najtańszy bedzie ok... i co mnie własnie zdziwiło najtaniej znalazłem własnie Ytong.Początkowo chciałęm budować z Solbetu P+W ale jego cena w moich okolicach jest mało atrakcyjna około 9,70 - 10 za bloczek w tym juz transportA Ytong znalazłem za 7,7 z transportem jedynie muszę dokupić klej to Ytonga ale to i tak będzie taniej niż Solbet. Solbet w tym przypadku byłby atrakcyjny jakby jego cena była 8,8-9,0 zł z transportem (bo klej dodają 1 worek do palety) Ps Odmiana 500 i 600 facet ma w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 10.12.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 No rzeczywiście tanio , ja mam H+H odmiana 600, kupowałem po 8,8 za 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 11.12.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 No własnie stąd moja decyzja o Ytongu ... tylko facet mi namieszał teraz bo dzis byłem zebym może wziął Ytonga 36 cm i budował 1 warstwową.. ze to niby taniej wychodzi niż Ytong24 + styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 11.12.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Pytanie podstawowe, czy taniej podczas budowy czy podczas użytkowania. Ściana z ytonga 36 bez ocieplenia ledwo się mieści w normach, a ściana 24 + np 20cm styropianu to już prosta droga do domu energooszczędnego.Rachunki za ogrzewanie będziesz płacił do końca życia, zastanów się nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 12.12.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 No z tego co ja sobie liczyłem to mi wychodziło ze taniej jest 2 wartwowa mimo iż jest podwója praca (1. postawienie ścian, 2. ocieplenie ich) to i tak wychodzi taniej. poza tym od roku naczytałem sie wielu gazet, książek itp na temat wyboru metody murowania, wiec zapewne zostane przy swoim czyli 2 warstwy. mpoplaw masz racje z tymi sprzedawcami... spychają to co akurat mają. Jak pytałem o Solbet to polecali mi ytong, z kolei u innego sprzedawcy jak pytałem o Ytong to ten polecał Solbet, a jeszcze inny w ogole odradzal BK i wciskał maxa (bo tylko to miał na składzie) ehhhh Widać szykuje się cieżka przeprawa przez te wszystkie składy A tak w ogóle to nasuwa sie pytanie czy współpracować z takim sprzedawcą co chce wciskać co innego (bo ceny maja naprawde niezłe jak przeglądałem oferte). Można by pomyśleć że naprawdę chcą klientowi dobrze doradzić... ale w dzisiejszych czasach to chyba raczej mało możliwe Jakby ktoś był zainteresowany to znalazłem Ytong 24 S+GT po 7,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 14.12.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 ktoś z małopolski orientuje się w cenach, dzwoniłem wstępnie, do składu w skawinie, oferują bloczki H+H 24 cm, z transportem 30 km, w cenie 7,7zł, co do ytonga w Małopolsce domyślam się że będzie drożej bo najbliższa fabryka chyba w Radomiu, ktoś coś wie? H+H 7 bloczkow/m2yton 8,3/m2 no i teraz znowu jestem na etapie BK zamiast silikatu, myślę że z tym hałasem nie będzie aż tak źle, myślę o klasie 700 grubość 24, na to styro grubosci 15 cm, w środku sciany będą z silikatu, od drogi i tak mam kuchnie i garaż, od ogrodu salon i pokoj, no i pokoje na poddaszu na które hałas przez ściany parteru i tak ma mały wpływ. a takie zestawienie jest znacznie cieplejsze niz silka i styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyborg 05.01.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 WitamMam pytanko odnośnie ścian czy kładł ktoś na ściany płytę k-g zamiast tynku ?Domek mam z ytonga i tak wyszło że ściany są bardzo równe i nie wiem teraz czy jest sens walić na nie tynk gipsowy czy może położyć płyty k-g Ściana jednowarstwowa 36,5 bez ocieplenia z zewnątrz Czekam na wszelkie sugestie i uwagi Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.01.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Daj sobie spokój.Wyjdzie drożej i gorzej.Ja też myślałem o takiej opcji, wybrałem tynk gipsowy, kosztował mnie na gotowo 19 zł/m2 robocizna + Materiał !Jak policzyłem płyty i klej to odpuściłem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 13.02.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Mam pytanie często spotykam się ze wstawkami z cegły czerwonej - pod nadprożami i pod wieńcem stropowym. Producent BK nigdzie o tym nie pisał... Po co to więc wykonawcy robią???? Czy może dlatego, że BK jest bardziej kruchy? Robić to więc czy nie?????Przykład poniżej:http://img32.imageshack.us/img32/4728/wstawki.jpg' alt='wstawki.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 14.02.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 bo w nadprożach kumulują się znaczne siły które powodują pękanie BK i żeby to zrobić poprawnie trzeba by nadproże osadzić bardzo szeroko na 1,5 bloczka, czyli kupować belki 2x szersze od otworu Cytat z poradnika murowania z Ytong: "Nadproża YTONG ustawia się na murze, na zaprawie cienkowarstwowej, symetrycznie nad przekrywanym otworem. Minimalne oparcie wynosi 20 lub 25 cm na ścianie i jest uzależnione od rozpiętości przekrywanego otworu." A co ma do tego wieniec, który rozkłada naprężenia na dużą powierzchnię... Sam nie wiem jak to zrobić? Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johnadias 14.02.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Faktycznie podmurówka z cegły pełnej pod nadprożami ma wydaje się uzasadnienie. Tak tylko troszkę "głupio" wygląda...Pod wieniec, kiedy nie wynika to z projektu wysokości ściany, jest przekombinowane... Dziękuję pięknie za konsultację! Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 15.02.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Panie i Panowie czy ktos mial do czynienia z BK H+H TLMB ?Mam oferte na ten BK za 58zl brutto/m2Podobno rewelacyjna dokladnosc wymiarowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 26.02.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 jestem z tym na bieżąco, przegapiłem trochę bo na luty dostałem cenę za h+h biały 24 szeroki, 8,15, klasa 600 pióro wpust, za metr2 wyszlo okolo 52 zlote, jednak na marzec zena 2 zlote do góry, ale udalo mi sie upolować ytong 24, klasa 600, za 6,70 za bloczek, co dało niecałe 56 zl za m2, materiał lepszy jakościowo, kombinowałem już różnie. w gre wchodził solbet, h+h ytong, ceny z dzisiaj małopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trojmiasto 08.03.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 witam, czy ktos budował ściany zewnętrzne z betonu komórkowego termalica? producent reklamuje ze na ściany zewnętrzne można stosować bloczki o grubości 40 cm i gęstości 300 kg/m3. planuje nadudowe domu i na najwyższej kondygnacji planuje elewację drewnianą więc żeby uniknąć kładzenia dwóch warstw wełny i systemu łat i kontrłat pomyślałem o ścianie jednowarstwowej i bezpośrednio na to drewno na łatach. powinno być szybciej, taniej i mniej okazji do fuszerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trojmiasto 08.03.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 taniej nie będzie na pewno, i to szybciej też trochę niepewne może najpierw sprawdź cenę tego wynalazku a potem dopiero zastanów się czy warto w ogóle pytać to koszt postawienia ściany jednowarstwowej z takich bloczków będzie wyższy niż z np. z porothermu + 2 x wełna + 2 razy konstrukcja drewniana? co do wynalazku to chodzi o ten właśnie bloczek tak? nie jest to porównywalne z ytongiem tylko od innego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 08.03.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 sprawdz ile kosztuje ytong 40cm energo, i z ta druga firma cenowo bedzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 09.03.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 markoos na allegro z pocałowaniem w rękę jest szary siporek po 5zł, a H+H po 6,5 i na dodatek te bloczki są większe od ytonga i mniej ich wchodzi na m2 i nie trzeba do nich drogiego kleju, można je murować na zwykła tanią zaprawę jest zima, idą mrozy a do tego recesja, czas działa na twoją rękę, poczekaj aż temperatura spadnie do -10 i u Zająca w Kraszewie albo u Dzikiego kupisz wszystko o 20% taniej niż podajesz teraz z opcją przechowania do wiosny No włąsnie - przymierzam się do budowy. W rozsądnych cenach na alledrogo znalazłem Ytong 24 600. POmyślałem, że może lepiej wybudować z tego i opecplić styropianem (myślałem o Goldzie z termoorganiki o gruboscie 15cm) to dawałoby teoretycznie poniżej 0.18 U więc dobrze, ale czy taka sciana nadaje się na konstrukcyjną? Jakoś się obawiam, że nie. Mam w planie duży garaż (60m^2). Czy warto bawić się w budowę tej cześci z tańszego materiału? I tak bym chciał wszystko ocieplić, a tu będzie sporo ściany a dodatkowo mozna użyć cxzegoś wytrzymalszego, bo brama garażowa będzie tylko jedna 5m szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 09.03.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 markoos na allegro z pocałowaniem w rękę jest szary siporek po 5zł, a H+H po 6,5 i na dodatek te bloczki są większe od ytonga i mniej ich wchodzi na m2 i nie trzeba do nich drogiego kleju, można je murować na zwykła tanią zaprawę jest zima, idą mrozy a do tego recesja, czas działa na twoją rękę, poczekaj aż temperatura spadnie do -10 i u Zająca w Kraszewie albo u Dzikiego kupisz wszystko o 20% taniej niż podajesz teraz z opcją przechowania do wiosny No włąsnie - przymierzam się do budowy. W rozsądnych cenach na alledrogo znalazłem Ytong 24 600. POmyślałem, że może lepiej wybudować z tego i opecplić styropianem (myślałem o Goldzie z termoorganiki o gruboscie 15cm) to dawałoby teoretycznie poniżej 0.18 U więc dobrze, ale czy taka sciana nadaje się na konstrukcyjną? Jakoś się obawiam, że nie. Mam w planie duży garaż (60m^2). Czy warto bawić się w budowę tej cześci z tańszego materiału? I tak bym chciał wszystko ocieplić, a tu będzie sporo ściany a dodatkowo mozna użyć cxzegoś wytrzymalszego, bo brama garażowa będzie tylko jedna 5m szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts